Recommended Posts

Bifoga gärna en beskrivning och inte bara en länk. Artikeln är fö tillgänglig endast för prenumeranter.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kunde av någon anledning läsa artikeln utan att vara prenumenrant.

Det är väl det vanliga om kolesterol som står där....gör kortare citat från artikeln nedan (för att undvika Copyright intrång) :

....

– Alla däggdjur utom människan har ett LDL-kolesterol på 1–2 millimol per liter blod. Människor i den industrialiserade världen däremot, har ofta minst dubbelt så mycket, säger Lars Lind.
Den så kallade kolesterolhypotesen har diskuterats mycket, men i dag är forskarna överens om att det finns entydiga bevis för att förhöjda LDL-värden ökar risken för framför allt hjärtinfarkt.

– Det finns ett flertal epidemiologiska studier som visar att ju högre LDL-värdena är, desto högre blir risken för hjärtinfarkt. Det finns också analyser som visar att en hög förekomst av de gener som är kopplade till höga LDL-värden också ger en större risk för en infarkt. Därutöver finns kliniska prövningar som visar att risken för hjärtinfarkt minskar, om LDL-nivåerna går ner, säger Lars Lind.
....

 

– Man brukar säga att hälften beror på genetiken, andra hälften på vad du äter, säger Lars Lind.
Om de höga värdena, trots allt, är ett faktum finns behandlingar att tillgå.

– Det första vi förordar är att sänka värdena med kostomläggning. Att äta mer växtfibrer och fisk med många fleromättade fettsyror, och mindre mat med mättade fettsyror, som kött. Om du blir vegetarian kommer värdena definitivt att gå ner. Om detta inte fungerar försöker man sätta in det hela i ett större perspektiv genom att se till patientens övriga riskfaktorer, om blodtrycket också är högt eller om han eller hon har diabetes, säger Lars Lind.

Behandlingen består av så kallade statiner, en grupp blodfettsänkande läkemedel med förhållandevis få biverkningar. Det finns också antikroppar, men dessa är dyra och lite komplicerade att administrera, varför de är reserverade för människor med sjukligt höga blodfettvärden.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag lyckades oxå läsa artikeln.. oj tänkte jag någon artikel från 1950-talet!?

Så var dock inte fallet.. mer troligt att denne professor slutat läsa vetenskaplig litteratur, sen han utbildades på tidigt 1900-tal!

Oså får jag pepåka att han har delvis rätt.. dvs om förhöjt LDL som riskfaktor.. medans andra vetenskapligt mer insatta gått vidare till APO-kvot.. varför skall allt vara så komplicerat?

Iallafall.. förhöjt LDL har en tendens att följa metabolt syndrom nästan linjärt och alla vet numera att det orsakas utav Glykemik Load, följt utav hyperinsulinemi.

Så åter till APOrna.. det är främst höga halter APO-b i blodet som ställer till med ateroskleros.. så kallade glyc-LDL samt ox-LDL.. och hur f*n skiljer man på dessa när de väl sitter i kärlväggen och där orsakar inflamationer som leder till ateroskleros.

Nemas problemas, det är så det skall fungera, dvs vårt imunförsvar.. så länge man inte överbelastar detta!

Såå.. vad orsakar det ena och det andra, tja Glyc-LDL/egentligen Glyc-APO-b orsakas utav.. tada, kroniskt högt blodsocker i första hand.. högt antal LDL/APO-b orsakas i första hand av.. tada, hög Glykemisk Load.. dvs levern sprutar ut en massa LDL/APO-b, när leverns glykogendepåer redan är fulla!

Vad gäller ox-LDL/APO-b-innehållet så finns det främst två varianter.. dvs det är inte kolesterolet de transporterar utan fettet som oxiderar, (triglyceriderna) dels så sker det på grund utav hög utputt från levern, dels på grund utav att levern har begränsad förmåga att bryta ner APOlipoproteinerna.. är de då glykoliserade fäster de över huvud taget inte på receptorena, den andra grejen.. som han nämner är att cirka 100 tusen personer utav 10 miljoner lider utav FH!

For sure.. identifiera dessa för de dör som sagt vad ofta mellan 25-35 fyllda, utav hjärtinfarkt!

Oså.. sluta medicinera alla andra som inte lider utav FH!

