Jump to content

Vill kunna bli fri från Metformin – hej LCHF


form1900

Recommended Posts

Hej

D2:a sedan ett par år tillbaka. Metformin, Victoza har ingått i min medicinering. Slutade med Victoza i somras för jag märkte ingen skillnad med eller utan. Mår skit av Metformin och måste börja äta rätt nu - från och med idag. Frukost middag kväll. Jag äter Metformin 1000 mg 3 ggr om dagen vilket inte är kul. Har köpt ett årskort på Stockholms simhallar och idag ska all skit rensas ur kylen och vinförrådet kommer inte fyllas på. Har haft 2 njurbäckeninflammationer redan och har ont överallt och pallar inte med det längre. Kan jag förvänta mig motstånd från kroppen när jag börjar med LCHF eller tar kroppen en omställning till denna kost med öppna armar. Mitt mål är ett medicinfritt liv någongång iaf. Är 57 men känner mig som en sjuk 90 åring.

Häls Lena

 

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-11 at 10:52, form1900 sade:

1. Jag äter Metformin 1000 mg 3 ggr om dagen vilket inte är kul.

2. Har haft 2 njurbäckeninflammationer redan och har ont överallt och pallar inte med det längre.

3 Kan jag förvänta mig motstånd från kroppen när jag börjar med LCHF eller tar kroppen en omställning till denna kost med öppna armar.

4. Mitt mål är ett medicinfritt liv någongång iaf. Är 57 men känner mig som en sjuk 90 åring.

Med tanke på det där du sa om sjuk 90-åring ser jag viss anledning att kommentera, eftersom jag är på väg mot 90-årsstrecket. I mitt fall förhoppningsvis för att få fortsätta den friska linjen som inleddes en septemberdag för mer än två år sedan (min LCHF-debut). Dock tidigare med bara 500 mg Metformin en gång per dag. Den kunde jag snart sätta ut efter min LCHF-start, medan en god vän till mig som tidigare successivt ökade Metforminet i intervaller (en, två och slutligen tre gånger per dag), ganska snart därefter måste pumpa i sig insulin via spruta i magen. Han tvingades dock ge upp kampen och avled ett år efter min LCHF-start.

Nu är frågan (frågorna):

1.

A. Vilket skäl har läkaren angivit för att ordinera de 3000 milligrammen Metformin om dagen. Är denna mängd föranledd av att din bukspottkörtel ligger illa till vad gäller produktionen av insulin eller har läkaren talat om Metforminets i övrigt livsförlängande funktion (han kanske helt enkelt har läst på om forskningen som jag nämner i mitt P.S.?)!

B. Har läkaren talat med dig om kostomläggning eller är det ditt eget initiativ?

C. Är det säkert att det är Metforminet som orsakar att du inte mår bra eller kan din kost vara problemet eller något annat - vad brukar du äta (tallriksmodellen)?. Är du överviktig eller spenslig, använder du någon form av kosttillskott (magnesium, D-vitamin, K2-vitamin, C-vitamin etc).

2. Sätter du obehagen bara i samband med Metforminet? (se P.S.)

3. Med ev. övergångseffekter - öppna armar, dina celler börjar älska dig!

4. Beroende på vad hur du svarar på ovanstående och om du har annan medicinering, kan du få råd om medicinutsättning . Själv hade jag tre mediciner (Metformin, blodtryckssänkande och statiner för lipidprofilen) - alla utsatta efter LCHF-start.

En sak är fullkomligt klar - med den stora mängs Metformin du nu tar in dagligen, är inte rådligt att sätta ut de mängderna utan att först noga kontrollera nedgången i blodsockret (du har väl en blodsockermätare som du mäter ditt blodsocker med?). Att jag kunde sätta ut mina tre mediciner har bl.a. göra med den lilla mängd Metformin jag använde (sex gånger lägre daglig dos än din). Finessen med LCHF-kosten, som du säkert vet, är att insulinkravet blir minimalt - anpassat efter den lilla mängd glukos som levern producerar, framför allt för driftem av hjärnan (30-40% av dess tidigare förbrukning). Något socker i födan behöver kroppen inte. Dock kan det i ditt fall vara lämpligt med en viss nedtrappning inte sätta ut allt, som jag gjorde. I mitt fall utan egentligen några problem. Jag satte direkt ut alla sötade drycker, mjölk (som innehåller socker i löst form), potatis, ris, bröd, pasta etc.. Potatisen ersatt med bl.a. smörstekt och kryddad,  blomkol - i övrigt kött, fågel, fisk, inälvsmat, smör, ost, yoghurt, vispgrädde, fröblandningar, avokado, LCHF-bröd, vin till maten (sätt inte ut vinet - i lagom mängd ett bra tillskott och en fin krydda), i övrigt en bra blandning grönsaker.

Kom igen! Förresten skall du känna dig hjärtligt välkommen till forumet!

P.S. Till punkt 1A.

Det har visat sig att Metformin i statistiken visat några års livsförlängande effekt innebärande att diabetiker typ 2. med metformin i liknande mängder som de du tar, lever längre än icke-diabetiker. Nu berör denna statistik normalbefolkningar med en genomsnittlig livsstil (mat etc.). För den som satsat på LCHF, förefaller allt, som inte är naturligt för kroppen (t.ex. medicin), i möjligaste mån bör tas bort.

Ett stort forskningsprojekt med Metformin som livsförlängande medel, har amerikanska myndigheter godkänt. Tidigare har visats att silkesmaskarna ökat i livslängd med 20 % av Metformin och diabetikerna som tidigare förlorat åtta år i livslängd har inte bara återvunnit dessa utan fått några år extra jämfört med icke-diabetiker.

Vad som inte visats är om en lågkolhydratkostare också skulle visa positiva resultat med Metformin. Något tveksamt att få veta inom rimlig tid, då sådana studier är dyra att genomföra. Metforminets fördelar ligger i att cellernas energiomsättning förändras till det bättre, något som LCHF-kosten redan är inne på (vid sidan av övriga fördelar, betydligt bättre på att förbränna fett än vid användnig av normalkost med stor andel kolhydrater).

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Du kan förvänta dig att dina 1-2 första månader med LCHF kan vara lite besvärliga. Det behöver inte vara så men räkna med det. :)

https://www.dietdoctor.com/se/lchf/biverkningar

Men det som är är jobbigast för de flesta är nog om man har ett socker/mjöl/ris/osv- beroende och har man inte tänkt på det tidigare lär man tyvärr upptäcka det efter ett par dagar.

Som Nils skrev om ovan så var noga med att kolla blodsockret ofta när du börjar äta LCHF (om du inte ätit tidigare och känner till detta) och anpassa medicineringen efter det.

https://www.dietdoctor.com/se/typ-2-diabetes

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Välkommen och stort grattis! Nu har du hittat rätt bot i den djungeln av motstridiga råd som diabetiker får idag! Maten kan vara den bästa medicinen för diabetes om man hittar rätt mat.

Det viktigaste är att fasa ut ALL socker- och stärkelserik mat. Det bästa är att du läser på så att du FÖRSTÅR varför diabetiker inte ska äta det. Jag tycker att "Grain brain" eller på svenska "Hotet mot din hjärna" av Perlmutter reder ut begreppen. Jag vill minnas att efter att ha läst den här boken bestämde jag mig att aldrig stoppa något som är även avlägset besläktat med spannmål eller socker i munnen. Diabetes är sockersjuka så kopplingen till sockret är uppenbar. Medan spannmål med dess gluten och stärkelse skapar mer oreda i kroppen - värk, problem med nervsystemet och hjärnan.

Det kan finnas mentala och fysiska utmaningar man kan få brottas med när man lägger om kosten. Hur ökar man andelen hälsosamma fetter i kosten? I min familj så finns det fortfarande dem som lämnar fettet från köttbitar kvar på tallriken för att dem inte tycker om hur det känns att tugga i fettet. Trotts att dem vet mycket väl att det är den nyttigaste delen och att vi avsiktligt köper kött med mycket fett i. Vanor kan ställa till det för oss, men det går att skapa nya vanor. Sockerberoende kan vara en annan stötesten att komma över. Vanan att småäta mellan måltiderna kan bli svår att motarbeta. Vissa människor upptäcker att deras gallblåsa har varit nästan oanvänt pga att de har varit rädda för fett i många år. Det kan ställa till problem vid omställningen. 

Men om man vet med sig var de egna utmaningarna finns så kan man hitta en lösning! Planera sin dag kan vara en bra modell. Man bestämmer och förbereder i förväg vad man ska äta till frukost, lunch och middag. Om man blir sugen mellan måltiderna så kan man i förväg bestämma att då tar jag en kopp svart kaffe eller te eller bara varmt/kallt vatten. Då kommer man att ha något i händerna och i munnen men det inte är det vanliga sockriga fikat.

Hitta likasinnade! Det är bra att gå med i ett gemenskap där alla kämpar med diabetesrelaterade problem och använder kosten som metod. Jag har hört att smarta diabetiker kan vara en sådan grupp. Speciellt om man inte finner stöd på hemmaplan kan en sådan grupp vara till stor hjälp.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-11 at 10:52, form1900 sade:

Hej

D2:a sedan ett par år tillbaka. Metformin, Victoza har ingått i min medicinering. Slutade med Victoza i somras för jag märkte ingen skillnad med eller utan. Mår skit av Metformin och måste börja äta rätt nu - från och med idag. Frukost middag kväll. Jag äter Metformin 1000 mg 3 ggr om dagen vilket inte är kul. Har köpt ett årskort på Stockholms simhallar och idag ska all skit rensas ur kylen och vinförrådet kommer inte fyllas på. Har haft 2 njurbäckeninflammationer redan och har ont överallt och pallar inte med det längre. Kan jag förvänta mig motstånd från kroppen när jag börjar med LCHF eller tar kroppen en omställning till denna kost med öppna armar. Mitt mål är ett medicinfritt liv någongång iaf. Är 57 men känner mig som en sjuk 90 åring.

Häls Lena

 

Hej 

Lyssna på Jason Fung mfl. (kan komma med flera bra tips) så borde du kunna fasa ut dina fasansfulla piller över tid. Men det kommer också kräva att du inte fuskar kvar i det förflutna och kommer också krävas ökande mängd av fysik aktivitet.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Metformin är dessvärre lite av ett rävgift med en hel del otrevliga bieffekter, så det är inte så konstigt om man blir trött och seg av dem. Hoppas du lyckas med kosten och träningen!

 

 • Late life metformin treatment limits cell survival and shortens lifespan.

 • Metformin exacerbates aging-associated mitochondrial dysfunction causing fatal ATP exhaustion.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/863357v1?fbclid=IwAR3Sa33eei4NUr42FMMlN_cRxPNyZMF4DUdZV53a2ub0KjxZH8qluzNHvQ8

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-11 at 10:52, form1900 sade:

Hej

D2:a sedan ett par år tillbaka. Metformin, Victoza har ingått i min medicinering. Slutade med Victoza i somras för jag märkte ingen skillnad med eller utan. Mår skit av Metformin och måste börja äta rätt nu - från och med idag. Frukost middag kväll. Jag äter Metformin 1000 mg 3 ggr om dagen vilket inte är kul. Har köpt ett årskort på Stockholms simhallar och idag ska all skit rensas ur kylen och vinförrådet kommer inte fyllas på. Har haft 2 njurbäckeninflammationer redan och har ont överallt och pallar inte med det längre. Kan jag förvänta mig motstånd från kroppen när jag börjar med LCHF eller tar kroppen en omställning till denna kost med öppna armar. Mitt mål är ett medicinfritt liv någongång iaf. Är 57 men känner mig som en sjuk 90 åring.

Häls Lena

 

Räkna med omställningsbesvär så du inte blir överraskad!

Dvs de flesta friska får omställningsbesvär.. oså kan man fundera på hur friska de var egentligen.. det fanns nog någon anledning till att de ville testa LCHF?

Iallafall du är typ 2, ditt mål är att bli typ 0, dvs medecinoberoende diabetiker, dvs sköter det hela med kost och motion.

Jamen då är man ju inte diabetiker typ 2/sjuk längre, det stämmer men vid din ålder så lurar den i vassen hur som helst.

