Jump to content

Tarmflora


Mig

Recommended Posts

Hej,

Jag har ätit strikt LCHF i många år. Blev uppmanad till att äta så lite kolhydrater som möjligt. Var, och är, viktigt för mig att hålla blodsockret i balans. Är jättekänslig. Har hållt mig mellan 0-20 g kolhydrater pr dygn. Har fungerat bra, bortsett från att jag aldrig fick den superenergin andra beskrev på LCHF. Jag är så tom på energi att jag är fullständigt utmattad. Har varit det i många år. Läkaren tror att det är förstörd tarmflora pga för lite grönsaker. Men här är orsaken till varför jag skriver här:

1. Om jag ökar mängden kolhydrater via grönsaker, hur mycket borde jag äta pr dag för att återställa tarmfloran?

2. Om jag måste äta mycket av grönsaker, och kolhydratsnivån blir hög, är det fortfarande lågkolhydratskost?

3. Påverkas inte blodsockret av kolhydratsnivån i grönsakerna?

4. Har förstått det som att man kommer ut av ketos om man äter över 20g kolhydrater protein dag. Är det riktigt?

5. Med högre kolhydratsnivå av grönsaker utsöndras väl mer insulin pr måltid, och då är väl chansen för att lägga på sig mer närvarande?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej och välkommen! Obs! Jag är inte medicinskt utbildad utan kommer bara med lite spontana tankar och idéer.

1) Om din tarmflora nu är sargad behöver du nog tillföra bakterier i levande form. Sök efter probiotika och prebiotika. Ta kapslar med bakterier kanske kan vara aktuellt att diskutera med din läkare? Äter du t ex surkål som du gjort själv hade jag inte ätit det i stora mängder till att börja med, utan börjat smått, typ en matsked, och ökat gradvis.

2) Kika på den här guiden. Du kan äta hur mycket grönsaker du vill så länge de är kolhydratssnåla.

Kan tyvärr inte svara på 3, 4 och 5.

Skulle kunna förklara varför du blivit uppmanad att hålla kolhydratsintaget så lågt? Vad är orsaken till att du måste ha strikt blodsockerkontroll?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Morgonsol: tack för svar. Är jättekänslig för blodsockersvängningar. Triggar jättelätt på kolhydrater och får ett oemotståndligt sug efter dålig mat. Blivit mycket bättre på extremt strikt LCHF, men har nu kört tarmfloran i botten. Räknar med att det är det iom att läkarna inte kan hitta andra förklaringar på varför jag, år ut och år in, är sjukligt trött. Kan ju tänka att det är tarmfloran iom att de säkert inte kan leva på enbart protein och fett. Som jag har gjort... 

Har förresten läst att probiotika i form av tabletter inte är bra. Bakterierna från tabletterna överlever bara när du tillför de, dvs ila kuren. Och så tränger de bort andra bakterier. Så dör de själva, när kuren är färdig, och lämnar plats till farliga bakterier. 

Link to comment
Share on other sites

Ok, så din önskan är att bygga upp tarmfloran på nytt m.h.a kosten? Visste förövrigt inte det du skrev om bakterier i kapslar. Resistent stärkelse kanske kan vara något? I kombination med strikt lchf, här är ett inlägg av Martina, Diet Doctor, Anna Sparre. Yoghurt, kefir, surkål eller kimchi, kombucha, lök, vitlök, sparris och ruccola kanske kan vara livsmedel att börja äta framöver? Förutom alla de goda grönsaker som finns i guiden jag länkade förut då, 20 g kolhydrater räcker till 2 kg spenat per dag. :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Är lite osäker på hur jag ska tackla detta. Har hört att bakterierna i maten, frementerade grönsaker osv, blir dräpta av magsyran. Så jag vet inte... Men ska se på sidan du hänvisar till. Tack. Äter dock inte mejerier, men det är ju en del grönsaker med på listan. Ja, man kan få i sig en del grönsaker på 20g pr dag, men det är jo kolhydrater i nästan all mat, så ganska många gram av de 20 är jag allaredan uppe i vad gäller övrig mat. ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle nog ta vad din läkare säger med en nypa salt. Man blir inte "fullständigt utmattad" som du säger dig vara, för att man inte käkar massor med grönsaker. Bland det dummaste jag hört. Man blir heller inte totalt energilös för att man inte har optimal tarmflora, vad det ens är.

