form1900

Vill kunna bli fri från Metformin – hej LCHF

Recommended Posts

Gäst

Lite lång tråd så har inte läst allt. Men jag hoppas att ni andra har gjort det jag gör nu och säger det viktigaste av allt innan man börjar med LCHF mot diabetes:

Gör det alltid i samråd med läkare för dom mängder mediciner osv som ska tas MÅSTE JUSTERAS SÅ DU INTE BLIR DÅLIG ELLER FÅR SOCKERFALL OCH LIKNANDE ELLER TAR EN ÖVERDOS OSV.

Detta är betydligt viktigare för Diabetes Typ 1 men jag anser att man inte ska smussla om saken på typ 2 heller.

Det är ju onödigt att orsaka eventuell skada på sig själv av över eller underproduktion av insulin för att man bara kastade sig in i det utan att samråda med läkaren, även om läkaren skulle råka vara en vegan bög eller liknande.

Är läkaren riktigt riktigt dryg så byt läkare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, SD2022 sade:

Lite lång tråd så har inte läst allt. Men jag hoppas att ni andra har gjort det jag gör nu och säger det viktigaste av allt innan man börjar med LCHF mot diabetes:

Gör det alltid i samråd med läkare för dom mängder mediciner osv som ska tas MÅSTE JUSTERAS SÅ DU INTE BLIR DÅLIG ELLER FÅR SOCKERFALL OCH LIKNANDE ELLER TAR EN ÖVERDOS OSV.

Detta är betydligt viktigare för Diabetes Typ 1 men jag anser att man inte ska smussla om saken på typ 2 heller.

Det är ju onödigt att orsaka eventuell skada på sig själv av över eller underproduktion av insulin för att man bara kastade sig in i det utan att samråda med läkaren, även om läkaren skulle råka vara en vegan bög eller liknande.

Är läkaren riktigt riktigt dryg så byt läkare.

Det kan du ha rätt i , gällande T2.

Saken är bara att både läkare och personal kan vara så satans nonchalanta att man känner sig totalt utlämnad - att då vända sig till DIET DOCTOR.com är i sådant läge ett enligt mig, helt korrekt steg att ta, innan man vidare...., HITTAR den smarta, pålästa duktiga och INSATTA uppdaterade läkaren, MED TEAM, helst!!

Var i helvete finns dem, i praktiken? Man kan med egen läsning komma en bra bit på vägen, förutsatt att man gör sina blodsockerkontroller och andra åtgärder, medan tiden går.. sedan , när du så småningom eventuellt följer eller kollar upp trådarna så finns här forumsmedlemmar med ordentlig erfarenhet av Diabetes T2, vilka kan rekommendera t.ex provtagningar som den flagranta vården inte ens knystar om.

 

T.ex... så förvägrar man nu mig hjälpmedel teststickor, trots att jag enligt dem diaagnosticerats att per definition "vara kroniker" , som nyinsjuknad alltså.... och dessa dubbla trippla budskap om att jag ändå inte ( !! ) ska kolla blodsockret... mmmm för att på något sätt ska man ju försvara att inte behöva tillgodose vad som behövs för den sååå viktiga blodsockerkontrollen, nej då ska ju räcka med HbA1c, really?????

 

Hur fan ska man kunna följa sina förändrade kostvanor , att de är rätt... istället för att barka hän åt annat håll, utan BS-kontroll, då?

 

Många lösa ändar gällande statens medicinalkontroll, en sak har jag erfarit på mkt kort tid, att dom har NOLL  KOLL.

Men jag kommer att hitta en ADEKVAT kompetens en dag, helst snart - under tiden har jag t.ex rustat mig med den oerhört viktiga boken :

 

SOCKERBOMBEN 3.0 - av Bitten Jonsson och Pia Nordström, dessa två-. är mer uppdaterade än statens menlösa diabetesmottagningar, även om det finns några stycken men ska man resa halva landet runt för att få UPPDATERADE läkarråd , eller hur menar du egentligen?? Ang. T2 ?

Själv, är jag livrädd för insulin, totalt vettskrämd. 

Mvh , och tack för dina råd, som i stora drag är rätt, absolut.... men man får se kontexten för den enskilde ersonen, var och en är unik, men socialstyrelsen klipper alla efter samma pottkant. ( usch)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sen ska vi aldrig glömma legenden Yudkin ! Som blev helt överkörd av den amerikanska medicinska förbannade träsk-eliten. /

Sedan vill jag aldrig mer höra att jag ska ta mig ett par tre mellanmål med liten frukt och liten macka vid behov, det största tramset jag någonsin hört.

Brödprocessandet ä sjukt maxat dessa dagar, tro tusan att de är rädda för LCHF, men då förslår jag att du läser Perlmutter / Grainbrain , så fort du får tid eller ledighet att ta dig an lite proffsigare forskning. 

