Jump to content

LCHF och träning


tommy.baltzer@telia.com

Recommended Posts

Hej, jag och min fru, båda 65+ prenumererar på denna sida. Jag har diabetes sedan 2005, först typ 2 men nu sedan några år typ 1. Jag är förhållandevis slank för min ålder, 176cm/76kg BMI strax under 25. Tränar med fria vikter ca 2-3 ggr/vecka, försöker promenera dagligen. Min fru försöker gå ner i vikt då hon är 160 cm/72 kg. Vi äter sedan 10 år tillbaka LCHF-kost. Frun går inte ner i vikt och jag ser ingen muskeltillväxt. Vad gör vi för fel?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, tommy.baltzer@telia.com sade:

Frun går inte ner i vikt och jag ser ingen muskeltillväxt. Vad gör vi för fel?

Jag är inte säker på att ni gör något fel?

Iallafall så har ni 65+ som talar emot snabba omvälvande förändringar på vikt och hälsa.

Iallafall, du har dubbel diabetes och 65+, det är tufft, du blir iallafall inte yngre och du måste reglera insulin externt.. det kommer aldrig att bli som när du var ung och frisk.. det är att balansera på en slak lina! Livsstil, kost och motion förlänger ditt liv och upprätthåller din hälsa iallafall.

En utvikning för en som gått från typ 2 till typ 1.. är du medveten om att du behöver räkna även på proteinet för din insulindos?

Hur som helst så är det svårt för friska 65+ att bygga muskler.. om nu detta är någon tröst?

Oså till din fru.. 65+, hon lär ha passerat klimakteriet med råge.. där någonstans, händer en massa saker som regel för kvinnor, hela homeostasen förändras.. från Östrogendominans till en situation där vi blir likställda hormoniellt.

Dvs det finns inget som säger att ni gör fel.. utan kanske tvärt om.. ni är 65+, själv är jag bara 64 och jag har sett att kroppen åldras/finns lixom inte en chans att jag kan återställa vad åren har fört med sig, utan man kan bara sikta på att få ett friskt liv upp till en normal ålder där man dör hur som helst.. helst frisk och kry hela vägen, tills pumpen lägger av.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hej Tommy,

Jag vet inte om det följande kan vara till någon hjälp men under hösten fick jag höra talas om något som kallades metabolic training, metabol träning. Jag började praktisera detta själv strax därefter och tycker det haft effekt på muskelvolymen. Jag är dock tio år yngre. 

Hursomhelst går det ut på att överlasta muskeln genom att fortsätta seten, i varje fall det eller de sista, in i mjölksyraområdet. Dvs man fortsätter övningen flera eller många repetitioner efter att det börjat brännas i muskeln. Detta innebär att man fortsätter även när man inte längre kan utföra övningen korrekt, t ex få upp hanteln hela vägen i en curl. Man gör halvrepetetioner eller tom kvartsdito på slutet. Allt för att plocka ut det allra sista. 

Det kan vara nödvändigt att minska vikterna för att träna på detta sätt och istället öka antalet set och repetioner. Alternativt göra sk drop set (att minska vikten mellan seten). 

Jag har hittat övningar att träna de flesta muskler enligt denna metod men det är lättast med de mindre (axlar, biceps, triceps, bröst, vader underarmar etc). Vissa övningar blir svåra eller omöjliga, t ex bänkpress, knäböj och marklyft. 

En annan sak jag funderade på i anslutning till träning och ålder är proteinintaget. Somliga anser att intaget bör ökas vid ökad ålder (jag äter mycket kött och tar även lite proteintillskott efter träning). Men jag vet dock inte vilka råd som är lämpliga med tanke på din diabetes. 

Som sagt, jag vet inte om detta kan vara till någon hjälp men jag ville nämna det utifall det var okänt eller oprövat. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Muskler byggs av aminosyror från protein. Med tilltagande ålder minskar magsyran som är nödvändig för att vi ska bryta ner protein till aminosyror. Det kan därför vara en bra ide när vi blir äldre att hjälpa upp magsyran med äppelcidervinäger och/eller betain HCL/magsyratabletter och/eller att dricka proteinpulver shakes där aminosyrorna har blivit separerade och därmed passerar man steget med magsyran. Tex kan man prova BCAA, grenade aminosyror från hälsokosten, gymmet eller vanliga affären. Och varför inte äta mängder av ägg!!??

Tex. https://www.gymgrossisten.com/kosttillskott/aminosyror

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Den pusselbiten som saknas för din fru är NÄR man äter. Det går att gå ner i fettvikt i vilken ålder som helst. Det spelar inte någon roll hur gamla ni är. Om din fru vill verkligen gå ner i fettvikt föreslår jag att hon läser ”Allt om fasta” av den kanadensiske läkaren och njurspecialisten Jason Fang. Boken finns översatt till svenska. 