Victoza är en GLP-1 agonist.. på svenska, det är ett incretionhormon, översatt till ännu lättare svenska, det är en petid som utsöndras av magen som säger att nu är det ett skitlass med blodsockerhöjande ämnen på väg in, så börja tillverka extra mycket insulin och för sjutton fördröj magsäckstömningen!

https://en.wikipedia.org/wiki/Glucagon-like_peptide-1_receptor_agonist

Du har testat Victoza, det gjorde ingen skillnad, då kanske du kan dra slutsatsen att incretinhormoner inte är ditt problem/orsaken till D2, för andra kan det vara en stor anledning.

Dvs Diabetes Mellitus typ 2 är ett symptom, med upp till 100  olika orsaker/gener/livstil/kost/osv!

Metformin funkar lite annorlunda, kortfattat så aktiverar de GLUT4 och minskar Glukoneogenesen.. på svenska, de ökar dina muskelcellers förmåga att ta upp glukos ur blodet/det minskar leverns förmåga att bilda ytterligare glukos, det är oxå så finurligt att det inte leder till hypoglykemi!

Du är av med Victoza iallafall, det verkade inte vara ditt problem/orsaken/dvs incretinhormoner?

Fortsätt med metformin ett tag, det har oxå biverkningar, men de är sällsynta och handlar om gener/arv.. målet skall självklart vara att även kunna slopa dessa, dvs typ 0!

Såå, du har en omställningsperiod som för (friska?) tar iallafall 3-4 veckor, då man kan må skit och det handlar om glukosbrist, dvs det motsatta som din diagnos säger!

Räkna med att det tar ytterligare tid för en med diagnosen typ 2.. innan du är ute på andra sidan.. dvs du får ta det lite lugnt i början.. såvida du inte kan sjukskriva dig ett halvår!

Hela ideen med LCHF är att kroppens celler i större utsträckning skall använda fett som huvudenergi.. men hjärnan då som behöver glukos?

Upp till 70% av hjärnans behov av energi kan tillfredställas utav ketoner.. därav så tar det de 3-4 veckorna att uppreglera ketolysensymerna i hjärnan och i hjärtat.. under tiden mår man skit.. även som hyfsat frisk!

Såå.. du har valt att testa LCHF/keto, det är ett bra val, det finns stora chanser att du kan bli typ 0!

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-11 at 10:52, form1900 sade:

Hej

D2:a sedan ett par år tillbaka. Metformin, Victoza har ingått i min medicinering. Slutade med Victoza i somras för jag märkte ingen skillnad med eller utan. Mår skit av Metformin och måste börja äta rätt nu - från och med idag. Frukost middag kväll. Jag äter Metformin 1000 mg 3 ggr om dagen vilket inte är kul. Har köpt ett årskort på Stockholms simhallar och idag ska all skit rensas ur kylen och vinförrådet kommer inte fyllas på. Har haft 2 njurbäckeninflammationer redan och har ont överallt och pallar inte med det längre. Kan jag förvänta mig motstånd från kroppen när jag börjar med LCHF eller tar kroppen en omställning till denna kost med öppna armar. Mitt mål är ett medicinfritt liv någongång iaf. Är 57 men känner mig som en sjuk 90 åring.

Häls Lena

 

Victoza skrämmer skiten ur mig! Jag fattar bara inte hur man kan föreskriva både metformin och victoza,  det går icke in i skallen här.

 

Jag fick ett märkligt bemötande i somras (sept.)  och TVÄRSÄKER bedömning från diabetes-kliniken på vårdcentralen om att vara obotlig diabetiker med alltså fullt utblommad diabetes, som jag tror är nåt av det falskaste jag någonsin hört, men utifrån den attityd sjukvården tar sig nuförtiden, var man alltså tvärsäker och satte mig på Metformin,  utan pardon och sett som "isolerat fenomen i kroppen",   utan minsta intresse för bl.a stressfaktorer , eller fysiologiskt trauma vid brusten blindtarm , whatever! om det var något annat.. man totalt negligerade inflammation.. och kom med ramsan om att tillståndet är kroniskt, som det inte alls är.

 

Jag är också 50 + och kan säga att mina värden efter att ha börjat simma, blivit rejält uppryckta och något att sätta under nosen på läkaren vid nästa besök, att om du gillar att simma, går in för det till 100% , får positiva sidoeffekter av det, kommer ur fysisk passivitet om du nu inte orkat röra på dig, så är simning top class för iaf blodsockret (hur det är för dig eller andra, har jag ingen aning om) , som om enbart BS  skulle vara beviset ... ?  men att börja äta low carb high fat, är GULD! Att simma med den kosten, med låt säga intermittent fasta, ja det ger en massivt positiv effekt, jag tror inte enbart för mig... även dig, OM du nu råkar gilla att simma. Fina rörelser som inkluderar samtliga leder, fin aerobisk träning, som ger massivt utslag på hälsoprofilen, inkluderat Blodsockret som de är så upphängda vid där på vårdcentalerna.  HbA1c, sjönk som en sten, av enbart lchf, rakt in i det friska fältet. 

 

Simma på du! och simma lugnt och fint aerobiskt är mitt tips , tävla inte med klockor och sådant och häng inte upp dig vid antal längder heller, eller börja maximera hit och dit, det behövs inte , om man inte redan är en fena och kanske har meriter inom simsporten sedan innan. 

 

Mycket klokt val, hade jag varit du skulle jag kapa allt socker och HÄNGIVET så gott som blint och omgående leva lchf, eftersom det inte är en häftig bantardiet, utan hållbar livsstil.  

Jag har inte mött ett enda kroppsligt medicinskt  eller mentalt motstånd i psykiskt välmående, raka motsatsen! Däremot kommer min mage inte att tåla metforminet länge till, i januari har jag möte med läkaren inbokat och kommer dra upp detta med belastning på njurarna av metforminet, men förväntar mig svävande svar med det vanliga inövade mantrandet - jag har ännu ej fått svar om vilka fysiologiska konsekvenser det får av att äta metformin på sikt - min plan var ändå från dag 1, att det är en temporär åtgärd och inte alls ska vara något långsiktigt - eftersom en komplett livsstilsförändring i de flesta fall måste till, gör man inget själv.. gällande att metabolisera sina intag utan förlitar sig på att en resistent insulinkropp automatiskt bara ställer om sig, då kan det ta sju svåra år, men är man lite radikal, då kan det gå undan! 

 

Låter som att jag är världens specialist på detta och det är jag ju verkligen inte, jag är bara förälskad i de medicinska bevisen vad gäller sockersjukan och den falska marknadsföringen av preparat som inte ens träffar rätt.. så pinsamt.

 

 Men gamla ekvationer duger långt - är ändå välkänt, att kroppens organ behöver syresättas (ibland extra mycket) när det 'är funktionsnedsättning , att metabolisera ex. en fettlever går verkligen inte över en natt men det krävs utökad syresättning gentemot ett leverne som kanske krävt åratal att få ett organ ur funktion eller tillräckligt dålig status ; man är  passiv? då gäller bara en sak, bli aktiv  - god idé att starta up med aerobisk aktivitet, dansa tango  hade säkert också funkat men simning är som jag ser det som klippt och skuret för blodflödet och i sin tur dess kvalitet. P.g.a samtliga muskelgrupper aktiveras, lederna, ligamenten, vridrörelserna. Går hand i hand med ackumulerad insulinhalt, på ett snyggt sätt (jämfört med stötvisa hårda belastingar som på gymmet, som stöter i kroppens vävnader) , men kanske en smaksak, jag är inte fysiolog, tyvärr. 

 

 

 

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • Annika Rane changed the title to Vill kunna bli fri från Metformin – hej LCHF
On 2019-12-13 at 00:23, Nils Engström sade:

Man kan ha olika synpunkter på varför den naturliga beteckningen sockersjuka ändrades till diabetes - kan det möjligen bero på någon slags hänsyn till sockerindustrin?  483114143_ScreenHunter_2034Mar.thumb.jpg.2e3eac7cb587a43d1c12ef4609fb6687.jpg

Jag blev informerad om att man har nya nationella riktlinjer idag, jämfr med för några år sedan, dvs att man slopat initial kost- och motionsbehandling p.g.a "alla bakslag" i terapiplanen, varför man numera utan undantag ( !! ) sätter samtliga som remitteras till diabetes-enhet, på Metformin, spelar ingen roll vem man är, hur man är , eller varför man är där, samtliga ska ha det. (enligt den VC jag var på... men det skiljer säkert ändå, beroende på var i landet och var mer exakt det finns smartare och uppdaterade läkare + sköterskor , men i min stad var man rigid och höll sig till någon order uppifrån.

 

De där berömda "bakslagen" , hm..  har de med de urvattnade "råden" att göra månntro? Att de sitter och vrider händerna med nya ekonomiska kalkyler att göra? Man vill ju på något sätt, också sjösätta de nya insulinpreparaten som forskas fram, lixom...

Och då behövs nytt blod in i farmakologiska industrikomplexet. 

 

Men så kan man alltid, ta det egna beslutet, precis när man känner och vet, att det passar och är rätt (som du m.fl gjort). 

 

Nu tycks Metformin inte vara särskilt aggressiv mot kroppen förutom att magen blir helt demolerad, i sig något som oroar mig varför också jag kommer att fasa ut Metforminet, tänkte ge det ca 1 år, vi får se.

Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Gemma sade:

Nu tycks Metformin inte vara särskilt aggressiv mot kroppen förutom att magen blir helt demolerad, i sig något som oroar mig varför också jag kommer att fasa ut Metforminet, tänkte ge det ca 1 år, vi får se.

För min del (men jag är långt över trettio år äldre än du) blev jag tvingad att bryta metforminet efter mindre än ett halvår. Har du kollat dina sockervärden?

Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Nils Engström sade:

För min del (men jag är långt över trettio år äldre än du) blev jag tvingad att bryta metforminet efter mindre än ett halvår. Har du kollat dina sockervärden?

Jag har kollat mina värden regelbundet sedan sept. månad , under de senaste tre veckorna ligger jag på 4,2 - 4,9.

Ser ingen anledning att tvunget ligga i den skalan, särskilt inte sedan jag noterar en mycket tydligt markant förändring i värdena efter att införliva motoion/simning 3-4 ggr/v.

Har kontrollerat att utan Metformin lägger jag mig på värde före måltid 4,6 och 1,5 - 2 tim efter målid : 4,9 , ska ta värdet innan sänggåendet ikväll, men då är det också min sista sticka! (de ville inte skriva ut fler teststickor till mig, med förklaringen att jag inte ska mäta BS , gick från HbA1c 85 till 49 på ca 3 v. - men jag möter läkaren nu i början på januari, och ska utförligt förklara att och varför jag faktiskt behöver mätstickor, regimen är sådan att de slopat gratis utskrivn. hjälpmedel för T2 diabetiker .

Annan anledning till mina klart bättre värden är nog att jag tappat 12 kg också...  så... jag har inte tagit Metformin de senaste två dygnen ovh överväger att inte ta imorgon heller, det enda som stör mig är att inte ha teststickor hemma , kan iofs köpa hem inom några dagar och riskera att hamna på värde över 6, men det överlever man!

 

Dessutom, märker jag att det är skönare att simma på fastande mage, vilket är toppen för metabolism ovh därmed insulinet, som ger fint utslag på blodsockret, dock bra värde (se ovan) även ett par timmar efter måltid (där jag alltså är mätt å belåten, så jag äter inte som en liten husmus utan förser mig med väldigt fin mat med de smarrigaste recepten - idag en gryta som smakar sagolikt!!! och det blev 1 mål på hela dagen, vilket har hänt innan och hoppas att 1 mål/dag gärna får återkomma lite då oh då, om inte... så är mina 2 måltider/dag helt YPPERLIGT att leva med.

 

A/ Vad anser du, ska jag våga släppa metforminet?  

B/ Något mer du skulle behöva veta för liten reflektion över om man vågar släppa metforminet under dessa omständigheter?

 

Hur resonerar du omkring detta? (tänker inte överge min matplan (livsplan) , som utgångspunkt! Mår toppen och definitivt inte lust frossa under julhögtiden.  

