Jump to content

Epigenitik


MariaF
 Share

Recommended Posts

Metylering och MTHFR

Metyleringscykeln är en process som i sin tur påverkar några hundra olika processer, varav några viktiga är:
Underhåll av DNA och RNA.
Hantera sulfat, en viktig molekyl för avgiftning, tillväxt och reparation.
Hantera glutation, en oerhört viktig antioxidant inblandad i kroppens avgiftning.
Hantera metionin, en essentiell aminosyra som är inblandad i proteinsyntesen.
Hantera neurotransmittorer som adrenalin, dopamin och serotonin.
Hantera taurin, ett derivat av aminosyran cystein och som behövs för att producera galla, öka GABA och skydda mot hjärtklappning.
Hantera homocystein, en avfallsprodukt kopplad till demens, stroke och hjärtsjukdom.
Skapa SAMe, en huvudsaklig metyldonator (en metylgrupp är en kolatom med tre väteatomer) och en förutsättning för kroppens alla metyleringsreaktioner.
Hantera metallionein, ett protein som binder tungmetaller och därför viktigt för avgiftning.

Man kan uttrycka det så att när metyleringscykeln fungerar och kost och matsmältning är optimal, så finns det gott om metylgrupper tillgängliga för att köra alla processer så vi mår bra. När metyleringscykeln saktar ner, pga av gifter, stress och/eller onyttig mat, uppstår en brist på metylgrupper och tillhörande vitaminer. De förbrukas snabbare helt enkelt och med detta kommer värk, kroniska sjukdomar, nedstämdhet mm.
MTHFR, metylentetrahydrofolatreduktas, är ett enzym vars jobb är att omvandla B9, dvs folat, till metylfolat och sparka igång hela metyleringsprocessen. Här får man se upp lite, ofta används uttrycket folsyra som synonym till folat vilket är fel. Folsyra är ett kemiskt tillskott som blockar upptaget av folat hos våra receptorer och det är viktigt att se på ämnet bakom om man vill ta det som tillskott. Folsyra brukar rekommenderas till gravida men det som borde rekommenderas är folat.

Att inte ha en fungerande MTHFR kan påverka otroligt många funktioner (över 200st!) och sjukdomar. Flera cancersorter, utmattningssyndrom, högt blodtryck, manlig infertilitet, MS, Alzheimers, autism, astma, epilepsi, fibromyalgi, upprepade missfall, förlossningsdepression, vissa medfödda defekter mm. Processen är verkligen inblandad överallt , från att ägget och spermien möts och tills vi tar vårt sista andetag, och oerhört viktig att stötta på alla vis.

Den som har en mindre väl fungerande metyleringscykel kan inte omvandla tillräckligt med folat till metylfolat och inte heller kobalamin, B12, till metylkobalamin. Detta är helt väsentligt för att kunna tillverka kroppens kanske viktigaste antioxidant, glutation. Om man undermetylerar bör man tillföra aktivt metylfolat och metylkobalamin som tillskott, inte B9 och B12 i sina inaktiva former. För många räcker ett allmänt sunt leverne, gärna av typen LCHF/Paleo och rörelse, men en del kan behöva tillskott.

metylering.thumb.jpg.20edbdc054c2de2ae25518ac27567788.jpg

Själva metyleringsprocessen går lite förenklat till så att MTHFR-genen /enzymet sätter en metylgrupp på en folatmolekyl vilket bildar metylfolat. Metylfolat interagerar med andra biokemiska ämnen, t ex homocystein och vidarebefordrar metylgruppen dit vilket skapar metionin. Metionin i sin tur är som tidigare nämnts inblandat i proteinsyntesen, dvs den process i cellen som tillverkar proteiner. Processen fortsätter från det ena biokemiska ämnet till det andra i en lång kedja. Så småningom är man framme vid S-adenosylmetionin, eller SAMe. SAMe är den som levererar alla metylgrupper till de flera hundra olika processer (här säger olika källor lite olika siffror vad gäller antalet processer). Om nivåerna på SAMe är för höga eller för låga, påverkas alltså en mängd olika funktioner. När SAMe sedan vidarebefordrat sina metylgrupper omvandlas det till homocystein som kan återanvändas och cirkeln är sluten. Notera att homocystein är inblandat i kroppens avgiftning och den prioriteras först så om behovet för avgiftning är stort, finns mindre homocystein kvar att återanvända i metyleringscykeln.
Men är det då så smart av kroppen att vara så beroende av en enda cykel för så här många funktioner? Nej, och det är den inte heller. Kroppen prioriterar alltid överlevnad, det är så den är programmerad. Det finns många processer som stöttar upp när en annan falerar och det är därför det ofta tar tid att bli sjuk men till sist orkar inte kroppen parera mer. Den har slutat fungera inom mindre viktiga områden som reproduktion, välmående och liknande. Inflammationen sprider sig, tarmen är full av virus och svamp i mängder som inte ska vara där men om inte individen förstår tecknen så brister det till slut.

Att ha störningar i metyleringsprocessen är oerhört vanligt! Och det resulterar som sagt i att ett stort antal andra processer påverkas. Några exempel:

 • När SAMe överlämnat metylgrupper till kolin, bildas fosfatidylkolin som är inblandad i att bygga cellväggar och förbättrar gallblåsans, binjurarnas, könskörtlarnas och hjärtats funktion, samt minnet.
 • Av metylerad guanidoacetat bildas kreatin, som många kroppsbyggare stoppar i sig. Kroppen kan syntesisera 1-2g/dag och normalt behövs det inte tillföras utifrån. Kreatin kommer främst från kött men det på burk är syntetiskt och räknas därför även som veganskt. Kreatin används bl a som energibuffert vid anaeroba processer (som vid explosiv träning eller styrketräning) och är viktig för hjärnans och musklernas funktion. Kreatin binder en del vätska.
 • Metylerat serotonin bildar melatonin vilket behövs för att kunna somna. Till serotonin och melatonin planerar jag återkomma i annat inlägg.
 • Giftiga ämnen som arsenik blir inaktiva när de metylerats och binder då till antioxidanter som t ex glutation och kan via leverns avgiftning lämna kroppen.
 • Histamin är ett hormon och en signalsubstans som ingår i bl a immunförsvaret men finns också i mat som rött vin, avocado, ost mm. När histaminet är förbrukat bryts det ner genom metylering till N-metylhistamin. Om denna process blockeras, t ex genom att metyleringsprocessen inte fungerar optimalt, ökar kroppens histaminnivåer. Histamin påverkar förutom immunförsvaret (rinnsnuva, andnöd, utslag) även mag-tarmkanalen (inblandad i magsyreproduktion), glatt muskulatur, nervsystemet (huvudvärk) mm.
 • Metylerat östrogen blir inaktiv och avlägsnas från kroppen. Om systemet inte fungerar får vi förhöjda nivåer av östrogen med PMS, påverkan på menscykeln och östrogenrelaterad cancer. (Se andra trådar för fenomenet östrogendominans.)