Om din fru är bekväm med att läsa engelska kan hon också gå med i en Facebook grupp “The Obesity Code Network by Dr Fang and Megan Ramos” mycket inspirerande för dem som vill gå ner i fettvikt. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren
On 2020-01-01 at 21:41, Katerina sade:

Om din fru vill verkligen gå ner i fettvikt föreslår jag att hon läser ”Allt om fasta” av den kanadensiske läkaren och njurspecialisten Jason Fang. 

Fung tror jag att det ska vara. 🤓

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Jag tycker inte att ni ska  känna att ni gör fel och ta bort saker, lägg till tung styrketräning istället , Var stolta över att ni redan hittat till en suverän kost och hållit den länge.!

 

Jag har inte en susning om något 😉 men jag vet hur välgörande styrketräning är. Vi rekommenderas alltid att springa/promenera men sällan att styrketräna. Verkar speciellt vanligt för  seniorer. och ännu hellre kvinnliga seniorer, som om det är fel för kvinnor över 60 att vara starka.  

Det jag kan säga är att jag tror att folk i allmänhet alldeles för ofta tänker att folk är gamla vid  55 -60 och uppåt och då ska man tydligen mest virka och gunga gungstol och promenera så sakta det går.... Jag tror annat, nämligen att man SKA sikta på att efter en uppbyggande fas börja att belasta kroppen med tunga vikter  med färre repetitioner, istället för att nöta ut sig på enormt många repetitioner på lättlätta vikter.  Och detta oavsett om man tränat tidigare i sitt liv eller inte. Sluta fjösträna som om man direkt ska gå sönder, människokroppen är gjord för rörelse och det gäller inte bara för 25-åringar.... Våga ta i. gäller för både kvinnor och män!!  Dock måste man givetvis ta i beräkning att man är äldre, hur mycket man tidigare tränat och att man kanske har längre startsträcka för att bygga upp sin kropp INNAN man kan börja köra tyngre 

Det går att bygga upp musklerna och köra tungt långt upp i åren!  Kroppen med muskler får en annan form än kroppen med mest daller, man skyddas mot benskörhet som kvinna och de envisa klimakteriekilona får en solid grund att vila på. En rejäl rumpa med muskler skyddar mot svåra benbrott (har ni tänkt på hur många som blir äldre "tappar" sin rumpa, denna kraftfulla motor...), Det är vackert det med!  Att vara stark innebär att man orkar med så mycket annat i livet, sådant som kan ge glädje. Som att åka på långa skidturer eller vandra, eller köra på cykelsemester. eller ge barnbarnen en match i simbassängen. Det är aldrig försent att börja, det "svarar"  för ALLA och långt upp i åren! En kvinna  behöver inte heller oroa sig för att bli för muskulös bara för att man kör tungt - det krävs mycket tid i gymmet för att få en muskulöst definierad kropp, oavsett ålder. För det mesta ser man t o m slankare ut när man har muskler även om man väger mer. Tänk på att muskler tar mindre plats än fett. Dessutom är muskler mer energikrävande och höjer förbränningen i kroppen, enkelt uttryckt.

Hur gör man då? Jag vet inte men jag tror att det gäller att kasta vissa begränsande faktorer åt sidan, som att man inte kan vara muskulös och stark vid 65. Vad vill du med din träning?

Ta hjälp av ett proffs.

Inse att det krävs längre uppvärmning....mycket längre. Men gå inte på myten att det ska vara många repetitioner och superlätta vikter,  och springa en massa.  Även om en nybörjare i 65-års åldern kanske inte mäktar med lika tunga vikter som en 25-årig nybörjare....MEN en styrketränande kvinna på 65 år är då definitivt vitalare och starkare än en icke styrketränande medsyster....

Läs om styrketräning eller crossfit för äldre. Googla. Det finns en hel del läckra inspirationskällor även i högre ålder, både manliga och kvinnliga kan jag lova! Det finns även någon forskning om detta med styrketräning för äldre, har tyvärr inte läst den så nyligt att jag kan ge en länk, men leta så ska ni finna. Jag är själv 52, kör tungt , har tränat sedan 13-års åldern men har aldrig varit starkare, jag planerar inte att sluta träna inom de närmsta 30 åren även om jag givetvis fått modifiera min träning . Jag har  för övrigt en moster och två av mina morbröders fruar som tränar styrketräning och crossfit och är 70+ och heelt otroliga. De åker skidor och så och är aktiva.