Saker som gör en helt däckad vad gäller ork och energi är t.ex hormonell obalans eller sjukdom som påverkar hormonellt, extrema brister, "tyst" infektion, skador på organnivå, depression/nedstämdhet, mental stress dvs håller på att gå in i väggen eller att man sover för lite, för att nämna några. Tycker du ska försöka få din läkare att ta prover istället för att fabulera och spekulera om din tarmflora. 

Sen skadar det såklart inte att vårda tarmfloran för måendet generellt, samt att äta grönsaker(den mängd man tål) för att få mineraler, vitaminer, antioxidanter och prebiotika. Men du kan ju äta i princip hur mycket broccoli, grönkål och annan kål, lökväxter och bladgrönsaker du vill på LCHF, utan att det påverkar ketos. Så länge du får i dig tillräckligt med fett så balansen mellan makros ligger bra. Så det finns absolut ingen konflikt där. Annat som är bra för tarmfloran är mjölksyrat och kefir t.ex. 

Det stämmer att de flesta bakterierna dör i magsyran, men absolut inte alla om det tas i samband med måltid och främst då en måltid som innehåller lite svårsmälta växtfibrer, som fungerar som skydd/gömställe.

 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

44 minuter sedan, Mig sade:

Har hört att bakterierna i maten, frementerade grönsaker osv, blir dräpta av magsyran. Så jag vet inte... Men ska se på sidan du hänvisar till. 

Jag har som vana att göra egen surkål med blandade grönsaker och äter det ca 4-5 ggr/vecka. Fermenterade grönsaker/surkål innehåller lägre andel kolhydrater än de färska grönsakerna eftersom jäsningsprocessen kräver en del. Jag fick tipset av Eric Berg att ta de fermenterade grönsakerna lite efter maten eftersom då ph värdet i magen har ändrats efter måltid och surkålen kan passera utan alltför mycket svinn av bakterier.

Dr. Eric Berg:

https://www.youtube.com/watch?v=jmf83p-BiXA

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

42 minuter sedan, Mig sade:

Drakulla: ca hur länge efter måltid är ph-fönstret fördelaktigt för bakterier?

Vet inte exakt vad som är optimalt men jag brukar bara äta surkålen direkt efter den varma maten men kanske blir det ännu bättre om man väntar 15 min eller nåt. Jag brukar också (oftast) undvika att dricka något minst 45 min. före måltid(och ytterst lite till maten) för att magsyran ska vara stark och effektiv när den ska bryta ner maten. Däremot dricker jag mycket vatten mellan måltider. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Elinor är nåt på spåren i sitt inlägg, tror jag... Du verkar "messed up". :( Det är rätt lätt att bli det av olika skäl. Själv lyckades jag bara av att prova olika kosttillskott som inte var ämnade för mig, men det visste jag ju inte. Det är ju det som är nackdelen med att inte testa kliniskt, man provar och provar och det som funkar för den ena, funkar inte för den andra. Har man otur har man skapat för stora obalanser.
På 20g kolhydrater per dygn kan du äta enorma mängder bladgrönsaker, sallad alltså (ruccola, vintersallad, spenat osv). De är fulla med vattenlösliga fibrer som är bra för tarmfloran. Likaså folat, viktigt för metylering (en process som påverkar hela vårt mående). Tyvärr är spenaten också full med oxalater, det är vissa känsliga mot. 
Nu hoppas jag att du under din väldigt strikta period ätit mycket fisk och inälvsmat, annars skulle jag tro att du har generell näringsbrist. Muskelkött innehåller inte på långa vägar den näring som t ex lever har men det hoppas jag du vet.

Det som kallas GL, Glycemic Load, är ett mått på hur mycket blodsockret höjs av kolhydrater. Om du äter sallad eller brysselkål till kött och fett, så stiger inte blodsockret lika mycket, den totala belastningen blir lägre. Fredrik Paulun skrev mycket om detta i sin bok Blodsockerblues i början av 2000-talet.
Probiotika tycker nog jag att du ska tillföra, det finns kapslar med bredspektrum-probiotika (jag använder en sort med 14 bakteriestammar i mitt hushåll). Gärna ihop med grönsakerna. Och nej, alla bakterier dör inte i magsyran, hade de gjort det hade turistdiarré inte funnits.

