Bapura Posted November 10, 2019 Share Posted November 10, 2019 Här diskuterar vi den franska omeletten! Guden av alla sätt som ägg kan ätas på (möjligtvis kanske förutom ägg med kaviar, ett stort kanske dock). Ge gärna personliga recept, jag gillar dom helt ren utan nått extra som t.ex Ost, fast med ett lätt streck av svartpeppar i mitten för lite hetta. Är så himmla krämigt och gott och lent. Sakta men säkert så blir jag allt bättre och bättre på att göra denna guds gåva till matbordet. Och självklart ska det dränkas i smör. Vad tycker ni (bilden är EJ ett exempel från min matlagning utan plockad slumpmässigt från google)? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 Jag hade en period när jag gjorde omelett till frukostrasten på jobbet men jag slutade igen för såååå gott är det ju inte. Kalla, kokta ägg med örtsalt är mer min grej. Hur som helst, stekpannan står kvar på jobbet och ska jag göra en fransk omelett så kryddar jag med salt, peppar och paprikapulver. Gärna serverad med mjukstekt, flottig bacon. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 2-3 ägg, lite vatten eller grädde, salt och nymald peppar. Stekt kort tid i rejält med smör under lätt omrörning, så den blir luftig. Så lärde jag mig göra omelett när jag jobbade på restaurang Här en av mina favoriter, med varmrökt sidfläsk och fetaost: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/01/omelette-pa-glada-agg-till-brunch/ En av de populäraste på bloggen är den här ostomeletten: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/18/krispig-ostomelett/ 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 22 timmar sedan, Bapura sade: Här diskuterar vi den franska omeletten! Guden av alla sätt som ägg kan ätas på (möjligtvis kanske förutom ägg med kaviar, ett stort kanske dock). Ge gärna personliga recept, jag gillar dom helt ren utan nått extra som t.ex Ost, fast med ett lätt streck av svartpeppar i mitten för lite hetta. Är så himmla krämigt och gott och lent. Sakta men säkert så blir jag allt bättre och bättre på att göra denna guds gåva till matbordet. Och självklart ska det dränkas i smör. Vad tycker ni (bilden är EJ ett exempel från min matlagning utan plockad slumpmässigt från google)? Om man säger som så.. så tror jag att själva epitetet Fransk omelett är själva grunden.. basen i omelett? Behärskar man då denna matlagning så kan man sen.. utifall man vill utöka det till lite mer avancerade omeletter. Hur som helst, den skall vara krämig inuti, det är ett tillbehör till den övriga frukosten! Såå då kommer vi lite till olika kostmodeller.. typ vitlöksbaguett, ost, färska grönsaker, vin, stekt bacon/stekt njure/rester från föregående dags middag! På LCHF.. så hoppar många frukost, så då faller även omeletten bort, men det finns de som går upp i svinottan och då brukar det även bacon ingå.. iomed att det är rätt långt till lunch. Oså för LCHF och många andra som inte behöver förlänga sin nattfasta av hälso eller viktorsak utan trivs med att äta lagom med mat tre gånger per dag.. iallafall vill äta frukost, så funkar en Fransk omelett som handen i handsken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 Jag blev inspirerad av ämnet, så till middag idag gjorde jag min vanliga grönsaksröra (lättstekta grönsaker blandade med kokosgrädde och färskost) och en omelett enbart på 3 ägg och smöret jag stekte i. Kryddor förstås också. Jag serverade med paprika, avokado och surkål, och några matskedar crème fraiche. Det här måste jag göra oftare, det blev jättegott. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 (edited) Min omelett är väl inte direkt fransk. Men jag ska inte prata med den, så det spelar ingen roll. Smör i stekpannan. Ett par skivor lufttorkad skinka (svensk), i stekpannan . 2-3 ägg. Crème fraîche, nån dl. Vispas. Häll över skinkan. smula på lite chèvre. Salt och peppar. Gurkmeja och svartpeppar. Och så kom jag att tänka på Maxiqs sanslösa recept på en väldigt speciell omelett, på kolhydrater ifokus...det var längesedan... Jag hittade det inlägget! https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d713b80b9cb4622390534ff-helgomelett-la-maxiq Edited November 12, 2019 by Effie Hittade länken 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elinor Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 Jag klarar inte av när ägg är rått och rinnigt, så fransk omelett gör mig illamående eftersom den är mjuk och slemmig i mitten...urk. Omelett ska vara genomstekt på bägge sidor! Brukar göra omeletten i ugnen, så jag slipper stå och vakta samt att den blir väldigt fluffig i ugn. Har jag riktigt ont om tid och behöver näring NU, så gör jag snabbomelett i mikrovågsugnen, som blir förvånansvärt bra med tanke på att det bara tar någon minut och så har man en färdig rätt. Godast bli det med någon rejält stark och lagrad ost(parmesan, västerbottensost t.ex), skvätt grädde, smält smör, lite tärnad paprika, svartpeppar och någon typ av fläsk eller skinka, eftersom ägg i sig är rätt mesigt smakmässigt. Enda problemet är att jag blir plufsig och går upp i vikt av ost och grädde, så oftast blir det en betydligt tråkigare äggrätt, typ kokt med lite örtsalt 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 On 2019-11-12 at 14:33, Elinor sade: Jag klarar inte av när ägg är rått och rinnigt, så fransk omelett gör mig illamående eftersom den är mjuk och slemmig i mitten...urk. Omelett ska vara genomstekt på bägge sidor! Brukar göra omeletten i ugnen, så jag slipper stå och vakta samt att den blir väldigt fluffig i ugn. Har jag riktigt ont om tid och behöver näring NU, så gör jag snabbomelett i mikrovågsugnen, som blir förvånansvärt bra med tanke på att det bara tar någon minut och så har man en färdig rätt. Godast bli det med någon rejält stark och lagrad ost(parmesan, västerbottensost t.ex), skvätt grädde, smält smör, lite tärnad paprika, svartpeppar och någon typ av fläsk eller skinka, eftersom ägg i sig är rätt mesigt smakmässigt. Enda problemet är att jag blir plufsig och går upp i vikt av ost och grädde, så oftast blir det en betydligt tråkigare äggrätt, typ kokt med lite örtsalt Mnjaeä och ö.. rinnigt är olagat.. en riktigt tillagad fransk omelett för övrigt alla andra omeletter är "krämiga"! Franska omelett är genomstekt på bägge sidor utifall man lärt sig konsttycket, dvs man viker ihop den, det går lättare med mjöl i omeletten.. men jag kör utan mjöl. Nackdelen med att göra den i ugnen eller micron är att det blir ett himla passande för när man skall vika ihop den! Fransk omelett.. de flesta andra omeletter oxå för övrigt viks ihop.. så att de blir "krämiga" i mitten! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 Min omelett serveras i en "hög" på tallriken. Äter den med bär till frukost. Kanel o ingefära samt extra smör o rostad kokos. Min vanligaste frukost kl 10- 10.30. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.