Anlita en PT (som inte förordar fjösträning 🙂 för äldre klienter ). De kan utforma bra program och det är tryggt att de är med en i gymmet och visar hur övningar ska utföras.

Gå med i en Crossfit box som har pass för seniorer.

Kika på Styrkelabbet https://www.styrkelabbet.se/seniorprogram/ där du kan titta på övningarna och se hur man utför dem. 

Yoga eller gör annan smidighetsträning som komplement, fortsätt promenera och göra sådant, det är bra för själen. Men glöm inte att det krävs tyngre och tyngre vikter för att musklerna ska växa.

Lycka till!

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, magg sade:

En rejäl rumpa med muskler skyddar mot svåra benbrott (har ni tänkt på hur många som blir äldre "tappar" sin rumpa, denna kraftfulla motor...), Det är vackert det med!

Detta är viktigt! En muskulös rumpa som man använder rätt sparar ryggen. Nog så bra när man kommit upp i åren lite 🙂

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, magg sade:

 

Yoga eller gör annan smidighetsträning som komplement, fortsätt promenera och göra sådant, det är bra för själen. Men glöm inte att det krävs tyngre och tyngre vikter för att musklerna ska växa.

Lycka till!

Supertoppen! Jättekul inlägg! Alltid aktuellt, idag mer än någonsin - och nej jag är inte negativ!!! Då ditt inlägg andas frisksport-entusiasm, där glada pensionärer är bättre än soffsittande pensionärer - det är galant! Mer pepping.Yes!

 

-----

 

 Övervikt är medspelande. Metabol backlash är medspelande. Etablerad, men medicinerad Diabetes T2 .  Hur ser det ut på det psykiska planet är min fråga, livsstilen och ...... vad betyder "jag äter LCHF" , enbart där.

 

Jag vill också fråga hur damens koordinationsförmåga ser ut, och hur är det med bollsinnet och i övrigt den spatiala förmågan.

INNAN, man nappar på PT och nu ska vi bli starka...

 

Fallet dam vid 70-års strecket, som INTE GÅR NER I VIKT, men behöver starkare muskler.

Frågan är och det tar du upp och det är viktigt : hur har damens röreslemönster sett ut fran barnsben, genom tånår, ung vuxen ålder vid 30, ingången till 40 och efter 50? Det kan tänkas ha stor betydelse för huvudida det är idé att satsa på det du nämner. 

 

Jag vet inte heller bakgrundsmönstret men jag hade aldrig börjt med vare sig PT eller gymkort i hennes läge.

Jag hade gjort detta, har gjort det och på kort tid sett sådan förbättring och motivationsökning p.g.a förbättringarna, att det är nåt man kan överväga att fortsätta med utan att ha kastat pengarna i sjön, men investeringsmässigt är graden av förhoppning vid mobilisering av styrketräning v/s risken att hoppa av, alt. helt upphöra.. för min del inte värt.

De flesta som idag är medelålders, har genomgått skolgång inkl. gymnasium där idrott varit en tämligen centrlal del i fostran, och många av oss medelåders har därutöver idkat sportsliga aktiviteter på fritiden som kan ha mynnat ut i mer målmedveten matchträning osv, då ingår styrketräning som absolut basic.

 

Det är här den kritiska aversionen på "styrke- träning" kommer in i bilden, vid ålderdomens inträde.... att man i raka motsatsen till dig , kan uppleva en låsning - utifrån att även om träning och lyckliga gymtimmar, det inte alltid var så lyckligt, så fantastiskt med sina snygga rumpor och snygga ryggtablor osv, utan så pretentiöst prestation-riktat, att efter många år MEN inkluderat livshändelser! däremellan... det inte är allom givet att det är det säkraste kortet att skicka en 70-åring till styrkelokalen.

 

Det finns t.ex Tabata, det finns HIIT men det finns DANS som bränner kalorier som satikens och ger ytterst snygga lår ben mage och rumpa och hemmaövningar som man kan utföra i det tempo med ork man själv känner.. då menar jag för de äldre som av div. orsaker t.ex inte tränat sedan barnsben, ej heller kanske ens under tonåren,  men gjort det men sedan upphört genom yngre medelåldern, och den kategorin folklager.. brukar vara dem som köper sitt gymkort snygga kläder och går all in.. men... går-inte-ner-i-vikt , det är ett dilemma för dessa damer.

 

Det är därför de går, inte för att de är fjöriga, eller deras rådgivare är fjöriga... man kanske för att det finns livshändelser och/eller livsomständigheter som varit viktigare än en rumpa som kan dämpa detpresumtiva fallet och ta emot stötarna.. BALANSÖVNINGAR, kan vara bra att GRUNDA med, innan man spenderar sina tusentals kronor på t.ex årskort.