Blockering av metyleringsprocessen  kan ske när andra gener inte fungerar optimalt. Av inflammation. När det finns oxidativ stress (fria radikaler) eller tungmetaller. Syntetisk folsyra kan blockera folatupptaget. För mycket jästsvampar. SIBO. Infektion. Brist på näringsämnen/byggstenar. Genom ett hälsosamt leverne kan man få de flesta av sina gener att fungera så bra som möjligt och kvarvarande symptom kan då enklare knytas till rätt process och där kan man sätta in punktinsatser.
MTHFR som sätter igång metyleringsprocessen, kan störas av brist på metylfolat (B9), metylkobalamin (B12) och riboflavin (B2). Industrikemikalier påverkar också MTHFR negativt liksom fysisk och psykisk stress. Underfunktion i sköldkörteln är också ett problem som stör. De viktigaste näringsämnena för en väl fungerande MTHFR och metyleringscykel blir följdaktligen Riboflavin/B2 (lever, rött kött, vild lax, ägg, spenat, mandel), Folat/B9 (gröna grönsaker, bönor, ärter, linser, zucchini), Kobalamin/B12 (rött kött, vild lax, musslor, krabba, ägg), Protein (kött, fisk, fågel, ägg, bönor, linser, broccoli, nötter), Magnesium (mörkgröna grönsaker, nötter, fisk, avocado). Notera återigen att den som via en (eller flera) SNP har begränsad förmåga att omvandla B9 och B12 kan behöva tillskott av de redan metylerade formerna.

Ämnet metylering är oerhört intressant och detta ämne kommer att utökas vid senare tillfälle.

 • Like 2
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Mycket intressant! Jag är imponerad av att du kommer ihåg allt detta och kan redogöra. Tur att det finns förkortningar(MTHFR)! Det fullständiga ordet är inget man vill säga så ofta...😅

Ser fram emot att läsa mer om detta. Jag har de senaste dagarna intresserat mig lite extra för Glutation som verkar vara extremt viktigt. I studier kring autism och dess orsaker är visst brister i bildandet av Glutation och därmed brister i kroppens avgiftning en av de främsta observationerna. Frågan är hur man enklast kan öka kroppens glutation? Det verkar inte som det enklaste är att köpa en burk glutation, utan gå en annan väg via Alfa Liponsyra m.fl. 

God Jul!👼

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, DRAKULLA sade:

I studier kring autism och dess orsaker är visst brister i bildandet av Glutation och därmed brister i kroppens avgiftning en av de främsta observationerna.

Sant, men det GER skillnad att tillföra utifrån också även om det kanske inte är optimalt. Nu har jag bara ett eget fall-studie (ett fall, inte en studie) att falla tillbaka på men kombinationen probiotika och glutation har gett fantastiska skillnader, så där så folk runt om kommenterat "hur han mognat". :) Och eftersom allt måste gömmas är doserna små. Att det blev glutation var att jag hade problem att hitta metylfolat just då och när jag väl börjat ville jag ge det lite tid att verka innan jag utvärderade eller tillförde nåt mer. 

Och nej, jag kommer inte ihåg alla detaljer, det har tagit lång tid att skriva och dubbelkolla, men det har varit väldigt lärorikt att plita ner det. Man befäster det på annat sätt än att bara läsa. För man vill ju att det ska vara så sant/rätt som möjligt. Och så allt man snubblar över på vägen som gör att man faller in på sidospår som också är jätteintressanta om än off topic just i stunden. Vet inte om det räknas till "förhalning" eller...? :D
Ett tag tänkte jag lägga det jag skrivit som en länkad fil men jag tänkte att det kan lämna mer utrymme för diskussion, frågor och hjälp att hitta nya svar och ledtrådar om de bara läggs i en tråd så här. 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Helt fantastiskt. Vad du är duktig. En riktig julklapp till oss all. Tack MariaF! Jag återkommer när jag tagit till mig allt du skrivit. 

Ett litet förtydligande gällande ref till mig. Det enda jag hittat i form av forskning kring att höja serotonin med kost handlar egentligen om att höja insulin (inte öka kolhydrater) men forskarnas enda lösning på det var att använda kolhydrater, 20-30 gram, med jämna mellanrum över dagen, så det blir ökade kolhydrater till slut.. Om vi kan öka insulin på annat sätt med samma effekt på tryptofan/serotonin vore det toppen. En observation jag gjort är att serotoninmänniskor helt saknar mat-rutiner, kan hoppa över lunch, äta alldeles för sen middag mm, sen panik och skräpmat/godis/glass, vilket är helt paradoxalt eftersom riktiga rutiner, mat på fasta tider (och de behöver mellanmål) skulle ge dem de insulin höjningar de behöver över dagen. De verkar ha svaga hungersignaler, det är först när hungerpaniken sätter in de kan förmå sig att äta och då är det bråttom. Lever man med en serotoninmänniska får man dra lasset att handla och starta matlagning i tid så att paniken inte leder till skäpmat. De borde ha en mat- och sovklocka som Skalman.

"påtalade t ex vikten av att den som har en ”snabb” MAO-A-gen och därmed bryter ner serotonin snabbt, behöver höja sitt kolhydratintag för att öka insulinet så att det tryptofan som finns i kosten kan tas upp och bilda serotonin/melatonin. Har man ingen snabb MAO-A så behövs det inte och rådet blir då ”fel för en person utan det genuttrycket"

 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

24 minuter sedan, Erik 2 sade:

Lever man med en serotoninmänniska får man dra lasset att handla och starta matlagning i tid så att paniken inte leder till skäpmat. De borde ha en mat- och sovklocka som Skalman.

Hur ser man skillnad på en serotoninmänniska och en människa med blodsockerblues?🤔

 • Like 2
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

45 minuter sedan, Erik 2 sade:

Jag återkommer när jag tagit till mig allt du skrivit. 

Ett litet förtydligande gällande ref till mig.