 

Mvh

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack och lov tillhandahåller DietDoctor med expertis, som ger professionella utlåtanden, inte enbart generella.

 

Kolla Videor "LCHF för läkare" , där talar bl.a Dr Unwin som är gammal i gamet och verkar ha en ödmjuk inställning - om hur han rådgör med patienter som fått Metformin och hur han resonerar.

 

Att , när vissa parametrar sammanfaller , då kan man antingen sätta ut det helt och hållet alt. dra ner till 1/2 dos, t.ex  1 tabl. förslagsvis morgontabletten (0,5 mg)

 

När :

- HbA1c ligger inom referensfältet för godkänt/bra. Självklart uppföljande prov eft. ca 3 mån.

- Bra viktnedgång konstateras. (m.h.a givetvis stabil kostplan som följes)

- Patienten är motiverad (det är man när magen är fullständigt demolerad och tarmarna inte får jobba i lugn och ro)

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, Gemma sade:

Tack och lov tillhandahåller DietDoctor med expertis, som ger professionella utlåtanden, inte enbart generella.

 

Kolla Videor "LCHF för läkare" , där talar bl.a Dr Unwin , Del 11 , som är gammal i gamet och verkar ha en ödmjuk inställning - om hur han rådgör med patienter som fått Metformin och hur han resonerar, utifrån lång erfarenhet i yrket.

 

Att , när vissa parametrar sammanfaller , då kan man antingen sätta ut det helt och hållet alt. dra ner till 1/2 dos, t.ex  1 tabl. förslagsvis morgontabletten (0,5 mg)

 

När :

- HbA1c ligger inom referensfältet för godkänt/bra. Självklart uppföljande prov eft. ca 3 mån.

- Bra viktnedgång konstateras. (m.h.a givetvis stabil kostplan som följes)

- Patienten är motiverad (det är man när magen är fullständigt demolerad och tarmarna inte får jobba i lugn och ro)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

19 timmar sedan, Gemma sade:

Har kontrollerat att utan Metformin lägger jag mig på värde före måltid 4,6 och 1,5 - 2 tim efter målid

mina 2 måltider/dag helt YPPERLIGT att leva med.

A/ Vad anser du, ska jag våga släppa metforminet?  

B/ Något mer du skulle behöva veta för liten reflektion över om man vågar släppa metforminet under dessa omständigheter?

Hur resonerar du omkring detta?

A. För egen del släppte jag metforminet i ett tidigt skede. Om du fått ner långtidssockret ordentligt ser det ljust ut.

B. Kika först på mitt inlägg:

så får du några svar som utgångspunkt för en vidare diskussion!

Nu är det ju sannolikt så att förhållandena för en person som är på väg mot 90-årsstrecket, som jag, kan vara missvisande för yngre. Å andra sidan är mina erfarenheter, just genom åldern, talande för LCHF-kostens dramatiska påverkan, som slår ut allt som medicinföretagen och socialstyrelsen genom lydiga läkare kan erbjuda. I varje fall har för mig det viktiga området diabetes 2  och fettprofilen övergått från socialstyrelsens kolesterol/fettskräck och dess farliga kolesterolstrypningsrekommendationer till fina överlevnadsförutsättningar.

För mig har en fullständigt sagolik utveckling genom LCHF rullats upp, som gör att de vanliga ålderssymtomen kan hållas i schack och därmed också det metabola syndromet som annars för med sig diverse kultursjukdomar. Tvärt om har resultatet blivit normalt blodsocker, normalt blodtryck, normal njurfunktion, inga leverproblem, inga infektioner, inga  sura uppstötningar, inga myrkrypningar, inga gikttendenser - vad kan man mer önska sig - ett gott humör och supersömn i mitt fall inte att förglömma.

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mycket glad för ditt svar, som starkt påminner med min utveckling då också jag utforskar, bedömmer och känner tydliga hälsovinster på kort tid samt tillåter mig bedöma att intermittent fasta typ 16:8 eller i mitt fall oftast inga måltider efter ca 17:00 däremellan "no snacks" , gjort underverk. (klyschigt att säga, men så är det....)

 

Betraktar mig dessutom som klippt & skuren för sådan kostplan och blivit av med uruselt matbeteendet så gott som till 99%. Exakt vad jag ville.

 

Exempel ur dagssituationen :

Iväg för en riktigt underbar simtur där jag växlar simsätt, ca 45 min lite utmanande pass mestadels mer normalt tempo.

Innan dess ingen hunger inget sug, efter simpasset öht inte det minsta hunger, planerat att äta lunch men är inte hungrig utan står och förbereder kvällsmaten bland euforiskt triggande dofter och anrättningar MEN behöver inte ens kämpa, jag behöver inte de där små munsbitarna (lockelse-momenten, vilket kan föräras "fettadaption" som äntligen är stabilierat. Och... det är ren lycka (efterlängtad befrielse)

 

Utan Metformin 2 dagar i rad, min sista sticka ska jag kolla BS efter dagens måltid, därefter köpa in nya stickor och hålla god kontroll så jag vet vad jag snackar om vid läkarmötet i januari och den dagen vill jag briljera med ett fastesocker u.a. 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Från info@metformin.se :

Citat (min fetning) :

 

Prediabetes – förstadiet till diabetes typ 2

Metforminbehandling av personer som riskerar drabbas av diabetes typ 2 kan sänka deras risk av att utveckla sjukdomen, även om intensiv fysisk träning och ändrade kostvanor fungerar avsevärt mycket bättre för detta ändamål. I en stor amerikansk studie känd som Diabetes Prevention Program, delades deltagare upp i grupper och gavs antingen placebo, metformin eller livsstilsförändring, och följdes under i genomsnitt tre år.

Det intensiva livsstilsförändrande programmet inkluderade 16-lektioners träning i kostvanor och fysisk träning för att följas upp med månatliga individanpassade sessioner där målen var att sänka kroppsvikten med 7 % och delta i fysisk aktivitet åtminstone 150 minuter per veckan. Diabetes drabbade personer 58 % mer sällan hos livsstilsgruppen och 31 % hos dem som gavs metformin. Bland yngre personer med ett högre BMI, var livsstilsförändringar inte effektivare än metformin, och för äldre individer med ett högre BMI, var läkemedlet inte mer diabetesförhindrande än placebo.

Efter tio år, hade diabetes blivit 34 % mindre vanligt hos gruppen som givits diet och träning och 18 % lägre bland de givna metformin. Det är oklart huruvida läkemedlet saktade ner övergången från prediabetes till diabetes (sann förebyggande effekt), eller om diabetessänkning hos den behandlade gruppen helt enkelt byggde på glukossänkningen (behandlingseffekt). / slut citat

 

När är man ung och när är man gammal?

 

Man kan ju vara fysiologiskt eller upplevt, gammal i ung kropp eller ung i gammal kropp - bara en tanke... 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

55 minuter sedan, Gemma sade:

När är man ung och när är man gammal?

Ja, det är verkligen frågan - välja att vara ung med LCHF i hög ålder eller gammal med tallriksmodellen i låg ålder och extra medicinering för att hålla kultursjukdomarna borta!

Vad gäller metformin, känner du kanske till att man i USA  fått tillstånd till en stor studie, avsedd att testa metformin som livsförlängande preparat. Då är det dock fråga om mycket höga koncentrationer i storleksorningen 2000 mg per dag. Några eventuella år till med medicin, när man just sluppit ur medicinrävsaxen, passar dock inte mig. Mata mina bakterier med rätt föda till fördel för kroppens celler är mer i stil med forumets inriktning, som definitivt blivit min.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Nils Engström sade:

Ja, det är verkligen frågan - välja att vara ung med LCHF i hög ålder eller gammal med tallriksmodellen i låg ålder och extra medicinering för att hålla kultursjukdomarna borta!

Vad gäller metformin, känner du kanske till att man i USA  fått tillstånd till en stor studie, avsedd att testa metformin som livsförlängande preparat. Då är det dock fråga om mycket höga koncentrationer i storleksorningen 2000 mg per dag. Några eventuella år till med medicin, när man just sluppit ur medicinrävsaxen, passar dock inte mig. Mata mina bakterier med rätt föda till fördel för kroppens celler är mer i stil med forumets inriktning, som definitivt blivit min.

Snappade upp hastigt och ytligt  att forskning om metformin som livsförlängande preparat pågår men förstod det som att det gällde enbart  ett smalt segment åldringar med redan långvarigt intag av olika diabetespreparat och alltså redan framskridna i konkret sjukdomsutbrott , vilket brukar medföra olika organskador eller cirkulationsrubbningar.  

 

Som sagt, var bara en ytlig skumläsning. Men det förvånar inte att man betraktar metforminet som ett mirakelpiller, enligt vårdcentalens sköterska var det faaaaaantastiskt, och mkt riktigt så sades det att det skulle bespara mig komplikationer , vilket betyder bl.a längre liv, inte enbart kvalitativt liv, de (biomedicinare inriktning spektakulär experimentell forskning) menar längre liv och verkar ganska fixerade vid "långt liv"  , och långt liv är automatiskt bättre? 

På vilka sätt är det bättre att leva till 100 än att leva till 98 ? 

 

Eller leva till 87,5 istället för 86 ?   

 

Fixa magen och peristaltiken! Sedan kan man snacka mirakelmedicin.

 

Med rätt kost, som vi är födda till att använda för överlevnaden, så kan en hel del orosmoln skingras. 

Ingen kommer undan att mat krävs för GOD överlevnad,  finns inga piller utan biverkningar på kort el. lång sikt. Jag tror inte det kommer sådant piller och inte preparat i kombination heller - jag förlitar mig på livsstilsfaktorerna som basic men också en förutsättning. 

Det kan lika gärna ha varit resan varje år, som gör att de vitala parametrarna synkar fint, och inte alls tvunget något artificiellt preparat. 

Miljöombyte, kan nog förlänga flera individers liv än att injicera artificiella preparat - överförskrivning av t.ex antibiotika men också överförskrivning psykofarmaka torde vara en större källa till kortare liv om man nu är så otroligt villig att "förlänga liv" 

Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Gemma sade:

1. På vilka sätt är det bättre att leva till 100 än att leva till 98 ? Eller leva till 87,5 istället för 86 ?

2. Fixa magen och peristaltiken! Sedan kan man snacka mirakelmedicin. Med rätt kost, som vi är födda till att använda för överlevnaden, så kan en hel del orosmoln skingras.

3. överförskrivning psykofarmaka torde vara en större källa till kortare liv om man nu är så otroligt villig att "förlänga liv"

1. Den frågan är synnerligen relativ 1677584087_ScreenHunter_2085Mar_1517.thumb.jpg.bfaa2ea117e79db45a3d3e32d96b46f0.jpgberoende på om man är 45 eller dubbelt upp!

2. LCHF!

 

3. Socialstyrelsen, svensk sjukvård, livsmedelsverket, läkemedels- och matvaruindustrin, dietist/veganrörelsen och klimarmaffian utan inbördes ordning, står bakom.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-20 at 18:39, Gemma sade:

det förvånar inte att man betraktar metforminet som ett mirakelpiller, enligt vårdcentalens sköterska var det faaaaaantastiskt, och mkt riktigt så sades det att det skulle bespara mig komplikationer

För mig innebar "komplikationerna", efter att ha satt ut metforminet med LCHF-kosten som ersättning, att min diabetes i stort sett försvann direkt första dagarna (kunde utläsas med säkerhet efter sex veckor). Nu efter lite över två år bedömer läkaren t.o.m. bukspottkörteln befinna sig i högönsklig välmåga med perfekt insulinproduktion och med blodsockret så lågt att inga tecken på diabetes 2 längre finns att ens misstänka.

För en vegan (antagande) vore "oetiskt" att rekommendera en icke-medicinsk lösning, som innebär att man som drivmedel för kroppen, istället för socker använder fett. Det etiskt "korrekta" för en sjukvårdanställd ligger i att utgå från vad fettskräckens apostlar, bl.a. i socialstyrelsen, fortfarande förordar i medicinväg, oavsett vad som är bäst för patienterna. Dessutom måste de kollegialt följa de sina, vad gäller att utgå från klimatalarmisternas föreställning om vad som är bäst för jordens klimat.583851689_ScreenHunter_2717Dec_2623.jpg.9169a1954b8d26f33fd1d1866bb4967b.jpg

P.S.