 

I övrigt är ditt inlägg nice, superpeppande.. men personliga öden ser så olika ut, för t.ex mig som snart är 60... passar det inte, men för just mig (men inte för annan) passar detta.

 

 

För ytterligare annan, finns styrkeövningarna inte på kartan, men de är inte fula för det, de kan lysa vitalitet om dem som överglänser den tajta 60-års-rumpan, vad gäller snygghet.Räcker inte att rumpan är rund som en fotboll och vid beräknat fall mot trottoaren en halkig vintermorgon beräknas förhindra lårbensbrott, hon måste ha balansen först.

 

och bränna sina kalorier så svetten lackas, och få nice tajtare muskeltoning

 

Ta hänsyn till flera orsaksfaktorer till hur och varför en kroppsmuskulatur förslappas (förutom att elasticitet minskar med åren, också för elitidrottare).

 

Vid ingången till medelåldern JA! Men vid 70..  som start? Ok, finns Tabata och finns HIIT , jag hade som 70-åring börjat hemma, men damen kanske behöver en PT, isf toppen. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, Gemma sade:

Fallet dam vid 70-års strecket, som INTE GÅR NER I VIKT, men behöver starkare muskler.

För viktnedgång kan jag rekommendera Anna Halléns ALP-metod och för träningsinspiration Jonas Colting (så man kommer iväg, sen finns det massor av bra PTs på landets gym).

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

39 minuter sedan, MariaF sade:

För viktnedgång kan jag rekommendera Anna Halléns ALP-metod och för träningsinspiration Jonas Colting (så man kommer iväg, sen finns det massor av bra PTs på landets gym).

Lyssnade in mig lite på Jonas Colting igår, anser också att han är starkt rekommendabel - mycket gott helhetsperspektiv. Mycket kompetent! 😀

 

Får man lov att bara nämna en sak i förbifarten? I så fall detta (ingen anti-flaggning mot träning, enbart en liten åminnelse)

 

När var blev det fel för ung som gammal, att se sömnad virkning stickning bridge eller schack, etc.. som "dåligt för kropp & knopp? NÄR?

 

Måna äldre mår fantastiskt underbrart, att behöva vila sin kropp efter hårda abetsår (inte bara min mamma.. miljontals mammor) , man äter inte bara kakor när man skär klipper knåpar syr, man utbyter sporrande idéer, de blir glada, de visar sina slöjd-alster, de peppas, de GÅR promenader istället för ensamma, tillsammans, hittar på utflykter.. låt gå att de inte når fram till bungyjumps eller flexar röven men de flexar definitivt sina intellekt och så löser många korsord, hellre vilande rygg, som kan vara BRUTEN, långtgående reumatoid artrit.. behöver inte ha med sätesmuskeln att göra. 

 

Men vissa seglar och det är god vana för dem, men andra saknar balansen att påbörja det som stora delar av oss andra startade redan på dagis, finns ännu en generation äldre, där gym-lokalen aldrig funnits som option, tror inte min mamma är den enda kvinnan som "inte kan bli av med rumpa som är lite för o-rund... 

Hon har t.ex gått långa promenader, simmat, varit generellt aktiv..  för henne som iof passerat 70-års strecket, vore det en MARDRÖM med förslitningar i kroppen att få in i ett "styrkelabb" , och frågan är när är man eg. gammal.. och i sin rätt att ses som individ med hälsobringande leverne utan att det står i protokollet att checkas av , kryss du går och styrketränar, DÅ är du "häslomedveten" istället för slappröv... 

 

Jag menar nu inte att tipset att som 70 + , var illa... men det är ändåå lite respektlöst att se sömnad och gemensam aktivitet för hjärna ovh allmän kreativitet som något negativt för kroppen. Bättre en pensionär som är vaken pigg och aktiv med tyg materiel och nålar i handen, än en pensionär med hantlar i handen.. ? varför göra det till varandras motpoler????

 

*industrialismens generationer, inom pensionärsgruppen finns helt olika yrksgrupper, där olika pensionärer har olika slags belastningsskador, bara gå till sjukgymnastikens statistik, och läs in sig där...  djupa dalar. Men det är en fortf. oattraktiv grupp, som inte riktigt går att "mentalt bearbetas" reklamen biter tyvärr inte på dem. Att de är glada, pigga är enbat det, en fullträff ang. hälsoperspektivet. 60 + kan vara lite annat... men jag vet att många ännu inte 50 fyllda, som av arbetsrelaterde orsaker lätt skulle lägga några tusenlappar, för att inom tre månader.. inte få någon valuta för pengarna. Bara det jag menar. 

