Jump to content

Blodfetter


SirFinn

Recommended Posts

Jag kunde av någon anledning läsa artikeln utan att vara prenumenrant.

Det är väl det vanliga om kolesterol som står där....gör kortare citat från artikeln nedan (för att undvika Copyright intrång) :

....

– Alla däggdjur utom människan har ett LDL-kolesterol på 1–2 millimol per liter blod. Människor i den industrialiserade världen däremot, har ofta minst dubbelt så mycket, säger Lars Lind.
Den så kallade kolesterolhypotesen har diskuterats mycket, men i dag är forskarna överens om att det finns entydiga bevis för att förhöjda LDL-värden ökar risken för framför allt hjärtinfarkt.

– Det finns ett flertal epidemiologiska studier som visar att ju högre LDL-värdena är, desto högre blir risken för hjärtinfarkt. Det finns också analyser som visar att en hög förekomst av de gener som är kopplade till höga LDL-värden också ger en större risk för en infarkt. Därutöver finns kliniska prövningar som visar att risken för hjärtinfarkt minskar, om LDL-nivåerna går ner, säger Lars Lind.
....

 

– Man brukar säga att hälften beror på genetiken, andra hälften på vad du äter, säger Lars Lind.
Om de höga värdena, trots allt, är ett faktum finns behandlingar att tillgå.

– Det första vi förordar är att sänka värdena med kostomläggning. Att äta mer växtfibrer och fisk med många fleromättade fettsyror, och mindre mat med mättade fettsyror, som kött. Om du blir vegetarian kommer värdena definitivt att gå ner. Om detta inte fungerar försöker man sätta in det hela i ett större perspektiv genom att se till patientens övriga riskfaktorer, om blodtrycket också är högt eller om han eller hon har diabetes, säger Lars Lind.

Behandlingen består av så kallade statiner, en grupp blodfettsänkande läkemedel med förhållandevis få biverkningar. Det finns också antikroppar, men dessa är dyra och lite komplicerade att administrera, varför de är reserverade för människor med sjukligt höga blodfettvärden.

 • Like 6
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Jag lyckades oxå läsa artikeln.. oj tänkte jag någon artikel från 1950-talet!?

Så var dock inte fallet.. mer troligt att denne professor slutat läsa vetenskaplig litteratur, sen han utbildades på tidigt 1900-tal!

Oså får jag pepåka att han har delvis rätt.. dvs om förhöjt LDL som riskfaktor.. medans andra vetenskapligt mer insatta gått vidare till APO-kvot.. varför skall allt vara så komplicerat?

Iallafall.. förhöjt LDL har en tendens att följa metabolt syndrom nästan linjärt och alla vet numera att det orsakas utav Glykemik Load, följt utav hyperinsulinemi.

Så åter till APOrna.. det är främst höga halter APO-b i blodet som ställer till med ateroskleros.. så kallade glyc-LDL samt ox-LDL.. och hur f*n skiljer man på dessa när de väl sitter i kärlväggen och där orsakar inflamationer som leder till ateroskleros.

Nemas problemas, det är så det skall fungera, dvs vårt imunförsvar.. så länge man inte överbelastar detta!

Såå.. vad orsakar det ena och det andra, tja Glyc-LDL/egentligen Glyc-APO-b orsakas utav.. tada, kroniskt högt blodsocker i första hand.. högt antal LDL/APO-b orsakas i första hand av.. tada, hög Glykemisk Load.. dvs levern sprutar ut en massa LDL/APO-b, när leverns glykogendepåer redan är fulla!

Vad gäller ox-LDL/APO-b-innehållet så finns det främst två varianter.. dvs det är inte kolesterolet de transporterar utan fettet som oxiderar, (triglyceriderna) dels så sker det på grund utav hög utputt från levern, dels på grund utav att levern har begränsad förmåga att bryta ner APOlipoproteinerna.. är de då glykoliserade fäster de över huvud taget inte på receptorena, den andra grejen.. som han nämner är att cirka 100 tusen personer utav 10 miljoner lider utav FH!

For sure.. identifiera dessa för de dör som sagt vad ofta mellan 25-35 fyllda, utav hjärtinfarkt!

Oså.. sluta medicinera alla andra som inte lider utav FH!

Hur som helst det finns gott om studier på statiner.. det har visat sig att man får 2-3 dar extra liv.. antar att det är de få med FH som drar upp resultatet.. i övrigt är det sämre än placebo!

Skit samma, var och en får göra som den vill.. men HDL/APOA1 då.. dvs själva APO-kvoten.. ja altså, man får nästan ha hur högt LDL/APO-b som helst om man bara har högt HDL/APO-a1.. kvinnligt kön med mer östrogen verkar oxå skydda för ateroskleros!

Dvs man får nästan ha hur högt LDL som helst om det motsvaras utav ett högt HDL.. så man har forskat på det oxå.. främst läkemedelsbolag som via medikamenter höjt HDL/APOa1, de har förlorat miljarder, det funkar inte.. det funkar mest troligt bara den naturliga vägen!

Varför skall det vara så komplicerat.. mest troligt beror det på våra sk stenåldersgener, vi är genetiskt anpassade för att leva vissa sorters liv, äta viss sorts föda.

Vi har passerat det liv och den kost våra gener är anpassade för, det får konsekvenser!

Om någon vill dyk djupare in i detta med kolesterol/LDL-C/APO-b.. andra lipoproteiner eller triglycerider så rekomenderar jag;

 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-08 at 11:23, Kahavia sade:

Hm, krävdes det inte en inflamation i kärlen tillsammans med kolesterol för att skaffa sig ateroskleros?

Om jag förstått det rätt.. så är det Glyc-LDL och för all den delen även ox-LDL, dvs APOrna, som orsakar inflamationen.. eventuellt ihop med kvarvarande kolesterol och triglydcerier i dessa?

Iallafall till processen "inflammation".. egentligen vill man inte ha det någonstans, men man skall inse att det är vårt immunförsvar/hur det reagerar!

Så.. egentligen, (tror jag?) så skall immunförsvaret främst reagera på patogener och andra icke kroppsegna partiklar.

Sen så går vi vidare till att det är levern med sina receptorer som skall sköta nedbrytningen utav de olika APO-lipoproteinerna, när de gjort sitt jobb.

På det så går vi vidare till en västerländsk kontext, med högt "Glykemik load", där APOrna lätt blir nedsmetade med glukos, då fäster de inte längre på leverns receptorer.

Då är det immunförsvarets tur att träda in och då kommer Macrofagerna att binda dessa i kärlväggen, för framtida destruktion.

Så långt allt väl, så länge man inte överbelastar de systemen!

Iallafall.. Ateroskleros är en inflammation i kärlväggen, problemajset med det utifall man bygger upp extra mycket är att det kan lossna/brista, och olika partiklar blockerar små fina kärl i hjärtat eller hjärnan.. (stroke eller hjärtinfarkt).

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

En patentes:

Jag läser hos Werlabs att de nu erbjuder ett utökat provpaket, Hälsokontroll XL Plus, med bland annat en hs-CRP (högkänsligt CRP) förutom vanligt CRP. De skriver att med hs-CRP kan den låggradiga inflamation som kan leda till ateroskleros upptäckas. 

Vad tror ni om detta? Erfarenheter? 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

55 minuter sedan, Kahavia sade:

En patentes:

Jag läser hos Werlabs att de nu erbjuder ett utökat provpaket, Hälsokontroll XL Plus, med bland annat en hs-CRP (högkänsligt CRP) förutom vanligt CRP. De skriver att med hs-CRP kan den låggradiga inflamation som kan leda till ateroskleros upptäckas. 

Vad tror ni om detta? Erfarenheter? 

Perfekt - just vad jag tog strax före julhelgen. Kan verkligen rekommenderas! En genomgång av alla väsentliga blodparametrar (45-46).

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden. Har inte lyckats hitta igen det jag läste och har heller kunnat bekräfta uppgiften nån annanstans, men om det stämmer så kan det vara så att det inte är den förhöjda kolesterolhalten i blodet i sig som leder till förtidig död utan i stället bristen på kolesterol i cellerna. Men som vanligt så ger sig sjukvården på symtomen i stället för orsaken.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Nils Engström sade:

Perfekt - just vad jag tog strax före julhelgen. Kan verkligen rekommenderas! En genomgång av alla väsentliga blodparametrar (45-46).

Jag tog XL-testet i februari förra året men överväger starkt att ta XL Plus denna gång. Priset till trots. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 minuter sedan, MariaF sade:

Jag har också testat det tidigare XL och tittat på XL plus. Samtidigt har Blodkollen några andra tester än Werlabs men då får det det bökigare av geografiska skäl... Kul ändå att det finns rätt mycket att välja på numera.

Blodkollen var nytt för mig. Tack för tipset!

Kul som du skriver att det finns möjligheter att själv testa sig. Utan att behöva be om lov från ens snåla vårdcentral 🦊

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

19 timmar sedan, Zepp sade:

Om jag förstått det rätt.. så är det Glyc-LDL och för all den delen även ox-LDL, dvs APOrna, som orsakar inflamationen..

Jag stöter ofta på uppgiften att det är högt blodsocker i sig självt som orsakar informationen. Är det det du menar med Glyc-LDL? 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-10 at 13:07, nilu sade:

När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden. Har inte lyckats hitta igen det jag läste och har heller kunnat bekräfta uppgiften nån annanstans, men om det stämmer så kan det vara så att det inte är den förhöjda kolesterolhalten i blodet i sig som leder till förtidig död utan i stället bristen på kolesterol i cellerna. Men som vanligt så ger sig sjukvården på symtomen i stället för orsaken.