Hur som helst det finns gott om studier på statiner.. det har visat sig att man får 2-3 dar extra liv.. antar att det är de få med FH som drar upp resultatet.. i övrigt är det sämre än placebo!

Skit samma, var och en får göra som den vill.. men HDL/APOA1 då.. dvs själva APO-kvoten.. ja altså, man får nästan ha hur högt LDL/APO-b som helst om man bara har högt HDL/APO-a1.. kvinnligt kön med mer östrogen verkar oxå skydda för ateroskleros!

Dvs man får nästan ha hur högt LDL som helst om det motsvaras utav ett högt HDL.. så man har forskat på det oxå.. främst läkemedelsbolag som via medikamenter höjt HDL/APOa1, de har förlorat miljarder, det funkar inte.. det funkar mest troligt bara den naturliga vägen!

Varför skall det vara så komplicerat.. mest troligt beror det på våra sk stenåldersgener, vi är genetiskt anpassade för att leva vissa sorters liv, äta viss sorts föda.

Vi har passerat det liv och den kost våra gener är anpassade för, det får konsekvenser!

Om någon vill dyk djupare in i detta med kolesterol/LDL-C/APO-b.. andra lipoproteiner eller triglycerider så rekomenderar jag;

 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hm, krävdes det inte en inflamation i kärlen tillsammans med kolesterol för att skaffa sig ateroskleros?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-08 at 11:23, Kahavia sade:

Hm, krävdes det inte en inflamation i kärlen tillsammans med kolesterol för att skaffa sig ateroskleros?

Om jag förstått det rätt.. så är det Glyc-LDL och för all den delen även ox-LDL, dvs APOrna, som orsakar inflamationen.. eventuellt ihop med kvarvarande kolesterol och triglydcerier i dessa?

Iallafall till processen "inflammation".. egentligen vill man inte ha det någonstans, men man skall inse att det är vårt immunförsvar/hur det reagerar!

Så.. egentligen, (tror jag?) så skall immunförsvaret främst reagera på patogener och andra icke kroppsegna partiklar.

Sen så går vi vidare till att det är levern med sina receptorer som skall sköta nedbrytningen utav de olika APO-lipoproteinerna, när de gjort sitt jobb.

På det så går vi vidare till en västerländsk kontext, med högt "Glykemik load", där APOrna lätt blir nedsmetade med glukos, då fäster de inte längre på leverns receptorer.

Då är det immunförsvarets tur att träda in och då kommer Macrofagerna att binda dessa i kärlväggen, för framtida destruktion.

Så långt allt väl, så länge man inte överbelastar de systemen!

Iallafall.. Ateroskleros är en inflammation i kärlväggen, problemajset med det utifall man bygger upp extra mycket är att det kan lossna/brista, och olika partiklar blockerar små fina kärl i hjärtat eller hjärnan.. (stroke eller hjärtinfarkt).

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En patentes:

Jag läser hos Werlabs att de nu erbjuder ett utökat provpaket, Hälsokontroll XL Plus, med bland annat en hs-CRP (högkänsligt CRP) förutom vanligt CRP. De skriver att med hs-CRP kan den låggradiga inflamation som kan leda till ateroskleros upptäckas. 

Vad tror ni om detta? Erfarenheter? 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
55 minuter sedan, Kahavia sade:

En patentes:

Jag läser hos Werlabs att de nu erbjuder ett utökat provpaket, Hälsokontroll XL Plus, med bland annat en hs-CRP (högkänsligt CRP) förutom vanligt CRP. De skriver att med hs-CRP kan den låggradiga inflamation som kan leda till ateroskleros upptäckas. 

Vad tror ni om detta? Erfarenheter? 

Perfekt - just vad jag tog strax före julhelgen. Kan verkligen rekommenderas! En genomgång av alla väsentliga blodparametrar (45-46).

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden. Har inte lyckats hitta igen det jag läste och har heller kunnat bekräfta uppgiften nån annanstans, men om det stämmer så kan det vara så att det inte är den förhöjda kolesterolhalten i blodet i sig som leder till förtidig död utan i stället bristen på kolesterol i cellerna. Men som vanligt så ger sig sjukvården på symtomen i stället för orsaken.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Nils Engström sade:

Perfekt - just vad jag tog strax före julhelgen. Kan verkligen rekommenderas! En genomgång av alla väsentliga blodparametrar (45-46).