 

Dels mjöl, inte bara socker... är starkt inflammatoriskt i den kemiska form som sedan ett tag erbjuds konsumenter.. idag 2020 mer dekadent utbud än någonsin, svenska diabetesmottagningar har överlag ännu inte fattat galoppen, att LCHF:s team gjort det... ska inte ses som något att behöva motarbeta, eller fortsätta påklistra varnings-lappar på kosthållningen, särskilt inte om man vet vad processade fabrikat på marknaden , EGENTLIGEN gör med oss, och med barnen...  

 

Att , man kan bli helt urkorkad i hjärnan/dränerad , av den höga kolhydrat-tillsättningen av enbart "medium" intag,  som "expertisen" säger, bara för att de råkar ha pluggat lite medicin? (fnyser inte åt yrket, definitivt inte, men lika lite som veterinären fattar varför min katt behöver köttet , lika lite förstår en medioker läkare varför jag behöver fettet, och nej... jag dricker inte smör)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men även om jag nu vill få ner blodsockret, så borde det finnas en högre medvetandegrad bland "professionerna" , ATT... en macka med becerel och lite skinka på, höjer BS mer och ger sämre koagulation på sikt, än om jag häller skirat smör på biffen eller olivolja på salladen. Eller tog mig en smörkaffe när det passar.

 

Så att dricka smör, är definitivt inte onyttigt, deet har tibetanerna gjort i århundraden. Men de äter ju inte sirapslimporna som diabetesmottagningarna rekommenderat. (usch!) , sirap till diabetiker? 🤢

Jämför då D.D , som föreslår grönsakern - men jag vet hur man på sjukhusen ger fria händer att låta diabetikerna ta för sig av kakfaten... mer än väl. De har ju sina sprutor.. problem solved?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-03 at 12:24, Gemma sade:

Men även om jag nu vill få ner blodsockret, så borde det finnas en högre medvetandegrad bland "professionerna" , ATT... en macka med becerel och lite skinka på, höjer BS mer och ger sämre koagulation på sikt, än om jag häller skirat smör på biffen eller olivolja på salladen. Eller tog mig en smörkaffe när det passar.

 

Så att dricka smör, är definitivt inte onyttigt, deet har tibetanerna gjort i århundraden. Men de äter ju inte sirapslimporna som diabetesmottagningarna rekommenderat. (usch!) , sirap till diabetiker? 🤢

Jämför då D.D , som föreslår grönsakern - men jag vet hur man på sjukhusen ger fria händer att låta diabetikerna ta för sig av kakfaten... mer än väl. De har ju sina sprutor.. problem solved?

 

Jag framhärdar.. även om ingen förstod det av mina förra inlägg, (?) det är främst blodsocker mätt som HBA1c som bör ner på "bra" nivåer, medans FS då kan få lov att variera!

Sååå.. vådan med kroniskt högt blodsocker är att det dels indikerar metabolt syndrom/diabetes/prediabetes.. men själva skadan sker genom glykolisering av blodkropparna, då kan det bildas sk AGE.. i blodet till skillnad mot AGE som bildas via stekning.

Hur som helst.. då hamnar man oförappandes på lite olika processer, insulinresistens, det är ett tecken som man sällan kan mäta hemma, men som orsakas utav hög glykemisk belastning och hyperinsulinemia.. dvs dina muskelceller blir insulinresistenta på grund av overload !

Då tvärvägrar muskelcellena att ta upp mer glukos.. då stiger FS främst, om 10-30 år även HBA1c.. iomed att de redan är fulltankade med glukos och ju högre FS stiger, ju färre Glut 4 och Glut 1, dvs kroppen gör inte fler än vad som behövs!

För att försöka hålla detta kort.. ett snabbt kast till hur det fungerar inom sjukvården, den befolkas till stora delar utav rätt så friska personer, de förstår inte varför man skall avstå från bröd/kakor/godis/socker eller läsk fören de själva sitter där på pottkanten!

Vi ser liknande tendenser här på forumet, där folk frågar om vilket bröd de kan baka/vilket godis de kan laga till.. och ändå få ner sitt FS och HBA1c!

Svaret är beroende på allvaret i hälsotillståndet, ät bara riktig mat, nothing in betwen.. 1-2-3 måltider per dag, fasta gärna intermitent eller heldagar,  motionera och träna för att bygga muskler=fler glykogendepåer/fler Glutar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-03 at 12:24, Gemma sade:

en macka med becerel

Underbar omdöpning! Det ska jag börja kalla margarinet framöver! ^_^

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Zepp sade:

Jag framhärdar.. även om ingen förstod det av mina förra inlägg, (?) det är främst blodsocker mätt som HBA1c som bör ner på "bra" nivåer, medans FS då kan få lov att variera!

Sååå.. vådan med kroniskt högt blodsocker är att det dels indikerar metabolt syndrom/diabetes/prediabetes.. men själva skadan sker genom glykolisering av blodkropparna, då kan det bildas sk AGE.. i blodet till skillnad mot AGE som bildas via stekning.