När man som jag personligen, genom den egna kroppen, fått bekräftat vad lågkolhydratforskningen sedan decennier tillbaka klart visat (vilken läkare som helst skulle enkelt kunna göra detsamma, som flertalet av oss på forumet), är mitt fall inte längre att betrakta som ett ad hocfall. Det är bara en bekräftelse på raden liknande erfarenheter som man hört så många andra med sprudlande glädje beskriva t.ex. via kostdoktorn.

Tyvärr känner jag alltmer att läkarskråets medlemmar låtit sin bekvämlighet och den medicinska skolningen ta överhanden, istället för att sätta sig in i verkligheten utanför tidigare medicinska doktriner. Föreställningar, som t.ex..klassificerar diabetes 2 som kronisk, utan annan möjlighet än den medicinska att åtgärda. Det senare utan minsta chans att bota dvs. medvetet låta det metabola syndromet kvarstå under successivt utökad medicinering. 

Egentligen är detta i hög grad cyniskt av sjukvården i sin helhet - många i den vet att ingen medicinering finns som botar diabetes 2. Ändå envisas man med utskrivning av läkemedel. I min ungdom levde jag i föreställningen att begreppet läkemedel skulle vara liktydigt med att flertalet sjukdomar kunde läkas med hjälp av dessa.  Alltmer har jag insett att flertalet s.k. "läkemedel" inte alls botar sjukdomar, utan istället kamouflerar symtomen eller tillfälligt lindrar mot obehagen.

För min del är fullt klarlagt att LCHF-kosten faktiskt botat min diabetes 2. Mycket gärna skulle jag vilja diskutera saken med Tim Noakes, som själv  är diabetiker typ 2. Han menar i en intervju (jag tror med Andreas) att en gång diabetiker alltid diabetiker med behov av medicinskt understöd t.ex. genom metformin. Efter många år som diabetiker vet jag åtminstone att han, i mitt fall, med stor sannolikhet har fel.

Ni på detta forum som inte har eller haft diabetes 2, har ju för länge sedan insett LCHF-kostens oerhörda kraft, genom dess förmåga att återställa det metabola syndromet hos diabetiker till det sunda läget för kroppen och till att på sikt hålla den frisk. Det senare bara ett exempel och inte en indikation på användningen av LCHF enbart till att bota den som är sjuk.

Link to comment
Share on other sites

Hej,

Visserligen, även om man har fint kreatininvärde, så tänker jag att jag ändå vill bespara snjurfunktionen för att ja marginaler inför ålderdomen där man inte vet vad som kan inträffa.. onödigt belasta organet med konstant metformin-intag , om det inte är absolut adekvat och det är det inte vid reduktion av högproccessad icke-näringstät kost, dvs med lchf/keto (när insulinresistenten gradvis avtagit!) , lätt kan sätta ut preparatet, för att alltså ha ett slags njurkapital för framtida behov... 

Upptaget av Metformin i tarmen varierar, något jag nu erfarit och inte riktigt ser vinsten i att fortsätta - DESSUTOM räcker det inte med kreatininvärde för att flagga för fritt fram med metformin, jag vill ha ovkså SERUMVÄRDET av metformin, vilket man ännu inte varit inne på.

 

Dock, är jag som sagt "nydiagnosticerad" och ännu inte kartlagd, samt fortfarande i eetableringsfasen av radikal kostomläggning - jag behöver minst 1 år på mig, för att se att en så kallad ketoadaptering kan fortsätta pån lång sikt, som livsdiet och inte quick fix. Gällande den insulinresistens jag (ev.) bär på.

 

Kruxet i mitt fall, var att jag råkade få blindtarmsinflammation, efterlöpande intravenös antibiotikabehandling, mitt i en maxat stressad period - att ha de veckorna el. månaderna som ultimat referens, är enl. mig inte rättvisande - därför 1 år! innan man egentligen kan utvärdera om jag verkligen är metforminkandidat, jag tror det INTE. I alla fall.. inte med normal motion inkorporerat i levernet, och det saknades tyvärr innan, säger sig själv att metabolismen går i stå och börja konstra. Kan vara "temporärt livsskede" , behöver inte vara en "absolut *slutgiltig, metabol rubbbning" (ang. insulin/p-glukos) l, och i ilafart sätta in metformin men liksom du säger Erik, så ska ju socialstyrelsen alltid visa att den vet bäst...  😉

 

Tycker att flertalet läkare på D.D är mer insatta i roblematiken, än gängse vårdcentral , man utreder med betydligt större kunskaparsenal, dvs också tvärvetenskapligt, istället för detta naiva isolerade synsätt som råder, där varje enhet ser sig som ultraspecialister inom "sitt" område. 

 

Jag vet redan att det kommer att föreslås ett antal "ersättningsmedel" för Metformin, så fort man piper om att man inte tåler metforminet.. och nåt annat preparat för min del, kan de bara glömma. 

 

Behöver jag tvunget ha fasteblodsocker under 5 varenda morgon? I mitt fall nej. Är så nöjd med 5,8 så... särskilt när det lltid sjunker en timme senare, så om ens biologiska inställning skickar ut adrenalinet och kortisolet att inte hålla sig till "erforderligt referensvärde" , SO WHAT?! När det ju stabiliserar sig oavsett. 

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Gemma sade:

Behöver jag tvunget ha fasteblodsocker under 5 varenda morgon? I mitt fall nej. Är så nöjd med 5,8 så... särskilt när det lltid sjunker en timme senare, så om ens biologiska inställning skickar ut adrenalinet och kortisolet att inte hålla sig till "erforderligt referensvärde" , SO WHAT?! När det ju stabiliserar sig oavsett. 

Det är gryningsfenomenet du mäter på morgonen, dvs det är dygnsryttmen som höjer blodsockret för att du skall vakna och vara pigg. Det är normalt även för icke diabetiker. Skillnaden är att för friska icke insulinresistenta så sjunker det rätt snabbt. I övrigt så skall FS gå upp och ner under dygnet inom rimliga gränser!

Bästa mätmetoden är HBA1c;

"HbA1c och blodsocker

HbA1c är ett mått på medelblodsockret de senaste 3 månaderna enligt:

 • Sista 30 dagarna bestämmer 50% av HbA1c
 • Sista 30-90 dagarna bestämmer 40% av HbA1c
 • Sista 90-120 dagarna bestämer 10% av HbA1c.

HbA1c anger inte medelblodsockret utan måste översättas enligt:

 

64527014-pNFhG.png

"

https://www.diabeteshandboken.se/innehåll/10.-vad-är-ett-bra-hba1c-13754543

Link to comment
Share on other sites

55 minuter sedan, Zepp sade:

Det är gryningsfenomenet du mäter på morgonen, dvs det är dygnsryttmen som höjer blodsockret för att du skall vakna och vara pigg. Det är normalt även för icke diabetiker. Skillnaden är att för friska icke insulinresistenta så sjunker det rätt snabbt. I övrigt så skall FS gå upp och ner under dygnet inom rimliga gränser!

Bästa mätmetoden är HBA1c;

"HbA1c och blodsocker

HbA1c är ett mått på medelblodsockret de senaste 3 månaderna enligt:

 • Sista 30 dagarna bestämmer 50% av HbA1c
 • Sista 30-90 dagarna bestämmer 40% av HbA1c
 • Sista 90-120 dagarna bestämer 10% av HbA1c.

HbA1c anger inte medelblodsockret utan måste översättas enligt:

 

64527014-pNFhG.png

"

https://www.diabeteshandboken.se/innehåll/10.-vad-är-ett-bra-hba1c-13754543

Toppen! Att mätning i omedelbar anslutning till uppstigningen som hormon-duschen startat ... ovkså har en start- oh bromssträcka - att öht komma ur sängen på benen och beredd på fortsatt motorisk mobilisering och hjärnan klarvaken och upptänd, och dra igång samordnad aktivitet, inte är exakt DET läget.. att mäta. (som jag gjorde de första veckorna) , ja iaf inom en kvart eft. uppstigning. 

 

Sedan mäts ju ändå fastesockret på vårdenheten alltemellan 8 på morgonen fram till 12:30 tiden, att man ska vara fastande men då har ju gryningsfenomenet ebbat ut och är långt bakom, och man har då i bästa möjliga fall, ett OK värde. 

 

Nåt jag lärt mig nu, att mät inte i anslutning till uppstigandet, vänta tills man fått morna sig lite.. och passar det med att hoppa över frukosten p morgonen, då kan fastesockret ligga riktigt, riktigt fint  - alltså på sikt ocv kontinuerligt. 

 

Eftersom ett motiv för prediabetiker eller resistens, är att sträva efter så jäma värden som möjligt, om än det kan vara oerhört ambitiöst och kan vara svårt att uppnå.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Nils Engström

Vill minnas att Noakes i intervjuer några gånger nämnt att i hans personliga fall är genetisk predisposition för insulinresistensen själva grundfaktorn och det som gör att just  han behöver Metformin för att reglera sitt insulin med mera.

 

Han är ju läkare och har kunnat gå till botten ordentligt, om varför det inte gått med kost och motion enbart  - då är det mer förvånande hur vårdenheter i Sverige och annorstädes , UTAN kartläggningar och per automatik skriver ut Metformin, och därpå dessutom sitter och desinformerar om att det är ett "kroniskt tillstånd". Sedan ändå, tycka sig "lära ut" om hur viktigt det är med motion.. men som sagt, nationella riktlinjen var att alla, inkl. prediabetiker ovh helst också friska med enbart beräknad prognos att kunna utveckla Typ 2, ska ha metforminet, för att de stirrar sig blinda på tilltänkta livsförlängningspotentialen, därmed ser jag att man klassar metforminet som ett mirakelpiller. 

 

Som att trafikverket skulle utfärda obligatorisk hjälm på alla fotgängare i "preventivt syfte" , alla som rör sig i närheten av "vägen" ska ha det annars kan de se fram emot en ond bråd död.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, Gemma sade:

1. även om man har fint kreatininvärde...  räcker det inte med kreatininvärde för att flagga för fritt fram med metformin...

2.Behöver jag tvunget ha fasteblodsocker under 5 varenda morgon? I mitt fall nej. Är så nöjd med 5,8 så...

 

 

Om du kikar på min utveckling:

1902993122_ScreenHunter_2720Dec_2722_39.thumb.jpg.c5217049d3cef3c53ea0b41ba0e9d481.jpg

framgår redan efter kort tid på LCHF, vartåt värdena gick. Har man dessutom bra Cystatin C-värde, vet man att njurarna funkar väl. Det senare är en säkrare parameter eftersom dess värde (ett protein, utsöndrat av njurarna) är oberoende av muskelmassa, kön eller mängden kött man äter (särskilt viktigt vid LCHF-kosten) eller annan typ av föda. Cystatin C- värdet  ger därför en säkrare uppskattning av njurarnas funktion än kreatinin. Även lindrig funktionsnedsättning av njurarna kommer mycket tidigare i ljuset än det stigande kreatininvärdet.

2. Utgå hellre från långtidssockret! Kika vidare på mina data:

947553241_ScreenHunter_2652xDec_1918_13.thumb.jpg.602456d217813f6120df3042784dbcfe.jpg

Långtidssockret dök rejält efter kort tid - läge för utsättning alltså.

Vilket HbA1c-värde gav egentligen anledning för läkarna att fundera över metformin för dig? Kan det vara  peptidvärdet som spökar?

Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, Nils Engström sade:

Om du kikar på min utveckling:

1902993122_ScreenHunter_2720Dec_2722_39.thumb.jpg.c5217049d3cef3c53ea0b41ba0e9d481.jpg

framgår redan efter kort tid på LCHF, vartåt värdena gick. Har man dessutom bra Cystatin C-värde, vet man att njurarna funkar väl. Det senare är en säkrare parameter eftersom dess värde (ett protein, utsöndrat av njurarna) är oberoende av muskelmassa, kön eller mängden kött man äter (särskilt viktigt vid LCHF-kosten) eller annan typ av föda. Cystatin C- värdet  ger därför en säkrare uppskattning av njurarnas funktion än kreatinin. Även lindrig funktionsnedsättning av njurarna kommer mycket tidigare i ljuset än det stigande kreatininvärdet.