Jag tog XL-testet i februari förra året men överväger starkt att ta XL Plus denna gång. Priset till trots. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har också testat det tidigare XL och tittat på XL plus. Samtidigt har Blodkollen några andra tester än Werlabs men då får det det bökigare av geografiska skäl... Kul ändå att det finns rätt mycket att välja på numera.

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
15 minuter sedan, MariaF sade:

Jag har också testat det tidigare XL och tittat på XL plus. Samtidigt har Blodkollen några andra tester än Werlabs men då får det det bökigare av geografiska skäl... Kul ändå att det finns rätt mycket att välja på numera.

Blodkollen var nytt för mig. Tack för tipset!

Kul som du skriver att det finns möjligheter att själv testa sig. Utan att behöva be om lov från ens snåla vårdcentral 🦊

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, Zepp sade:

Om jag förstått det rätt.. så är det Glyc-LDL och för all den delen även ox-LDL, dvs APOrna, som orsakar inflamationen..

Jag stöter ofta på uppgiften att det är högt blodsocker i sig självt som orsakar informationen. Är det det du menar med Glyc-LDL? 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-10 at 13:07, nilu sade:

När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden. Har inte lyckats hitta igen det jag läste och har heller kunnat bekräfta uppgiften nån annanstans, men om det stämmer så kan det vara så att det inte är den förhöjda kolesterolhalten i blodet i sig som leder till förtidig död utan i stället bristen på kolesterol i cellerna. Men som vanligt så ger sig sjukvården på symtomen i stället för orsaken.

Mnjae.. jag framhärdar.. dvs det jag läst (och det lilla jag begripet) så handlar det om leverns receptorer att fånga upp och sen bryta ner själva APOlipoproterna.. främst LDL och Kylomicroner, när dessa gjort sin uppgift i kroppen/blodet.

Dvs FH är en genetisk defekt i receptorernas förmåga främst att bryta ner APOlipoproteiner och deras eventuella rester utav kolesterol och triglycerier.

Den mer vanligen förekommande oförmågan att bryta ner APOlipoproteiner handlar om att det krävs övernstämmande nycklar för att docka med rätt receptor!

Dvs APO-b100 från VLDL/LDL/IDL och LDL-remnants!

APO-b 48 är Kylomicroner.. dvs man kan ha en sådan defekt oxå.. kallas då för hyperkylomicr

onemi!

Det är dessa nycklar som krävs för att fästa på leverns receptorer, för att cirkeln skall bli sluten.

Ett snabbt skifte till det betydligt mer vanligen förekommande fenomomenet.. i en västerländsk kontext, dvs om nycklarna blir nedsmetade utav socker, (vanligen mätt som HBA1c) så passar inte nyckeln i låset.. no problemas, vårt imunförsvar griper in med macrofager och binder dessa i kärlväggen.. med sitt innehåll av kolesterol och triglycerider!

Då kommer nästa immunförsvar in dvs inflamation.. först binda in skiten med bindväv, sen bryta ner skiten med hjälp av vita blodkroppar, för att allt sen skall destrueras och gå in i vår naturliga proteolys.. dvs kroppen naturliga process av att bryta ner gammalt protein.

Oså på det.. man får vara lite försiktig med att tolka vad man läser, minst 90 % av kolesterolet i vår kropp produceras utav våra egna celler i Mevalonsyntesen.. rätt lite utav det kolesterol vi äter tas överhuvudtaget upp.

Iallafall så är kolesterol en alkohol.. därav -ol.. det är en livsnödvändig partikel för liv.. för våra cellers överlevnad och regleras till stora delar utav Insulin/Glukagon.. i rätt liten utsträckning av om vi äter mat innehållande kolesterol.

Sammanfattat.. högt insulin stimulerar kolesteroproduktionen i cellerna medans glukakon nedreglerar den, högt blodsocker leder till mer glykoliserade blodkroppar, varvid man främst mäter de röda/dvs HBA1c!

Dvs det är rätt sällan kolesterol som är problemet utan de olika APO-lipoproteinerna.. iallafall det var en gång i tiden, när man bara kunde mäta LDL-C, HDL-C samt triglycerider i blodet, de fann då att förhöjt LDL-C var en viktig faktor ihop med fem andra faktorer som kunde förutse en snar framtida död i CVD!