Det jag skrivit är tänkt som en inledning och mycket är väldigt förenklat. Tanken är att vi kan (/jag ska) fördjupa oss i en bit i taget. Det är som sagt lätt att spåra iväg på nya äventyr när man håller på, så det kan ju ta ett tag. Just nu ligger mitt fokus kring autism men också serotoninet och ju mer jag tittar på just metyleringen ser jag hur de hänger ihop. Jag har läst siffror på att mellan 60-80% av befolkningen (USA?) har problem med metylering. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, MariaF sade:

Nu har jag bara ett eget fall-studie (ett fall, inte en studie) att falla tillbaka på men kombinationen probiotika och glutation har gett fantastiska skillnader,

Häftigt! Ska prova det. Har beställt en burk glutationskomplex från Helhetshälsa nu till både min son och mig själv. Glutation ska ju även ha en effekt på huden med att minska/ta bort åldersfläckar och rynkor. Jag har en åldersfläck i pannan som jag gärna ser försvinner/minskar. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, DRAKULLA sade:

Hur ser man skillnad på en serotoninmänniska och en människa med blodsockerblues?🤔

Vet inte svaret på din fråga men upplevelsebaserat vet jag att när jag började med LCHF för ganska precis 9år sedan så reagerade jag på att suget minskade och efter ett tag förstod jag att det var just suget jag via klockan kunde koppla till blodsockret som försvann. Suget i sig, känslan, var däremot detsamma.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Var kommer serotoninet in i bilden? Jag förstår att det nog har en koppling men det är ju inte så att man självklart blir lycklig(serotoninstinn) bara för att man höjer insulinnivån, eller? Jag gjorde en intressant självstudie förra veckan då jag fastade 4½ dagar. Till saken hör att jag denna tid varje år sedan tonåren är deppig, gråter mycket , blir mycket asocial och avskyr julen. Det kan ju då verka vansinnigt att utsätta sig för fasta mitt i detta. Ja, det inser jag men faktum var att under dessa fastedagar mådde jag ganska bra i sinnet och grät inte en enda gång. När jag började äta igen så började ledsamheterna komma tillbaka...

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Genen som kopplas till humörssvängningar, depression och kolhydratsug heter MAO-A (det finns en -B också). Om man bryter ner serotonin (och även dopamin, och noradrenalin, (metylerat noradrenalin blir förresten adrenalin)) för snabbt, dvs det hinner inte hålla kvar serotoninet länge nog för att man ska må bra, så har man en "snabb" MAO-A. Snabba kolhydrater hjälper humöret i stunden men skapar ju andra problem, inte minst med inflammation och viktproblem.
Det finns ett fenomen de kallar "the tryptophan steal"; Tryptofan behövs för att tillverka serotonin och det kommer till största delen från kolhydratrika livsmedel (pumpafrön t ex) men tryptofan används i andra processer också. Tryptofan kan omvandlas till 5-HTP och därefter till serotonin. En annan väg tryptofan kan ta är till är kynurenin-vägen som används för att producera vitamin B3, CO2 och ATP (energi i cellerna). Denna sistnämnda process använder normalt 95% av tryptofanet och bara 1-2% till att bilda serotonin. Om kynurenin-processen behöver mer tryptofan, ja, då är det välmåendet som får backa. De två enzym som är ansvariga för "stölden" kallas TDO och IDO. Deras jobb är att se till att våra celler fungerar väl men stress, inflammation och blodsockerproblem ökar deras aktivitet. 
Årstidsbunden depression, Seasonal Affective Disorder, vilket jag tror du har, påverkas av ljusbrist. Som jag fick det förklarat för mig för många år sedan (ljusterapi kom till Sverige 1988 och jag hade tur att få kontakt med en av läkarna som tog det hit redan 1990 och har behandlat årligen mig sedan dess) så påverkas tallkottkörteln via ögat av ljus. Tallkottkörteln är inblandad i produktionen av melatonin (som tillverkas av serotonin) och när mer melatonin bildas sjunker halten av serotonin ännu mer.
Att du mådde lite bättre under fastan tror jag har att göra med att du inte fick svängningarna som mattillförseln ger och frånvaro av stress. Om du däremot fastat under en period av stor stress, tror jag du fått en helt annan erfarenhet.

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DRAKULLA said:

Var kommer serotoninet in i bilden? Jag förstår att det nog har en koppling men det är ju inte så att man självklart blir lycklig(serotoninstinn) bara för att man höjer insulinnivån, eller? Jag gjorde en intressant självstudie förra veckan då jag fastade 4½ dagar. Till saken hör att jag denna tid varje år sedan tonåren är deppig, gråter mycket , blir mycket asocial och avskyr julen. Det kan ju då verka vansinnigt att utsätta sig för fasta mitt i detta. Ja, det inser jag men faktum var att under dessa fastedagar mådde jag ganska bra i sinnet och grät inte en enda gång. När jag började äta igen så började ledsamheterna komma tillbaka...

Det är så spännande detta. Det enda jag säger är att den enda forskingsrapport jag hittat om serotonin och kost går ut på att använda insulin. Det betyder att det kanske finns andra rapporter som säger nåt annat och att det inte finns nåt som säger att det är sanningen eller den enda lösningen. 

Det är så spännande att både du och MariaF rapporterar att ni mår bra av ketos (MariaF) och fasta (Drakulla), jag tolkar det som "serotoninbra" och det vore ju toppen om det fungerar lika bra som eller bättre än insulintoppningen för vi vill ju undvika insulin för det stänger av fettförbränningen. Men nån forskning på detta ??

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tryptofanstölden, the tryptophan steal, är intressant. Jag trodde den uppträdde främst när vi är infekterade och eller stressade. Är det därför jag längtar efter potatis när jag är sjuk? 

En annan stöld är argininstölden, the arginine steal, enzymet arginas tar för sig av argininet med påföljd att kväveoxidproduktionen blir lidande vilket är kopplat till mängder av hjärt och kärlproblem. En indikation på att man har genetiken för detta är att man har väldigt kalla händer och fötter. Jag skulle gärna få reda på hur man tar ner aktivitetsnivån på/produktionen av arginas. Och/eller ökar sin kväveoxid. På plussidan finns tydligen att man har lägre risk för cancer då nya blodkärl bildas långsamt. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23417041/

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Innan vi går vidare vill jag lyfta ämnet inflammation.

Inflammation är kroppens svar på angrepp mot våra vävnader. Det spelar alltså ingen roll varifrån angreppet kommer! Det kan vara kemiskt i form av ämnen vi inte tål i vår omgivning; industrikemikalier, färgämnen i kläder eller i maten, avgaser osv. Det kan vara långvarigt förhöjda nivåer av ämnen inne i kroppen. Det kan vara virus eller bakterier som vid förkylningar. Det kan vara sårskador eller köld-/brännskador liksom strålskador. Alla angrepp på våra vävnader får samma svar av kroppen - inflammation. När vi pratar om kroppens funktioner och även vad som får våra gener att slå av och på så är detta begrepp väldigt viktigt. Inflammationssvaret uppstår lokalt, där angreppet sker. Diverse ämnen som prostaglandiner, cytokiner mm skapar inflammationen och andra ämnen dämpar den igen när angreppet behandlats. Om angreppet består, t ex genom att vi genom födan konstant tillför sådant vi inte tål, ja då kvarstår också inflammationen.
Notera att även om inflammationen uppstår lokalt så kan ett antal inflammatoriska ämnen överföras i blodet om det är en kraftig reaktion.