2. Utgå hellre från långtidssockret! Kika vidare på mina data:

947553241_ScreenHunter_2652xDec_1918_13.thumb.jpg.602456d217813f6120df3042784dbcfe.jpg

Långtidssockret dök rejält efter kort tid - läge för utsättning alltså.

Vilket HbA1c-värde gav egentligen anledning för läkarna att fundera över metformin för dig? Kan det vara  peptidvärdet som spökar?

Man tog givetvis ett stort batteri av blodprover, men då jag inte kollat upp journalen kan jag inte svara på huruvida Cystatin C-värde ingick timmarna innan op. men kroppen var höggradigt inflmmerad.

Vid postop. inläggning med frekventa mätningar över dygnet kunde P-glukos kunde vara ex.vis  kl 2 på natten 16 mmol/l eller ex.vis ca 1 tim efter kvällsmat 22 mmol/l , så då rusade man efter insulinspruta och minns svagt att jag ofta låg omkring 17-18 ,  kom sällan under 15 mmol, efter måltid - så denna postoperativt sammansatta bild tillfogad värdet på akuten (som jag ännu inte vet!, men kan tänkas ha varit utlösande ändå eftersom akutläkaren remitterade mig till diabetesenheten på VC) , var väl det som slutligen definierade mig att vara "allvarlig diabetiker T2) 

 

Samtidigt, som alla symptom faktiskt upphörde vid hemkomsten, ingen sjuklig törst bl.a - jag startade radikal kostomläggning i princip omgående och fick inom en vecka galanta värden, sett mot bakgrund det ovan beskrivna, om än luddigt poch oprecist (men har inte exakta siffror på resp. prov, ännu....)

 

Vid läkarkontakten snart, ska jag se om jag kan få mer uttömmande svar på hur man resonerar omkring metforminet, men måste ha varit riktigt hemska värden på akuten iaf, det har jag förstått och det får man givetvis inte negligera! Det förstår också jag. 

 

Så jag kan inte försöka skönmåla min sist hur gärna jag än vill, med tanke på att ha haft glasklara diabetes-symptom, under nästan två års tid (druckit vatten som en kamel under ökenvandring.. alltså, kopiösa mängder!) 

Link to comment
Share on other sites

Jo förresten! Nils :  diabetessköterskan förklarade på ett ändå hyggligt sätt, att kroppens insulinomsättning var slutkörd, att en anledning till att jag till varje pris var i absolut behov av Metformin, för att AVLASTA lever och bukspott. Men då vet inte jag hur starkt resistent jag blivit men det vet inte de heller med mindre man följer upp det, och det är där vi är - dvs jag börjar inse att jag nog inte ska sätta ut Metforminet alltför tidigt utan låta kroppen få lite stöd efter att ha haft högt blodsocker cirkulerande i blodet, vilket i sig ju faktiskt är skadligt. 

Men f.ö är mina värden väldigt normala, och insulinfunktionen i kroppen tycks fungera åtminstonde inte patologiskt, eftersom jag (så länge jag inte klämmer i mig 100 g nötter kl 23:35 eller vid 01-tiden, typ... då får jag fasteblodsocker på morgonen, som är helt OK. Med motionen införlivad, ännu finare värden..

 

Men tar tid att lära känna sin kropp, och ens sensitivitet för kohydrater, jag tåler iaf inte mjölmat och vet nu att det varit en stark orsaksfaktor till att få rubbade glukosvärden och försatt lever och bukspott i att behöva arbeta övertid , men hur utslitet det är, det vet man inte ännu!! 

M.a.o , jag tror personligen inte att jag är superresistent, förutsatt... att hålla ytterst kontinuerlig kontroll och därmed återställa kroppsbalansen, metabola balansen. 

 

Att enbart fokusera kring en á två dagars episoder.. blir inte rätt. Och HbA1c, naturligtvis är det den som blir vägledande framöver - jag tycker nog att varje medborgare i landet, som levande i en högprocessad värld där utbudet högprocessad förgiftande mat skulle erbjudas obligatoriska kontroller /screening... för att se vartåt HbA1c barkar hän. (hur det kan, avspegla, också övriga begynnande el. pågående organskador)

Det kostar ju ingenting, att få in folk till screening, liksom. 

Link to comment
Share on other sites

Ja Gemma, då förstår jag mera av problemet - att du inte är färdigutredd! Återstår bara frågan - har problemen uppstått under strikt tillämpning av LCHF eller är den av mer moderat typ? Det kunde vara ett smart drag att du skaffade dig en mer komplett blodanalys än den som sjukvården brukar ge. För min del har en sådan verkligen inneburit ett suveränt besked om effekten av LCHF. Du får då 45-46 parametrar utredda, innebärande viktig info om salter/elektrolyter, enzymer, blodets tillstånd balans i övrigt, spårmetaller etc.. Tillsammans får du bakgrunden till inflammationsläget och leverns, njurarnas och bukspottkörtelns tillstånd.

Hade jag gjort slag i saken långt tidigare, skulle mina problem aldrig behövt uppstå.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

45 minuter sedan, Nils Engström sade:

Ja Gemma, då förstår jag mera av problemet - att du inte är färdigutredd! Återstår bara frågan - har problemen uppstått under strikt tillämpning av LCHF eller är den av mer moderat typ? Det kunde vara ett smart drag att du skaffade dig en mer komplett blodanalys än den som sjukvården brukar ge. För min del har en sådan verkligen inneburit ett suveränt besked om effekten av LCHF. Du får då 45-46 parametrar utredda, innebärande viktig info om salter/elektrolyter, enzymer, blodets tillstånd balans i övrigt, spårmetaller etc.. Tillsammans får du bakgrunden till inflammationsläget och leverns, njurarnas och bukspottkörtelns tillstånd.

Hade jag gjort slag i saken långt tidigare, skulle mina problem aldrig behövt uppstå.

En mer komplett analys, är något jag absolut kommer att genomföra, jag vill endast vänta lite tills diabetes-enheten här gjort ett mer fullständigt utlåtande ang. min fortsatta tablettbehandling, dvs på vilka grunder samt prognosen. Men oavsett deras svar, är ditt råd KLOKT och något jag omedelbart omfamnar!

 

Har ju orienterat mig runt i både forum samt andra vetenskapliga sajter, mycket tack vare vår fantastiske A.Eenfeldt med team, och fått en språngbräda till vidare utredning. 

 

Att närma sig 60.. är också per se, en definitiv anledning att om inte förr, så nu snart, investera i sina värden och BTW så skulle jag ju mer än gärna vilja få den där calcium-scanning gjord som Ivor Cummings så varmt förespråkar - det kan kanske realiseras så småningom, men helst inom något år, tycker jag.

 

Jag är evigt tacksam till D.D - Sveriges absolut bästa och mest heltäckande hälsosajt!! 🌷  ... och jättegoa forumsfolk, som alltid har något fint eller kunnigt att bidra med, oavsett vad det gäller, även när man är lite gnällig... haha

Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, Gemma sade:

1. vill endast vänta lite tills diabetes-enheten här gjort ett mer fullständigt utlåtande ang. min fortsatta tablettbehandling, dvs på vilka grunder

2. Att närma sig 60.. är också per se, en definitiv anledning 

3. calcium-scanning

1. I dina kläder hade jag definitivt inte väntat en sekund mer än nödvändigt. De data du får från dagens sjukvård är inte tillräckligt heltäckande. Med 45-46 bloddata kan du för sjukvården visa upp sambanden mellan viktiga organ, som mage, tarmar, lever, njurar, bukspottkörtel, hjärta, lungor - helt enkelt agera som spetspatien.

2. Eftersom jag närmar mig 90, inser jag att det jag nu gjort borde skett 30 år tidigare. Där befinner du dig - idealsituationen. Den heltäckande bild du kommer att få genom de 45 blodparametrarna, visar hela den fantastiska bredden av LCHF-kostens verkningar.

3. Även leverns funktionalitet kommer att kartläggas och visa kostens betydelse, via provsvaren. Mitt kostillägg i form av K2-vitamin har definitivt bidragit till att det yttre kalklagret över åderförfettningen i kransartärerna reducerats. Därigenom har kärlen mjukats upp och blodtrycket normaliserats till den situation som jag befann mig i några decennier tidigare. Med dina kunskaper nu, som jag saknade då (sjukvården också), behöver du aldrig råka ut för samma miss.

P.S.

Du bör tänka på att lösningen på många problem ofta finns att söka i nivåer och kombination av salter, balansen  kalium/natrium, kalcium/magnesium, järnet i blodet, röda blodkropparnas antal och fyllning, koncentration resp. de vita blodkropparnas och blodplättarnas funktioner etc.. Allt viktig information som man med detektivisk iver i förtid kan använda till att rätta till och förekomma sjukvårdens ensidiga sätt att följa socialstyrelsens regelverk.

Det senare ofta att likna vid den i mörkret berusade mannens sökande efter portnyckeln, som fallit på den dålikt belysta gräsmatta. Istället fotsatte han sökandet nära lycktstolpen där belysningen var mycket bättre!!!

Link to comment
Share on other sites

Jag har för avsikt att testa Metformin under början av nästa år. Jag tror egentligen inte att det kommer att påverka mina P-glukos värden något avsevärt. Men det ska ändå bli intressant att testa.

Det finns naturligtvis nackdelar med all medicinering som är potent men ibland också fördelar.  Bifogar en länk nedan som visar  möjliga fördelar med Metformin. 

Det som oroar mest tycker jag är att Me
tformin verkar kunna påverka så att effekten av träning försämras.

 

 


https://www.afar.org/research/TAME/

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Peter B sade:

1. Jag har för avsikt att testa Metformin under början av nästa år. Jag tror egentligen inte att det kommer att påverka mina P-glukos värden på något avsevärt. Men det ska ändå bli intressant att testa.

2. Det finns naturligtvis nackdelar med all medicinering som är potent men ibland också fördelar.  Bifogar en länk nedan som visar på möjliga fördelar med Metformin. 

3. Det som oroar mest tycker jag vara att Metformin verkar kunna få effekten av träning att försämras.

Om du tillåter mig använda de egna erfarenheterna under LCHF-resan att relatera till dina funderingar, blir det enligt nedan:

1. Innan jag satte ut metforminet, hade jag noga studerat all upptänklig forskning bl.a. att man sökt tillstånd genom FDA om livstidsförlängande studier runt metformin. Som du vet byggde man sin ansökan på statistik, som visade diabetiker med metformin som läkemedel leva längre än icke-diabetiker. I det ligger en jämförelse mellan den längre överlevnaden hos människor (diabetiker på metformin), som sannolikt mer noggrant gav akt på sockerproblemet än övriga grupper. Enligt min mening egentligen ingen särskilt märklig effekt.

Vid mina studier var det dock lågkolhydratkostens möjligheter som jag framför allt fastnade vid. Skälet var enkelt - en lösning erbjöds mig att därigenom sätta ut läkemedel - det har jag nu sedan två år tillbaka enbart goda erfarenheter av.

2. När man börjar närma sig 90, särskilt nu efter mina egna kosterfarenheter, blir det med ett leende jag läser t.ex.:

- test whether the drug metformin ...  can delay the onset of age-related diseases and conditions

- studies in the biology of aging have shown that metformin can delay aging in animals.

- researchers hope to delay or prevent the onset of all age-related diseases simultaneously, rather than treat each one individually as they arise and accumulate.

- open the door to ongoing research and other drug developments that will help us all live healthier, longer.

För min del lätt att inse att mitt val var rätt. Hur kan jag på annat sätt tolka att av 46 blodparametrar 46 endera visar normalvärden eller på de viktigaste parametrarna fantastiska förbättringar, som visar frisk lever (trots vinet till maten), friska njurar, frisk bukspottskörtel, normalt blodsocker (faste och långtids) resp. normalt blodtryck (som för mer än tre decennier sedan).