Mnjae.. jag framhärdar.. dvs det jag läst (och det lilla jag begripet) så handlar det om leverns receptorer att fånga upp och sen bryta ner själva APOlipoproterna.. främst LDL och Kylomicroner, när dessa gjort sin uppgift i kroppen/blodet.

Dvs FH är en genetisk defekt i receptorernas förmåga främst att bryta ner APOlipoproteiner och deras eventuella rester utav kolesterol och triglycerier.

Den mer vanligen förekommande oförmågan att bryta ner APOlipoproteiner handlar om att det krävs övernstämmande nycklar för att docka med rätt receptor!

Dvs APO-b100 från VLDL/LDL/IDL och LDL-remnants!

APO-b 48 är Kylomicroner.. dvs man kan ha en sådan defekt oxå.. kallas då för hyperkylomicr

onemi!

Det är dessa nycklar som krävs för att fästa på leverns receptorer, för att cirkeln skall bli sluten.

Ett snabbt skifte till det betydligt mer vanligen förekommande fenomomenet.. i en västerländsk kontext, dvs om nycklarna blir nedsmetade utav socker, (vanligen mätt som HBA1c) så passar inte nyckeln i låset.. no problemas, vårt imunförsvar griper in med macrofager och binder dessa i kärlväggen.. med sitt innehåll av kolesterol och triglycerider!

Då kommer nästa immunförsvar in dvs inflamation.. först binda in skiten med bindväv, sen bryta ner skiten med hjälp av vita blodkroppar, för att allt sen skall destrueras och gå in i vår naturliga proteolys.. dvs kroppen naturliga process av att bryta ner gammalt protein.

Oså på det.. man får vara lite försiktig med att tolka vad man läser, minst 90 % av kolesterolet i vår kropp produceras utav våra egna celler i Mevalonsyntesen.. rätt lite utav det kolesterol vi äter tas överhuvudtaget upp.

Iallafall så är kolesterol en alkohol.. därav -ol.. det är en livsnödvändig partikel för liv.. för våra cellers överlevnad och regleras till stora delar utav Insulin/Glukagon.. i rätt liten utsträckning av om vi äter mat innehållande kolesterol.

Sammanfattat.. högt insulin stimulerar kolesteroproduktionen i cellerna medans glukakon nedreglerar den, högt blodsocker leder till mer glykoliserade blodkroppar, varvid man främst mäter de röda/dvs HBA1c!

Dvs det är rätt sällan kolesterol som är problemet utan de olika APO-lipoproteinerna.. iallafall det var en gång i tiden, när man bara kunde mäta LDL-C, HDL-C samt triglycerider i blodet, de fann då att förhöjt LDL-C var en viktig faktor ihop med fem andra faktorer som kunde förutse en snar framtida död i CVD!

Diagnosmetoderna har sedan dess utvecklats, dvs APO-kvoten är betydligt bättre förutsägelse för snar framtida död i CVD.. likaså även HBA1c.. helst i kombo!

Hur som helst.. man utvecklade ett helt nytt begrepp som inbegrep de 5 faktorerna, dvs Metabolt syndrom!

"Det finns flera definitioner av det metabola syndromet. International Diabetes Federation väljer följande definition:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Metabolt_syndrom

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-10 at 16:43, Kahavia sade:

Jag stöter ofta på uppgiften att det är högt blodsocker i sig självt som orsakar informationen. Är det det du menar med Glyc-LDL? 

Japp jag är lixom inne på det.. iallafall som en delförklaring!

Man kan lätt mäta det som HBA1c.

Iallafall, de där APOrna som har blivit nedsmetade utav socker fastnar inte på leverns receptorer, då får macrofagerna ta hand om dessa i stället.

Inflammationen i sig orsakas sen vidare utav vita blodkroppar som har som uppgift att bryta ner kroppsfrämmande ämnen, dvs en del av vårt immunförsvar.

Det är egentligen inget problem.. så länge man inte överskrider dess förmåga, då annsammlas de och kan brista!

Inte nog med det, kan orsaka utbuktningar i kärlen som kan förstärka den koagulerande verkan.. gärna ihop med OMEGA-6!

Dvs då kan man få en TIA, en koagel som kan fastna lite var stans.

Man skall skilja på momentant högt blodsocker, typ Dawn Phenomenon, postprandialt blodsocker/postexercice blodsocker och HBA1c!

Dvs man får skilja på Kroniskt högt blodsocker.. fastande.. det indikerar då främst diabetes typ 2-1/lada/andra former utav diabetes!/insulinresistens/metabolt syndrom!

Inflamationen i kärlväggen.. är en naturlig och bra process som handlar om vårt imunförsvar.. i förstone tror jag den är till för patogener?

Iallafall om allt fler macrofager aktiveras för att binda fler Glyc-LDL i kärlväggen.. så får man en lågintensiv men eskalerande process som i slutändan kan leda till Ateroskleros!

Inte nog med det.. kolesterol och triglycerider inom dessa som sitter fast i kärlväggen har en sk sista förbrukningsdag,, dvs de blir oxiderade.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Zepp sade:

International Diabetes Federation väljer följande definition:

Intressant definition som du tar upp. Som tur var för min del, hade jag tidigt den bestämda föreställningen att diabetes 2 var den huvudfaktor, på vilken det metabola syndromet byggde - inte bukfetma - därför var diabetes 2 det jag främst fokuserade på, att bli av med.

Efter att först (hösten 2016, våren 2017) ha sugit i mig veganers sätt att se på kosten och de organisationers och vetenskapsmäns synsätt som utgår från den växtbaserade kosten, insåg jag vilka grundläggande fel som styrde denna i riktning diabetes 2 och en rad bristsjukdomar. Därför  förflyttades mitt intresse med stor intensitet mot den animaliska kosten fram till hösten 2017, då min LCHF-start skedde. 

Den centrala basen för mig, till att hamna rätt, var faktiskt Andreas (kostdoktorn själv) och de avspända intervjuer under vilka han introducerade många av våra modernt tänkande vetenskapsmän - personligheter med klar insikt om skillnaden mellan korrelation och kausalitet. Sedan kom forumet i fokus. Tillsammans har alla dessa faktorer bidragit till min övertygelse om det rätta i att växla kost till LCHF. 

1163870076_ScreenHunter_1881Jan_1303_24.thumb.jpg.8cf582d95b0b5b8e6c90a87a468d63ed.jpg

Från att tidigare haft samtliga av ovanstående punkter iprickade, är jag nu på alla punkter helt fri från det metabola syndromet - inte bara fri - med glans fri. Sänkt andel triglycerider, högre andel HDL än jag någonsin tidigare haft, normalt blodtryck, fri från diabetes, perfekta njur-och leverdata, perfekt bukspottkörtel - vad kan man som äldre mer begära.

Jag har svårt att bedöma i vad mån jag haft tur eller att min ålder kan ha medverkat till den lätta kostväxlingen, t.ex. att som pensionär fritt kunna lägga måltider som ger daglig fasta i storleksordning 17 timmar. Inte bara det, den lätthet med vilken jag kan gå i och ur ketos har varit till stor fördel och tydligen också att just min typ av diabetes 2 reagerar extra effektivt på LCHF.  

Till var och en av er nytillkomna på forumet kan jag klart deklarera att det uppenbarligen aldrig  är försent att ändra livsstil, i varje fall vad gäller kosten. Det kan i varje fall jag påpeka, eftersom jag är på väg mot 90-års-strecket utan behov av annat läkemedel än den mat jag nu äter. Mina förutsättningar nu med alla mediciner utsatta att passera 90-års-strecket som frisk, är i varje fall efter LCHF-starten betydligt bättre, än om jag hållit kvar den klassiska tallriksmodellen eller växlat till vegankost.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Zepp sade:

Ateroskleros

En liten parentes: hur relaterar egentligen högt blodtryck till detta? Som en obotlig tekniker tänker jag att en pågående kärlförträngning borde leda till högre blodtryck, alltså vara ett symptom på ateroskleros (större motstånd = högre tryck), men är det så det ligger till i verkligheten? 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Kahavia sade:

En liten parentes: hur relaterar egentligen högt blodtryck till detta? Som en obotlig tekniker tänker jag att en pågående kärlförträngning borde leda till högre blodtryck, alltså vara ett symptom på ateroskleros (större motstånd = högre tryck), men är det så det ligger till i verkligheten? 

Stelare blodkärl och eventuellt oxå förträngningar!

Eller bägge tillsammans?

Iallafall, vi börjar med vasodilation, dvs det är en vanlig biverkning utav LCHF, dvs lägre blodtryck.. så redan här har vi minst två olika mekanismer, som kan samverka, dels ökad vasodilation och dels minskat upptag av natriumklorid ur kosten, det sista är ett sk omställningsproblem!

"Hypertension is associated with insulin resistance and hyperinsulinemia. Insulin resistance may contribute to hypertension by sympathetic overactivity, endothelium dysfunction and decreased vasodilator action of insulin. Therefore, insulin must be considered a vasoactive peptide and more investigations are needed to better understand the full significance of the hemodynamic effect of insulin."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10872180

Japp.. klart och konsist.. or not?

