Jump to content

Lökpulver


Thoole
 Share

Recommended Posts

Undrar lite över hur lökpulver (bearnaise sås och annat) och andra processade livsmedel kommer in i LCHF recept på diet doctor, är det ett viktminsknings program eller en hälsostil som promotas, det går business i allt. Jag läser en hel del bloggar globalt, och jag får säga att det börjar likna en show. Själv har jag aldrig gillat smaken på  LCHF bröd, det smakar pyton, så jag äter inte bröd alls och mår mycket bra av detta. Om jag är sugen på den gamla skräpmaten går jag på Burger King och beställer en Dubbel Cheese Wopper utan bröd och en vatten, det är faktiskt en meny på BK, som många äter i USA och detta är helt ok.

Ha det, Thöger

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det händer att jag använder lökpulver i matlagningen, (jag äter lchf) och det har inte påverkat mitt välmående inkl. stabila viktminskning samt blodsockernivå till det negativa ännu.. det är ju så marginellt små mängder och jag aktar mig för att fixera mig alltför hårt för då ser man inte skogen för alla träden till slut.

 

Jag använder okså regelbundet t.ex schalottenlök och sitter inte och räknar kolhydraterna i det inte. 

 

Det handlar kanske om mängderna och hur frekvent, samt om man behöver BRYTA ett ohälsosamt mönster, för att göra en total omstart, i sådant läge är det säkert bra att vara minutiöst observant på även milligram.. för att liksom etablera sig från en absoolut nollpunkt, i anammandet av en helt ny och för kroppen annan energi-drive FRÅN glukosdriven TILL fettdriven. I detta ligger knappast kommers! Däremot en hel del studier, som bl.a Dr Fung den store eldsjälen bland flera andra, kan föreläsa om.. jag personligen uppfattar inte varken Diet Doctor eller Dr Fung himself vara en kommersiell narr... så den parallellen är i mina ögon lite väl fräck att ta - fetmaepidemin är alltså as we speek , monumental och e medicinska sviterna av felnärda vanemönster skördar liv, och så är det synd att förbigå barnfetma och unga individers passivitet , som växer upp i stillasittande miljöer där den :

 

"omedelbara behovstillfredsstllelsen"  , tycks vara prioriterat, och då placerar sig all snabbmat i någon slags en o samma fåra ... vad gäller risk och högrisk.

 

Därför, kan det vara direkt klokt, att iakttaga mikrogram, inte enbart gram - för att det är farligt oh går blixtsnabbt att etablera vanemönster och tillsatsämnena är inte heller något att leka med! Har absolut med medicinsk vetenskap att göra,  men däremot är grossist-industrin som livnär retaurangkedjorna djupt insyltade och menar nog att det går-lika-bra-att fortsatt besöka restaurangerna oavsett vilken "diet" dom än faller på läppen men så d-a enkelt är det INTE.

 

Low carb higher fat, är INTE en trend bara för att frontern Annika Dahlquist mötte motstånd - att livsmedelsindustrin ännu promotar spannmål som basic föda, har en djup historik bakom sig. Det är trendnissarna inom mat-branchen som mer än gärna vill fösa in lchf att vara en mat-trend bland trender och därmed ingåendet i konkurrens-ivern. Son har NOLL med vetenskaplighet och källgranskning att göra, eftersom redan häslo- sjukvården manipulerar källor, vad då inte matleverantörerna och imortörerna tänkte du? 

För något år sedan åt jag en LCHF-burgare på MAX burger-restaurang, inlindad i ett jättestort superkrispigt salladsblad, den smakade himmelskt , jag tror t.o.m godare än en vanlig burgare - men deras bröd (och donkens, och B.Kings) är nog något av det vidrigaste och både andefattigt oh näringsfattigt i en enda tugga i brödväg som går att köpa.

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 2019-11-29 at 19:38, Thoole sade:

Undrar lite över hur lökpulver (bearnaise sås och annat) och andra processade livsmedel kommer in i LCHF recept på diet doctor, är det ett viktminsknings program eller en hälsostil som promotas, det går business i allt.