PS. Internationellt räknas all kost med mindre än 100g/kolhydrater per dygn till lågkolhydratkost. LCHF-definitionen pratar om 50g/kolhydrater per dygn.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Desvärre blivit lite fisk och inälvsmat. Är klar över att muskelkött inte ger det som inälvsmat ger, men det är omöjligt att äta. Konstigt nog har jag inga brister enligt blodprov iaf. Men de kanske inte visat allt?

Kommer att vara svårt att hålla sig till 20g kolisar med grönsaker. Äter ju en del allaredan som innehåller kolisar, så med grönsaker kommer jag gå över den magiska gränsen på 20 g. Hoppas otroligt mycket på att det inte kommer att skapa problem för mig. Låter som ett recept för insulinpåslag och viktuppgång... ;)

Tycker att det är så svårt med grönsaker. Har läst så mycket om vilka grönsaker man borde hålla sig undan med tanke på att de (oxå ekologisk variant) inte är bra för människor att äta. 

Probiotika är det så spretig forskning rundt. Har ätit mycket probiotika, i tron om att det är bra. Så har jag läst att det banar väg, i slutändan, för dåliga bakterier. 

Frementerade grönsaker får jag nog prova mig på. Känns bara tungt att starta med. Känns som att allt bara kommer att mögla oavsett;). Känns nog tungt att starta med för att det blir ekstra arbete nu som energinivån är i botten. 

Menar inte att vara negativ. Är supertacksam för alla inlägg. Det är bara sjukt jobbigt att må så här. 

Link to comment
Share on other sites

Och en sak till, ja. Är ju hungrig hela tiden. Har kollat hur mycket man borde äta ift kalorier när man inte tränar. Och då har jag hållit mig till det, men är ofta superhungrig iaf. Exempelvis, vid ett måltid åt jag 400 g kött, en fettkälla på 250 g och en morot. Blev inte mätt. Kunde, enkelt, ha ätit lika mycket till vid samma måltid. 

Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Mig sade:

Är ju hungrig hela tiden.

Tror inte kroppen skriker efter energi enbart, utan näring, byggstenar... Även om blodproven följer nån sorts normalvärde (har du sett vilka span som anses "normalt"?) så är de troligen inte optimala för dig eller så tar du inte upp näringen av andra skäl. 

Vad är det du äter som skulle höja kolhydratvärdet högre än önskat om du lade till grönsaker? Kanske är det du borde sluta med och äta grönsaker istället? Enligt livsmedelsverkets databas innehåller 100g ruccola 0g kolhydrater, 1,7g fibrer. Romansallat innehåller 0,9g kolhydrater och 1,77g fibrer. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kanske jag bara ska pröva att äta så mkt som möjligt? Äta när jag är hungrig och skita i begränsningar? Vet inte om det är så bra, heller... Att äta för mycket. Ju mer fett jag äter desto fortare kommer det ut. Och för att inte bli för hungrig äter jag mer protein. Och det ska ju ivf inte vara bra sägs det ju. Suck... Ska försöka att få tag i läkaren och ta hormonprov. Det gör de väl på det lokala kontoret, eller måste man få hänvisning? 

Link to comment
Share on other sites

För att knyta till din andra tråd om serotonin. Eric Berg menar inte att det är fel på gallan, han säger att gallan fungerar fel när man har skadad tarm. Både fett och protein (genom ökad magsyra) triggar galla. Därför kanske lchf inte är rätt för dig just nu. Tarmen har en fantastisk förmåga att läka, under kortare tid än en vecka har alla tarmceller bytts ut mot nya. Du kanske ske ge din tarm semester och gå in i en längre fasta. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@erik2 Låter intressant. Jag rövade omad, One meal a day fasta. I starten gick det väldigt bra. Den lösa avföringen försvann. Åt LCHF den ena måltiden jag åt dock, kanske jag inte skulle ha gjort det menar du? Men ila kort tid återvände problemet oavsett. Maten kom rätt ut. Och att fasta då gjorde att jag inte fick mat i mig överhuvudtaget. Tycker om fasta och tror att det är bra, men maten går ju rätt igenom. 

Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, Mig sade:

Och att fasta då gjorde att jag inte fick mat i mig överhuvudtaget.

Det är väl syftet...? Eller du kanske menar att när du åt igen så fick du problem?
Du måste läka tarmen. Går maten rakt igenom så finns ingen annan väg att gå. 

EDIT: Lera kanske kan vara intressant? https://www.annahallen.se/lera/

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte pratat med Hallén om leran, men har varit i kontakt med de som säljer den (men!: om de jag nu har pratat med är de samma som de från det märke hallen reklamerar för är jag osäker på... kommer inte ihåg... blev plötsligt osäker på märket... men har varit i kontakt med försäljare av lera; det kan ju inte vara så många). Blev väldigt konfunderad. De ville inte upplysa om producenten. De kunde garantera att leran inte innehöll gifter/farliga bakterier, men de ville inte berätta hur de kunde fastställa detta. Och i tillägg sa de att leran var obehandlad, men samtidigt sa de att de farliga bakterierna var tagit bort. De ville inte berätta hur. 

 • Confused 2
Link to comment
Share on other sites

För många år sen var det populärt med avgiftningsfasta varje år och jag fastade på det viset 10år i rad. Då var det örtteer, grönsaksjuice och buljong som gällde, tror mitt kaloriintag låg på runt 200kcal/dygn. Numera pratar man hellre vattenfasta och ja, i flera dygn. 3-5 dygn är väldigt vanligt. Kanadensiska läkaren och njurspecialisten  Jason Fung pratar mycket om detta. I ditt fall är jag, eftersom jag gillar Dr Andrew Rostenburg och Dr Eric Berg mer fundersam men det har med stressen du nämner att göra. Fasta stressar också systemet så det gäller att ställa nyttan av vila för tarmen mot hur stressad du eventuellt är.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Utav din beskrivning så är det ju tydligt att du  borde dra ner på fettet. Antingen börja med det eller fasta. Börjar du med fastan så börja sedan försiktigt med fett igen. Och vore jag du skulle jag lägga till grönsaker och kefir och gärna lite ost. Kefirgryn  kan du få av mig och göra egen kefir. 

 

Link to comment
Share on other sites

Att dra ner på fettet låter oerhört läskigt för mig som sockerberoende. Det är ju det som håller blodsockret i ro. Utan fett blir det ju mycket protein och inte LCHF. Det, har jag hört, är ivf inte bra. Väldigt förvirrad nu. 

Link to comment
Share on other sites

Ja, kolhydrater är jag livrädd för. De har sabbat så många år av mitt liv. Förde till att jag bara åt det vita sockret, och då menar jag bara. Tåler svängningar i blodsockret väldigt dåligt. Vet inte helt var gränsen går, så det är obehagligt. Att jag måste försöka med grönsaker... Ja, det måste jag. Även om det är läskigt (mtp ev konsekvenser) och äckligt... Och massa gifter... Oxå vad gäller ekologiskt. Men jag måste väl prova... Rysning... 

Link to comment
Share on other sites

11 minuter sedan, Mig sade:

Ja, kolhydrater är jag livrädd för. De har sabbat så många år av mitt liv. Förde till att jag bara åt det vita sockret, och då menar jag bara. Tåler svängningar i blodsockret väldigt dåligt. Vet inte helt var gränsen går, så det är obehagligt. Att jag måste försöka med grönsaker... Ja, det måste jag. Även om det är läskigt (mtp ev konsekvenser) och äckligt... Och massa gifter... Oxå vad gäller ekologiskt. Men jag måste väl prova... Rysning... 

Det är mer och mindre gifter i allt vi äter. Allt detta  fett gör ju att allt går rakt igenom! Så vill du väl inte leva? Du mår ju inte bra som det är nu.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om du håller dig till grönsaker med lågt kolhydratinnehåll får du fibrerna du behöver men utan blodsockerpåverkan. Grönsallad (isberg, ruccola, maché, huvudsallad...) och kål (broccoli, vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål) kan du börja med. Undvik tomat, röd och gul paprika och andra sötare grönsaker, de påverkar mer.