 

Hur många? Det visar ju statistiska rullor. En sista sak bara, varför är det så fruktansvärt dyrt att träna, är det så extremt dyrt att svetsa ihop lite metallbitar egentligen? Jag tror inte det, jag ser det som överpriser, att äntra en gymlokal. Har tränat många år men lade av, annan historia som är irrelevant här.

 

Men Colting, är medveten att hårdare bak med hårdare cross-fit- träning  , visst... men vad är det för fel för en 70 + att klara av att ta sin cykel hela våren och sommaren igenom? Det är ju lysande att cykla, om så 10 min, eller att "bara ta sig till" havet. Kan vara bedrift för vilken 60 + som helst, i dessa tider (postindustrialism, kind of)

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

36 minuter sedan, Gemma sade:

När var blev det fel för ung som gammal, att se sömnad virkning stickning bridge eller schack, etc.. som "dåligt för kropp & knopp? NÄR?

Aldrig. Det handlar om att ta hand om sig. Träna på sin egen nivå (där kommer kompetenta PTs in för hjälp med detta), Bra mat för sitt eget behov. Återhämtning och vila (där kommer sömn och hjärngympa som handarbete in). Finns inga motsättningar.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-10 at 07:10, Gemma sade:

När var blev det fel för ung som gammal, att se sömnad virkning stickning bridge eller schack, etc.. som "dåligt för kropp & knopp? NÄR?

I mitt tycke beror det på helheten. Har man ett stillasittande jobb och dessutom fritidsintressen där man sitter stilla, blir det totalt sett mycket stillasittande, vilket inte är bra för kroppen. Om man däremot har variation, att man både sitter stilla ibland och rör på sig varje dag, är situationen helt annorlunda. Sedan kanske det är lättare för äldre att fastna i stillasittandet, om man t ex har svårt att gå, kroppen är svagare eller man inte har så bra balans. Håller i övrigt med @MariaF.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-12 at 18:39, morgonsol sade:

I mitt tycke beror det på helheten. Har man ett stillasittande jobb och dessutom fritidsintressen där man sitter stilla, blir det totalt sett mycket stillasittande, vilket inte är bra för kroppen. Om man däremot har variation, att man både sitter stilla ibland och rör på sig varje dag, är situationen helt annorlunda. Sedan kanske det är lättare för äldre att fastna i stillasittandet, om man t ex har svårt att gå, kroppen är svagare eller man inte har så bra balans. Håller i övrigt med @MariaF.

 

Precis , det är onödigt att tränings-hetsa. Att det råder en utpräglad kroppskultur i detta tidevarv, gör sin sak... man är nästintill sedd som aningen korkad, av att inte omgående säga ja och amen, till träning - men det beror alltid på helheten! Träning är en liten del i livskakan, men många menar att det bör vara en allt större och större del. Särskilt om man inte är "gammal" , men ävven där kan jag se att många tangerar ortorektiska tillstånd, vilket jag ser som en backlash.

 

För övrigt, att gilla eller älska träning, är nåt helt annat. Själv har jag alltid älskat att träna, att jag upphörde har inte med ovilja att göra, jag blev tränings-resistent av flera andr orsaker, men har börjat få lusten tillbaka, och det helt otippat!!!! Enormt glädjande! Men träna som innan kommer jag alrig att göra, för min del behöver inte träningen ta upp ens 1/2 av min tid. Helst. 

 

Det är individuellt som med det mesta. Att träna med klocka är för min del nu för tiden uteslutet - en sak som får mig att totalblockera mig.

Så nu enbart motions-simmar jag t.ex, utan att räkna längder eller puls etc. Och tar jag i ... så är det bara för att det-blir-så.. inte för att jag planerar att Nu! ska-jag-ta-i, för då låser jag mig, och blir istället ovillig. (har inte haft ortorexi, men matchtränat i åravis... inkl, styrketräning med prestation som första prioritet, så nej tack med det, för min del)

 

Ja iofs, så styrketränar jag lite när andan faller på. Att stiga in i gym/styrkelokalen, känns för mig som att kliva in i en fabrik (ännu)  medan andra känner woow nu djävlar vad härligt att-ta-i. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Annika Rane sade:

Nu finns trailern till Jonas Coltings träningskurs textad på svenska.

De är riktigt bra, alla delarna! Uppmanar alla att se dem, han visar hur man lägger nivån utifrån sig själv och sin nivå. Och så har han väldigt snygga hundar... ;)

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...