"LCHF-recept på Diet Doctor..." Är det alltså en fråga om hur vi tänker när vi skapar recept på sajten? 🤔

Vi använder i regel inte ultraprocessade livsmedel, vet inte om det är något speciellt recept du har i åtanke, för visst kan det förekomma undantag någon gång. Här är mer läsning om hur vi resonerar kring ingredienser: https://www.dietdoctor.com/se/matfilosofi

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hejsan
Anledningen till min reaktion bör förtydligas lite, förövrigt tack för er kommentarer. Jag tillhör typen som jobbar 70-80 timmar i veckan, vilket jag fortfarande gör även om jag har ändrat mitt liv radikalt sedan 5 år. Jag blev opererat 4 gångar under ett drygt år för en cancer som jag hade ätit och druckit mig till genom ganska många år. Dessutom fick jag som lök på laxen en diabetes av behandlingen. Vid sista operationen fick jag en bok av en mycket god vän, "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra" Detta var startskottet till en förändring i mitt liv, de som har inspirerat mig är så klart ni alla på kostdoktorn och särskilt Annika Dahlqvist, Martina Johansson m.fl.
Varför jag reagerade över lökpulver är min kunskap till kemisk industri och det var där jag började min karriär för länge sen och en del av de produkter som blev tillverkat var just tillsatser till bl.a. produkter som lökpulver mm. OBS jag önskar ingen debatt om lökpulver eller annat liknande. Jag är inte med här för att banta, men för att få ett hälsosamt liv och goda inspirationer. Jag är nu mycket mån om vad jag äter och sedan min kropp har blivit ren känner jag av om jag äter någonting som inte är bra för mig (märk MIG).
Jag tycker generellt att det är för mycket fokus på bantning, inte så att jag underskatter problemet och jag tycker att det är jättebra att folk får en bättre hälsa och därmed ett lyckligare liv.
Konsekvensen av min ändrade livsstil är att jag äter ingen medicin, mitt blodsocker ligger mellan 5 och 6 nästan konstant, jag har aldrig huvudverk, jag har blivit av med min eksem, inflammationer och att jag känner vad som händer i min kropp.
Jag kör nu ren ketogen kost, vilket också har medfört att alla substitut som t.ex. LCHF bröd är helt borta (det smakar också apa), t.ex. tycker jag mycket om pasta, så jag har kombinerat en pastasås med massor av parmesan som jag äter ren, mycket gott.
Förutom en sista grej, jag är mycket mån om vilken kvalitet kött, fisk och grönsak jag köper. Lök är för jävla gott och det äter jag.
Tack för att ni finns
 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Tror inte det finns så många LCHF-läkare som skulle förneka att ett för stort bukomfång, inte har top prioritet att "åtgärdas" (kalla det för bantning, men jag kallar det för operation hälso.aktion) , och en prioritet som står lika högt som att få ner ett HbA1c, försockrat hemoglobin, som innebäär markant ökad risk för hjärt- kärl sjukdom.. åtminstonde flera steg sämre livskvalitet, om det får fortsätta, liksom att ett kraftigt bukomfång kan indikera fettlever, ej alkoholinducerad alltså. 

Annars hålelr jag verkligen med, på de amerikanska sajterna verkar kropps-TONING, biceps flashing och tajta lår rumpa och getingmidjor, vara nästintill det som gjort ketokosten så attraktiv, och inom bodybuilding.världen kan man också läsa hur "erfarna kroppsbyggare" egentitulerade biomedicinska specialister, uttala sig om makro micro och allt annat, samtidigt.. som de brör precis allt, utom de kroppar som genomgår sjukdomsförlopp. 

 

Dvs, Dr Fung, Westman, Bret Scher, Andreas Eendfelt och tjugotal till, minst.. har alltså jobbat kliniskt. Deras reella patientunderlag och uppvaknande vad gäller ketogen kost, är genuint, ändå kan väl också de som de individer de är, förstå att en kropp med mage som skvalpar för sig själv, alltid är ett hinder och symptom på störd metabolism. 

Ju mer man läser om respektive doktors reella erfarenheter och meriter, desto mer ökar respekten - idrottsläkarna har ev. lite annan agenda, men inte merparten av keto-läkarna p DietDoctor, jag är också glad att de FINNS! De gör ett stort jobb, med att fösöka ändra medicinska maskineriet ifrån att vara trendskapande och befrämja ytliga snabba cash, till genuint HARD WORK, att göra vad man kan för att fetma-epidemin, tyvärr blivit pandemi - hör Dr Lustig, förvisso amerikan, men inte vilken amerikan som helst. 

