Charlotta Alberts

inflammatorisk hudsjukdom

Recommended Posts

 Hejsan 

Känner någon av er till  forskning om  Rosacea - en inflammatorisk hudsjukdom 
Uppstår i stora delar av ansiktet och ibland även ögonen
Drabbar främst kvinnor i medelålder. kan tydligen knytas till Alzheimers.
Vänliga hälsningar
Charlotta Alberts
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Välkommen till forumet, Charlotta!

Är det forskningsrapporter du är ute efter?
Vill minnas att vi haft ämnet uppe nån gång men nu hittar jag inte när jag söker? Konstigt. Kanske någon annan minns? Annars har jag läst om det nån annanstans och återkommer om jag kommer på det. 
Inflammation i kroppen generellt pratar vi annars om väldigt ofta. Och när du nämner en koppling till Alzheimers så tänker jag spontant på grunderna i LCHF; lågkolhydrat, ren, oprocessad mat, glutenfritt... Många problem med huden bottnar i magen och tarmfloran och Dr Perlmutter pratar mycket om kopplingen mellan Alzheimers och andra hjärnsjukdomar och tarmfloran. 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vid alla hudsjukdomar / -problem (plus ett antal andra) föreslår jag som första åtgärd att utesluta gluten. 

En till Eric Berg om Rosacea: 

 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bock och tack för information.

 

Har inte blivit bättre efter övergång till strikt LCHF. Behandlar ansiktet nu med Pennicilincreme för andra månanden. Gjort ett uppehåll på några dagar och då återkommer "branden" i ansiktet.

Som svar till MariaF Ja jag hoppades nog att strikt LCHF med vällagad mat utan konstiga tillsatser skulle förbättra läget. Forskning hoppas jag på såklart. Det är väl bara att leta vidare. 

Vänliga hälsningar

Charlotta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 timmar sedan, Charlotta Alberts sade:

Har inte blivit bättre efter övergång till strikt LCHF.

Hur länge har du hållit på? Har du koll på att tarmen mår bra? 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Djävulen sitter ofta i detaljerna. Det kan vara något av maten som är godkänt av LCHF konceptet som triggar dina besvär. LCHF innebär rätt så breda ramar och innebär att man äter lite kolhydrater, fyller på med fett och lagom med protein. Men matens kvalité, tillsatser, autoimmuna reaktioner på vissa livsmedel kan spela roll. Det kan vara bra att titta lite noga på vad som ingår i din version av strikt LCHF?

Använder du periodisk fasta? Kortare vattenfastor och längre vattenfastor kan hjälpa kroppen att bekämpa inflammation och normalisera tarmfloran. De ger kroppen en välbehövlig paus för reparation och underhåll. En annan möjlighet är att testa ännu striktare LCHF nämligen carnivore med hög fetthalt.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Charlotta,

Jag vet inte så mycket om din sorts exem.

Jag har haft atopiskt exem och självsprickor sedan barnår. Sprickorna blev fler och kom på  handflatorna  för 10 år sedan. Hudkliniken gav mig ljusterapi på händerna och det blev lite bättre ett par år, sen slutade det fungera. Det var mycket plågsamt att öppna händerna. 

För snart 3 år sedan gick jag över till måttlig LCHF. Efter drygt ett år blev det bättre. Jag är från början glutenfri pga celliaki.

Efter jag nästan totalt uteslöt mejeri hösten 2018 så är jag nu helt fri från exemet och självsprickorna på handflatorna. 

Min erfarenhet är att rätt mat ska bort, i mitt fall alla sädesslag,  andra stärkelserika varor och mejeri. Och sen tar det tyvärr minst ett år.

Henrik 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Testa krämen Soolantra om du inte har gjort det! Mina utslag försvann helt efter ett par månader och då var jag helt rödflammig ich hade fullt med små varblåsor i ansiktet när jag började. Vågade sen inte sluta smörja förrän flera månader senare. Startade med lchf i samma veva som jag började med krämen så jag vet inte säkert hur mycket det bidrog till läkningen men det har hållit sig borta i över ett år. Nu har jag slarvat och ätit lite annat med (lite) gluten och socker och började få utslag igen. Tror att man i alla fall blir bättre när man äter lchf. Kan tillägga att jag äter/dricker mejerier varje dag. Hoppas du hittar något som funkar, det är så skönt att bli av med utslagen! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Huden är tarmens spegel. Har du hudproblem så har du irriterad tarm. Du behöver finna orsaken till tarmirritationen. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Erik 2 sade:

Huden är tarmens spegel. Har du hudproblem så har du irriterad tarm. Du behöver finna orsaken till tarmirritationen. 