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-23 at 16:51, MariaF sade:

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som ingår i bl a immunförsvaret men finns också i mat som rött vin, avocado, ost mm. När histaminet är förbrukat bryts det ner genom metylering till N-metylhistamin. Om denna process blockeras, t ex genom att metyleringsprocessen inte fungerar optimalt, ökar kroppens histaminnivåer. Histamin påverkar förutom immunförsvaret (rinnsnuva, andnöd, utslag) även mag-tarmkanalen (inblandad i magsyreproduktion), glatt muskulatur, nervsystemet (huvudvärk) mm.

Lite fördjupning kring histamin som rätt många har känningar av.
Man räknar med att ca 1% av befolkningen har histaminintolerans och 80% av dessa är medelålders. Detta tycker jag personligen är intressant, att vi utvecklar olika intoleranser över tid.
Histamin tillverkas i kroppen men kan också tillföras via födan. Oftast tänker vi på det som en del av immunförsvaret och till dess biverkningar räknas då klåda, utslag och rinnsnuva men det är betydligt mer komplicerat än så. Det är inblandat i åtminstone 23 olika processer. Det är en förhållandevis liten molekyl med bara 17 atomer, C
5H9N3.
Här kan vi behöva ett förtydligande. Vi behöver ha histamin, och en väldig massa andra ämnen också för den delen, och det gamla talesättet ”För mycket och för lite skämmer allt!” passar bra eller varför inte vårt typiskt svenska ”lagom”, det är i dessa sammanhang perfekt. Det är när nivåer av olika ämnen drar iväg utanför optimala nivåer åt ena eller andra hållet vi får problem.
Om man har histaminintolerans så producerar man antingen för mycket eller kan inte bryta ner det fort nog. Det betyder att när en känslig person äter histaminrik föda så hinner det tas upp i tarmen och gå ut i blodet medan en person som inte är känslig bryter ner överskott innan det hinner passera in i kroppen.

Den vanligaste anledningen till histaminkänslighet är brist på enzymet diaminoxidas, DAO. Detta enzym hittas primärt i mag-tarmkanalen men finns i större mängd även i moderkakan vid graviditet och i njurarna. Normalt finns inget eller bara lite av enzymet i blodomloppet men just vid graviditet ökar det som ett extra skydd. Intressant nog spelar det ingen roll om det fria histaminet kommer från bakterier som producerar histamin av maten (som när mat stått framme länge) eller bildas i kroppens celler. I centrala nervsystemet metyleras histaminet av Histamine N-methyltransferase (som kodas av genen med samma namn, HNMT) i närvaro av SAMe, produkten av metyleringscykeln. HNMT finns i de flesta kroppsvävnader men inte i serum. Genen HNMT kopplas förresten till kromosom 2.
Andra enzymer som t ex MAO-B och ALDH2 tar sedan hand om histaminets metaboliter för att antingen föra ut dem ur kroppen (via njurarna) eller återanvända dem så att nivån upprätthålls.

Större delen av histaminet i kroppen tillverkas i mastceller och vita blodkroppar (basofila granulocyter, en sorts leukocyter). Det finns extra mycket mastceller där risken för angrepp är stor; som vid näsan, munnen, fötterna och blodkärlen.
I hjärnan fungerar histamin som en neurotransmittor och produceras i neuroner i hypotalamus. Neuronerna triggar ofta när vi är vakna och alerta och betydligt mer sällan vid vila och avslappning och påverkar därmed vår sömn/vakenhetscykel.
I magsäckens slemhinna finns s.k. ECL-celler som frisätter histamin som stimulerar andra celler att öka saltsyran i magsäcken. När pH:t i magsäcken sjunker, minskar även histaminfrisättningen.
Histaminmetaboliter har hittas i ryggmärgsvätska hos människor med schizofreni. Man tror att det kan ha att göra med att flera antipsykotiska mediciner ökar histaminproduktionen men detta har jag inte hittat så mycket mer information om.
En intravenös injektion av histamin orsakar blodtrycksfall, något som varit känt i över hundra år. Den bakomliggande mekanismen är både vaskulär hyperpermeabilitet (genomsläpplighet) och vasodilation, dvs den glatta muskulaturen slappnar av och utvidgar sig. Histaminet stimulerar också frisläppande av andra ämnen som också påverkar blodkärlens utvidgning. Dessa mekanismer spelar en viktig roll vid t ex anafylaxisk chock som reaktion på insektsbett eller liknande.

Om man vet att man har eller misstänker att man har histaminintolerans så finns det förstås saker man kan göra eller undvika för att må så bra som möjligt.
C-vitamin är känt för att dämpa histamin. Hos många är histaminnivån i blodet direkt korrelerad med C-vitaminnivåerna och ökat intag av C-vitamin minskar histaminnivåerna. C-vitamin stöttar DAO, precis som vitamin B6 gör.  Saknas B6 så är DAO i princip verkningslöst. Även magnesium är viktigt vid metabolering av histamin. Brist ökar aktiviteten av enzymet HDO, histidine decarboxylase, som skapar histamin av histidin samtidigt som DAO reduceras. Andra viktiga mineraler är koppar och zink men just koppar brukar inte rekommenderas som tillskott även om den behövs för en fungerande DAO. Zink däremot dämpar frisättning av histamin från mastceller ochn liknande funktion har mangan.
Andra faktorer som påverkar DAO är SIBO (bakterieöverväxt i tunntarmen) eftersom vissa bakterier producerar stora mängder histamin direkt i tarmen. Läckande tarm liksom Crohn’s och IBS skapar inflammatoriska reaktioner som också kan störa DAO-produktionen.
Ett annat gissel för DAO är mediciner av olika slag som kan skapa ”medicininducerade snippar” vars påverkan blir värre än av det som kallas homozygota snippar (där samma gen kommer från båda föräldrarna); NSAID (ipren, treo). Protonpumpshämmare (minskar magsyra). Anti-depressiv medicin som t ex Prozac. Antihistaminer som t ex Allegra.

Det finns också en koppling mellan histamin och autoimmunitet men det har varit svårt att greppa så det får jag (eller nån annan) återkomma till.

 • Like 1
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Stort tack, helt fantastiskt bra! Jag har alltid trott att det är histamin som är ett av mina problem men en genkontroll visar att min DAO är ok men min MAOB är riktigt slö, vilket bla gör att nedbrytningen av tyramin är dålig och tack var dig vet jag nu att även omhändertagandet av histaminmetaboliter då är nedsatt så det finns en koppling till histamin. Tyvärr finns kopplingen mellan MAOB och vissa mentala sjukdomar. C-vitamin i hög dos gäller även för mig som MAOB. (Progesteron och ren alkohol ska tydligen också öka farten på MAOB - men jag håller mig till cvitamin för nu ;-)). 

"Andra enzymer som t ex MAO-B och ALDH2 tar sedan hand om histaminets metaboliter för att antingen föra ut dem ur kroppen (via njurarna) eller återanvända dem så att nivån upprätthålls.