Diagnosmetoderna har sedan dess utvecklats, dvs APO-kvoten är betydligt bättre förutsägelse för snar framtida död i CVD.. likaså även HBA1c.. helst i kombo!

Hur som helst.. man utvecklade ett helt nytt begrepp som inbegrep de 5 faktorerna, dvs Metabolt syndrom!

"Det finns flera definitioner av det metabola syndromet. International Diabetes Federation väljer följande definition:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Metabolt_syndrom

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-10 at 16:43, Kahavia sade:

Jag stöter ofta på uppgiften att det är högt blodsocker i sig självt som orsakar informationen. Är det det du menar med Glyc-LDL? 

Japp jag är lixom inne på det.. iallafall som en delförklaring!

Man kan lätt mäta det som HBA1c.

Iallafall, de där APOrna som har blivit nedsmetade utav socker fastnar inte på leverns receptorer, då får macrofagerna ta hand om dessa i stället.

Inflammationen i sig orsakas sen vidare utav vita blodkroppar som har som uppgift att bryta ner kroppsfrämmande ämnen, dvs en del av vårt immunförsvar.

Det är egentligen inget problem.. så länge man inte överskrider dess förmåga, då annsammlas de och kan brista!

Inte nog med det, kan orsaka utbuktningar i kärlen som kan förstärka den koagulerande verkan.. gärna ihop med OMEGA-6!

Dvs då kan man få en TIA, en koagel som kan fastna lite var stans.

Man skall skilja på momentant högt blodsocker, typ Dawn Phenomenon, postprandialt blodsocker/postexercice blodsocker och HBA1c!

Dvs man får skilja på Kroniskt högt blodsocker.. fastande.. det indikerar då främst diabetes typ 2-1/lada/andra former utav diabetes!/insulinresistens/metabolt syndrom!

Inflamationen i kärlväggen.. är en naturlig och bra process som handlar om vårt imunförsvar.. i förstone tror jag den är till för patogener?

Iallafall om allt fler macrofager aktiveras för att binda fler Glyc-LDL i kärlväggen.. så får man en lågintensiv men eskalerande process som i slutändan kan leda till Ateroskleros!

Inte nog med det.. kolesterol och triglycerider inom dessa som sitter fast i kärlväggen har en sk sista förbrukningsdag,, dvs de blir oxiderade.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Zepp sade:

International Diabetes Federation väljer följande definition:

Intressant definition som du tar upp. Som tur var för min del, hade jag tidigt den bestämda föreställningen att diabetes 2 var den huvudfaktor, på vilken det metabola syndromet byggde - inte bukfetma - därför var diabetes 2 det jag främst fokuserade på, att bli av med.

Efter att först (hösten 2016, våren 2017) ha sugit i mig veganers sätt att se på kosten och de organisationers och vetenskapsmäns synsätt som utgår från den växtbaserade kosten, insåg jag vilka grundläggande fel som styrde denna i riktning diabetes 2 och en rad bristsjukdomar. Därför  förflyttades mitt intresse med stor intensitet mot den animaliska kosten fram till hösten 2017, då min LCHF-start skedde. 

Den centrala basen för mig, till att hamna rätt, var faktiskt Andreas (kostdoktorn själv) och de avspända intervjuer under vilka han introducerade många av våra modernt tänkande vetenskapsmän - personligheter med klar insikt om skillnaden mellan korrelation och kausalitet. Sedan kom forumet i fokus. Tillsammans har alla dessa faktorer bidragit till min övertygelse om det rätta i att växla kost till LCHF. 

1163870076_ScreenHunter_1881Jan_1303_24.thumb.jpg.8cf582d95b0b5b8e6c90a87a468d63ed.jpg

Från att tidigare haft samtliga av ovanstående punkter iprickade, är jag nu på alla punkter helt fri från det metabola syndromet - inte bara fri - med glans fri. Sänkt andel triglycerider, högre andel HDL än jag någonsin tidigare haft, normalt blodtryck, fri från diabetes, perfekta njur-och leverdata, perfekt bukspottkörtel - vad kan man som äldre mer begära.

Jag har svårt att bedöma i vad mån jag haft tur eller att min ålder kan ha medverkat till den lätta kostväxlingen, t.ex. att som pensionär fritt kunna lägga måltider som ger daglig fasta i storleksordning 17 timmar. Inte bara det, den lätthet med vilken jag kan gå i och ur ketos har varit till stor fördel och tydligen också att just min typ av diabetes 2 reagerar extra effektivt på LCHF.  