Kan inte du ta ett snack med min tonåring..? Han tycker han har världens värsta mamma som snackar om gluten och tarmen och... 🙈 Han är rödflammig och knottrig i ett band från ena överarmen via bröstet och över till andra överarmen. Hjälper inte att det kliar, han lyssnar inte ändå... :(

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Beställde precis hem en tub med silversalva från Bodystore. Den har fått bra omdöme när det gäller hudutslag, eksem, acne, spruckna hovar mm. Denna vecka har de 20% rabatt på ett helt köp, allt fraktfritt.

P.s. Maria F...Jag vet inte om den hjälper mot omedgörliga tonåringar.....🤬

https://www.bodystore.com/silversalva?q=silver

  • Gilla 2
  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 hours ago, MariaF said:

Kan inte du ta ett snack med min tonåring..? Han tycker han har världens värsta mamma som snackar om gluten och tarmen och... 🙈 Han är rödflammig och knottrig i ett band från ena överarmen via bröstet och över till andra överarmen. Hjälper inte att det kliar, han lyssnar inte ändå... :(

Tonåringar ... Jag lurade min (då) tonåring vad gäller gluten (mjölkfri sedan 3 månaders åldern efter konstaterad allergi - hudutslag i ansiket och eksem i böjveck - så mejeri var redan uteslutet).

Under en semester serverade vi inget annat än glutefritt, det fanns inget gluten hemma och vi var långt ifrån pizzerior och Donkar. En cleanout period alltså. Sen väl hemma satte tonåringen i sig en vanlig pizza med katastrofalt resultat på magen - enorm smärta, diaré, mm. Då trillade poletten ner att gluten är nog inte bra för mig. Min tonåring hade dock inga speciella hudproblem utan andra problem som förmodligen handlade om celikai men det har vi aldrig testat och vill inte testa, finns ingen anledning, det är bara att utesluta gluten och fortsätta må bra. 

Sen kommer det en dag i unga mäns liv då de vill vara "perfekta" för att imponera på unga damer och då kanske han kommer tycka att det är jobbigt att vara flammig och då kan mammas upprepade tjat om eventuell orsak plötsligt få relevans och aktualitet 😉

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Erik 2 sade:

mjölkfri sedan 3 månaders åldern efter konstaterad allergi - hudutslag i ansiket och eksem i böjveck - så mejeri var redan uteslutet

Intressant! Jag var mjölkfri när jag ammade honom pga hans kolik. Han äter stora mängder ost... Kanske ska försöka börja där?
Häromdagen när frågan kom upp sa han -"Vad ska jag äta då? VET du hur äckliga veggoburgarna i skolan idag var? Jag tog bara två tuggor. Brödet smakade i alla fall mindre äckligt!" (Skolan har eget kök.) Och quorn vill jag ju inte att han äter så... 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 hour ago, MariaF said:

Intressant! Jag var mjölkfri när jag ammade honom pga hans kolik. Han äter stora mängder ost... Kanske ska försöka börja där?
Häromdagen när frågan kom upp sa han -"Vad ska jag äta då? VET du hur äckliga veggoburgarna i skolan idag var? Jag tog bara två tuggor. Brödet smakade i alla fall mindre äckligt!" (Skolan har eget kök.) Och quorn vill jag ju inte att han äter så... 

Mejerifritt tror jag mycket på. Läste en kommentar på nåt blogginlägg att någons Rosacea försvunnit efter mejerifritt. Byt ko-osten till get- och fårost till en början. Du vet betakasein A1 och A2. Kan också vara att lagrad ost (oavsett djur) är bättre än färskare om det är ett insulinproblem och inte ett allergiproblem. Insulin ger också hudproblem - akne. 

Det kan ju vara kombinationen gluten och något allergen som ställer till det. Fasanos forskning på zonulin visar ju att alla får zonulin-utsöndring av gluten (under ca 20 minuter) med påföljande tarmläckage, om det då passerar allergener i tarmkanalen som läcker ut i blodet och möter immunförsvaret blir det reaktion så klart.

Man kanske reagerar allergiskt på mejeriprotein men inte mjölprotein och tar man bort allergenet (mejeri) kanske man kan fortsätta med mjölet (även om vi vill få bort det också ..).

Jag tror det är viktigt att man tar tag i alla inflammationer man har för det kan inte vara bra att gå omkring med inflammerad hud eller inflammerad nåt annat år efter år efter år, det kommer till slut att bli väldigt dåligt.