Sen så går vi lite kvickt till en annan mekanism som styr blodtrycket.. salt, ja altså rent bordsalt (Natriumklorid), ett jätteviktigt ämne att få i sig för det har så många funktioner i kroppen.

Och det funkar lite som så att njuren återupptar salt (Natriumklorid) vid behov, varvid vatten följer med via Osmos, för att upprätthålla en adekvat blodvolym.

Jag räknar mig själv oxå som tekniker med mina 60 högskolepoäng, vi fick i allafall lära oss lite grunder inom hydraulik.. dvs det beror till stora delar på volym, tryck och genomströmningsarea!

När det gäller Ateroskleros så handlar det om att blodkärlen blir stela på grund av att de blir tjockare på grund av inlagringar.. åderförkalkning kallades det förut.. åderförfettning heter det numera, bägge är fel eller på något sätt rätt iallafall, dvs det är komplext!

"Calcium deposits in the walls of arteries are part of the process of accumulating plaque, called atherosclerosis. The amount of calcium in artery walls is proportional to the amount of plaque present and is reported as a "calcium score. Calcium accumulation is an early sign of coronary artery disease and usually precedes the development of actual blockages. "

https://www.webmd.com/heart-disease/news/20100427/calcium-in-arteries-may-predict-heart-risk#1

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

43 minuter sedan, Zepp sade:

Iallafall, vi börjar med vasodilation, dvs det är en vanlig biverkning utav LCHF, dvs lägre blodtryck.

 

47 minuter sedan, Zepp sade:

Jag räknar mig själv oxå som tekniker med mina 60 högskolepoäng, vi fick i allafall lära oss lite grunder inom hydraulik.. dvs det beror till stora delar på volym, tryck och genomströmningsarea!

När det gäller Ateroskleros så handlar det om att blodkärlen blir stela på grund av att de blir tjockare på grund av inlagringar.. åderförkalkning kallades det förut.. åderförfettning heter det numera, bägge är fel eller på något sätt rätt iallafall, dvs det är komplext!

Jag antar att jag sökte en bekräftelse på att jag iom LCHF I tio år och avsaknad av högt blodtryck kunde vara säker på att jag inte led av ateroskleros trots högt LDL. 🙂 Men det kanske är en alltför förenklad bild? 😐 

Min APO-kvot var senast (februari 2019) en smula högt dessutom. Nytt prov ska tas inom kort. 

Jag hör hur allt fler av mina jämnåriga (55-60) kollegor drabbats av högt blodtryck. De flesta verkar skylla på stress och det kan det förstås handla om men kanske inte enbart? De äter inte LCHF, för det kleggar ju igen kärlen...

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Kahavia sade:

En liten parentes: hur relaterar egentligen högt blodtryck till detta? Som en obotlig tekniker tänker jag att en pågående kärlförträngning borde leda till högre blodtryck, alltså vara ett symptom på ateroskleros (större motstånd = högre tryck), men är det så det ligger till i verkligheten? 

Zepp har redan tagit upp viktiga bitar. För oss äldre är extra intressant att fundera över de rent mekaniska faktorerna bakom ökat blodtryck dels kärlförträngningen (kravet på högre flöde vilket kräver högre tryck), dels att kärlväggarnas flexibilitet är försämrad (underliggande reparationer via kolesterolet resp. kalciumbeläggning som ett yttre lager, om för lite K 2-vitamin funnits tillgängligt). Mitt intresse har f.ö. varit att som äldre söka vägar att "rensa rören" med tanken att därigenom sänka trycket.

Tidigare läkargenerationer brukade säga att de med åldern normalt trängre blodkärlen krävde högre blodtryck. Rätt systoliskt tryck ansågs normalt vara ungefär åldern + 100. En 70-åring skulle alltså ligga på ungefär 170 mm Hg. Det var vad jag hade för 25 år sedan, när blodtrycksmedicin sattes in.

Det kan vara intressant att se studier så sent som 2002 avsedda att optimera blodtrycket för åldringar: Som syns, anses optimalt systoliskt tryck (jag har lagt in i grönt) ligga runt 160 mm Hg eller högre för 85-åringar.

1817702500_ScreenHunter_1882Jan_1320_16.thumb.jpg.e7f839348206c7e2faad3f61b3f383b1.jpg

Nu måste man vara medveten om att alla studier man ser, utgår från försökspersoner som tillämpar normal "sockerkost".

I mitt fall efter övergången till LCHF, sjönk mitt blodtryck, nästan direkt (vissa kallar det biverkan :fun: ). Dessutom hittade jag en studie som gick ut på att minska blodkärlens kalcifiering - som sades kunna hyvla bort upptill 30 % av Kalciets tjocklek (K2-behandling). Så skedde och jag kan nu 25 år senare utan medicinering glädja mig åt normalt blodtryck (130 över 80) som genomsnitt över dagsperioden. Lite skrämmande lågt först kanske (jämfört med vad som i ovanstående graf anses som optimalt) men med hänsyn till att inga studier finns att jämföra med utförda på LCHF-kostare, får jag anta att trycket ligger rätt för min ålder och kost. Om man känner sig några decennier yngre med tidigare ålderssymtom borta, kan det knappast vara en skadlig biverkan. Särskilt som njurar, lever, bukspottkörtel, hjärta fungerar perfekt och 45 bloddata inte längre visar mista tecken på det metabola syndromet som tidigare visade sig.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-13 at 20:49, Kahavia sade:

 

Jag antar att jag sökte en bekräftelse på att jag iom LCHF I tio år och avsaknad av högt blodtryck kunde vara säker på att jag inte led av ateroskleros trots högt LDL. 🙂 Men det kanske är en alltför förenklad bild? 😐 

Min APO-kvot var senast (februari 2019) en smula högt dessutom. Nytt prov ska tas inom kort. 

Jag hör hur allt fler av mina jämnåriga (55-60) kollegor drabbats av högt blodtryck. De flesta verkar skylla på stress och det kan det förstås handla om men kanske inte enbart? De äter inte LCHF, för det kleggar ju igen kärlen...

Jag lovar ingeting, har bara nämnt tre faktorer som kan leda till Ateroskleros, Nils nämnde även K2, dvs fyra faktorer.. förmodligen utav ett minst hundra.

Dina kollegor har nämnt en femte, dvs stress!

Iallafall så sammanfattas det mesta inom Metabolt syndrom, dvs symptomen!

Orsakerna däremot har säkert 100 olika orsaker. det kan räcka med färre om de samverkar!

Hur som helst, det här är en LCHF/Keto-site.. som främst fokuserar på att undvika och om så behövs även reversera metabolt syndrom/diabetes typ 2/Hyperinsulinemi/Insulinresistens.

Resten handlar om gener, psykosocial situation, socioekonomisk situation, fysiskt välmående, mediciner, patogener, en massa andra grejer/Golf..samt livsstil.. golfare lever längre än andra.. har garantera mer att göra med socioekonomi att göra än golfen i sig.

Personligen föredrar jag Motorsport och MC!

Hundägare lever längre än andra.. det konstiga är att hundägare som golfar inte lever dubbelt så länge.. utan det handlar nog statistikskt sett att de lever välordnade liv?

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-10 at 13:07, nilu sade:

När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden.

Vår vän Uffe R skrev för några år sedan, angående FH:

Citat

 

Jag har granskat FH-litteraturen mera grundligt och kritisk än de flesta kardiologetr. Jag kan berätta att det är inte det höga kolesterolet, som gör att några få dör tidigt av hjärtinfarkt; det är för höga koagulationsfaktorer. Dessa ärvs av några få tillsammans med FH-genet och det är dem som dör av hjärtinfarkt. Om du har en förståndig läkare, be honom/henne om att kolla alla koagulationsfaktorerna. Är de normala, kan du vara lugn; då är det höga kolesterolet en fördel. Din läkare är välkommen att kontakta mig om han/hon har några frågor

Uffe

...som fyller 81 om några dagar och som själv har FH

 

 

 • Like 4
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

On 1/13/2020 at 7:49 PM, Zepp said:

"Calcium deposits in the walls of arteries are part of the process of accumulating plaque, called atherosclerosis. The amount of calcium in artery walls is proportional to the amount of plaque present and is reported as a "calcium score. Calcium accumulation is an early sign of coronary artery disease and usually precedes the development of actual blockages. "

https://www.webmd.com/heart-disease/news/20100427/calcium-in-arteries-may-predict-heart-risk#1

 

Elller så har upplagringen av kalk i blodkärlens väggar inget alls att göra med risken för hjärtkärlsjukdom. Det är i alla fall vad Malcolm Kendrick anser och har skrivit ett långt blogginlägg om. https://drmalcolmkendrick.org/2020/01/17/coronary-artery-calcification-cac/

Ivor Cummins har naturligtvis en annan åsikt. Han skriver mycket om kalciumscreening på:  https://thefatemperor.com/

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Borje sade:

Elller så har upplagringen av kalk i blodkärlens väggar inget alls att göra med risken för hjärtkärlsjukdom. Det är i alla fall vad Malcolm Kendrick anser och har skrivit ett långt blogginlägg om. https://drmalcolmkendrick.org/2020/01/17/coronary-artery-calcification-cac/

Ivor Cummins har naturligtvis en annan åsikt. Han skriver mycket om kalciumscreening på:  https://thefatemperor.com/

Prexis, egentligen vet vi väldigt lite.. däremot så är Calcium Score ytterligare en indikation!