Till var och en av er nytillkomna på forumet kan jag klart deklarera att det uppenbarligen aldrig  är försent att ändra livsstil, i varje fall vad gäller kosten. Det kan i varje fall jag påpeka, eftersom jag är på väg mot 90-års-strecket utan behov av annat läkemedel än den mat jag nu äter. Mina förutsättningar nu med alla mediciner utsatta att passera 90-års-strecket som frisk, är i varje fall efter LCHF-starten betydligt bättre, än om jag hållit kvar den klassiska tallriksmodellen eller växlat till vegankost.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, Zepp sade:

Ateroskleros

En liten parentes: hur relaterar egentligen högt blodtryck till detta? Som en obotlig tekniker tänker jag att en pågående kärlförträngning borde leda till högre blodtryck, alltså vara ett symptom på ateroskleros (större motstånd = högre tryck), men är det så det ligger till i verkligheten? 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Kahavia sade:

En liten parentes: hur relaterar egentligen högt blodtryck till detta? Som en obotlig tekniker tänker jag att en pågående kärlförträngning borde leda till högre blodtryck, alltså vara ett symptom på ateroskleros (större motstånd = högre tryck), men är det så det ligger till i verkligheten? 

Stelare blodkärl och eventuellt oxå förträngningar!

Eller bägge tillsammans?

Iallafall, vi börjar med vasodilation, dvs det är en vanlig biverkning utav LCHF, dvs lägre blodtryck.. så redan här har vi minst två olika mekanismer, som kan samverka, dels ökad vasodilation och dels minskat upptag av natriumklorid ur kosten, det sista är ett sk omställningsproblem!

"Hypertension is associated with insulin resistance and hyperinsulinemia. Insulin resistance may contribute to hypertension by sympathetic overactivity, endothelium dysfunction and decreased vasodilator action of insulin. Therefore, insulin must be considered a vasoactive peptide and more investigations are needed to better understand the full significance of the hemodynamic effect of insulin."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10872180

Japp.. klart och konsist.. or not?

Sen så går vi lite kvickt till en annan mekanism som styr blodtrycket.. salt, ja altså rent bordsalt (Natriumklorid), ett jätteviktigt ämne att få i sig för det har så många funktioner i kroppen.

Och det funkar lite som så att njuren återupptar salt (Natriumklorid) vid behov, varvid vatten följer med via Osmos, för att upprätthålla en adekvat blodvolym.

Jag räknar mig själv oxå som tekniker med mina 60 högskolepoäng, vi fick i allafall lära oss lite grunder inom hydraulik.. dvs det beror till stora delar på volym, tryck och genomströmningsarea!

När det gäller Ateroskleros så handlar det om att blodkärlen blir stela på grund av att de blir tjockare på grund av inlagringar.. åderförkalkning kallades det förut.. åderförfettning heter det numera, bägge är fel eller på något sätt rätt iallafall, dvs det är komplext!

"Calcium deposits in the walls of arteries are part of the process of accumulating plaque, called atherosclerosis. The amount of calcium in artery walls is proportional to the amount of plaque present and is reported as a "calcium score. Calcium accumulation is an early sign of coronary artery disease and usually precedes the development of actual blockages. "

https://www.webmd.com/heart-disease/news/20100427/calcium-in-arteries-may-predict-heart-risk#1

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
43 minuter sedan, Zepp sade:

Iallafall, vi börjar med vasodilation, dvs det är en vanlig biverkning utav LCHF, dvs lägre blodtryck.

 

47 minuter sedan, Zepp sade:

Jag räknar mig själv oxå som tekniker med mina 60 högskolepoäng, vi fick i allafall lära oss lite grunder inom hydraulik.. dvs det beror till stora delar på volym, tryck och genomströmningsarea!

När det gäller Ateroskleros så handlar det om att blodkärlen blir stela på grund av att de blir tjockare på grund av inlagringar.. åderförkalkning kallades det förut.. åderförfettning heter det numera, bägge är fel eller på något sätt rätt iallafall, dvs det är komplext!