Hur som helst.. då hamnar man oförappandes på lite olika processer, insulinresistens, det är ett tecken som man sällan kan mäta hemma, men som orsakas utav hög glykemisk belastning och hyperinsulinemia.. dvs dina muskelceller blir insulinresistenta på grund av overload !

Då tvärvägrar muskelcellena att ta upp mer glukos.. då stiger FS främst, om 10-30 år även HBA1c.. iomed att de redan är fulltankade med glukos och ju högre FS stiger, ju färre Glut 4 och Glut 1, dvs kroppen gör inte fler än vad som behövs!

För att försöka hålla detta kort.. ett snabbt kast till hur det fungerar inom sjukvården, den befolkas till stora delar utav rätt så friska personer, de förstår inte varför man skall avstå från bröd/kakor/godis/socker eller läsk fören de själva sitter där på pottkanten!

Vi ser liknande tendenser här på forumet, där folk frågar om vilket bröd de kan baka/vilket godis de kan laga till.. och ändå få ner sitt FS och HBA1c!

Svaret är beroende på allvaret i hälsotillståndet, ät bara riktig mat, nothing in betwen.. 1-2-3 måltider per dag, fasta gärna intermitent eller heldagar,  motionera och träna för att bygga muskler=fler glykogendepåer/fler Glutar.

Jodå det framgick utmärkt tydligt i också förra inlägget, det här med HbA1c blev också klarlagt i tidigt skede. Det är det de går efter numera, (efter att ha sett *progresss... )  men det utesluter inte att en prediabetisk person, som ska kostomlägga/livsstilsomlägga har stor nytta att kolla sina värden, innan kosthållningen sitter bra och fungerar , på lång sikt också, samt för att se hur pass sockret skjuter i höjden med "vanlig, dvs kh-innehållsrik mat,  så man kan ta ställning om det ska till liberal lchf, eller kan behövas striktare lchf. Det tager sin tid, jag hara behövt BS-mätningarna!! För att kunna utreda vad jag ska äta, eftersom jag måste ätaa variationsrikt, om min kostplan ska håll i längden. Det är också individuellt, hur mycket ost.. hur mycket grönt.. antal nötter - för äta mat ur ett smalt spepktrum är liksom inte särskilt roligt. 

 

Professionen , distriktssköterska diabetes-enhet informerar att vad gäller BS , inkl fasteBS naturligtvis , så finns individuell variation, att det inte alls är konstigt att vissa individer helt enkelt har högre BS-värden, utan att vara resistenta eller ens prediabetiker pr definition. Utöver, att BS fluktuerar över dygnet och olika dygn hos de flesta individer.

 

Man kan mycket väl ligga på säg 8 eller 7,5 utan att det just därför indikerar resistens, fettlever eller vilken mekanism det nu skulle handla om, som du beskriver här uppe.

Inte för att det är just så i mitt fall, just nu , i mitt fall fanns klara indikationer - men det är bra att ha i bakhuvudet ändå! Att ett högre/högt  BS isolerat  inte per se markerar en prediabetisk metabolism.

Personen kan ha fina blodvärden fint Ac1 inom referensramen, men alltså uppvisa BS på t.ex 8.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Wow, denne fångar min uppmärksamhet lite extra, utifrån att jag fortf. är skeptisk till Metformin , även om jag fattat varför man är snabb att sätta in det.

 

Som numera lite åldersstigen, och nu detta med plötslig medicininsättning är det lätt hänt att man börjar cirkulera mer kring sin ålderdom och vad mer som kan vänta om hörnet?? 

 

Osteoporos!!  Suck... och då är det detta med Kalcium som spökar igen..  (när jag inte hänger upp mig vid onödig njurbelastning, är njurarna kassa i hög ålder, kan man lugnt räkna med större sidoeffekter och lägre tolerans av nästan vilken medicinering som helst)

 

Då vill jag dela denna länken (som ni garanterat redan känner till, vad gäller kalcium, men också Diabetes T2 och det andra som alltid anbelangar oss med tangerande, begynnande , etablerade eller progredierande metabol obalans, och LCHF-livsstilare. 

Rosendale! wow , han säger hahaaa.. "It´s a kindergarden medicine.. (om fixeringen vid Kalciumtillskott) 

Han säger också It´s not THE kalcium, it´s the signaling! The hormone-balance.

 

Osedvanligt intressant, som sedligt :

 

http://drrosedale.com/resources/MP3/Shelley interviews/MMD-Calcium-Supplements-Ron-Rosedale-Long-Version.mp3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-02 at 20:22, Zepp sade:

...startar på morgonen, dvs "Dawn phenomenon", då skall FS stiga upp mot 6, under en kort tid, mer ju mer stressad man är...,

Då är Gemma, med sitt fina fasteblodsocker, tydligen mycket avspänd!:fun:

Under mina två år och fyra månader med LCHF har jag tagit mig tid att testa de flesta varianter. Som du kanske sett av min utveckling kombinerar jag numera även efter den senaste tre månader långa, medvetna fuskperioden, fastevärde på 4,7 och med långtidssocker 35 utan medicinering. Detta enbart genom utbytet av all medicinering mot kostväxlingen till LCHF.