Histaminmetaboliter har hittas i ryggmärgsvätska hos människor med schizofreni. Man tror att det kan ha att göra med att flera antipsykotiska mediciner ökar histaminproduktionen men detta har jag inte hittat så mycket mer information om."

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det är så rackarns häftigt hur allt sitter ihop! När jag skrev det inledande inlägg tänkte jag gå vidare med metyleringsprocessen för den är ju inte så där enkel som Dr Rostenbergs bild visar men så har jag spårat iväg grävt ner mig i histaminet istället - och jag vet inte med mig att jag själv har histaminproblem utöver att jag sedan klimakterieprocessen drog igång på allvar inte tål alkohol av nån sort, förut har det bara varit mängderna jag inte tålt, nu spelar källan ingen roll (vin/sprit/öl). 

1 timme sedan, Erik 2 sade:

en genkontroll visar att min DAO är ok men min MAOB är riktigt slö

Men hur är det nu, testet visar vilka snippar du är född med (eller ja, de det screenas för i alla fall) men inte visar det hur väl de fungerar just nu, eller?

Det är så himla kul att du hakar på här för dels tvingas man ju välja ut vissa delar för att begränsa nånstans men man får också lite nya ord/begrepp att nysta vidare i - vilket ju var min tanke med denna tråd. Jag vet ju att jag inte är ensam om att vilja grotta ner mig på molekylnivå. :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

"Men hur är det nu, testet visar vilka snippar du är född med [RÄTT] (eller ja, de det screenas för i alla fall) men inte visar det hur väl de fungerar just nu [RÄTT], eller?

Det är så himla kul att du hakar på här för dels tvingas man ju välja ut vissa delar för att begränsa nånstans men man får också lite nya ord/begrepp att nysta vidare i - vilket ju var min tanke med denna tråd. Jag vet ju att jag inte är ensam om att vilja grotta ner mig på molekylnivå. :)"

Du är inte ensam. 🙂

Alkoholhaltiga drycker har jag fått ge upp nästan helt. Histamin eller tyramin beskyller jag för det. Under din östrogenrika period kanske du fick hjälp med dessa elakingar av östrogenet.

Det har varit en tröst för mig att göra gentestet och få vissa saker svart på vitt med tips på åtgärder och i viss mån bekräftelse att jag tagit rätt åtgärder kring vissa saker, som tex att gå lchf (dvs låginsulin), glutenfritt och komejerifritt. Så jag tycker att jag kan bekräfta vad bla Ben säger att generna är inte ditt öde utan din tendens och om du förstår vad genen gör kan du lista ut hur du ska jobba med din genetik, istället för mot. 

Kväveoxidgenetiken är mitt nästa mål att förstå. 

Sen har jag tydligen svårt att ta upp d-vitamin i föda pga flera olika gener så nu försöker jag hitta nån slags solningsmöjlighet utan att resa, några tips?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Lite för enkelt 🙂 

Det därmed alkohol är lite intressant. Som jag läser det så ger destilerad alkohol, ren sprit, högre fart på MAOB och nedbrytningen av tyramin och histaminmetaboliterna vilket skulle vara bra för en sån som jag. Medan öl och vin har motsatt effekt på nedbrytningen.  

Jag tänker då på Sverige för länge sedan, då man drack mycket brännvin - kan brännvinet ha varit en hjälp för dåtidens människor att ta hand om tyraminet och histaminmetaboliterna som kom ur den mat man åt som ofta var, låt oss säga, "o-färsk". De mådde då mindre dåligt efter maten och kanske lyckades detta hålla vissa mentala sjukdomar stången. Vad hände då med absolutisterna. Mådde de sämre efter maten och drabbades de oftare av mental ohälsa. Ingen vet såklart. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

58 minuter sedan, Erik 2 sade:

Jag tänker då på Sverige för länge sedan, då man drack mycket brännvin - kan brännvinet ha varit en hjälp för dåtidens människor att ta hand om tyraminet och histaminmetaboliterna som kom ur den mat man åt som ofta var, låt oss säga, "o-färsk". De mådde då mindre dåligt efter maten och kanske lyckades detta hålla vissa mentala sjukdomar stången. Vad hände då med absolutisterna. Mådde de sämre efter maten och drabbades de oftare av mental ohälsa. Ingen vet såklart. 

Kanske stämmer men de hade nog en bättre tarmflora på den tiden också.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det ska bli roligt att se var denna tråd tar vägen.

1 timme sedan, Erik 2 sade:

En annan knasig sak med histaminmänniskor (bryter ner histamin långsamt) är svettiga fötter och rödsprängt ansikte vid träning.

Gäller inte detta alla? Kan känna igen mig i beskrivningen...

 • Like 2
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Man vet aldrig vart trådarna tar vägen. Det är en del av tjusningen. 

Nästa undran är om serotoninmänniskor (bryter snabbt ner serotonin) gillar champagne och andra brygder lite extra mycket, eftersom histamin och tyramin i dessa brygder belastar samma nedbrytningssystem som serotonin och det därför blir mer serotonin kvar?

Och, är sockertroll ofta också champagnetroll? För att få dubbel serotonineffekt.

Relevanta frågor så här efter jul- och nyårskalasen?

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

En intressant artikel om hur våra genvarianter påverkar om keto, intermittent fasta mm funkar på oss, eller inte.

https://nutritiongenome.com/is-the-keto-diet-right-for-you-the-answer-may-be-in-your-genes/

Fasting and entering ketosis is a form of hormetic stress, which can have a beneficial response in the individual. However, for certain people, fasting and the Ketogenic diet may be too much of a stressor. This is been observed in people who feel nauseous or experience digestive issues from too much fat, whose lipid biomarkers go off the charts, have a sensitive thyroid gland, and who experience hypoglycemia when going too long between meals.

Det understrukna, att känna sig illamående efter för mycket fett och att få ont i magen av att äta sällan, diskuterade vi i en annan tråd:

Edit: Kom på att detta om ketosis också är intressant för den som vill ha en genvariant att söka vidare på:
The CPT1A gene is found in the liver and kidney, is responsible for ketogenesis, and is the key regulator for importing long-chain fatty acids into mitochondria to help maintain energy and normal blood sugar levels when carbohydrate intake is low. Researchers have considered mutations in CPT1A as one of the strongest selective genetic sweeps reported in human history.

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

22 timmar sedan, MariaF sade:

En intressant artikel om hur våra genvarianter påverkar om keto, intermittent fasta mm funkar på oss, eller inte.

https://nutritiongenome.com/is-the-keto-diet-right-for-you-the-answer-may-be-in-your-genes/

Fasting and entering ketosis is a form of hormetic stress, which can have a beneficial response in the individual. However, for certain people, fasting and the Ketogenic diet may be too much of a stressor. This is been observed in people who feel nauseous or experience digestive issues from too much fat, whose lipid biomarkers go off the charts, have a sensitive thyroid gland, and who experience hypoglycemia when going too long between meals.