Även om nutritionisterna kraftigt angriper när någon påstår att komjölk ligger bakom kolik och öronbarn är jag helt övertygad om att det är så. Veggoburgare borde ingen behöva äta. Jag avundas inte dagens skolbarn. Men inte uppskattade jag levern på min tid .. idag fattar jag att jag borde ätit den. Blodpudding med apelsin juice och rivna morötter och fisk med mandel var ju ok.  🙂

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 minuter sedan, Erik 2 sade:

Även om nutritionisterna kraftigt angriper när någon påstår att komjölk ligger bakom kolik

Det var faktiskt BVC som sa åt mig att prova utan mjölkprodukter mot kolik. Även får/getmjölk var uteslutet enligt dem.
Långvariga inflammationer är skit!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ser man på... BVC. För mig och min (då) tonåring, båda mjölkallergiker, funkar get, får och buffel. Jag tror på A1 beta kasein som problemet. Modersmjölk är A2. 

https://keithwoodford.wordpress.com/2019/07/20/new-a2-milk-research-provides-digestive-and-cognitive-evidence-in-young-children/

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De flesta med dokumenterad mjölkproteinallergi kan ju inte äta från får/get heller. Allergi mot mjölkprodukter ser så olika ut och olika mekanismer bakom, vad gäller del av immunförsvaret/antikroppar som går igång. Min väninna är t.ex så känslig mot all mjölk inklusive smör att hon svullnar upp och får akut andnöd. Andra påverkas mer gastrointestinalt med diarré, blod i bajset osv. Vissa typer av mjölkallergi syns heller inte på de vanliga stick- och blodproven som gör på vårdcentral, så det kan lätt missas.

Min mjölkproteinallergi växte bort. Men upplever fortfarande att jag jag blir ful av stora mängder mejerier. Den naturliga elasticiteten, fräschören och fuktigheten som jag annars har i huden försvinner puts väck och jag blir torr, lite plufsig och ser trött ut. Andra livsmedel som har de effekten är socker, spannmål(även glutenfria)samt processade växtoljor. Har man problem med huden så är det lite 101 tycker jag, att testa att skippa socker, gluten(gärna alla spannmål) och mejerier. Sen kan man naturligtvis återinföra efter en tid för att se vad som triggar igång rodnad, finnar eksem eller vad man har strul med. 

Angående inflammatoriska sjukdomar, i det här fallet huden, så är det inte säkert att en kostomläggning räcker eller ens har effekt OM man är mitt inne i ett kraftigt skov. Det betyder inte att man gör fel, är misslyckad osv, utan att vissa sjukdomar/inflammationer helt enkelt är en pain in the butt att försöka dämpa. Så fortsätt med läkemedel eller receptbelagd hudvård tills det blivit mer stabilt! Sen när sjukdomen är in remission och skoven är lindrigare, så kan man börja förvänta sig tydligare resultat från kost- och livsstilsförändringar. Då kan man gradvis börja fasa ut starka hudkrämer. Man måste ge sånt här tid hursomhelst, vi snackar 1år+. 

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Elinor sade:

Har man problem med huden så är det lite 101 tycker jag, att testa att skippa socker, gluten(gärna alla spannmål) och mejerier. Sen kan man naturligtvis återinföra efter en tid för att se vad som triggar igång rodnad, finnar eksem eller vad man har strul med. 

Angående inflammatoriska sjukdomar, i det här fallet huden, så är det inte säkert att en kostomläggning räcker eller ens har effekt OM man är mitt inne i ett kraftigt skov. Det betyder inte att man gör fel, är misslyckad osv, utan att vissa sjukdomar/inflammationer helt enkelt är en pain in the butt att försöka dämpa. Så fortsätt med läkemedel eller receptbelagd hudvård tills det blivit mer stabilt! Sen när sjukdomen är in remission och skoven är lindrigare, så kan man börja förvänta sig tydligare resultat från kost- och livsstilsförändringar. Då kan man gradvis börja fasa ut starka hudkrämer. Man måste ge sånt här tid hursomhelst, vi snackar 1år+. 

Stort tack för ditt inlägg. Har hudbekymmer men inte gått till VC. Specifikt har det nog rört sig om 'Keratoris pilaris' på armar och ben samt ansiktet: kan lätt bli röd om kinderna utan kyla/fysisk ansträngning, ojämn hudton, ibland hud som flagnar. Brukar vara mindre framträdande under sommaren. Räknar du med smör i mejerier, som man då bör utesluta?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För mig funkar smörolja, gee. Dvs klarnat smör. Där har proteinerna och mjölksockret avlägsnats. Du kan göra det själv. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.