Av de egna analyser jag exemplifierat för mig själv,  har jag kommit fram till det sannolika i att flertalet av dem under LCHF, som får fastevärden kring 6:

- antingen ha sockerfuskat dagarna eller dagen före fasteprovet (glykogen i överskott kvar vid tidpunkten för provtagning)

- eller dagarna före ätit överskott med protein (som omvandlats till glykos).

- alternativt missat den önskvärt höga nivån på fett (ingen ketoseffekt), varför kroppen under natten går över till sockerdrift (levern ställer gärna upp när det behövs) istället för ketos, som annars är det normala.

Det skall bli mycket intressant att följa Peter B:s ansträngningar (kombination metformin/LCHF), där i hans fall metforminet kanske gerbättre stöd än i mitt fall, där LCHF uppenbarligen var min idealmedicin. I Gemmas fall med hans låga fastevärden - lika intressant - han bör hamna på ett bra långtidssockervärde.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Flertalet av er forummedlemmar, som tidigare klassats ha diabetes 2 eller som tidigare befunnit er på prediabetesstadiet,  har lagt ner mycket tid på att följa forskningen på området. En självklarhet för medvetna människor - oavsett ålder - som insett att sjukvården saknar vilja att ta till sig av den moderna forskningen.

För mig har det länge varit rent bedrövlig läsning att behöva se, hur läkare, diabetessköterskor och dietister fortsatt gör gemensam sak med läkemedelsföretagen och låter deras ekonomiska intressen runt försäljning av mediciner, styra sjukvården till att ordinera medicin för patienterna livet ut. De tycks alla i grupp, trots modern forskning, fortsatt hållit fast vid äldre tiders uppfattning om diabetes 2 som en kronisk sjukdom. Dvs. en sjukdom som inte finns möjlighet att upphäva men som kräver läkemedelsbehandling livet ut dvs. till att bromsa sjukdomssymtomen - inte till att bota.

INGENSTANS på sajter, som representerar diabetessjukvården, har jag ännu stött på minsta rekommendation i stil med den som kostdoktorns vetenskapsrepresentanter enkelt demonstrerat: SLUTA ÄT SOCKER!!!

Tydligen är LCHF fortfarande peststämplad. Det måste den vara, eftersom man med full styrka rekommenderar en lång rad "läkemedel", som måste tillföras dagligen livet ut. Man anser från diabetesspecialisthåll t.ex. det lämpliga i att med medicinsk reglering tillse att:

- HbA1c håller sig inom området 42-53

- värdet  ≤ 42 betraktas innebära full diabeteskontroll

- för äldre >80 som inte räknar med ytterligare liv särskilt länge, anses ambitionen kunna begränsas till ett HbA1c till ca 70 dvs. till att ge det metabola syndromet full frihet att utvecklas med de kulturella sjukdomar som följer.

Vi har sett och hört beskrivas hur kosten ofta enkelt kan göra kroppen varaktigt frisk till skillnad från resultatet från den medicinska behandlingen (bl.a. de forskare som kostdoktorn samlat har klart visat detta.). Dessutom har i fall efter fall diabetiker (många via kostdoktorn) visat att de blivit helt befriade från sin diabetes via en enkel kostomläggning (LCHF).

I mitt åldersspann (några få år till 90) lär jag knappast representera något enstaka fall bland folk som bryr sig om sin familj och sig själva resp. fått eller skaffat nödvändig information.. För mig som i den åldern helt befriats från hela det metabola syndromkompexet  (HbA1c=35 och fasteblodsocker 4,7 talar bl.a. för det) inses lätt hur jag känner för bröder och systrar i samma predikament nu, som jag för 28 månader sedan - flertalet utan möjlighet att veta hur de egentligen borde göra för att bli friska utan medicinering. Skälet en trög sjukvårdsapparat som till mycket stor nackdel för patienterna vägrar att ge de rätta råden som i flertalet fall med säkerhet leder till för tidig död. Skall vi bara fortsätta att ursäkta läkarna för att ha fått en  undermålig utbildning runt kostens betydelse för människors hälsa???

Vad tycker ni och hur kan man göra för att ytterligare sprida budskapet till såväl läkare som patienter?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker att den och dem som radikalt förändrat sin kosthållning till fettadaptering, bör fortsätta hålla sig till det och med det, därmed själv utgöra beviset på förhöjd förbättrad hälsostatus. Man ska fortsätta köra sitt race och fortsatt hålla tät kontakt med de KÄLLOR som forskat, utrett och kommit till djupare samt klokare förståelse av livsvillkoren än Läkemedelverkets, Socialstyrelsens och därmed alla de kluster av vårdkompetenser som befolkar de olika centralerna i landet. 