3. Eftersom jag avsiktligt under LCHF-tiden dragit ner på den fysiska träningen, för att i möjligaste mån kunna isolera effekten av LCHF, kan jag nu med en frisk kropp inleda min lite hårdare träning.  Då vill jag naturligtvis inte ta till ett effektnedsättande läkemedel. 😇

P:S.

En av de avgörande faktorerna för min värdering av LCHF, skyhögt över metformin, är att jag aldrig under tiden för medicinering kom i närheten av de blodvärden (oavsett parameter) som jag nu fått UTAN MEDICIN. Detsamma gäller ALLA övriga parametrar (BLODTRYCK, LIPIDPROFIL, tillståndet för NJURAR och LEVER etc.).

Slutsatsen kommer helt spontant:

Medicin kanske inte alltid ger så bra resultat som utlovas!

Även om t.ex. metformin, fått lovord under femtio års tid,

finns annat som är avsevärt bättre för kroppen:1282113437_ScreenHunterxxx_2085Mar_1517.thumb.jpg.c388cdd73e4c0843c8cd838249c85a2f.jpg

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Just nu, Peter B sade:

Verkligen kul att du är i en sån toppform Nils! :)

Man blir lite nyfiken på din "genbank". Går hög ålder och hälsa i släkten eller är du ett "undantag"?

Långt bak i tiden generationer fanns någon som blev gammal men det finns exempel på i varje släkt - kanske sådana som gillade animalisk föda lite extra. Annars normalåldrar i släkten. I mitt fall finns faktiskt ingen tvekan - det är enbart LCHF som ligger bakom de positiva förändringarna - du kan se det på utvecklingsgraferna - bedrövligt tidigare. 

Nu gäller det att jag kan stå upp för den hårdare träningen! Det tar jag gärna tips om!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja det är intressant att en del får en sån otroligt bra effekt på LCHF-kosten medans andra (dit jag antagligen tillhör)  får en bra effekt men med en del "bekymmer" och relativt få men ändå inte en försumbar andel verkar inte ha någon nytta av kosten alls, kanske till och med nackdelar. Sannolikt spelar gener en stor roll men magkänslan säger att det inte är den enda förklaringen.

Haha... tips gällande träning är knepigt och blir knepigare ju äldre man blir. :) De flesta som pratar gör det utifrån vad som passar relativt unga personer, typ 50 år och yngre. Då är det ju egentligen bara att träna på, ju mer och hårdare, desto bättre så länge vi pratar om normal "motionärsnivå". 

När man blir äldre så gör ju träning på en relativ nivå ännu mer nytta än när man är ung. Men å andra sidan är skaderisken katastrofalt mycket högre och rehabiliteringstiden mycket längre. I en sån situation har ju träningen varit kontraproduktiv, alltså direkt skadlig. Den slutsats jag kommer till är att ju äldre man blir desto mer petig ska man vara med att välja aktiviteter där skaderisken är låg. Det innebär lågintensiva aktiviteter och kanske lätt styrketräning. Men om man tar det relativt lugnt under träningstillfällena men ändå vill få tydliga träningsresultat (förbättrad hälsa) så tror jag på att det ska vara mer eller mindre dagliga aktiviteter. Jag tror inte att detta är några kontroversiella åsikter men det kan vara svårare än man tror att hålla sig till detta. 😉

PS.

Gällnde din kommentar

"Medicin kanske inte alltid ger så bra resultat som utlovas"

Det finns nog inga mediciner som kan bota en dålig livsstil (mat, sömn stress, osv). Men de kan till en viss grad lindra effekten av den. Men sen kan man ju lida av andra näringsbrister, sjukdomar och genetiska defekter som inte är direkt livsstilsberoende. Där kan olika former av näringstillskott och mediciner spela en stor roll.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

37 minuter sedan, Peter B sade:

Ja det är intressant att en del får en sån otroligt bra effekt på LCHF-kosten medans andra (dit jag antagligen tillhör)  får en bra effekt men med en del "bekymmer" och relativt få men ändå inte en försumbar andel verkar inte ha någon nytta av kosten alls, kanske till och med nackdelar. Sannolikt spelar gener en stor roll men magkänslan säger att det inte är den enda förklaringen.

Visserligen hör man specialister på områder påpeka att en viss kost, som t.ex. LCHF, bara skulle "tålas" av vissa - inte av andra. Min uppfattning är nog att våra kroppar är att hänföra till förfädernas för trettiotusen år sedan - då socker var sällsynt i större mängder. Är man jägare så är det fett som fungerar som energibärare. En del av vår hjärna består ju av kolesterol.

Alltför många djupgående studier på människans metabolism existerar som förklaring till fettet som något kroppen föredrar (hälften av mänskliheten förefaller bli prediabetiker eller drabbas av diabetes 2, om de äter mycket socker - andra hälften klarar det någorlunda). Bara 2 % veganer/vegetarianer uppnår 100 års ålder. De bland våra förfäder bland jägarna som hade diabetes 1, överlevde sannolikt genom fettdieten. >80% av veganerna avbryter sin kost under livet och dör som blandkostare, vilket talar för att veganerna är fel ute.

Sannolikt är förklaringsmodellen för talet om att alla inte klarar fett, att finna i känslomässiga tankegångar som upptagit vissa (synd om djuren, synd om klimatet, jordens resurser är otillräckliga etc.). Numera med forskare bakom växtbaserad föda, som av ekonomiska skäl driver en viss linje, har människor  i  decennier satt tro till Keys "fettskräcksbudskap". Det har därför länge blivit politiskt korrekt att inte äta kött.

Om metabolismen möjligen blivit vriden åt ett visst håll p.g.a. matvanorna i familj och släkt kan naturligtvis tänkas. Då har bakteriefloran i mage och tarmar blivit tillvänjd men det är en helt annan sak än att det skulle vara naturligt för kroppen.

En sak är klar LCHF har kommit för att stanna - i varje fall mer eller mindre i min familj!

Eftersom forskningen enligt min mening är entydig tror jag att LCHF alltmer kommer att stå pall för de ekonomiska krafterna inom matvaru- och läkemedelsindustrin etc.. Ju fler diabetiker som lämnar sina mediciner för LCHF-kosten, dess större genomslagskraft.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 timmar sedan, Peter B sade:

Det finns nog inga mediciner som kan bota en dålig livsstil (mat, sömn stress, osv). Men de kan till en viss grad lindra effekten av den. Men sen kan man ju lida av andra näringsbrister, sjukdomar och genetiska defekter som inte är direkt livsstilsberoende. Där kan olika former av näringstillskott och mediciner spela en stor roll.

Där är vi naturligtvis överens. Mitt tänkande under ungdomsåren att flertalet läkemedel kunde läka är en annan sak. När verklighetens ljus med åren och åldern spridits över läkemedlen och läkemedelsproducenternas synsätt, kommer vissa människors  att söka andra vägar - t.ex. frekventera detta forum - för att råda bot på sina problem:

Det första är att skaffa sig kunskaper runt de fantastiska egenskaper som den mänskliga kroppen besitter.

- Det andra att via modern vetenskap utnyttja alla finesser vad gäller att via kosten tillfredsställa kraven som kroppens celler (snarare bakterierna) ställer för att bli nöjda.

- Det tredje att se och lyssna sig fram till tips från olika initierade källor t.ex. kostdoktorns forum om hur genomförandet av den nya livsstilen (LCHF) bäst kan ske.

- Det fjärde att konsekvent tillämpa tillägnad kunskap, främst i kosthållet.

Då kommer resultatet!

P.S.

I det fall resultatet inte kommer, är sannolikheten mycket stor att man missat någon väsentlig detalj, det kan t.ex. vara:

- övervätskning (spola bort alltför mycket salter)

- dehydrering (blodet tjocknar och viktiga blodparametrar blir felaktiga)

- fel balans mellan natrium/kalium

- kalciumbrist

- magnesiumbrist

- järnbrist m.fl. salter av spårmetaller

- D-vitaminbrist (varav följer magnesium/kalciumbrist)

- K2-vitaminbrist (varav följer kalkavlagringar i mjuk vävnad och blodkärl)

- fel uppfattning om vad som menas med lågkolhydratkost

- alltför många måltider under dagen

- bristande förståelse för begreppet fasta

- litet intresse för rådgivning t.ex. genom detta forum.

etc.

Övriga förklaringar som skulle gå ut på att den egna kroppen inte tål fett, får man nog använda lite längre söderut, eller förklara med att man inte kan sluta med sockermaten man tidigare vant sig vid. Den senare sortens ärlighet är nog den mest naturliga förklaringen till lågkolhydratmotståndet, vid sidan av klimathysterin, medlemskap i djurens vänner resp. närmast religiöst inriktad veganism.

Link to comment
Share on other sites

Apropå livskvalitetsförbättring / "livsförlängnings-aspekten"  med eller utan Metformin eller enbart revitaliserings-behovet som nog alla i kontakt med diabetesklinik, fått erfara sig behöva upparbeta på ngt ett eller annat sätt i alla fall  (enbart fetma eller övervikt i sig är ju inte riktigt detsamma som att "bära på en kronisk skada... och ha trampat upp vägen in till hjärtinfarkt osv" 

 

prolonging by prevention. 

Så fann jag detta intressanta , kanske  inget nytt för redan lchf-kostare och keto-adapterade, dock pratas här om ett annat litet hormon, och metodik.. rätt spännande 😉  ... tänkte väl mest att allt inte är kalcificering eller K2 metformin D3 etc, etc. Känns lite som att man går in i en trall med en massa mantran, därför var hormonet Mimecan nåt nytt spännande för mig! Och, att livsförlängnings-forskning är en så stor arena inom forskningsvärlden.

 

-----------

 

"Dr. Valter Longo is internationally recognized as a leader in the field of aging studies and related diseases. Known as a “Guru of Longevity,” Dr. Longo is currently Professor of Biogerontology and Biological Sciences and Director of the Institute of Longevity of the School of Gerontology at the University of Southern California in Los Angeles"

 

För mig, totalt okänd, tills nu. 

 

Vad är mimeca?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740298/

 

 

 

 

 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Gemma sade:

"Dr. Valter Longo is internationally recognized as a leader in the field of aging studies and related diseases. Known as a “Guru of Longevity,”

På många sätt intressant man. Problemet är att huvuddelen av hans verksamhet har gått ut på studier av råttor. Hans idealämne ligger i att längre fram tillämpa resultaten på människor (fem dagars fasta några gånger på året) och därigenom initiera kroppens fantastiska reparationfunktioner, som föryngringsmedel.  Han hoppas på stora forskningsanslag i en nära framtid.

Mycket av Longos syn på åldrandet är tidigare känt, vad gäller svältens betydelse - att råttor kan öka sin livslängd med 30% om de får minimal mängd föda - då har man inte tagit hänsyn till råttans lidande 😿

När det gäller människan, kommer saken i ett annat läge. Där kommer den ketogena kosten in, som ger möjlighet till svältsimulering utan hunger. Longo kommer ofta in på att den ketogena kosten är bra för vissa ändamål men att han inte tror människor om att hålla fast vid sådan kost under längre tid (han är själv italienare, så man förstår hans kostvanor).

Till skillnad från Longos studier har mina skett på människan dvs. mig själv (ad hoc OK men generellt giltigt då resultaten övensstämmer med förutsägelserna enligt decenniers moderna lågkolhydratforskning). Under drygt två år har jag enträget tillämpat LCHF (ganska strikt) - det har fungerat perfekt. Helt klart är att om jag tillämpat Longos rekommendation på mat som människor, enligt hans uppfattning kan klara - 30% fett, 60% kolhydrater (i form av grönsaker) och 10% protein (energiandelen kom aldrig upp), skulle min diabetes 2 aldrig ha kunnat raderas, och bukspottkörteln helt återställas, som nu med LCHF.

Eftersom mitt tidigare metabola syndrom försvunnit, har jag nu möjligheter via hårdare fysisk träning (tyngdlyftning och körning i uppförsbacke på träningscykeln att säkra mina blodparametrar och vinna muskler och kondition.  Longo pratade om att 12 timmars daglig fasta nog var tillräckligt - han menade att 16-17 timmar var tveksamt och kunde skapa problem - vilka kom aldrig upp.