Jag antar att jag sökte en bekräftelse på att jag iom LCHF I tio år och avsaknad av högt blodtryck kunde vara säker på att jag inte led av ateroskleros trots högt LDL. 🙂 Men det kanske är en alltför förenklad bild? 😐 

Min APO-kvot var senast (februari 2019) en smula högt dessutom. Nytt prov ska tas inom kort. 

Jag hör hur allt fler av mina jämnåriga (55-60) kollegor drabbats av högt blodtryck. De flesta verkar skylla på stress och det kan det förstås handla om men kanske inte enbart? De äter inte LCHF, för det kleggar ju igen kärlen...

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, Kahavia sade:

En liten parentes: hur relaterar egentligen högt blodtryck till detta? Som en obotlig tekniker tänker jag att en pågående kärlförträngning borde leda till högre blodtryck, alltså vara ett symptom på ateroskleros (större motstånd = högre tryck), men är det så det ligger till i verkligheten? 

Zepp har redan tagit upp viktiga bitar. För oss äldre är extra intressant att fundera över de rent mekaniska faktorerna bakom ökat blodtryck dels kärlförträngningen (kravet på högre flöde vilket kräver högre tryck), dels att kärlväggarnas flexibilitet är försämrad (underliggande reparationer via kolesterolet resp. kalciumbeläggning som ett yttre lager, om för lite K 2-vitamin funnits tillgängligt). Mitt intresse har f.ö. varit att som äldre söka vägar att "rensa rören" med tanken att därigenom sänka trycket.

Tidigare läkargenerationer brukade säga att de med åldern normalt trängre blodkärlen krävde högre blodtryck. Rätt systoliskt tryck ansågs normalt vara ungefär åldern + 100. En 70-åring skulle alltså ligga på ungefär 170 mm Hg. Det var vad jag hade för 25 år sedan, när blodtrycksmedicin sattes in.

Det kan vara intressant att se studier så sent som 2002 avsedda att optimera blodtrycket för åldringar: Som syns, anses optimalt systoliskt tryck (jag har lagt in i grönt) ligga runt 160 mm Hg eller högre för 85-åringar.

1817702500_ScreenHunter_1882Jan_1320_16.thumb.jpg.e7f839348206c7e2faad3f61b3f383b1.jpg

Nu måste man vara medveten om att alla studier man ser, utgår från försökspersoner som tillämpar normal "sockerkost".

I mitt fall efter övergången till LCHF, sjönk mitt blodtryck, nästan direkt (vissa kallar det biverkan :fun: ). Dessutom hittade jag en studie som gick ut på att minska blodkärlens kalcifiering - som sades kunna hyvla bort upptill 30 % av Kalciets tjocklek (K2-behandling). Så skedde och jag kan nu 25 år senare utan medicinering glädja mig åt normalt blodtryck (130 över 80) som genomsnitt över dagsperioden. Lite skrämmande lågt först kanske (jämfört med vad som i ovanstående graf anses som optimalt) men med hänsyn till att inga studier finns att jämföra med utförda på LCHF-kostare, får jag anta att trycket ligger rätt för min ålder och kost. Om man känner sig några decennier yngre med tidigare ålderssymtom borta, kan det knappast vara en skadlig biverkan. Särskilt som njurar, lever, bukspottkörtel, hjärta fungerar perfekt och 45 bloddata inte längre visar mista tecken på det metabola syndromet som tidigare visade sig.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-13 at 20:49, Kahavia sade:

 

Jag antar att jag sökte en bekräftelse på att jag iom LCHF I tio år och avsaknad av högt blodtryck kunde vara säker på att jag inte led av ateroskleros trots högt LDL. 🙂 Men det kanske är en alltför förenklad bild? 😐 

Min APO-kvot var senast (februari 2019) en smula högt dessutom. Nytt prov ska tas inom kort. 

Jag hör hur allt fler av mina jämnåriga (55-60) kollegor drabbats av högt blodtryck. De flesta verkar skylla på stress och det kan det förstås handla om men kanske inte enbart? De äter inte LCHF, för det kleggar ju igen kärlen...

Jag lovar ingeting, har bara nämnt tre faktorer som kan leda till Ateroskleros, Nils nämnde även K2, dvs fyra faktorer.. förmodligen utav ett minst hundra.

Dina kollegor har nämnt en femte, dvs stress!

Iallafall så sammanfattas det mesta inom Metabolt syndrom, dvs symptomen!

Orsakerna däremot har säkert 100 olika orsaker. det kan räcka med färre om de samverkar!