Likaså anser Peter Attia att mängden APO-lipoproteiner är rätt så avgörande, (Its a number game)!

Interheartsudien fann att APO-kvoten var väldans viktig!

Andra studier har funnit att högt LDL-C är en riskfaktor, medans högt HDL-C skyddar, det är litta gamla studier bakom detta, men de hade hur som helst inte helt fel!

Större studier, jag nämner bara Framinghamstudien, iomed att den var omfattande/dyr/ett försök att hitta "elefanten i rummet", de såg aldrig någon elefant, men kom iallafall fram till litta olika grejer, rökning var en sådan (med eller utan filter), fettma (det är väl ett symptom egentligen?), psykosocial situation, (jag tolkar det lite som socioekonomisk situation) och sist men inte minst, låg fysisk aktivitet.. dvs dålig fysisk status!

Vem är jag att säga vem som har rätt?.. så jag säger att de alla har rätt, det är delförklaringar/symptom, på som läkarna utgår från när de diagnosticerar, dvs en femårig risk för CVD!

Oså på det.. alla de där grejerna är säkert symptom på något.. eller orsaken.. mest troligt så samverkar de med ytterligare andra faktorer?

En väldans vanlig orsak till både ditten och datten symptom, är hög ålder.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ni är så pålästa med bra koll på denna förtörnade kolesterolvärlden med fixering på enskilda siffervärden.

Jag är idag, smått förvirrad (nästan gråtfärdig.. nästan, efter att allt gått så bra, fortfarande bra, efter kostomläggning till LCHF)

 

Varför, jo fick ett kortfattat brev från läkaren , eg. bara meddelande att blodfetterna är förhöjda så nu ligger det recept på statin för mig.

 

Första tanken : dra åt helvete! Andra känslan, nu-tar-vi-det-lugnt, övriga värden var bra, men jag känner själv att viktiga hälsoparametrar är klart avsevärt bättre än för ett kvartal sedan, så varför börja med statin?

 

Jag fick aldrig blodanalysen så kan inte se förändringarna sedan sist, men begärt dem och väntar på att de ska komma.

 

Är ju ordentligt mer vital än innan, och det har inte ens gått 1 år... så.. suck... 

 

Jag skickar in en länk av Dr Eric Westman, som ju är en läkare med kunskap om hur personer med lchf-diet kan se sin lipidprofil förändras, ibland värde upp.. men för den skull inte kategoriskt att statin ska in!

Funderar på att byta läkarstation, för att få tag i annan VC, med läkare/kompetens i den medicinska paradigm som lchf/keto omfattar... under tiden varken vill jag eller vågar ta en enda stattin i kroppen. Man får ju ge det tid!! men jag kan ha helt fel... 

 

Ni som har kollen, läst på... erfarit..  kan man lita på Westman så länge? Jag förlitar mig på denna korta presentations-vägledning, tills jag fått en slags second opinion, från mer än en läkare från en vårdecntral, dä de dessutom är hyggligt stressade.

Träffat läkaren 1 enda gång, och den gången märktes omedelbart att det var snabba ryck...

 

Känns jobbigt att må så bra med ny kotvana , medan vården vill man ska bli statin-beroende.. OBS, jag har inte öst i mig, druckit eller överkonsumerat mättat fett, dock har jag fått i mig väldigt få kh sedan september månad fram till nu, och möjligtvis för lite fibrer.

 

Fibrer lär "sänka kolesterol" , kan man balansera genom att slänga in mer fibrer i sin kost? Vilka fibrer isf ?

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Gemma sade:

Jag är idag, smått förvirrad (nästan gråtfärdig.. nästan, efter att allt gått så bra, fortfarande bra, efter kostomläggning till LCHF)

Då tar du ett djupt andetag och inväntar dina värden som du begärt. Värdena kan behöva svänga ett tag innan de landar och flera har vittnat om att det tar tid, >1år. Jag är övertygad om att du kan lita på Dr Westman om du mår bra. Har du studerat Uffe Ravnskogs verk? Kolesterolmyten ligger ute gratis i pdf (engelska) via hans hemsida.

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

8 minuter sedan, MariaF sade:

Då tar du ett djupt andetag och inväntar dina värden som du begärt. Värdena kan behöva svänga ett tag innan de landar och flera har vittnat om att det tar tid, >1år. Jag är övertygad om att du kan lita på Dr Westman om du mår bra. Har du studerat Uffe Ravnskogs verk? Kolesterolmyten ligger ute gratis i pdf (engelska) via hans hemsida.

Tack snälla snälla rara!! Det lugnar mig... andas djupare nu och suger åt mig som en svamp, att värdena svänger ett tag. 

 

Gudars skymning, vad skönt att höra , är så rädd för sådana här mediciner som börjar manipulera med ens inre organ. Alltid haft lite medicinskräck, om man säger...

Japp, kollade upp Ravnskog, satt halvknäckt igår och tok-sökte på nätet... fann då denne, men han är ju inte åtkomlig! Läsa ja , men jag behöver hans ordination = inga statiner och att det står på pränt. Nu ska man gaffla med VC-läkaren och deras dogmatiska rutiner... 

 

Men vad tror du? måste man informera läkaren om att inte hämta ut medicinen, eller kan man bara ignorera?

LCHF har ju faktiskt givit mig en stor bit hälsa helt tillbaka. 

Det är då tusan att min vårdcentral har en rätt fyrkantig dogmatisk och konventionell syn på detta, bara det här : "LCHF, är en extrem kost"  . Hör du??

Det är sådan attityd man har framför sig, men jag andas lugnt.... in.. ut.. måste coola ner mig. Igår var jag nästan på väg att köpa hem fullkornsspaghetti att koka upp flera dl för att få i mig fibrer, det stannade på tankeplanet, fan vad jag avskyr vårdens jävla panik-påslag, som påverkar oss som bara fått ett bättre metabolt liv - och inga diskussioner heller, oh nej! bara in med tabletterna! (NIX)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

När jag var på 60-årskontroll i november och misstänkte att jag skulle får "anmärkning" på mitt kolesterol laddade jag ryggsäcken med ett antal forskningsartiklar som visar på att högt kolesterol är korrelerat till längre livslängd, och särskilt för kvinnor. Det blev en kommentar i journalen om att jag inte oroade mig för mitt höga värde men att jag skulle få mäta igen efter 6 månader, fast på eget initiativ tolkade jag det som.

Jag tror att jag avväpnade distriktssköterskan som jag pratade med när jag kom dragande med artiklarna. Då visste hon inte riktigt vad hon skulle säga verkade det som.

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

57 minuter sedan, SGK sade:

När jag var på 60-årskontroll i november och misstänkte att jag skulle får "anmärkning" på mitt kolesterol laddade jag ryggsäcken med ett antal forskningsartiklar som visar på att högt kolesterol är korrelerat till längre livslängd, och särskilt för kvinnor. Det blev en kommentar i journalen om att jag inte oroade mig för mitt höga värde men att jag skulle få mäta igen efter 6 månader, fast på eget initiativ tolkade jag det som.

Jag tror att jag avväpnade distriktssköterskan som jag pratade med när jag kom dragande med artiklarna. Då visste hon inte riktigt vad hon skulle säga verkade det som.

Bra gjort! Rätt informationsspridning!! Det borde ju vara tvärtom att det var din läkare eller sköterska, som överräckt dig det materialet från början...

-----------

För några veckor sedan printade jag ut Bret Schers 10+ TOP MEDICAL TESTS T FOLLOW On THE LCHF DIET. Jag prenumererar på hans guidlines.

Dessa, ska nu kopieras! (trodde inte att jag på allvar skulle behöva, men here we go)

(B.Scher The Low Carb Cardiologist) , kände på mig att dessa protokoll kan tänkas behövas en dag.. vid ev. kritik mot min diet och påföljande värdeförändringar.

 

Många läkare säger Bret Scher, prakticerar traditionella normer och etablerade guidlines, men baserade på kh-rik kost.

"Din doktor, kan därför behöva * a little nudge...  när de säger "ja men dessa tester är inte inom ramarna för våra rutinmannualer.

That´s OK, just smile! Att LCHF diffar gentemot standarddieterna även medelhavskosten, och då fortsätter Bret :

Den traditionella lipid-panelen inkluderar inte de tester som är viktiga/nödvändiga för att få utökad klarhet i hur man behöver tolka lab-svaren. Det är kontroversiellt för traditionella skolmedicinare, att tolka djupare och tolka korrekt.

 

 (...istället för de snabba slutsatsernas ryggmärgsreflex ... och likgiltighet, min anmärkning ang. min läkare, för närvarande)

 

Bret, this extra check-ups are very helpful in diabetes and insulin resistance, as there is frequently a DISCORDANCE between LDL-C and LDL-p (i.e. LDL-C is normal but LDL-P is elevated) (jag förväntar mig inte att VC-läkaren kommer att se det som "helpful" , men det är bra att jag bjuder dem detta ändå, i sin inkorg!  Direkt-relaterat den snabba statin-rekommendationen.

 

De ska inte heller kunna säga att man är oansvaarig, eller inte bryr sig om sin hälsostatus eller o-samarbetsvillig.

Det skadar ingen på VC/enheten , att få lite nutida expertis-rekommendationer , även om det kanske uppfattas som förolämpning mot den allvetande slutforskat-andan-personalen. 

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Gemma sade:

Men vad tror du? måste man informera läkaren om att inte hämta ut medicinen, eller kan man bara ignorera?