 

Dom är mesmeriserade! Förtrollade! De är också försockrade! Så att försöka sitta i godan frid med en padda och visa tjusiga grafer för dem, är som att få en könsmogen toånring körandes moppe på skolgården som att läsa Dostojevskij,  

 

Dom är helt höga på sin medelhavskost, tycker att dom kommit i land och nu "fått bukt" med skräpmatsindustrins värsta gissel, oc är helt aningslösa och också totalt ointresserade av broschyrer i handen, eller din eller min och de andras lyckohistorier.. lycka? Det handlar om pengarna.

 

Sedan handlar det om tid. Och så handlar dert om att vilja, våga och orka , fortsätta totlignorera dem. Det hjälper att ha källor i sin hand, sedan tror jag att många i vårdapparaten vill... men inte vågar.. vissa vet redan att lchf är en antidot, men de får inte och då förtvinar deras viljas hopp, och de låser dörren om sig men också dörren för nyblivna patienter.. det faller i träda.

 

Dock ska det bli spännande att se vad The Meating, köttkonferensen i Köpenhamn nu snart, kan sprida för ringar på vattnet! 

 

Tja, utöver Lustig och alla de andra så finns bl.a en kvinna som är synnerligen kunnig och erfaren i vikten av fett och frånvaron av sockret : men jag befarar att en vårdcentral slumaktigt utvald att möta denna kvinna, skuller rent spontant fnysa alt. spotta henne i ansiktet som man gjort med så mycket annat, möjligtvis att Kungen och Silvia, skulle få vårdklustren att vika knäna en aning, temporärt men då skulle kungen & silvia behöva komma på återbesök för att dra dem i örat, intill dess... kan du Erik m.fl lugn luta dig tillbaka och förvissa sig om att att vara frisk och förbli frisk är ett egenhändigt sjuhelvetes jobb, det finns tiotusentals patientoffer i landet, som vet vad ignorans betyder. 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och kom då ihåg att vårdklustren är stressade, i produktionstakten. 

Vårdproduktionen, är ett kapitel för sig.

 

Varje vårdaktör nerifrån upp påverkas av den inbyggda stressen där. Menar inte att det därför inte finns mottaglig personal, men det finns ju betydligt fler som är höga på socker och när som helst kan onkullvälta vad den rare eller den söte duktige personalen åstadkom..  för patienten alltså. 

 

Stressen är som bekant, förlamande , men man tar inte ordet på allvar = ignorans.

Både den iögonfallande stressen som man kan ta på, men också den abstrakta som enbart behöver tiden på sig, innan den förlamar eller knäcker.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gemma - du pekar på Nora Gedgaudas  som på ett intressant sätt kopplar samman kost, tät på viktiga födoämnen, med fettrik kost och beskriver i sammanhanget bl.a. sina erfarenheter runt vissa veganers psykiska  problem, som uppstår just genom bristen på viktiga födoämnen i kosten - problem som riskerar ge irreparabla neurologiska skador.

Hon poängterar vikten av mättat fett i kosten som skydd mot oxidation av andra icke-mättade fetter och beskriver betydelsen av fettet för hjärnans funktion.

Centralt för den som har svårigheter med högt blodsocker är den mycket centrala diskussionen runt vikten av effektivast möjliga reglering av blodsockret, som för någon med insulinokänslighet är närmast omöjlig att komma tillrätta med genom konventionell sockerkost. 

Överhuvudtaget, när det gäller sund kost anser Nora Gedgaudas att lågfettkost för vissa människor (yngre), borde förbjudas. Utan att nämna begreppet Diabetes 3, uppehåller hon sig vid hjärnans kognitiva förmåga när insulinkänsligheten är drabbad.

En av hennes käpphästar, vid sidan av vikten av mättat fett, är måttligheten i kosten. Hon relaterar inte, vilket annars är vanligt, till studier på råttor som visar deras ökade livslängd, utan till försök med apor. De av dessa som hade fri tillgång till föda jämfört med apor med 30% kostreducering, avled betydligt tidigare. Så den med ambitioner att bli gammal bör alltså dra ner på matkontot - inte alltid lätt om man har någon i köket som kan konsten att reta smaklökarna.

Det finns några andra intressanta videor med henne:

https://www.youtube.com/watch?v=gmXfk4iBZf4

https://www.youtube.com/watch?v=OuzQWo1l2wE

den sista berör immunförsvaret.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 minuter sedan, Nils Engström sade:

Gemma - du pekar på Nora Gedgaudas  som på ett intressant sätt kopplar samman kost, tät på viktiga födoämnen, med fettrik kost och beskriver i sammanhanget bl.a. sina erfarenheter runt vissa veganers psykiska  problem, som uppstår just genom bristen på viktiga födoämnen i kosten - problem som riskerar ge irreparabla neurologiska skador.