Det enda som verkar möjligt för egen del att pröva på, var fem dagars fasta med nödvändiga tillskott och ett minimum av kaloriintag. Dessförinnan bör jag nog ha inlett experimentet med en rejäl muskelträning i botten. LCHF-kosten släpper jag aldrig. Egentligen begriper jag inte vad som får människor (även Longo att prata om svårigheter med LCHF - tvärt om ser jag bara njutning runt varje LCHF-recept. Inte har väl forummedlemmarna svårigheter med LCHF???

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, Nils Engström sade:

På många sätt intressant man. Problemet är att huvuddelen av hans verksamhet har gått ut på studier av råttor. Hans idealämne ligger i att längre fram tillämpa resultaten på människor (fem dagars fasta några gånger på året) och därigenom initiera kroppens fantastiska reparationfunktioner, som föryngringsmedel.  Han hoppas på stora forskningsanslag i en nära framtid.

Mycket av Longos syn på åldrandet är tidigare känt, vad gäller svältens betydelse - att råttor kan öka sin livslängd med 30% om de får minimal mängd föda - då har man inte tagit hänsyn till råttans lidande 😿

När det gäller människan, kommer saken i ett annat läge. Där kommer den ketogena kosten in, som ger möjlighet till svältsimulering utan hunger. Longo kommer ofta in på att den ketogena kosten är bra för vissa ändamål men att han inte tror människor om att hålla fast vid sådan kost under längre tid (han är själv italienare, så man förstår hans kostvanor).

Till skillnad från Longos studier har mina skett på människan dvs. mig själv (ad hoc OK men generellt giltigt då resultaten övensstämmer med förutsägelserna enligt decenniers moderna lågkolhydratforskning). Under drygt två år har jag enträget tillämpat LCHF (ganska strikt) - det har fungerat perfekt. Helt klart är att om jag tillämpat Longos rekommendation på mat som människor, enligt hans uppfattning kan klara - 30% fett, 60% kolhydrater (i form av grönsaker) och 10% protein (energiandelen kom aldrig upp), skulle min diabetes 2 aldrig ha kunnat raderas, och bukspottkörteln helt återställas, som nu med LCHF.

Eftersom mitt tidigare metabola syndrom försvunnit, har jag nu möjligheter via hårdare fysisk träning (tyngdlyftning och körning i uppförsbacke på träningscykeln att säkra mina blodparametrar och vinna muskler och kondition.  Longo pratade om att 12 timmars daglig fasta nog var tillräckligt - han menade att 16-17 timmar var tveksamt och kunde skapa problem - vilka kom aldrig upp.

Det enda som verkar möjligt för egen del att pröva på, var fem dagars fasta med nödvändiga tillskott och ett minimum av kaloriintag. Dessförinnan bör jag nog ha inlett experimentet med en rejäl muskelträning i botten. LCHF-kosten släpper jag aldrig. Egentligen begriper jag inte vad som får människor (även Longo att prata om svårigheter med LCHF - tvärt om ser jag bara njutning runt varje LCHF-recept. Inte har väl forummedlemmarna svårigheter med LCHF???

Tror att du möjligtvis behöver sätta dig in i hans forskning något djupare, innan dessa snabba slutsatser kan ses som "utdömande"

 

Dels, för att hans forskning rör sig inom området 1/ gerontologi 2/ patologisk utveckling  och mer specifikt cancerforskning.

 

Du har alltså med målgrupper att göra vilka befinner sig inom viss faser av sjukdomsutveckling.

 

Tycker inte du ska hänga upp dig vid klichéartade titelutnämningar såsom den glättiga formuleringen "guru" eller "världsledande" o.dyl, eftersom detta enbart är journalistiskt spackel, för sensationsskapande - ingenstans hävdar denne professor att vilja "tävla" eller "konkurrera" med LCHF-ambassadörer, ingenstans.

 

Är man intresserad, måste man se varenda studie i sin KONTEXT, dessutom kan inte en kulturmarkör såsom "italienare" , "irländare" "asiat" eller "svensk" (se Dr Dahlquists fantastiska råd) , ensamt utgöra DEN saken att därför dra snabba slutsatser.

 

T.ex detta : "....jahapp... ööh... då kan jag fatta att det ska va en massa kokosmjölk kokosolja hit och dit... ahaaa... asiaterna vill promota sina kulturbärande traditioner, okeeej... näpp... därför? finns en hund begraven" , "åh nej... ska minsann inte ge-mig-in-på detta kokosfantasteriet..  /  en sämre koppling att ta, så om Dr Fung menar att ahaa... stop snacking-talk, minsjäl det säger han för att han är kines och dom risätarna med honom, jo jag öh fattar... /

Nej, Dr Fungs metodik har noll/intet med hans kinesiska eventuella karaktärsdrag att göra, lika lite som italienare eller svensken Andreas Eendfeldts svenskhet har, eller Marina Johanssons svenska ursprung men ändå tillämpning av kokos som fettkälla, har.

Men.. inte allenarådande, vill jag säga och det fast jag erfar en helt fantastisk hälsoresa med hennes böcker till min hjälp, men jag är inte fyllda 70... och ännu långt till 80... och vet på förhand att min metabolism, definitivt kommer förändras på vägen och ha andra behov när jag fyller 90.

Man måste (om man är intresserad, mer ärligt borra in sig lite i vad han egentligen pratar om, efter att ha ägnat några timmar åt detta och sett fler intervjuer, är hans forskningslinje, något jag definitivt eventuellt, kan komma att tillägna mig, och/eller testa.. men först!

 

Ska iaf min, liksom varje individ som hittat sin lyckas väg, naturligtvis hålla sig trogen det som FUNKAR.

 

Han talar om t.ex legymer, och det kan vara big nono, bland vissa keto.fantaster.. men frågar du "smarta diabetiker" vad de sagt om iaf bönor, så har de tagit fasta på resistent stäekelse (kolhydrater).

 

Att banna kolhydrater alltför hårt, ser jag som oklokt... men! för vissa individer, funkar inte kolhydrater i deras liv, FINE! för dom! men inte för alla.

 

Lite öppensinnighet krävs, och jag har faktiskt sett att DietDoctor, ändå redan är inne på denna linje... att liberal lchf, med bred marginal kan stödja Dr Longos VITALISERANDE tankespår.

 

Viktgast ändå, ja .. många case baserar sig på möss och råttor apor - men... han har haft en tät kontakt med det åldrande befolkningsunderlaget (människor), under hela sin forskar-karriär , och därför... kan jag inte såga detta, utan se det snarare att det är denna forskning bland flera, som står som underlag varför D.Doctor.. på senare tid, (efter Kostdoktor-tiden där det var mer fritt ös med köttet och nästintill obegränsat fettintag... inte var iaf 100% optimalt) , börjat mer aktivt aktualisera varför PROTEIN-restriktion, ibland är relevant.

 

Protein kommer med fett.

Link to comment
Share on other sites

Notera gärna, att den hedransvärde forskaren Ben Bikman, också initialt reagerade kraftfullt över hur man börjat konsumera fett i oljeform.. på "keto-diet" , hällt i sig mct-olja som om det vore nåt slags livsvatten och ensamt i sig, definierat keto.

 

Bret Scher intervjuar honom, Bikman är en ledande auktoritet vad gäller biokemi - fast han själv äter ketogent, så kan han åtminstonde medge att olika ratio gäller för olika individer - samt, att en 70-90-åring inte funkar metabolt som en aktiv ungdom eller mitt-i-livet resenär.

 

Longetivity/ vitalitets-skapande (RE-vitaliserar)  kosthållning, handlar inte om en förevigt bestämd ratio E % , det finns cykliska förlopp, samt att forskningen inte är färdig på när och fjärran. Säger sig självt att MILJÖN också är en stark faktor.

 

Patienter som befinner sig i ett evigt tillstånd i vårdapparat, kan inte riktigt jämföras med gymmande styrketränande högt aktiva individer, det händer något när olika slags resistens gått in och börjat blockera och då kan man inte säga att keto automatiskt är lösningen... men man vill så klart hitta THE Diet..... det har man försökt med länge.

 

Men att keto är starkt fettförbrännande, hell yes!! 😋

Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-30 at 10:35, Gemma sade:

Är man intresserad, måste man se varenda studie i sin KONTEXT

Hur går man tillväga om man själv vill söka sanningen i virrevarret av information

Helt rätt som du påpekar - att vara klar på sambanden mellan parametrarna i en medicinsk studie och avsikten med den, måste vara riktlinjen för alla som vill komma någon vart i förståelsen. Om intresseområdet rör metabolismen i människokroppen, måste de egna studierna i sin tur ta hänsyn till kön, ålder och befintlig medicinsk status.

I mitt fall, före min LCHF-debut, gick jag frenetiskt igenom såväl vegansidans forskarrepresentanters uppfattning som lågkolhydratforskarnas. Det innebar för min del ca. 500 timmar - nu är jag väl uppe i bortåt 2000 studietimmar (något mer runt kostens betydelse än det tiotal timmar som läkarna får under hela sin utbildning).

Hur avgör man vilken information som ligger närmast det egna syftet?

En sak, som jag klart kunnat konstatera, vad gällde den kostbaserade sidan, var att representationen på nätet till övervägande del bestod av sajter som propagerade för växtbaserad kost med företagsintressen högfrekvent förekommande i bakgrunden. Dessutom med forskare knutna till sig med ekonomiskt stöd från intressenter på den växtbaserade sidan och inte minst läkemedelsindustrin. Dess huvudintresse ligger uppenbarligen i att hålla sina kunder lagom sjuka och därmed säkra behovet av läkemedelskunder.

Relativt tidigt kom jag också till insikt om att själva grundprincipen bakom den ensidigt växtbaserade kosten borde vara fel. Annars skulle andelen veganer som släppte sin kostinriktning inte vara så stor. Intervjuer med ex-veganer antydde bristsjukdomar ligga bakom - egentligen en självklarhet. De två procenten veganer bland 100-åringarna var ytterligare en faktor som bidrog till mitt alltmer ökande intresse för att mer på djupet studera förutsättningarna för lågkolhydratkosten - att fungera i det långa loppet. Visst kom anfäderna - jägarna - upp som en naturlig del av bilden av vad som kunde kännas naturligt.

Den egentliga, slumpmässiga grunden till att jag kom in på lågkolhydratkosten, var dock mitt  huvudärende som ursprungligen gällde min hustrus grå och grön starr. För att göra en lång historia kort, har på senare tid efter LCHF-starten den kostförändringen, vid sidan av att återställa min insulinkänslighet till normalläget, visat sig vara mycket effektiv på ögonsidan. För min hustru har LCHF resulterat i en kraftig sänkning av trycket i hennes ögon - t.o.m. så långt att hon kunnat lämna de trycksänkande ögondropparna.

Den egna medicinska och övriga statusen som grund för fördjupade kunskaper

Med tanke på att jag med stormsteg närmar mig 90-årsstrecket, har mitt eget huvudintresse naturligtvis legat i att främst bli av med min diabetes 2 och följande metabolt syndrom. Att jag dessutom som bonus fått normalt blodtryck och fin lipidprofil är bara att tacka extra för. Det  metabola syndromet ligger, som alla på forumet vet, bakom i stort sett alla kultursjukdomar, som följer i dess spår. Avlastningen från själva orsaken till syndromet, kanske innebär att jag slipper utsättas för flertalet - så här långt verkar resultatet av kostväxlingen suveränt bra. I det sammanhanget har min raka och konsekventa linje mot målet varit givande. Jag måste erkänna att Andreas Eenfeldt varit en viktig faktor för mitt intresse. Hans avspända intervjuer och diskussioner med spetsforskarna har varit mycket givande och lett mig in i kärnan på metabolismen bakom min diabetes 2.