Det understrukna, att känna sig illamående efter för mycket fett och att få ont i magen av att äta sällan, diskuterade vi i en annan tråd:

Edit: Kom på att detta om ketosis också är intressant för den som vill ha en genvariant att söka vidare på:
The CPT1A gene is found in the liver and kidney, is responsible for ketogenesis, and is the key regulator for importing long-chain fatty acids into mitochondria to help maintain energy and normal blood sugar levels when carbohydrate intake is low. Researchers have considered mutations in CPT1A as one of the strongest selective genetic sweeps reported in human history.

Intressant artikel! Jag har en nära anhörig som är multisjuk bla typ 2 diabetes, som inte fungerar på keto/fasta överhuvudtaget och jag har haft svårt begripa hur det hänger ihop. Han gick inte ner i vikt alls på högfettkost, trots att han körde strikt i flera månader. Fick problem med svårt illamående bland annat kräkningar, magont, diarré efter måltid med mkt fett. Hans kropp tolererade inte fettet, så var tvungen att avbryta. På periodisk fasta har han blivit så svag några gånger att han inte kan resa sig upp. Jag trodde det var stroke och fick panik, men var energibrist, menade akutläkaren efter diverse blodprover som bland annat visade på svält. Hur kan man ha energibrist och svältvärden, när man samtidigt har extrem fetma och inte går ner i vikt? Sönderstressad kropp?

Att personen är multisjuk väger naturligtvis också in, då han har andra diagnoser än diabetes som kanske påverkan. Men upplever igenkänning när jag läser artikeln, så kanske finns en genetisk förklaring att han blir så dålig av fasta och högfett? Det enda i dietväg som funkar är kombinationen fibrer(bönor och lite fullkorn), magert animaliskt protein och grönsaker. Då slutar vågen gå uppåt och äntligen lite nedåt, så länge han håller sig på banan. Men ingen normal person pallar ju den svältkosten på lång sikt. Vad fasen ska man göra när någon varken tål kolhydrater eller fett? 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det är nog det som fått mig att gå igång på epigenitiken - att det förklarar så mycket varför det som borde funka inte gör det, oavsett vilken skola det handlar om. Vi är unika helt enkelt och genom att jobba MED våra gener istället för emot slipper vi begå våld på oss själva. Sedan hur man ska göra när man inte tål varken kolhydrater eller fett..? Är det då man blir karnivor, kanske? Åtminstone tills man läkt nåt... 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Vill återigen tipsa om de fantastiskt intressanta föreläsningar Prof. Robert Sapolsky (Stanford University) håller kring hur människor fungerar. Denna föreläsning från 2018 handlar om hur vi människor agerar i olika sammanhang och varför. Och det handlar om epigenitik... Några exempel:

 • Vi tycker våld är dåligt, men visst våld är bra, i vissa sammanhang. Och minst ont av det har vi när det drabbar nån av annan hudfärg.
 • Amygdala reagerar innan pannloben hunnit processa informationen varför vissa handlingar sker innan vi vet läget.
 • Vi har svårt att tänka oss att offra någons liv för gruppens skull OM inte någon är en av "de", som vi inte själva definierar oss med. 
 • Höga nivåer av testosteron anses vara förknippat med våldstendenser men visar sig snarare vara förknippat med vinning, gott som ont.
 • Genen MAO-A är "bra" eller "dålig" beroende på hur moderns stressnivåer låg under graviditet.

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hittade in lite om imprinted genes, något jag tycker man bör nämna i denna tråd. Sedan när man tidsmässigt ska spåna vidare på den vete sjutton... :)
Utdrag från svenska wikipedia:

Genetisk prägling är när uttryck av en gen är beroende på vilken förälder genen är ifrån. Det är ett epigenetiskt fenomen som baseras på nedärvning av metylgruppsmönster på DNA-koden, och vars nedärvningsmönster skiljer sig från Mendels ärftlighetslagar. Präglade gener kommer att inhiberas så att de bara uttrycks från den icke-präglade allelen från moderns sida, eller i annat fall från den icke-präglade genen från fadern (exempelvis IGF-2). Man har sett olika former av genetisk prägling hos däggdjur, insekter och blommande växter.

Genetiska präglingen regleras av epigenetiska processer, främst histonmetylering. Dessa förändringar etableras i germinalcellen och kvarstår under hela individens livstid. Reglering av präglade gener är viktigt för normal utveckling, och flertalet sjukdomar orsakas av eller är relaterade till felaktig genetisk prägling, exempel på dessa är: Beckwith-Wiedemanns syndrom, Silver-Russells syndrom, Angelmans syndrom och Prader-Willis syndrom.

 • Like 2
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

28 minuter sedan, Erik 2 sade:

Undrar vad det var för stresstillstånd som rådde i Sverige under en vinter i mitten av 60-talet...  🤔

Nja, jag tror nog det var nåt... I alla fall den senare delen av 60-talet. Min mor har dock förträngt allt sånt... :P

 • Like 2
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

On 2020-04-14 at 08:22, MariaF sade:

Vill återigen tipsa om de fantastiskt intressanta föreläsningar Prof. Robert Sapolsky (Stanford University) håller kring hur människor fungerar. Denna föreläsning från 2018 handlar om hur vi människor agerar i olika sammanhang och varför. Och det handlar om epigenitik... Några exempel:

 • Vi tycker våld är dåligt, men visst våld är bra, i vissa sammanhang. Och minst ont av det har vi när det drabbar nån av annan hudfärg.
 • Amygdala reagerar innan pannloben hunnit processa informationen varför vissa handlingar sker innan vi vet läget.
 • Vi har svårt att tänka oss att offra någons liv för gruppens skull OM inte någon är en av "de", som vi inte själva definierar oss med. 
 • Höga nivåer av testosteron anses vara förknippat med våldstendenser men visar sig snarare vara förknippat med vinning, gott som ont.
 • Genen MAO-A är "bra" eller "dålig" beroende på hur moderns stressnivåer låg under graviditet.

 

Nja.. det är socialantrropologisk humanvetenskaplig parallellföring .. som jag anser vara humanpsykologiskt påverkad, dvs ytterligare en aspekt att föra in som ännu mer tenderar urvatta den s.a.s "rena, riktiga" vetenskapsdatan - mer än science - särskilt slutsatserna och i synnerhet hur man försöker applicera vetenskap i sociala fält, där andra parametrar är betydlig mer påverkande. Det här med "hur vi" reagerar på smärta.. "hur vi" (vi, inte är dom..) , det här selektiva som sedan förädlar sig till gruppsmärta eller nåt. Nja.. för långtgående spekulation där men det presenteras väl på arenor där det finns mänga chimpanser, och kan till slut bli "sanningar" 

 

Vetenskpaen rör sig inte med uttryck som "det ÄR så hä",  eller "detta är sant/falskt" , mer än strikt matematiskt kemiskt, vilket är ljusår från att dra slutsatser över beteenden.