Hon poängterar vikten av mättat fett i kosten som skydd mot oxidation av andra icke-mättade fetter och beskriver betydelsen av fettet för hjärnans funktion.

Centralt för den som har svårigheter med högt blodsocker är den mycket centrala diskussionen runt vikten av effektivast möjliga reglering av blodsockret, som för någon med insulinokänslighet är närmast omöjlig att komma tillrätta med genom konventionell sockerkost. 

Överhuvudtaget, när det gäller sund kost anser Nora Gedgaudas att lågfettkost för vissa människor (yngre), borde förbjudas. Utan att nämna begreppet Diabetes 3, uppehåller hon sig vid hjärnans kognitiva förmåga när insulinkänsligheten är drabbad.

En av hennes käpphästar, vid sidan av vikten av mättat fett, är måttligheten i kosten. Hon relaterar inte, vilket annars är vanligt, till studier på råttor som visar deras ökade livslängd, utan till försök med apor. De av dessa som hade fri tillgång till föda jämfört med apor med 30% kostreducering, avled betydligt tidigare. Så den med ambitioner att bli gammal bör alltså dra ner på matkontot - inte alltid lätt om man har någon i köket som kan konsten att reta smaklökarna.

Det finns några andra intressanta videor med henne:

https://www.youtube.com/watch?v=gmXfk4iBZf4

https://www.youtube.com/watch?v=OuzQWo1l2wE

den sista berör immunförsvaret.

Dessa två länkar kommer jag med säkerhet ta mig an! 

 

Att som du säger "dra ner på matkontot" , är ju också något som kommer successivt och det kan behöva modifieras med medveten mentalt disciplinära trix, orkar inte skriva om alla trix som finns, men de är många och stannar med detta sagt. Dock, är det inte alltid så lätt, men samtidigt nåt man får jobba med, dvs kan vara lite småjobbigt men när man skördar frukterna av ansträngningarna, då går det som en dans! Men man behöver nog komma över vissa barriärer, som har att göra med VOLYMERNA som den holhydratstinna maten har, alltid haft och alltid kommer att vara, kopiösa volymer där BS skjuter i höjden men timmen efter går det att skyffla in flera hundra kh till... crazy. Volymrestriktion går , men alla kan inte börja på studs, många behöver ta det efter veckor, månader, kanske år.. varje individ tampas med sin komplexa bild.

 

Och så kan jag inte låta bli att nyhetsrapportera : mitt HbA1c står idag på : 35 

Så det känns som att man fått vingar..  ( i höstas 80, idag 35)

 

Det ska firas, men INTE MED vare sig lchf-godis eller mat - skål! 💎

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Gemma sade:

1. 1Att som du säger "dra ner på matkontot" , är ju också något som kommer successivt och det kan behöva modifieras med medveten mentalt disciplinära trix...

1.2...Men man behöver nog komma över vissa barriärer, som har att göra med VOLYMERNA som den holhydratstinna maten har, alltid haft...

1.3...Volymrestriktion går , men alla kan inte börja på studs, många behöver ta det efter veckor, månader, kanske år.

2. Och så kan jag inte låta bli att nyhetsrapportera : mitt HbA1c står idag på : 35 

3. Så det känns som att man fått vingar..  ( i höstas 80, idag 35)

1. I mitt fall gick jag vid min LCHF-start enbart på informationen som samfälligt uttrycktes av kostdoktorns vetenskapliga elit:

- nämligen att äta tills mättnaden nätt och jämt signalerats 

- lita på att fettet i maten är en naturlig enzymatisk grund för bestående mättnad

Detta stämde mycket väl för mig, som allt i övrigt som sagts om LCHF. Det som lett mig fram till nästan identiska bloddata som dina.

2. Då gäller bara att hålla fast vid den inslagna vägen.

3. Bara att gratulera!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Nils Engström sade:

1. I mitt fall gick jag vid min LCHF-start enbart på informationen som samfälligt uttrycktes av kostdoktorns vetenskapliga elit:

- nämligen att äta tills mättnaden nätt och jämt signalerats 

- lita på att fettet i maten är en naturlig enzymatisk grund för bestående mättnad

Detta stämde mycket väl för mig, som allt i övrigt som sagts om LCHF. Det som lett mig fram till nästan identiska bloddata som dina.

2. Då gäller bara att hålla fast vid den inslagna vägen.

3. Bara att gratulera!

Tack!

Stigen är äntrad...  men den var också lite upptrampad sedan förr, tror det är därför jag slapp de ökända "biverkningarna" vid namnet "keto flu" , möjligtvis jag hade 1 - 1,5 dag där jag var seg & trög som bara den.. därefter bara det vanliga - och, skulle man avvika dvs tampa upp en annan stig framöver.. nej, helst inte! 

 

Keto-maten är excellent, kompakt for all framtid. Har lärt mig mina läxor på matfronten med besked. 