Du är inte på något vis skyldig att hämta ut den men jag tror att de kan se om receptet är orört nästa gång de ska skriva ut nåt och då kanske bli mindre intresserade av att hjälpa/ta nya prover eller så, om de är av den sorten.
Uffe Ravnskogs bok är en klassiker vid detta laget. Tyvärr alltför få läkare som läst den.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-10 at 09:16, Kahavia sade:

En patentes:

Jag läser hos Werlabs att de nu erbjuder ett utökat provpaket, Hälsokontroll XL Plus, med bland annat en hs-CRP (högkänsligt CRP) förutom vanligt CRP. De skriver att med hs-CRP kan den låggradiga inflamation som kan leda till ateroskleros upptäckas. 

Vad tror ni om detta? Erfarenheter? 

HS-CRP är som namnet antyder mycket känsligt, så jag tror det blir svårt att från ett enda prov avgöra huruvida man har kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. Werlabs nämner själva flera andra faktorer som kan förklara ett förhöjt värde. Dock om man tar detta prov och får ett lågt värde kan man nog anta att man i alla fall inte har kronisk inflammation.

Förra året var jag på en neurologisk mottagning efter en liten infarkt i höger näthinna. Den var verkligen pytteliten och även om syncellerna i det berörda området dött av syrebrist så påverkas inte synfältet alls vid mätning i ögonklinikens krävande maskin. I alla fall så rekommenderade en överläkare statiner och efter diskussion (sic!) stod det klart att statinernas eventuella effekt enligt honom skulle vara mot just kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. När jag frågade honom om man kan mäta huruvida man har sådan inflammation sade han nej. Nu vet jag inte om han inte kände till HS-CRP (det gjorde i alla fall inte jag då), eller om han pga risken att ett förhöjt värde beror på något annat betraktade testet som oanvändbart.

 

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Gemma sade:

Men vad tror du? måste man informera läkaren om att inte hämta ut medicinen, eller kan man bara ignorera?

Strunta i det. Det gjorde i alla fall jag. Sedan bytte jag vårdcentral 🦊

Inte för att det hjälpte för vid nästa provtillfälle blev det ny diskussion. Den läkaren var dock inte så obstinat att hen skrev ut ett recept mot min vilja. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Kjell Granelli sade:

HS-CRP är som namnet antyder mycket känsligt, så jag tror det blir svårt att från ett enda prov avgöra huruvida man har kronisk lågnivåinflammation i blodbanan. Werlabs nämner själva flera andra faktorer som kan förklara ett förhöjt värde. Dock om man tar detta prov och får ett lågt värde kan man nog anta att man i alla fall inte har kronisk inflammation.

Just HS-CRP i samband med inflamation i kärlen är det främsta skälet för mig att välja just det provpaket men jag börjar nu tvivla så smått. 

Någon här som har erfarenhet av icke invasiv arteriografi? 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Kahavia sade:

Strunta i det. Det gjorde i alla fall jag. Sedan bytte jag vårdcentral 🦊

Inte för att det hjälpte för vid nästa provtillfälle blev det ny diskussion. Den läkaren var dock inte så obstinat att hen skrev ut ett recept mot min vilja. 

Tankarna har faktiskt cirkulerat hela dagen, om att byta vårdcentral. Roligt men jag kom fram till samma samma slutsats att då börjar väl visan om igen.

Ser inte heller nåt fel i att bara strunta i det, vid diskussion kan jag bara säga att jag vill ge det tid och först se hur allt förlöper - vad gäller att överräcka dem low-carb info.  så kan det ev. vara so matt kasta pärlor åt svin, då upplysningen påkallar framförallt dyrbarare analyser från deras sida, och sättet de skriver ut statinerna på dvs, utan kommunikation kvallrar om att de redan betraktar sin tid som så dyrbar att patient gott kan uteestängas för den där absolut viktigaste kännedomen VAD är orsaken till att bli medicinavhängig.. hur påverkar det m.m .

 

Men det skadar inte att lämna lite uppdaterad forskning i läkarens inkorg, om läkaren har lust så vet hon ju det till annan patient i samma sits, men nej visst nej.. deras tid är ju så dyrbar så dyrbar såå.

Men ok skiljer dom på sin tid gentemot patienttid, då skiljer jag på mitt val och deras val! Blir inga statiner här detta året ut. Som det känns nu. Tack för din synpunkt, och du hamnade uppenbart inte halvbruten på dödsbädden med hjärtkollaps ser jag, av att ha struntat i det. Trevligt!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Gemma sade:

Ni är så pålästa med bra koll på denna förtörnade kolesterolvärlden med fixering på enskilda siffervärden.

Jag är idag, smått förvirrad (nästan gråtfärdig.. nästan, efter att allt gått så bra, fortfarande bra, efter kostomläggning till LCHF)

 

Varför, jo fick ett kortfattat brev från läkaren , eg. bara meddelande att blodfetterna är förhöjda så nu ligger det recept på statin för mig.

 

Första tanken : dra åt helvete! Andra känslan, nu-tar-vi-det-lugnt, övriga värden var bra, men jag känner själv att viktiga hälsoparametrar är klart avsevärt bättre än för ett kvartal sedan, så varför börja med statin?

 

Jag fick aldrig blodanalysen så kan inte se förändringarna sedan sist, men begärt dem och väntar på att de ska komma.

 

Är ju ordentligt mer vital än innan, och det har inte ens gått 1 år... så.. suck... 

 

Jag skickar in en länk av Dr Eric Westman, som ju är en läkare med kunskap om hur personer med lchf-diet kan se sin lipidprofil förändras, ibland värde upp.. men för den skull inte kategoriskt att statin ska in!

Funderar på att byta läkarstation, för att få tag i annan VC, med läkare/kompetens i den medicinska paradigm som lchf/keto omfattar... under tiden varken vill jag eller vågar ta en enda stattin i kroppen. Man får ju ge det tid!! men jag kan ha helt fel... 

 

Ni som har kollen, läst på... erfarit..  kan man lita på Westman så länge? Jag förlitar mig på denna korta presentations-vägledning, tills jag fått en slags second opinion, från mer än en läkare från en vårdecntral, dä de dessutom är hyggligt stressade.

Träffat läkaren 1 enda gång, och den gången märktes omedelbart att det var snabba ryck...

 

Känns jobbigt att må så bra med ny kotvana , medan vården vill man ska bli statin-beroende.. OBS, jag har inte öst i mig, druckit eller överkonsumerat mättat fett, dock har jag fått i mig väldigt få kh sedan september månad fram till nu, och möjligtvis för lite fibrer.

 

Fibrer lär "sänka kolesterol" , kan man balansera genom att slänga in mer fibrer i sin kost? Vilka fibrer isf ?

 

 

Du kan lita på Westman, Attia, Framinghangstudien, APO-kvoten, LDL-C/HDL-C, Calicum score, inflamationsmarkörer.. dvs det är lixom sällan bullshit, det är olika indikatorer.. på, femårig CVD.. dvs om du skall drabbas av CVD inom fem år!

Ålder, kön och bukfettma är andra indikatorer.. bägge väldans viktiga, dvs har man passerat 40 och har bukfettma så ligger man lite risigare tlll, det är nog där som psykosocial kontext kommer in som faktorer!

Iallafall, din läkare är lixom uppdaterade på detta.. det mesta iallafall, hen är som regel Medicinare/familjeläkare.. de är främst utbildade på vilka mediciner som funkar för vad.. och då skall väl inte komma rån ett läkarbesök utan att fått ett recept?

Det är litta samma som med influensa, dvs det går över på en vecka, men om man skyndar sig till vårdcentralen så kan de bota en inom 7 dar!

Dvs allt det där är väldans beroende utav en massa saker.. enskilda värden får nästan vara lite vilka de vill.. så länge som alla andra värden/psykosocial situation, ålder och kön.. samt gener är bra!

Hur som helst så har jag själv flera riskfaktorer, manligt kön, hög ålder, (64), psykosocial situation, socioekonomiskt låginkomsttagare, låg framtida pension, hög APO-kvot, bukfettma, låg fysisk aktivitetsnivå, samt statiner på recept.. vilka jag aldrig hämtat ut!

Iallafall.. är man litta orolig. kan man iallafall ta Werlabs XL- test, för att få lite utökade blodvärden som man sen kan utvärdera!

Det finns en massa till detta. hur som helst, en hel genom gång av Kolesterol/APO-lipoproteiner, dvs bortsett från allt annat som kanske lika c´viktigt.

https://www.youtube.com/watch?v=fuj6nxCDBZ0&t=4s

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Gemma sade:

Varför, jo fick ett kortfattat brev från läkaren , eg. bara meddelande att blodfetterna är förhöjda så nu ligger det recept på statin för mig.

 

Första tanken : dra åt helvete! Andra känslan, nu-tar-vi-det-lugnt, övriga värden var bra, men jag känner själv att viktiga hälsoparametrar är klart avsevärt bättre än för ett kvartal sedan, så varför börja med statin?

 

Jag fick aldrig blodanalysen så kan inte se förändringarna sedan sist, men begärt dem och väntar på att de ska komma.

Åh, vad trött jag blir på läkare som bara meddelar att du har höga värden och här får du recept på statiner. Hände min kusin. Han fick godkänt på alla prover, men ett brev från läkaren att han skulle börja med statiner eftersom han hade förhöjda värden. Som tur var fick han rejäla biverkningar nästan direkt och slutade. I efterhand visade det sej att läkaren var en för honom ny som inte ens bemödat sej att läsa hans journal...…….. suck.