Men etnologi. Men man ska kanske vara ytterst försiktig att tillskriva hudfärgen att ha den betydelsen många tror att den har. My opinion Maria! bara en tanke i stunden.

Ang. punkterna ovan. 

Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, MariaF sade:

Har du sett föreläsningen med Sapolsky, @Gemma?

Nu, har jag 🙂 ... till min glädje är allt vad Sapolsky berör eller hans fält mitt favoritområde sedan många år! 

Men den endokrinologiska delen som Sapolsky studerar, är detaljstudier i specifikt genetiskt uttryck som jag betydligt mindre öht gått in i , någonsin. 

Som jag betonade i början här i tråde , när "epigenetiken" , gene expression och transcription presenterades av dig, som jag menade är ett så pass specialiserad disciplinn inom ett megastort neurologiskt område, att ja ... man blir matt.. neurologi i sin tur är ytterligare ett sjuhelsikes megaområde.

 

Det gläder mig oerhört!!! att detta Sapolsky nu kommit upp,  naturligtvis finns så många men denne är ateist, vilket är extra-plus, nej skojar lite.. men säger lite , ändå.. so to speak, att jag anser honom vara 100% förmögen till objektivitet i sin presentation mot publik.

 

 Har varit inne på sociobiologi som är den interaktion som Sapolsky talar om, att genprogrammet i sig "kan inte *göra.. ett skit" , utan extern stimuli (social interaktion bl.a) förstärker resp. hibernerar. , och ärvs. 

Dofferentiell association, är alltid neurologiskt betingad, men... genernas uttryck.. det är där, jag är nollad, so to speak (inte för att jag "kan" eller "greppar" det andra heller, men har det som 100% favoritämne, och pluggat en del. Intresset väcktes när jag var 19. Ett absolut favoritområde, vad kommer till "hur" och "varför" 

 

Fantastiskt spännande Maria!! Blev jätteglad! och.. så lite tid.. men ändå lite pyttelite mer, nu i corona-distansieringen, men inte tillräckligt för någorlunda små djupdykningar som man ju vill, vis så här grymt intressant område. 

Men Sapolskys studieområden.. är mig bekant , är den specifikt genetiskt endokrina kopplingen mitt i genetiska kartan och intrakommunikationen mot motoriken  i språkuttrycken beteendet,  jag inte alls är hemma i. (chimpans)

Eller kunskapsfattig i genetik och därmed i genetic expressions.. enbart skrapat mycket ytligt i det. Men finns som sagt substans i forskningen med gott om djupa vatten med helt enormt pussel, de betendevetenskapliga bitarna är ju iofs de vanliga sociologiska teorierna men när neurologin går in och det blir tvärvetenskap, då klarnar mycket , samma när kriminologin som ytterligare specialisering går in.

Huvuddragen i sociobiologi, individuella djur beter sig så att deras aktiviteter gynnar den grupp de tillhör.

Lätt koppla det til evolutionsteorin. Som krimiologiska studier också kan visa på.

Huvuddraget urvalet favoriserar individer som maximerar sitt genetiska bidrag till kommande generationerindivider som maximerar sitt genetiska bidrag till kommande generationer.

Generna i en individ kan genom att påverka individens beteende, öka chansen för att kopior av dem själva överlever i andra individers kroppar, så att säga en fortplantning genom ombud. D.V.S hur stimulus aktiverar, gen - också hur frekvent, och hur tidigt (barndom, livmoder)

Så , så intressant - I´m on your side - det kanske, säger sig självt, att det inte är så konstigt att bli fet... att dras till socker och raffinerade produkter.. utifrån hur marknadskrafter styr både individ och grupp med alla medel til buds i avsikt att driva maximalt antal inndivider rakt in till... t.ex traditioner.. det är ett säkert kort det.

 

 

VÅLD, AGGRESSION ;  kriminologiskt sociologiskt, zoologiska underlag neurologiskt beteendevetnskaplig disciplin, är vad jag läst.. så detta endokrinologiska samspel med gener, är om igen.. jättestort och nytt för mig. men för att upprepa mig - hyper- hyperintressant!!

 

Tack Maria! jag förstår att du "snöat in" , det gör du helt rätt i tycker jag.. bättre än vilken thriller som helst, om vi säger så

 

apropå ingenting, jag skriver och babbalar alldeles för mycket, men jag vill helst inte att för många missförstånd uppstår, men det gör det ibland så ofta vid "diskussion2 OM något.. men jag vet nu att vi är inne på på samma områden.. Sapolsky, klart jag lyssnade på videon, den är lysande! som en påse godis!!!

 

 

 

Och det är det som är så kul nu, eftersom jag läst och fokuserat en del om  t.ex  differential association som är inslag i kriminologi/inlärningsteorier.. ibland hämtat ur zoologiska teser. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

46 minuter sedan, Gemma sade:

Fantastiskt spännande Maria!!

Visst är det?! ;) Jag valde ut några få aspekter för att den som funderade på om det skulle vara nåt att se förhoppningsvis skulle bli intresserad och av ditt svar att döma hade du reagerat på punkterna, inte föreläsningen, det var därför jag frågade om du sett den. 

47 minuter sedan, Gemma sade:

Huvuddraget urvalet favoriserar individer som maximerar sitt genetiska bidrag till kommande generationerindivider som maximerar sitt genetiska bidrag till kommande generationer.

Intressant nog slår han hål på detta också, fast kanske inte just i denna föreläsning (har sett så många nu att jag har svårt att hålla isär dem). So keep watching! Han har skrivit böcker också. :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2020-04-25 at 09:47, Erik 2 sade:

Superintressant. Tack för spaning. Undrar vad det var för stresstillstånd som rådde i Sverige under en vinter i mitten av 60-talet...  🤔 eller var det väldigt lokalt.. hmm får prata med mor. 

Verkligen intressant! Ja för min del (eller snarare min mammas) så kan jag ju konstatera att trots att vi bodde på landsbygden så hade hon nog en hel del stress i sitt liv när hon väntade mig... 5 barn, (jag var nummer 6...)jordbruk och pappa jobbade borta som snickare, så hon gjorde det mesta på egen hand. Förutom att mjölka och ta hand om djuren i ladugården var det även hon som gick ut och stängde nya hagar åt korna. Sen naturligtvis in och vara en ordentlig husmor/mamma/hustru... Dessutom var hon 42 år när jag föddes så även ålder kan ju vara en stressfaktor...