Hur som helst, det här är en LCHF/Keto-site.. som främst fokuserar på att undvika och om så behövs även reversera metabolt syndrom/diabetes typ 2/Hyperinsulinemi/Insulinresistens.

Resten handlar om gener, psykosocial situation, socioekonomisk situation, fysiskt välmående, mediciner, patogener, en massa andra grejer/Golf..samt livsstil.. golfare lever längre än andra.. har garantera mer att göra med socioekonomi att göra än golfen i sig.

Personligen föredrar jag Motorsport och MC!

Hundägare lever längre än andra.. det konstiga är att hundägare som golfar inte lever dubbelt så länge.. utan det handlar nog statistikskt sett att de lever välordnade liv?

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-01-10 at 13:07, nilu sade:

När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden.

Vår vän Uffe R skrev för några år sedan, angående FH:

Citat

 

Jag har granskat FH-litteraturen mera grundligt och kritisk än de flesta kardiologetr. Jag kan berätta att det är inte det höga kolesterolet, som gör att några få dör tidigt av hjärtinfarkt; det är för höga koagulationsfaktorer. Dessa ärvs av några få tillsammans med FH-genet och det är dem som dör av hjärtinfarkt. Om du har en förståndig läkare, be honom/henne om att kolla alla koagulationsfaktorerna. Är de normala, kan du vara lugn; då är det höga kolesterolet en fördel. Din läkare är välkommen att kontakta mig om han/hon har några frågor

Uffe

...som fyller 81 om några dagar och som själv har FH

 

 

  • Gilla 3
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 1/13/2020 at 7:49 PM, Zepp said:

"Calcium deposits in the walls of arteries are part of the process of accumulating plaque, called atherosclerosis. The amount of calcium in artery walls is proportional to the amount of plaque present and is reported as a "calcium score. Calcium accumulation is an early sign of coronary artery disease and usually precedes the development of actual blockages. "

https://www.webmd.com/heart-disease/news/20100427/calcium-in-arteries-may-predict-heart-risk#1

 

Elller så har upplagringen av kalk i blodkärlens väggar inget alls att göra med risken för hjärtkärlsjukdom. Det är i alla fall vad Malcolm Kendrick anser och har skrivit ett långt blogginlägg om. https://drmalcolmkendrick.org/2020/01/17/coronary-artery-calcification-cac/

Ivor Cummins har naturligtvis en annan åsikt. Han skriver mycket om kalciumscreening på:  https://thefatemperor.com/

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Borje sade:

Elller så har upplagringen av kalk i blodkärlens väggar inget alls att göra med risken för hjärtkärlsjukdom. Det är i alla fall vad Malcolm Kendrick anser och har skrivit ett långt blogginlägg om. https://drmalcolmkendrick.org/2020/01/17/coronary-artery-calcification-cac/

Ivor Cummins har naturligtvis en annan åsikt. Han skriver mycket om kalciumscreening på:  https://thefatemperor.com/

Prexis, egentligen vet vi väldigt lite.. däremot så är Calcium Score ytterligare en indikation!

Likaså anser Peter Attia att mängden APO-lipoproteiner är rätt så avgörande, (Its a number game)!

Interheartsudien fann att APO-kvoten var väldans viktig!

Andra studier har funnit att högt LDL-C är en riskfaktor, medans högt HDL-C skyddar, det är litta gamla studier bakom detta, men de hade hur som helst inte helt fel!

Större studier, jag nämner bara Framinghamstudien, iomed att den var omfattande/dyr/ett försök att hitta "elefanten i rummet", de såg aldrig någon elefant, men kom iallafall fram till litta olika grejer, rökning var en sådan (med eller utan filter), fettma (det är väl ett symptom egentligen?), psykosocial situation, (jag tolkar det lite som socioekonomisk situation) och sist men inte minst, låg fysisk aktivitet.. dvs dålig fysisk status!

Vem är jag att säga vem som har rätt?.. så jag säger att de alla har rätt, det är delförklaringar/symptom, på som läkarna utgår från när de diagnosticerar, dvs en femårig risk för CVD!

Oså på det.. alla de där grejerna är säkert symptom på något.. eller orsaken.. mest troligt så samverkar de med ytterligare andra faktorer?

En väldans vanlig orsak till både ditten och datten symptom, är hög ålder.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.