Makens förra läkare skrev ut statiner och en massa annat i parti och minut. Dom flesta recept ber han apoteket att helt enkelt plocka bort. Verkar inte vara nåt som läkaren ser. Till nästa årskontroll av blodtrycket får han en ny läkare. Ska bli väldigt intressant att höra vad hon har för uppfattning om statiner. Själv går jag på en vårdcentral som portat alla läkemedelsrepresentanter och deras bjudluncher. Knappt att min läkare vill skriva ut recept som jag behöver. Och när han gör det så är står det att jag ska ta så lite som möjligt. Och då pratar vi om Alvedon som jag ätit i många år för en whiplashskada. Enligt honom ska jag försöka att bara ta 1 tablett om dagen!!!!!!!????? Min kurator på samma vårdcentral säjer att man ska se recept på mediciner som ett erbjudande. Sen är det upp till var och en att bestämma själv. Håller med henne till 100 %. 

 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

19 minuter sedan, Trollmormor sade:

Själv går jag på en vårdcentral som portat alla läkemedelsrepresentanter och deras bjudluncher. Knappt att min läkare vill skriva ut recept som jag behöver. Och när han gör det så är står det att jag ska ta så lite som möjligt. Och då pratar vi om Alvedon som jag ätit i många år för en whiplashskada. Enligt honom ska jag försöka att bara ta 1 tablett om dagen!!!!!!!????? Min kurator på samma vårdcentral säjer att man ska se recept på mediciner som ett erbjudande. Sen är det upp till var och en att bestämma själv. Håller med henne till 100 %

Den vårdcentralen låter som Utopia i mina öron. Tänk ändå om fler resonerade på det sättet. 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

39 minuter sedan, Gemma sade:

Tankarna har faktiskt cirkulerat hela dagen, om att byta vårdcentral. Roligt men jag kom fram till samma samma slutsats att då börjar väl visan om igen.

Ser inte heller nåt fel i att bara strunta i det, vid diskussion kan jag bara säga att jag vill ge det tid och först se hur allt förlöper - vad gäller att överräcka dem low-carb info.  så kan det ev. vara so matt kasta pärlor åt svin, då upplysningen påkallar framförallt dyrbarare analyser från deras sida, och sättet de skriver ut statinerna på dvs, utan kommunikation kvallrar om att de redan betraktar sin tid som så dyrbar att patient gott kan uteestängas för den där absolut viktigaste kännedomen VAD är orsaken till att bli medicinavhängig.. hur påverkar det m.m .

 

Men det skadar inte att lämna lite uppdaterad forskning i läkarens inkorg, om läkaren har lust så vet hon ju det till annan patient i samma sits, men nej visst nej.. deras tid är ju så dyrbar så dyrbar såå.

Men ok skiljer dom på sin tid gentemot patienttid, då skiljer jag på mitt val och deras val! Blir inga statiner här detta året ut. Som det känns nu. Tack för din synpunkt, och du hamnade uppenbart inte halvbruten på dödsbädden med hjärtkollaps ser jag, av att ha struntat i det. Trevligt!

Skit i att byta vårdcentral i första vändan.. för de har i princip samma utbildning på nästa vårdcentral!

Illafall, min ordinarie läkare.. jag har lixom ingen koll på om han är inne på LCHF, men är i samma ålder som mig, dvs han säger till mig, att han kan skriva ut statiner om jag vill, men han tror lixom inte så mycket på att det skulle bli någon större skillnad.. för risk för framtida femårig CVD!

Såå.. han gjorde vad som förskrivs.. dvs han skrev ut en remiss till en dietist.. jag gick dit och jag fick en massa råd. främst medelhavskost/en del broschyrer, vilka jag slängde på vägen ut!

Jag kunde ha gett dietisten en hel del kostråd.. men jag avstod.. hon var snäll, äldre och lite överviktig!

Dvs jag inbillar mig iallafall att jag har hyfsad koll på maten.. den psykosióciala/socioekonomiska situationen lär jag inte kunna ändra innan jag gått i pension hur som helst.. men det är lixom bara ett år kvar!

Oså har jag inte alltid fått min egen läkare.. utan fått nyutbildade AT-läkare, då har det uppstått en massa diskutioner, tills de frågat vem jag är och vilken utbildning jag har.. jag kan sällan ljuga.. utan jag har en Högskolexamen i Industriell produktion.. inget som handlar om medicin!

Såå nya Stainrecept/mykotoxiner.. fördelen med att ha en högskoleutbilding om även på en lägre nivå så är det att man iallafall får lära sig att läsa och förstå iallafall lite grundläggande "vetenskaplig information"!

Såå jag har lärt mig en del.. rätt lite faktiskt, främst att bli väldans skeptisk!

Såååååååå, vad är Statiner egentligen och hur verkar de?

Statiner är i princip syntetiskt framställda mögelgifter!

"Man bör undvika att äta möglig mat!!!!"

Hur verkar de, jo främst som intercellulära toxiner. dvs de kuttar ut den intra cellulära kolesterol syntesen/Mevalonsyntesen.. ditten och datten som kan vara viktigt för ett djur.. typ mäniskan!

Oså finns det ekologiska alternativ,, främst sk "rödris", det är då ett ris angripet av mögel

Det är samma mögeltoxiner som man får från syntetiskt framställda Statiner.. men litta mer ekologiska!

Fördelen med Statiner lär hur som helst vara att de knappast innehåller kolhydrater?

Iallafall.. varje cell i din kropp producerar kolesterol.. förutom könscellerna, de andra lär hur som helst producera cirka 90-99%av kolesterolet i blodet, vi har himla svårt att ta upp kolesterol ur födan.. vi bajsar ut cirka 90-99%!

Och fucking vad är det då som styr kolesterolproduktionen i våra egna celler-. det visar sig att det är IUnsulin och Glukagon!

Insulin styr om mot mer kolesterol medans Glukagon minskar den!

På det så har vi APO-lipoproteiner.. dvs det är de som bär runt på kolesterolet, det är det som syns på APO-kvoten!

Oså har vi de där triglyceriderna.. som oxå bärs omkring i blodet av APOlipoproteinerna.. och är ett annat symptom.. ett helt annat symptom!

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Zepp sade:

Du kan lita på Westman, Attia, Framinghangstudien, APO-kvoten, LDL-C/HDL-C, Calicum score, inflamationsmarkörer.. dvs det är lixom sällan bullshit, det är olika indikatorer.. på, femårig CVD.. dvs om du skall drabbas av CVD inom fem år!

Ålder, kön och bukfettma är andra indikatorer.. bägge väldans viktiga, dvs har man passerat 40 och har bukfettma så ligger man lite risigare tlll, det är nog där som psykosocial kontext kommer in som faktorer!

Iallafall, din läkare är lixom uppdaterade på detta.. det mesta iallafall, hen är som regel Medicinare/familjeläkare.. de är främst utbildade på vilka mediciner som funkar för vad.. och då skall väl inte komma rån ett läkarbesök utan att fått ett recept?

Det är litta samma som med influensa, dvs det går över på en vecka, men om man skyndar sig till vårdcentralen så kan de bota en inom 7 dar!

Dvs allt det där är väldans beroende utav en massa saker.. enskilda värden får nästan vara lite vilka de vill.. så länge som alla andra värden/psykosocial situation, ålder och kön.. samt gener är bra!

Hur som helst så har jag själv flera riskfaktorer, manligt kön, hög ålder, (64), psykosocial situation, socioekonomiskt låginkomsttagare, låg framtida pension, hög APO-kvot, bukfettma, låg fysisk aktivitetsnivå, samt statiner på recept.. vilka jag aldrig hämtat ut!

Iallafall.. är man litta orolig. kan man iallafall ta Werlabs XL- test, för att få lite utökade blodvärden som man sen kan utvärdera!

Det finns en massa till detta. hur som helst, en hel genom gång av Kolesterol/APO-lipoproteiner, dvs bortsett från allt annat som kanske lika c´viktigt.

https://www.youtube.com/watch?v=fuj6nxCDBZ0&t=4s

Hjärtans tack för utförligt svar!! 

Känns oerhört lättare, att se att du och flera andra också fått statin på recept och valt bort statinerna.

Ja vad kan hända, läkaren är naturligtvis väl insatt om riskfaktorer (det måste de som leg.läkare)  du nämner och kanske är det så att hon är skyldig att dokumentera ett statin-recept på detta, för att inte bli ifrågasatt av överordnade.

 

Samtidigt, sker ny blodkontroll i mars, fram till dess tänkte jag slänga in mer fibrer i min mat. Slevar nu i mig 2 msk hela linfrön om dagen, köpt torkade fikon, mer råriven vitkål, fröknäcke. Tror iofs inte att det dramatiskt kommer att trolla bort förhöjd lipidprofil i förstone, men som du säger Zepp , så har jag inte tagit mig för den där utökade kontrollen via Werlabs, har f.n inte heller råd (nuvarande tandläkarbehandlingen spränger redan min ekonomi ... )

 

Japp, här är det medelålderskomplexet snart 60, som klart givit  sig till känna, bukfettet håller fort. på att berabetas, tar liksom sin tid.

Tiden behövs och nu förlitar jag mig på era kloka erfarenheter med kunskaper, mina egna slutsatser och självdisciplinen  + den samlade kompetensen du nämner i inlägget. 