Glöm inte att ge det lite tid.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, Mig sade:

Ja, jag vet. Men om jag ska följa det rådet blir det ju ingen mat!! Och jag blir inte mätt på bara fettet. Och ju mindre proteinmängd jag äter desto fortare kommer maten ut. 

Då bordre du testa att dra ner på proteinet och lägga till grönsaker. Prova detta minst en vecka eller  två för att se vilken effekt det ger.

Ps. Kefir innehåller lite laktos i och med att svamparna äter laktos. Hemmagjord kefir innehåller ca 50 olika stammar av probiotika.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, Mig sade:

Jättesnällt av dig:) men det finns inte de råvarorna där jag bor, så jag kan inte upprätthålla det på sikt. Måste nog hitta på andra resept. Tusen tack iaf. ❤

Mjölken finns i många vanliga livsmedelsaffärer. Kefiigrynen förökar sig hela tiden.  Så det är inget problem. Hör av dig om du ändrar dig. Lycka till!

 

Link to comment
Share on other sites

Bara som förtydligande för den som ev. inte känner till begreppen; ohomogeniserad mjölk brukar kallas "gammaldags mjölk". Det betyder att fettet inte slagits sönder utan lägger sig som ett gräddlager uppepå om mjölken får stå rörd. Opastöriserad mjölk är däremot väldigt svårt att hitta om man inte känner en mjölkbonde. Pastöriseringen innebär att man hettar upp mjölken för att döda bakterier innan man snabbt kyler den igen. Ju högre temperatur, desto "dödare mjölk", det som kallas "högpastöriserad". 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Trist att läsa om dina problem Mig. 

När din läkare säger att du har en skadad tarmflora och ska äta grönsaker för att fixa den så undrar jag vad som får hen att säga det? Hur drog hen den slutsatsen? Jag säger inte att det är fel...jag säger bara att det är väldigt svårt veta säkert.

Det kan tyvärr  finnas tusentals olika saker som orsakar energilöshet och tyvärr finns det massor av människor som säger sig ha lösningen på problemet. För det mesta stämmer det inte. Det betyder inte att de ljuger, det betyder egentligen bara att deras förslag till lösning var fel till ditt problem. Hursomhelst det är ju toppen att du försöker hitta det som kan fixa energilösheten.

Anledningen till att jag skriver är bara att jag vill kolla att du är säker på att du uteslutit  några saker.

Om man äter så lite kolhydrater som du verkar göra och man hamnar i ketos så är det viktigt att man stannar i sin ketos under längre perioder. Om man  typ en gång i veckan eller varannan vecka gör undantag och äter ganska många kolhydrater under en eller två dagar och sen äter strikt igen osv så finns en uppenbar risk att kroppen inte ställer om på rätt sätt och man kan då bli väldigt trött. Det är ju egentligen inget "fel" med att äta på det sättet man kan gå ner i vikt och få sitt blodsocker under hyfsad kontroll men man kan tyvärr ibland bli energilös av att äta på det viset.

Sen det andra man ska vara säker på är att man får i sig tillräckligt med energi över tid. Äter man för lite nästan jämt blir man trött . Det är inte svårare än så.  

Det tredje man ska tänka på och det är ju flera inne på här är att man måste vara säker på att man får i sig alla näringsämnen kroppen behöver. Får man inte det så är trötthet ingen konstig reaktion. Det kan dock vara svårt att veta vad som saknas. Det skadar inte att testa relativt höga doser av någon "bra" multivitamintablett under typ en månad och se om man märker någon skillnad.

Om man är ganska säker på att orsaken inte är något av ovan så är det värt att gå vidare och se om man kan hitta något annat som kan hjälpa.  Men det är svårt. Det bästa rådet jag kan ge är fastna inte i ett spår utan sök brett.

För tillfället äter jag svinäckliga torkade broccoligroddar som ska kunna förbättra mina blodglukosvärden men det verkar tyvärr inte hjälpa mig, kanske något för dig att testa?! 😉 Lycka till med att hitta en lösning. :) 

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...