Robert N Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 Hej Vad ska man tro om denna undersökning? https://kurera.se/paleo-dieten-kan-bidra-till-forsamrad-hjarthalsa/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 Lyckligtvis har Sarah Ballantyne (aka Paleo Mom) funderat på denna studies resultat: https://www.thepaleomom.com/paleo-resistant-starch-and-tmao-new-study-warning-worth-heeding/ Några highlights från hennes text: - Det är osäkert om TMAO är orsak till hjärtkärlsjukdom mm, eller om det är tvärtom. - Fisk innehåller jättemycket TMAO men ingen kan väl finna någon enda studie där högt intag av fisk är associerat med hjärtkärlsjukdom? - TMAO kan tas upp direkt i tarmen även utan att bakteriefloran är inblandad - De som åt paleo fick i sig betydlig mindre resistent stärkelse än kontrollgruppen - man kan ju mycket väl äta paleo med mycket mer fiber och resistent stärkelse om man vill! - "Bottom line" enligt Sarah är att paleo inte ska vara low carb, just för att säkerställa tillräckligt med fiber och resistent stärkelse för tarmbakterierna. En annan infallsvinkel (min egen) på detta att paleo i något avseende skulle vara sämre för hälsan är att per definition är paleo den kost vi är biologiskt anpassade till. Det förefaller därför rimligt (om inte nödvändigt!) att denna kost är överlägsen olika moderna varianter med mejerier, socker, spannmål, legymer, tillsatser mm. Min "bottom line" är att rubriken i Kurera är grymt vilseledande. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted November 19, 2019 Share Posted November 19, 2019 On 2019-11-17 at 13:11, Kjell Granelli sade: En annan infallsvinkel (min egen) på detta att paleo i något avseende skulle vara sämre för hälsan är att per definition är paleo den kost vi är biologiskt anpassade till. Det förefaller därför rimligt (om inte nödvändigt!) att denna kost är överlägsen olika moderna varianter med mejerier, socker, spannmål, legymer, tillsatser mm. En artikel av Dr. David L. Katz om kött och cancer. Artikeln innehåller en lista med tio punkter. Se punkt nummer åtta. https://www.huffpost.com/entry/meat-and-cancer-hammering_b_8398382 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 14 timmar sedan, qwy sade: En artikel av Dr. David L. Katz om kött och cancer. Artikeln innehåller en lista med tio punkter. Se punkt nummer åtta. https://www.huffpost.com/entry/meat-and-cancer-hammering_b_8398382 Tack för länken. Så här står det i punkt 8: "8) Meat isn't what it used to be. Those inclined to refute the IARC conclusion because we are constitutionally omnivorous as a species (we are) are ignoring two very important considerations. First, our Stone Age ancestors had a lifespan about half our own, so didn't have time to develop cancer for the most part. What natural selection never sees, natural selection cannot address. Further, the meat of our native diets is rather far removed from the meats that prevail today, and in particular, the processed meats that have earned the skull and crossbones warning label from IARC. I have addressed this topic before, for those inclined to chew it more thoroughly." När det gäller livslängd under paleolitikum så är det korrekt att medellivslängden är väsentligt kortare än i dagens utvecklade länder, men det beror framför allt på hög barnadödlighet ("infant" and "child"). Överlevde man till vuxen ålder var det vanligt att man blev kring 80 år. Sedan är han aningen fel på det när det gäller vad det naturliga urvalet kan se eller inte. Evolutionen påverkas främst av sådant som sker före reproduktion, men i människors fall finns även en s.k. grandmother effect, som i korthet går ut på att fitness ökas av att far- och morföräldrar hjälper sina barn med deras barn. Däremot håller jag med om att alla processade köttprodukter kan innehålla diverse ingredienser som är giftiga för oss. Den stora anledningen till att rött kött bidrar till tarmcancer verkar i själva verket hänga samman med den högre koncentrationen av hemjärn i hemoglobin-molekylerna. Detta motverkas dock av samtidigt intag av klorofyllrik mat, alltså gröna blad och liknande. Det beror på att hemoglobin- och klorofyllmolekylerna är så lika varandra att de konkurrerar om interaktion med de celler som tillsammans med hemjärn bidrar till cancer, men inte med magnesium, som sitter i centrum av klorofyllmolekylerna (alltså där det sitter järn i hemoglobin - i övrigt är molekylerna likadana). 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.