Forskning och fördelen att följa resultat som i full konsensus delas av en homogen grupp

Med stor behållning har jag noggrant kunnat följa forskningsarbetet, som det femtiotal forskare inom kostdoktorns ram och några till stått för, inklusive Andreas (kostdoktorn själv), som på ett föredömligt sätt vaskat fram eliten på området. Fullt klart är att den senare eliten mycket kraftigt skiljer sig från kollegorna på vegansidan, inte bara genom att sakna samröre med storkapitalet, man kan se genom sättet de arbetar att det rör sig om modern forskning vars utövare är klara på skillnaden mellan begrepp som korrelation och kausalitet.

Så... mina intryck från olika grupper av forskare har mycket tydligt lett mig fram till en konkret linje att följa - den kan enkelt sammanfattas under begreppet LCHF. Det innebär inte bara en slavisk uppmaning att utesluta socker utan att forskarna bibringar den som vill, viktig kunskap om metabolismen och därmed varför olika beståndsdelar i kosten bör och inte bör ingå. Fördelarna med kostdoktorns sätt att förmedla fakta, genom en forskarelit som samlats i en homogen grupp, är inte bara att det rör sig om korrekt informationsförmedling utan att denna skett på mycket trevligt sätt - ärligt sagt njutbart. De olika forskarpersonligheterna på området smittar av sig genom sitt medryckande sätt - man känner att de verkligen lever med sina patienters bästa för ögonen. Vi på forumet som tillämpar LCHF, bör tänka på att kunskapen vi lutar oss mot representerar kanske 500 till 1000 manårs arbete vars resultat konvergerat i riktning LCHF - då har enbart de styrande forskarnas insatser räknats in.

I analogi med talesättet att "en miljard kineser inte kan ha fel" (om de kommit till samma slutsats inom något område), ser jag på liknande sätt med den kompetens som ligger i de många obundna forskarnas gemensamma uppfattning runt lågkolhydratkosten. Själv har jag efter mer än två år, med min egen kropp som medium, nu kunnat konstatera att alla deras förutsägelser kunde uppfyllas. Genom att den viktiga källan till det metabola syndromet avlägsnats (diabetes 2), har jag alltså anledning att känna tillförsikt inför framtiden.

Vad gäller Valter Longo hör han till den yngre generationen forskare, som tagit upp stafettpinnen med fasta, begränsad kostmängd, ketogen kost etc. som hjälpmedel till att uppmå ett långt liv. Sammansättningen av kosten (fett kontra proteiner och kolhydrater), avviker i hans tappning till en del från den rena ketogena kosten, eftersom han i praktiken ser svårigheten att på lång sikt få människor att äta ketogen kost. Vi följer honom med intresse utan minsta fördömanden trots avvikelserna från det vi föredrar på detta forum. I varje fall är min strävan att därigenom kunna leva med en frisk kropp, så länge telomererna tillåter, hellre än att sträva efter att bli hundra, med de sista åren plågad av kultursjukdomar.  

Du nämner Valter Longos inriktning på gerontologi, patologisk utveckling  och mer specifikt cancerforskning - områden som förkortar liv. I den meningen är han naturligtvis rätt ute, även om jag just nu inte känner mig vara inne i den svängen (dock var jag det före min LCHF-start). Vad lågkolhydratforskningen är ute efter, är ju att växla över kosten från t.ex. tallriksmodellen till LCHF med begränsad mängd kolhydrater. Detta med grundtanken att i tid - helst trettio år tidigare eller mer än i mitt fall - skapa förutsättningar under ålderdomen för bibehållandet av en frisk kropp. Dvs. hindra kultursjukdomarna att uppstå. Möjligen kan jag, med tanke på mitt sent uppkomna intresse för kostväxling, tänkas representera talesätten: "bättre sent än aldrig eller "det är aldrig försent att börja träna etc.". 

Jag vidhåller slutligen mitt påstående att en tillämpning av Longos rekommendation på kostsammansättning (30% fett, 60% kolhydrater och 10% protein) sannolikt aldrig skulle ha kunnat radera min diabetes 2. Därmed hade mitt metabola syndrom funnits kvar. Inte så märkligt att LCHF för min del kommit för att stanna.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jag ser varenda forskar-arena som behövlig, så länge den drivs seriöst och inte har kommersiella intressen, utan UTESLUTANDE är resultat- ovh lösningnsfokuserad - kan konstatera att Longo, är en för mig, aktör på världsarenan som givit mig mycket nöje att borra in mig i lite - GIVET att min ketogena livsstil.. inte går att ruckas på eftersom lchf redan är , och kommer att utgöra det absoluta fundamentet i mina år framöver.

 

Det utesluter inte att se hur forskarvärlden faktiskt inspirerar varandra, oavsett de befinner sig i olika arenor.. så befruktar de varandra definitivt!! 

 

Detta märker man vartefter man fördjupar sig eller enbart intresserar sig lite för D.D:s vetenskapslänkar ; t.ex den ytterst seriöse och extremt ambitiöse Dominic D´Agostino! Vars alster är hell of a work! 

 

Men inte visste jag att han är en s.k KETO-KUNG ,  men tungt alster det är det minsann - jag njuter!!!!! 

 

(Samtidigt, är Longo´s alster, faktiskt också tungt och trevlig läsning (för mig) , om än det ä mig lätt motbjudande att behöva betona plantbaserad föda, eller en pescetariansk variant, å andra sidan placerar jag mig mig INTE i någon sådan patientkategori, som behöver detta... jag vill enbart fasta lite framöver... utöver en redan fullgod ketogen kost, som givit mig oförskämt framgång, på mkt mkt kort tid.

Men jag vill intressera mig för vad de snackar om , dessa genier inom forskarvärlden, för jag ser att de går in i varandras zoner.. t.ex så pratar alla de stora om livsförlängande effekter, också Volek. 

 

Jag är som du, SÅLD på "restriktioner" , på ett eller annat sätt, oavsett vilket bara det passar en som INIVIDUELLT UNIK,  alltså man får ju designa det efter ens individuella parametrar också , och inte alltid statiskt (men vore jag ex.vis epilektiker eller led av MS, eller annat degenerativt, anan femma) så behöver man långsamt med åren inse, att dajm marabou donuts eller ständiga portionspåfyllningar eller reflexätandet är förkastligt och det gäller nog alla, frisk eller sjuk.etc, etc - behöver få ett slut.

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Menar genetiska förutsättningar.

Åldringarna, finns några stycken -  t.o.m  exempel på rökare som uppnår tämligen hög ålder , en intressant dam är denna https://sv.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Calment.

 

Men man har ju inga data på hennes låga höga eller mittemellan-blodsockerhalt... men BS ensamt, ska man bog inte hänga upp sig vid alltför tröstlöst eftersom krämporna kommer ändå! Även denna dam fick sina men saken är att hon återhämtade sig, med medicinsk hjälp, som vanligt........ det var sannerligen mer än bara örter i hennes coctails, haha. 

Link to comment
Share on other sites

19 timmar sedan, Gemma sade:

man har ju inga data på hennes låga höga eller mittemellan-blodsockerhalt...

De enda ad hoc-exemplen man helt kan lita på är den egna kroppen. Dock, när andra med liknande utveckling som den egna, visar fina resultat, har man anledning att tro.

Analogt med att vetenskapligt (utan gissningar eller obekräftade antaganden) kan visa att 0,01 % ökning av koldioxiden i jordatmosfären ger den verkan som IPCC hävdar (dvs. inte bara korrelerar mot datorsimuleringar utan också mot verkliga temperaturmätningar)!😉

Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-27 at 15:30, Gemma sade:

Eftersom ett motiv för prediabetiker eller resistens, är att sträva efter så jäma värden som möjligt, om än det kan vara oerhört ambitiöst och kan vara svårt att uppnå.

Jag håller inte med om den slutsatsen, den är ambitiös ioförsig, men lite feltänkt hur som helst.

Så vi utgår från friska, där varierar FS rätt mycket under dygnet beroende på olika omständigheter.

Vi startar på morgonen, dvs "Dawn phenomenon", då skall FS stiga upp mot 6, under en kort tid, mer ju mer stressad man är, kort tid till jobbet/barn som skall ha frukost/dagis/funkar kollektivtrafiken/vad är det för väglag/vi skall ha möte klockan 9,00/vad gjorde jag i går innan jag gick hem/vad skall vi ha till middag i kväll/en massa/tacka gud för att alla barn verkar friska iallafall och partnern oxå!

I de flesta fall funkar det mesta.. även kollektivtrafiken/inga krockar på vägen till jobbet, så man kommer i tid.. före eller efter 9,00 så är det morgonmöte, då stiger stressen igen, man skall ge sina synpunkter på dagens prio.. det är på tok för många möten, så jag har skippat cirka 99,99%, de är oftast bara stressfaktorer och höjer FS!

Jada jada, jag jobbar på i stället, tills någon chef kommer och säger, släpp det och ta detta i stället med högre prio!

Så blir det lunch, då äter man och då stiger även FS postprandialt/dvs efter måltid/det är helt normalt, det handlar då främst om vad man ätit och anabolt tillstånd för kroppen.. FS skall hur som helst vara normalt inom 1-2 timmar.. dvs postprandialt och anabolt innebär lagring!

Till slut så är arbetsdagen slut, då skall man helst hinna med att hämta ungar från dagis/handla mat till dem/vissa dagar gå på gym, då stiger oxå FS.. speciellt post exercise, om man är så lyckligt lottad att ens partner hämtar upp ungarna och man får lov att köra ett spinningpass själv!

Iallafall.. FS skall variera inom normala intervall, jag har försökt att beskriva lite typiska situationer som gör att FS varierar.. av väldigt normala skäl.. normala i en västerländsk kontext!

Från det ena till det tredje.. what a fuck gör att man blir diabetiker/prediabetiker/får metabolt syndrom, det är en mix av omständigheter, gener, livstil, kost, stress, socioekonomiska förhållanden, lite i den rangordningen!?

Så nu hoppar jag snabbt över till huruvida man kan förvänta sig tidig sjukdom och död.. HBA1C säger mer än FS.. oavsett när man mäter detta!

Och då undrar du i så fall varför jag vågar påstå detta, det handlar då om skadeverkningarna utav kroniskt högt blodsocker.. dvs kroniskt högt blodsocker.. då är man fucking redan diabetiker.. det tar cirka 10-30 år med alla fel förutsättningar man kan tänkas utsätta sig för även om de inte påverkade i början av de 10-30 åren!

Såå FS i sig.. HBA1c säger mer, dvs om sockret klibbar ihop med dina blodkroppar.. iallafall, då kommer ditt immunförsvar in, levern kan inte bryta ner blodkroppar som är glykoliserade, det tar immunförsvaret hand om, de lagrar in dessa i kärlväggarna, gott så.. om man bara inte tillför fler, så att man överskrider kroppens förmåga att hantera det hela!

Dvs man får ha vilket FS som helst nästan när man mäter om HBA1c är helt okej.. då är det sällan någon som helst ko på isen!

Såå.. FS i sig, det varierar/LCHF kan ge en del ketoner som kan ersätta glukos, främst för hjärnan och hjärtat.. i den bästa utav världar så sjunker både FS och HBA1c!

Dvs man får lixom inte få för många hangups typ enskilda FS-värden!

Så nu hoppar jag raskt till livstil, främst motion och övrig träning.. träning/motion ger främst att man töjer på sin fysiska förmåga.. rätt snabbt kommer vi till att sådana aktiviteter gör att vi uppreglerar våra Glutar.. främst Glut 4 och Glut 1, det är dessa som dominerar i våra muskelceller!

Såå.. vad handlar det då om, jo det är dessa som tillför glukos till dina muskelceller!

Iallafall.. insulinresistens innebär främst att man har brist på dessa!

Om man säger som så, Glut 4 är de som är insulinberoende, Glut 1 är inte beroende utav insulin, de bildas utifrån din förmåga/vilja att anstränga dig anaerobt.. dvs att träna/motionera/på annat sätt anstränga dig fysiskt i din vardag!

Mycket nu.. j*vla krongligt/no one size fits all, bara en massa kör på, testa vidare.. gör det bästa du kan/förstår och som stämmer med din livsituation!

Iallafall så inser jag att komentaren har blivit allt för lång, så jag återkommer som regel, utifall något skulle vara oklart/det mesta är oklart!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...