 

Ivor Cummings är ganska spetsinriktad på kolesterol, värt att lägga fler timmar på att börja lyssna in mig på.

 

Känns mycket, mycket bättre idag än igår men det är ändå inte schysst av vården att förmedla insättning på det sättet som gjordes, jag tycker inte det är varken medicinskt eller etiskt korrekt.

Men det är sådan tid man lever i. Man är en siffra i mängden och inte en hel människa där samtalet på mer än tre minuter, kan behövas. Jag menar, det talas ju så emfatiskt alltid om compliance... tydligen skiter man i det också när det är dags att konkretiseras.

Men vill inte klaga.

Jag ser ingen anledningt släppa LCHF,  känns naturligt att äta så här i flera flera år som helt naturligt & VETTIGT - vill dock inte äta torkade fikon dagligen heller, är så mycket socker i dem.

Annan fiberkälla blir väl grönsak och ev. dra ner lite på grytorna där jag haft i rikligt med både smör, kokosgrädde och inte snålar med olivoljan till salladerna. Får väl justera det lite.

 

 

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Trollmormor sade:

Åh, vad trött jag blir på läkare som bara meddelar att du har höga värden och här får du recept på statiner. Hände min kusin. Han fick godkänt på alla prover, men ett brev från läkaren att han skulle börja med statiner eftersom han hade förhöjda värden. Som tur var fick han rejäla biverkningar nästan direkt och slutade. I efterhand visade det sej att läkaren var en för honom ny som inte ens bemödat sej att läsa hans journal...…….. suck.

Makens förra läkare skrev ut statiner och en massa annat i parti och minut. Dom flesta recept ber han apoteket att helt enkelt plocka bort. Verkar inte vara nåt som läkaren ser. Till nästa årskontroll av blodtrycket får han en ny läkare. Ska bli väldigt intressant att höra vad hon har för uppfattning om statiner. Själv går jag på en vårdcentral som portat alla läkemedelsrepresentanter och deras bjudluncher. Knappt att min läkare vill skriva ut recept som jag behöver. Och när han gör det så är står det att jag ska ta så lite som möjligt. Och då pratar vi om Alvedon som jag ätit i många år för en whiplashskada. Enligt honom ska jag försöka att bara ta 1 tablett om dagen!!!!!!!????? Min kurator på samma vårdcentral säjer att man ska se recept på mediciner som ett erbjudande. Sen är det upp till var och en att bestämma själv. Håller med henne till 100 %. 

 

Japp det tycks råda en genomgående stereotyp trend, men jag vet att det här med statiner också blivit kontroversiellt och inte aallomgivet.

 

Se bara hur en VC ännu i denna dag informerar allmänheten , trots Socialstyrelsens godkännande av Dr Annika Dahlqvists medicinska praxis av LCHF, enligt domslut. 

"LCHF, är en extrem kost" , är det inte alls! Medelhavskosten som är ett gravt luddigt begrepp kan vara hur extrem som helst, om man ska börja äta förgiftad fisk med tungmetaller, flera dar i veckan.. nötterna är inte heller raktigenom "hälsobringande" fast det lanseras i varenda modetidning hälsotidning och direkt prackas på oss i parti o minut. 

Sedan ska man ha lite tur, får jag tillfälle så kommer jag att försöka stämma träff med funktionsmedicinare.. en sådan har oftast 100 ggr större kunskap om födan och hur våra kroppar svarar på de NUTIDA råvarorna, deras ursprung och svagheter, i hur de kan störa lipidbalansen i kroppen, eller inflammera resp. dämpa inflammationer. Sådant är generellt sett inte läkarens kompetensområde, och mig veterligen har inte sjukhusdietisterna särskilt imponerande kunskap om det heller.. generellt sett alltså.

De jobbar ju i samma produktionslinjer med sina visioner och missioner. (detta vet jag)

 

Så lite tur! Kan förändra mycket.. 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-29 at 20:38, Trollmormor sade:

Åh, vad trött jag blir på läkare som bara meddelar att du har höga värden och här får du recept på statiner. Hände min kusin. Han fick godkänt på alla prover, men ett brev från läkaren att han skulle börja med statiner eftersom han hade förhöjda värden. Som tur var fick han rejäla biverkningar nästan direkt och slutade. I efterhand visade det sej att läkaren var en för honom ny som inte ens bemödat sej att läsa hans journal...…….. suck.

Makens förra läkare skrev ut statiner och en massa annat i parti och minut. Dom flesta recept ber han apoteket att helt enkelt plocka bort. Verkar inte vara nåt som läkaren ser. Till nästa årskontroll av blodtrycket får han en ny läkare. Ska bli väldigt intressant att höra vad hon har för uppfattning om statiner. Själv går jag på en vårdcentral som portat alla läkemedelsrepresentanter och deras bjudluncher. Knappt att min läkare vill skriva ut recept som jag behöver. Och när han gör det så är står det att jag ska ta så lite som möjligt. Och då pratar vi om Alvedon som jag ätit i många år för en whiplashskada. Enligt honom ska jag försöka att bara ta 1 tablett om dagen!!!!!!!????? Min kurator på samma vårdcentral säjer att man ska se recept på mediciner som ett erbjudande. Sen är det upp till var och en att bestämma själv. Håller med henne till 100 %. 

 

Jag förstår läkaren. Alvedon är inte att leka med om man tar det länge. Det kan slå ut levern helt. Jag har jobbat på laboratorium och sett konsekvenser av detta. 

 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Cederulla sade:

Jag förstår läkaren. Alvedon är inte att leka med om man tar det länge. Det kan slå ut levern helt. Jag har jobbat på laboratorium och sett konsekvenser av detta. 

Du missade poängen med min kommentar. Poängen var att det är så olika med receptskrivning. Vissa läkare öser recept över patienterna och andra vill knappt skriva ut nödvändiga mediciner.

Och ja, jag vet att Alvedon inte är att leka med. Jag är fullt medveten om att det kan slå ut levern. Om nu läkaren är bekymrad över min lever så kanske det vore på sin plats att kalla mej till provtagning? Eller kalla mej till besök för att prata om alternativ? Icke sa Nicke. Jag har aldrig träffat läkaren ifråga. Jag har en annan medicin som jag inte har lust att nämna namnet på här. Min kurator och jag är helt överens om att jag behöver just den dosen jag tar regelbundet ett tag till. Jag får visserligen recept så det täcker mitt behov,  men han envisas med att skriva att den enbart är för sporadiskt bruk och vid behov. Det som står i bipacksedeln talar emot att den är för sporadiskt bruk. Det finns information om vad man ska göra om man glömt att ta en tablett??? Omöjligt att glömma nåt som endast är för sporadiskt bruk. Jag har t o m ringt läkemedelsverket. Dom känner inte till detta. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Cederulla sade:

Jag tänkte på dig och inte på ngt annat. Om jag var du skulle jag begära att få diskutera annan medicinering och uppföljning. I och med att jag sett människor dö på detta sätt. 

Med all respekt, du vet inget om mej eller varför jag tar Alvedon. Jag VET att paracetamol kan slå ut levern. Jag är inte intresserad av någon annan medicinering. Min förhoppning är att kunna sluta med Alvedon helt. Inte att byta ut den mot något annat. Jag vet inte ens vad det skulle finnas att byta ut mot. När jag slutade med Citodon fick jag recept på 2 andra mediciner som jag aldrig hämtade ut eftersom jag ville minska medicinerna inte öka dom. Just nu är jag nöjd med att det räcker med Alvedon. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Blodfetter :

 

Ni som har större erfarenhet av att "ha kollen" , ja jag vet att man ska skolla differenser HDL LDL och så, men så länge...

... är detta något att oja sig över, och omgående se som i behov av statiner eller är detta något som går att reglera med lite justerat kostupplägg? Bara tanken på statiner ger mig rysningar.

 

 

Ser inte bra ut, känns lite patetiskt att skriva ut men eg. irrelevant nu  ...HUR illa är det`? Vet man öht något, innan man gör den där differensräkningen, via isf annat lab=

Sista provet :

P-LDL Kolesterol 5,7 / förra provet 4,0

P-Kolesterol 7,5 / förra provet 5.4

P-Triglycerider OK vid båda proven

P-HDL Kolesterol 0,98 / förra provet 1,2

 

Kan själv inte tolka detta så bra, ser ju att det går utanför referensvärden, men det är allt... vill gärna få om så en hum om det är katastrof eller något som går att reglera - men ska sägas att jag lever betydligt hälsosammare vid senaste provet än vid första, så lite konstigt är det i alla fall.

Är det så enkelt att det kan ha med mättade fetter att göra? Ingen mildaste susning om varför dessa stegringar och varför i hela friden HDL förvisso var så dåligt men nu sämre än någonsin.

 

Alltså, kan man träna ner sina blodfetter, eller vad gör man ???

 

Många säger att "ge det tid" , rimligt.. men på vilket sätt kan man förbättra allt stegrande blodfetter egentligen? 

Statiner är alltså inte relevant för mig, fast ens värden kunde ha sett bättre ut.  Iaf HDL 🙁

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Gemma sade:

Blodfetter :

 

Ni som har större erfarenhet av att "ha kollen" , ja jag vet att man ska skolla differenser HDL LDL och så, men så länge...

... är detta något att oja sig över, och omgående se som i behov av statiner eller är detta något som går att reglera med lite justerat kostupplägg? Bara tanken på statiner ger mig rysningar.