Har alltid älskat fet mat och fett kött , jag har i princip aldrig varit fettskrämd (mkt tack vare min pappa under min uppväxt),  - kanske också sitter genetiskt, så länge man nu blivit djupt medveten om hur illa det kan gå när man drar in socker som huvudingrediens , att det är förenat med livsfara - är det bara att förstärka den rustning som äntligen förankrats.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-06 at 10:20, Gemma sade:

Jodå det framgick utmärkt tydligt i också förra inlägget, det här med HbA1c blev också klarlagt i tidigt skede. Det är det de går efter numera, (efter att ha sett *progresss... )  men det utesluter inte att en prediabetisk person, som ska kostomlägga/livsstilsomlägga har stor nytta att kolla sina värden, innan kosthållningen sitter bra och fungerar , på lång sikt också, samt för att se hur pass sockret skjuter i höjden med "vanlig, dvs kh-innehållsrik mat,  så man kan ta ställning om det ska till liberal lchf, eller kan behövas striktare lchf. Det tager sin tid, jag hara behövt BS-mätningarna!! För att kunna utreda vad jag ska äta, eftersom jag måste ätaa variationsrikt, om min kostplan ska håll i längden. Det är också individuellt, hur mycket ost.. hur mycket grönt.. antal nötter - för äta mat ur ett smalt spepktrum är liksom inte särskilt roligt. 

 

Professionen , distriktssköterska diabetes-enhet informerar att vad gäller BS , inkl fasteBS naturligtvis , så finns individuell variation, att det inte alls är konstigt att vissa individer helt enkelt har högre BS-värden, utan att vara resistenta eller ens prediabetiker pr definition. Utöver, att BS fluktuerar över dygnet och olika dygn hos de flesta individer.

 

Man kan mycket väl ligga på säg 8 eller 7,5 utan att det just därför indikerar resistens, fettlever eller vilken mekanism det nu skulle handla om, som du beskriver här uppe.

Inte för att det är just så i mitt fall, just nu , i mitt fall fanns klara indikationer - men det är bra att ha i bakhuvudet ändå! Att ett högre/högt  BS isolerat  inte per se markerar en prediabetisk metabolism.

Personen kan ha fina blodvärden fint Ac1 inom referensramen, men alltså uppvisa BS på t.ex 8.

Tack först o främst.. underbart att mitt budskap gick fram!

Och som du är inne på.. inga problems med att hålla koll på sina FS-värden, bara man vet hur man skall tolka dessa.

Och i början.. iallafall om man lider utav metabola problem/insulinresistens/övervikt/metabolt syndrom/diabetes.. hur vet man i början vilket problem man behöver brottas med?

Det är där som vi i forumet kan bidra med.. även olika LCHF-bantningsråd.. för de som ännu inte är metabolt förstörda!

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Zepp sade:

Tack först o främst.. underbart att mitt budskap gick fram!

Och som du är inne på.. inga problems med att hålla koll på sina FS-värden, bara man vet hur man skall tolka dessa.

Och i början.. iallafall om man lider utav metabola problem/insulinresistens/övervikt/metabolt syndrom/diabetes.. hur vet man i början vilket problem man behöver brottas med?

Det är där som vi i forumet kan bidra med.. även olika LCHF-bantningsråd.. för de som ännu inte är metabolt förstörda!

 

Exakt, och ang. tolkningar!... så menar jag att både forumet och den samlade eliten här på D.D är överlägset den vård vi har tillgänglig där ute, inte för att den är kass, inte för att vår svenska vård är raktigenom oklok , tvärtom - den svenska vårdgivningen är enl. mig något att vara lite stolt över, i sina delar...  och VC-personalen (såg jag senast idag) dignar under stress och besparingskrav, (p.h.a politiska felbeslut som inte har med personal att göra alltid) m.m

 

Men de ibland varken får, ibland inte vill, ibland inte har tid, att förkovra sig vad gäller metabolism, av den mat de i första hand rekommenderat, eller de s.k dietära råd, som finns. Har t.ex aldrig från vårdens sida sett el. hört att inälvsmat är bra för människan sjuk eller inte, (det är äpplen eller möjl.vis bulgur för hela slanten , tillspetsat) .

 

Samma med kött, nu mer än någonsin, och fläsket är det ju enl. soc-styrelsen bara nollor som äter, som det sägs emellanåt "man blir dum i huvudet" , dumskallarnas mat, det de försöker säga, nåja.. dom kan ta sina vetelängder kakor och mackor och tugga sina morötter och äpplen, så länge dom inte blandar ihop sina loose facts, med våra hard facts.

 

Jag säger som Erik, denna veganska orkan som snurrar runt i samhället, är till ett enda stort fördärv som ger mycket smolk i bägarna. Distortion de luxe!

