Jump to content

Järnbrist på keto-diet


Recommended Posts

  • 4 weeks later...
  • 8 months later...

Här kommer en tanke från en icke-expert…..

Nu vet ju inte jag hur din Ketokost ser ut, men C-vitamin är ju en bra källa för upptaget av järn. C-vitamin är ju värmekänsligt, så att röra ut lite askorbinsyra i vatten och dricka under dagen kan ju vara bra (även nu i Coronatider men det vågar man väl knappt skriva). 

Att laga mat i gjutjärn är också ett bra val

Själv äter jag ganska strikt, dricker C-vitaminvatten och alla mina stekpannor är enbart i gjutjärn, det ger ett så bra blodvärde att jag inte behöver tillföra något efter blodgivning.

Önskar dig lycka till 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Efter den senaste blodgivningen fick jag hem papper på att mina nivåer av järn är under det som krävs för att få lämna blod. Låg på 131 och gränsvärdet för män är 135. Har aldrig haft problem med järnvärdet tidigare, och jag har vari blodgivare i ca.20år. MEN jag själv märker inte av några nackdelar alls! Jag mår fantastiskt bra, och är nästan aldrig trött. Tränar ändå i snitt två timmar varje dag.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Thomas DeLauer (Youtube-are) påstod i en video att järnbrist sällan är pga brist på järntillförsel, tror inte han påstod att det aldrig är så, men att det oftast inte lönar sig att käka tillskott av just järn för att kroppen ändå inte kommer ta upp det om förutsättningarna är dåliga, t ex om man samtidigt har brist på zink/koppar/magnesium. Just det där järnbrist-påståendet känner jag igen från när jag var superpetig hästägare, vi har så stort överskott på järn i våra marker så att man skulle få brist på det pga ett för litet intag är enormt liten. Snarare hade många ca 8ggr den rekommenderade dagsdosen, samtidigt som andra mineraler som bör ligga på en viss kvot i förhållande till järn (Magnesium tror jag det var?) kunde motsvara mindre än dagsbehovet, vilket då gör att kvoten blir helt off och orsakar brist på annat. Sen är det väl allmänt känt att upptag av järntillskott är mycket dåligt, så lät väldigt mycket bättre då att testa med hemlagad leverpastej eller (tillagad) spenat, eller varför inte både och? (Finns btw många paleo-recept på leverpastej som funkar med Keto också.)

Är ju absolut ingen doktor, men har förstått det som att i vissa fall kan man ha blödning i kroppen eller andra bakomliggande orsaker som orsakar järnbristen. Misstänker man det så vore det ju klart bättre att gå vidare med en utredning av eventuell orsak.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...