 

Barnfetma, de barnen behöver , så kallat... bantas, men inte med vilka medel och tricks som helst, att banta/gå ner i vikt, kan vara avgörande! Det menade du också. Men det kliniska hårda jobb de utför, har inte sså mycket att göra med ketofantasterierna, som vill mest visa sina magar, möjligtvis .. att low carb-kost.. kan tänkas behöva draghjälp, eftersom varken epidemi eler pandemi gynnar mänskligheten, folk blir liksom tjänsteodugliga, kan inte mobilisera sig.. barn åldras i förtid.. 

 

Forskningsfusket har banat väg för ganska vulgära matvanor, i skolor.. på sjukhus, det är ju extremt allvarligt detta, alla medel måste ibland få vara tillåtna, för det kan bara inte fortsätta hur friktionsfritt som helst, denna olyckliga fettepidemi som blivit ett faktum, utifrån forskningsfusk och därmed fritt blås för fejkmat, idag får vilken kemisk blandning som helst, kallas för livsmedel. Definieras, som livsmedel.. alla blir inte tjocka och måste "banta" , men tilltärckligt många!!!

Så det är i fokus, bukomfånget, eller dubbelhakor, eller gäddhäng.. når det ett visst omfång och volym, då är hälsan i absolut medicinsk fara. 

 

Bret Scher, är läkare/kardiolog, (här på DietDoctor) med superkoll på detta. Han kan allt om lipider.

 

Lika viktigt som kirurgisk precision, är det att få ner vikten på den som hasarderat sin kropp med fult osnyggt fett, lika viktigt som prevention av en andra hjärtinfarkt, nya klaffar whatever, så viktigt är det att jobba bort fläsket. Han är ju inte ensam om att veta var stötarna måste in. Vad hjälper det med en massa EKG , konverteringar och ideliga venprover, när buken är stor som på en val? Den måste givetvis, bantas bort.. eller förminskas på ett el. annat sätt. 

Det hör ihop. Allt hör ihop. Ett hjärtflimmer behöver inte nödvändigtvis kolesterolsänkande, däremot behöver 15 kg på magen fösvinna, orkar man då inte "banta" , så är det ett val man får ta, inte förbjudet att bli en vandrande pillerknarkare me svängdörrar till kliniken, på ständiga uppvak, nejdå, men inte heller att en tvättbräda är garant för insjuknande.. människans estetiska sinne, kan man nog inte heller göra så mycket åt ändå, men jag håller med om att det estetiska YTTRE kan ha företräde för den inre kvaliteten.

Men en muskelknutte-stark läkare behöver inte vara kunnigare el bättre hälsoguru än en halvfet eller lönnfet läkare, finns alldeles för många trevliga feta, med stora kunskaper och know-how. 

 

Bara för att eliten består av joggande högpresterande icke-sockerberoende individer, och lite semi-hypokondriska till mans, betyder det inte att de inte förstått att skvalpande magar, inte heller helt automatiskt = sjuk kropp. Får man iaf hoppas!

 

Annika Dahlqvist kan man lita på, hon talar ibland om det, att kroppen har sin set-point, som man kanske inte ska forcera alltid.

Så det är likgiltigt om det finns gäddhäng eller inte, en grön fyrkantig randig karamell behöver inte vara godare eller bättre än en blå rutig avlång karamell. Men gym-imperium vill ragga kunder ur alla segment, nu när generationerna blir äldre, är det lika bra att sätta in stötarna mot pensionärerna, de vill ha in även 80-åringar att stå med hantlar där framför speglarna. Och se hur de flexar röven, triceps och biceps, så de fula hudarna inte veckar sig alltför mycket eller syns, under spandexen i allt tajtare material, som "andas" .

 

Nej nu får jag sluta, blev för mycket svammel - men Bret Scher, en läkare med båda fötterna på jorden, och flera andra på DietDoctor.

Och receptsamlarna, (och forumsmedlemmarna) , som får en att stanna kvar  🤩

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/3/2019 at 12:23 PM, Annika Rane said:

"LCHF-recept på Diet Doctor..." Är det alltså en fråga om hur vi tänker när vi skapar recept på sajten? 🤔

Vi använder i regel inte ultraprocessade livsmedel, vet inte om det är något speciellt recept du har i åtanke, för visst kan det förekomma undantag någon gång. Här är mer läsning om hur vi resonerar kring ingredienser: https://www.dietdoctor.com/se/matfilosofi

Var inne på din matfilosofi, jag är ceo innom automotive och vad ni skriver där är ingen filosofi, ni måste bli mycket duktigare på detta om ni ska lyckas, det är det jag menar med business, det har blivit lite för lätt, eller kanske är det så att kompetensen inte räcker till, ta det inte personligt

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...