 

D.D = Sveriges bästa hälsosajt som kan länka rakt in till uppdaterad forskning, istället för 30-tals ramsor. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Detta är vad man fortf.  kan få höra från vårdcentral angående "diabetes" :

 

Mat vid Diabetes Typ 2

Välj den kost som passar dig bäst.

Små förändringar kan räcka.

Diabeteskost på olika sätt :

  • traditionell diabeteskost
  • traditionell diabeteskos med lågt glykemist index , GI
  • medelhavskost
  • måttlig kolhydratkost
  • Det finns även en femte typ av kost, som kallas extrem eller strikt lågkolhydratkostmed mycketfett. Ett exempel på sådan kost är LCHF. För den typen av kost saknas vetenskapligt underlag för att bedöma effekten och eventuella risker på sikt för dig som har diabetes. 

 

Utöver detta utdrag AVRÅDER man från smör och det nämns flertal gånger på vårdcentralens hemsida för diabetes. 

Finns mycket mer skrivet om kostvanor på sidan, det ena efter det andra är grovt motsägelsefullt , men satte kaffet i halsen när jag fick se detta : LCHF = en extrem kost - men herregud... !  Vilken usel uppdatering alltså! 

 

 

 

  • Gilla 1
  • Ledsen 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-13 at 14:36, Gemma sade:

Detta är vad man fortf.  kan få höra från vårdcentral angående "diabetes" :

 

Mat vid Diabetes Typ 2

Välj den kost som passar dig bäst.

Små förändringar kan räcka.

Diabeteskost på olika sätt :

  • traditionell diabeteskost
  • traditionell diabeteskos med lågt glykemist index , GI
  • medelhavskost
  • måttlig kolhydratkost
  • Det finns även en femte typ av kost, som kallas extrem eller strikt lågkolhydratkostmed mycketfett. Ett exempel på sådan kost är LCHF. För den typen av kost saknas vetenskapligt underlag för att bedöma effekten och eventuella risker på sikt för dig som har diabetes. 

 

Utöver detta utdrag AVRÅDER man från smör och det nämns flertal gånger på vårdcentralens hemsida för diabetes. 

Finns mycket mer skrivet om kostvanor på sidan, det ena efter det andra är grovt motsägelsefullt , men satte kaffet i halsen när jag fick se detta : LCHF = en extrem kost - men herregud... !  Vilken usel uppdatering alltså! 

 

 

 

Japp så ser det ut, dvs en hel del diversiferade råd och alla får välja vad de vill!

Iallafall, jag har inget emot att folk får välja att äta vad de vill, jag tror inte heller att LCHF är boten på allt,, men för vissa!

Såå, det finns en hel del studier.. nästan för många och resultaten spretar åt alla håll!

Och sen så var och en tolka dessa studier som de kan.. dvs jag har lixom ingen som helst svårighet att förstå att om man är diabetisk och lever till stora delar utav glukos och fett att man iallafall borde dra ner på något.

Det blir komplext hur som helst. för folk har lixom ingen anung om macrokonsumtionen i deras diet!

Och det gäller till stora delar utav vårt vetenskapsetablisiamang som  som sätter wienerbröd, och  godis.. som fett, när det för det mesta handlar om snabba kolhydrater!

Skall inte trötta ut dig mer.. eller jo visst;

Här kommer således en av SVTs  program.

Iallafalall, vi lever inte i Nordkorea, så vi får lov att att äta vad vi vill och råden spretar hur som helst.. dvs risken är att om vi hade levt i ett land typ Nordkorea att vi hade varit tvugna att följa en viss diet!

Men det motsatta är inte alltid det bästa heller.. framförinte allt vad gäler diet vid diabetes!

Hur som helst så är skillnaden mellan Sverige och Nordkorea, först att vi är rikare och sen att vi får äta vad vi vill, på det tredje att det är i princip samma kostråd.. men jag är mer inne på att man i Nordkorea får vara glad för varje kalori man får tag på?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 hours ago, Zepp said:

Här kommer således en av SVTs  program.

Har tittat igenom de tre programmen från december 2011. Det som slår mig är hur lite som har hänt på drygt åtta år. Inte inom forskningen, där har det hänt mycket, men beträffande den officiella rådgivningen.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-02-16 at 11:35, Borje sade:

Har tittat igenom de tre programmen från december 2011. Det som slår mig är hur lite som har hänt på drygt åtta år. Inte inom forskningen, där har det hänt mycket, men beträffande den officiella rådgivningen.

Jodå lite har det rört på sig !

"Flera olika råd om ändrade matvanor kan leda till lägre vikt hos personer med fetma. Därför är det bra med ett brett utbud av kostråd. På kort sikt, sex månader, ger råd om lågkolhydratkost bättre effekt än lågfettkost. Långsiktigt märks inga skillnader mellan olika kostråd. Vi vet inte heller hur de olika kostråden påverkar hälsan på längre sikt."

https://www.diabetesportalen.lu.se/article/kostrad-vid-fetma-sbu-ger-gott-betyg-at-lchf

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.