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Jamtlandstjej sade:

Verkligen intressant! Ja för min del (eller snarare min mammas) så kan jag ju konstatera att trots att vi bodde på landsbygden så hade hon nog en hel del stress i sitt liv när hon väntade mig... 5 barn, (jag var nummer 6...)jordbruk och pappa jobbade borta som snickare, så hon gjorde det mesta på egen hand. Förutom att mjölka och ta hand om djuren i ladugården var det även hon som gick ut och stängde nya hagar åt korna. Sen naturligtvis in och vara en ordentlig husmor/mamma/hustru... Dessutom var hon 42 år när jag föddes så även ålder kan ju vara en stressfaktor...

Sannerligen, för att inte säga tillblivelseögonblicket.

 

Hela födseln är ett trauma , med massiv utlösning av hög belastning både kropp & knopp,  för dels nya livet och modern, och fadern - givetvis. Som startar upp nya vägar.. vilka är svåra att "behärska".

På den tiden var saker inte så samordnade som idag, så annan typ av stress än jämfört med låt säga hektiskt storstadsliv med många helt artificiella parametrar som läggs på och på.. och på.. , som kan vara enormt påfrestande. 

 

Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, Gemma sade:

Sannerligen, för att inte säga tillblivelseögonblicket.

 

Hela födseln är ett trauma , med massiv utlösning av hög belastning både kropp & knopp,  för dels nya livet och modern, och fadern - givetvis. Som startar upp nya vägar.. vilka är svåra att "behärska".

På den tiden var saker inte så samordnade som idag, så annan typ av stress än jämfört med låt säga hektiskt storstadsliv med många helt artificiella parametrar som läggs på och på.. och på.. , som kan vara enormt påfrestande. 

 

Tillblivelseögonblicket var nog inte något stressat. De var överens om att det skulle bli ett barn till. Födelse var den sjätte, så inga "nyheter" för mamma. Dessvärre gick det fortare än någon hade trott så pappa hann inte vara med, vilket var tanken. Det var han på 4 av de tidigare 5. På den femte fick han inte, för då var det på sjukhus. De fyra äldsta syskonen föddes hemma med hjälp av en för sin tid mycket "insatt" barnmorska. Hon krävde att papporna skulle vara med vid förlossningen! "Har man varit med när det var roligt så ska man vara med när det är jobbigt!". Underbar inställning! :)                          Syskon med den barnmorskan är födda från 1944 - 1953. 

Jag tror tvärtom att det var väldigt mycket som var organiserat och samordnat! Det var en nödvändighet för att man skulle få livet att fungera under de förutsättningar som var då.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
On 2019-12-27 at 21:02, MariaF sade:

I centrala nervsystemet metyleras histaminet av Histamine N-methyltransferase (som kodas av genen med samma namn, HNMT) i närvaro av SAMe, produkten av metyleringscykeln.

I magsäckens slemhinna finns s.k. ECL-celler som frisätter histamin som stimulerar andra celler att öka saltsyran i magsäcken. När pH:t i magsäcken sjunker, minskar även histaminfrisättningen.

C-vitamin är känt för att dämpa histamin. Hos många är histaminnivån i blodet direkt korrelerad med C-vitaminnivåerna och ökat intag av C-vitamin minskar histaminnivåerna. C-vitamin stöttar DAO, precis som vitamin B6 gör.  Saknas B6 så är DAO i princip verkningslöst.

Ja jisses, ibland glömmer man bort vad man kan och vet sedan tidigare... :blink:
Sonen har haft ett helsicke med svullna ögon under de varma blåsiga dagarna innan det igår äntligen började regna. Kollar man pollenprognosen är det gräs det är höga halter av. Han har inte besvär varje år, därför har det varit svårt att komma ihåg att förebygga. Och nej, tvätt har vi inte hängt ut de senaste 4-5 åren och torkvindan är nedtagen.
Hur som helst har vi köpt antihistaminer åt honom och eftersom allt måste gömmas i maten när det gäller honom, har jag tillfälligt slutat med de andra stöttande preparaten, dvs multivitamin, metylerade B-vitaminer och probiotika... Uppenbart ännu viktigare nu att få i honom detta. 
Och så har jag lärt mig att antihistaminer torkar ut ALLA slemhinnor, värt att veta för en klimakterietant som mig (fast personligen har jag tack och lov inga pollenproblem). Det var Monika Björn som tog upp detta i dagarna.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jo, han får Lomudal, även om vi började först efter det blivit riktigt svullet (han säger ju inget!). Näsan klarar sig ganska bra och han vill inte ha näsdroppar. Däremot mortlar jag en Loratadin till honom varje kväll som göms i maten. Har funderat på Nasonex, det är väl kortison men jag vet inte om det hjälper ögonen också?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

Jo, han får Lomudal, även om vi började först efter det blivit riktigt svullet (han säger ju inget!). Näsan klarar sig ganska bra och han vill inte ha näsdroppar. Däremot mortlar jag en Loratadin till honom varje kväll som göms i maten. Har funderat på Nasonex, det är väl kortison men jag vet inte om det hjälper ögonen också?

Rekommenderar Renåssans naturell till näsan.

https://www.apotekhjartat.se/produkt/renassans-naturell-nasspray/

Till ögonen rekommenderar jag KS. Antingen som droppar eller som spray.

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, al@j sade:

Till ögonen rekommenderar jag KS. Antingen som droppar eller som spray.

Hjälper tyvärr inte... Men vill han ha extra sköljer jag med det. I ärlighetens namn hjälper Lomudalen inte jättebra heller. 

Link to comment
Share on other sites

Nasonex är kortison men inte lika bra kortison som Flutikason Teva. Tycker jag. Kortison i näsan hjälper inte ögonen. Man ska inte ha kortison i ögonen. Tyvärr har jag inte hittat nåt annat inkl Renässans som funkar för näsan. 

Lomudal ögondroppar funkar på mig, inte på hustrun. På henne funkar Livostin ögondroppar. 

Att antihistaminet torkar ut alla slemhinnor förklarar väl delvis varför magen stänger ner om jag tar en tablett. Tabletter med antihistamin har aldrig fungerat på mig. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Histaminfrisättning är helt klart ett intressant ämne, i och med att det finns hela tiden, tillverkas och bryts ner lite hur som helst... Och så då kopplingen till tarmen där bacillerna tillverkar lite till...
Att vissa preparat funkar bättre/sämre tror jag förklaras av damen på apoteket som på frågan svarade "Det är som med sockerkaka. Ge samma recept till 10 olika personer så kommer de smaka olika. Vissa vispar åt höger, andra åt vänster...." Ska kanske testa en annan sort...? Just nu har det regnat, nu känner han inget alls.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Nu var det länge sedan jag fördjupade mig i epigenitikens förundrande värld... Det finns så många sidospår, så mycket myndighetstjafs och skit(i detta fall BUP), så mycket klimakterium, så mycket värk... Allt som tar kraft... men nu har jag hittat nåt intressant; Bruce Lipton - "epigenitikens fader"! 

Har inte hunnit botanisera så mycket än men kanske nån annan har koll på denna man eller läst nån av hans böcker?
https://www.brucelipton.com

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...