 

 

Ser inte bra ut, känns lite patetiskt att skriva ut men eg. irrelevant nu  ...HUR illa är det`? Vet man öht något, innan man gör den där differensräkningen, via isf annat lab=

Sista provet :

P-LDL Kolesterol 5,7 / förra provet 4,0

P-Kolesterol 7,5 / förra provet 5.4

P-Triglycerider OK vid båda proven

P-HDL Kolesterol 0,98 / förra provet 1,2

 

Kan själv inte tolka detta så bra, ser ju att det går utanför referensvärden, men det är allt... vill gärna få om så en hum om det är katastrof eller något som går att reglera - men ska sägas att jag lever betydligt hälsosammare vid senaste provet än vid första, så lite konstigt är det i alla fall.

Är det så enkelt att det kan ha med mättade fetter att göra? Ingen mildaste susning om varför dessa stegringar och varför i hela friden HDL förvisso var så dåligt men nu sämre än någonsin.

 

Alltså, kan man träna ner sina blodfetter, eller vad gör man ???

 

Många säger att "ge det tid" , rimligt.. men på vilket sätt kan man förbättra allt stegrande blodfetter egentligen? 

Statiner är alltså inte relevant för mig, fast ens värden kunde ha sett bättre ut.  Iaf HDL 🙁

 

 

4,0/1,2=3,33

5,7/0,98= 5,8

Under 6 är ok, bra om det ligger under 5, helst på 4!

Skumt hur som helst.. egentligen väldans skumt.. det kan vara tillfälligheter?

Japp man kan träna ner sina blodfetter, dvs via daglig träning stärka sin fysik och kondition, få bättre blodfetter, bättre blodsocker, minskad insulinresistens, litta sådana hälsosamma saker.

Så gå tillbaka till Ivor Cumins igen, lyssna flera gånger, han är verkligen pedagogisk!

Hur som helst, det mesta utav ditt Kolesterol produceras av dina egna celler.. cirka 90-99%.. och det är detta du mäter som LDL-C och HDL-C, på det så finns det APO-lipoproteiner, det är dem man benämner VLDL, ILDL, Ox-LDL, Glyc-LDL, Kylomicroner samt HDL.. man får inte förväxla dessa med deras innehåll av kolesterol och triglycerider!

Prexis som om inte det är krongligt nog, så finns det även olika markörer och det är där APO-B/APO-a1 kommer in.. dvs det finns bara en sådan i varje APO-lipoprotein.. dvs det anger mängden APO-lipoproteiner, det är dessa som man menar är de som är tecken på framtida CVD i form utav Arteroskleros, för är de för många så tyder det på Diabetes typ 2, metabolt syndrom, FH eller andra dysfynktioner i levern som leder till att skiten hamnar i kärlväggen.

På det så i USA mäter de ofta alla storlekar utav APO-lipoproteiner vilket då anses ange fördelningen mellan Kylomicroner,VLDL, LDL, IDL, dvs mest förmodligen indikerar det andelen andelen Glyc-LDL och OX-LDL, och sen oxå Calcium-score som antyder hur långt Arterosklerosen har utvecklats.

Inte nog med detta.. prata om att enkla frågor kan bli komplicerade, det finns de som anses vara hyperesponders.. ingen vet egentligen vad det handlar om, eller om det är något övergående.

Såå nu får du något att läsa, det räcker för den här veckan och helgen oxå!

https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kolesterol-grunderna

Link to comment
Share on other sites

48 minuter sedan, Zepp sade:

4,0/1,2=3,33

5,7/0,98= 5,8

Under 6 är ok, bra om det ligger under 5, helst på 4!

Skumt hur som helst.. egentligen väldans skumt.. det kan vara tillfälligheter?

Japp man kan träna ner sina blodfetter, dvs via daglig träning stärka sin fysik och kondition, få bättre blodfetter, bättre blodsocker, minskad insulinresistens, litta sådana hälsosamma saker.

Så gå tillbaka till Ivor Cumins igen, lyssna flera gånger, han är verkligen pedagogisk!

Hur som helst, det mesta utav ditt Kolesterol produceras av dina egna celler.. cirka 90-99%.. och det är detta du mäter som LDL-C och HDL-C, på det så finns det APO-lipoproteiner, det är dem man benämner VLDL, ILDL, Ox-LDL, Glyc-LDL, Kylomicroner samt HDL.. man får inte förväxla dessa med deras innehåll av kolesterol och triglycerider!

Prexis som om inte det är krongligt nog, så finns det även olika markörer och det är där APO-B/APO-a1 kommer in.. dvs det finns bara en sådan i varje APO-lipoprotein.. dvs det anger mängden APO-lipoproteiner, det är dessa som man menar är de som är tecken på framtida CVD i form utav Arteroskleros, för är de för många så tyder det på Diabetes typ 2, metabolt syndrom, FH eller andra dysfynktioner i levern som leder till att skiten hamnar i kärlväggen.

På det så i USA mäter de ofta alla storlekar utav APO-lipoproteiner vilket då anses ange fördelningen mellan Kylomicroner,VLDL, LDL, IDL, dvs mest förmodligen indikerar det andelen andelen Glyc-LDL och OX-LDL, och sen oxå Calcium-score som antyder hur långt Arterosklerosen har utvecklats.

Inte nog med detta.. prata om att enkla frågor kan bli komplicerade, det finns de som anses vara hyperesponders.. ingen vet egentligen vad det handlar om, eller om det är något övergående.

Såå nu får du något att läsa, det räcker för den här veckan och helgen oxå!

https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kolesterol-grunderna

Mer än lovligt komplicerat , ja jag har tagit in och lyssnat på Ivor Cummings, tror 3 gånger sedan i höstas, sedan 1 gng till efter att läkaren rekommenderar statiner. 

När Cummings går igång med mitokondrierna, blir jag ändå inte klok på om hans schema gäller mina, dina X eller Y , Z eller vems kolesterol, men det lutar åt att jag nog får lägga ut en inveestering på annat lab, där man mäter kvoter och sådant.

Markörerna du nämner, och kanske man gått och levt med höga fettvärden i hela sitt liv, utan att veta att man är en sådan som har 

 

Skumt ja, eftersom mitt HbA1c placerat sig på 35, en bra siffra , dessutom efter 17 kg viktnedgång, med ökad energi, god ovh jämn sömnrytm, drastisk nerdragning på stress.. och lite andra gynnsamma åtgärder.. + lchf-kost och att all mat lagas utelutande från grunden.. jag fattar i princip NOLL.

 

Men som du säger , så ökar de min villighet att läsa lite mer, luska och träna mer? Där har jag mina gränser, jag har energi och bra utrymme, eller låt säga potential att lägga i högre växel, å andra sidan har jag tillräcklig självkännedom att om jag nu i detta livsskedet startar upp en jävlar anamma nu skahär tränas som fan-strategi, typ ge-allt-du-har... så vet jag att det kommer att bli kortvarigt, så kort.. att jag på förhand vet att jag ger upp, och som följd.. istället mindre träning än den sunda motion jag redan kommit upp i, att ÖHT vilja... har varit en puckel att komma över. 

 

 

 

Så jag fattar ingenting om hur konkret tackla detta, läkaren kunde vara lite lite behjälplig här tycker jag, åtminstonde ta en liten liten dialog med den det gäller.. men jag tänker inte truga! när de har så bråttom att skriva ut tabl. , är det halstabletter eller vad tänker de?!!

 

Det enda jag kan utröna, med all nödvändig okunskap som förmörkar mitt nystande är att jag helt enkelt ätit för mycket mättat fett, att om jag prövar att en period hålla mig till ENBART avocdo-olja och olivolja över salladen, och inte 2 msk per portion utan 1 eller 1/2 , sluta steka i kokosolja, ingen kokosgrädde och ingen grädde creme fraiche eller ringla smör över äggen osv, så man kan se om det ev. är det externa fettintaget som är boven i dramat.. 

 

Det börjar spöka litegrand , tänker på att man överallt varnar för det mättade fettet, ofrivilligt känner man sig ju träffad, fast det inte alls behöver ha med det (kosten) att göra, inte ätit horribla mängder alls, dock mer än innan lchf, samt regelbundet så.

 

Ska läsa mer, det är aldrig fel - hade förstås föredragit att slippa bli fixerad vid detta, lyckas emellanåt men sedan börjar det spöka igen.. fan, att man inte ens kan bara äta det som gjort en så gott.. det är fan också! 

 

Nu ska jag inte klaga mer, får väl dö en för tidig kolesterol-död då, för helt ärligt.. så går det inte ihop någonstans, fixa sitt HbA1c som var helt horribelt över alla gränser, äta 2 ggr/dag utan socker , istället för skräp alla dar i veckan som innan , och så försämras kolesterol.. som sagt, läsa och gå promnader 1 gång om dagen.. suck vad  tråkigt!! 

 

Jag ska simma mer, det blir simning 5 á 6 dgr/veckan istället. Kan börja där så länge.. (att man aldrig kan få vara i fred , nä precis man har passerat både 20, 30 40 och 50-strecket... där har vi det kanske. Sägs det inte att medelålders och därefter pensionsålders, 70, 80-åringar.. har förhöjd kolesterol så där av naturen bara.. iaf , som alltid ett uttömmande svar på mitt specifika spökeri-problem, som faktiskt ger bättre klarhet Zepp, tack!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...