Jump to content

Är marmorerat kött dåligt?


John
 Share

Recommended Posts

 

The Argentinians have a meat-based

diet … I love their meat. It is red, it's not marbled, it's a little

tougher to cut but it's very tasty. And it's grass-fed. That's what cows

are supposed to eat – grass.

 

We [in the US] feed them corn and

the reason is twofold – one, we don't have enough land and, two, when

you feed them corn they fatten up. It usually takes 18 months to get a

cow from birth to slaughter. Today it takes six weeks and you get all

that marbling in the meat. That's muscle insulin resistance. That animal

has the same disease we do, it's just that we slaughter them before

they get sick.

 

Jag som trodde kött med insprängt fett (marmorerat) var att föredra, men Dr Robert Lustig verkar tycka tvärtom?

 

http://www.guardian.co.uk/society/2013/mar/20/sugar-deadly-obesity-epidemic

Link to comment
Share on other sites

Man brukar väl förespråka marmorerat kött ur smaksynpunkt men jag kan tänka mig att det han menar är att eftersom de får detta på väldigt kort tid (6v från födsel till slakt) så är det inget hälsosamt kött. Kanske är det också så att kött inte ska vara marmorerat, att det inte är möjligt om kon fått äta gräs?


Link to comment
Share on other sites

Är fettinlagringen pga fel foder är det ju troligt att fettsyresammansättningen är åt helvete också så lustig har ju en poäng där

Dock är ju som sagt ett sånt kött mörare

 

Även människor drabbas ju av dessa inlagringar i musklerna

Det kallas för intramuskulära triglycerider och kan vara ett tecken på att man är metabolt sjuk

 

Det kan förvånande nog också betyda att du är vältränad och mår bra :huh:

Många uthållighetsidrottare (och troligen Lchf:are) har IMTG och då är det ett tecken på att kroppen är fettdriven

 

Det är den fettdrivna kroppens svar på glykogenet dvs snabb energi vid hård muskelansträngning

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

The Argentinians have a meat-based

diet … I love their meat. It is red, it's not marbled, it's a little

tougher to cut but it's very tasty. And it's grass-fed. That's what cows

are supposed to eat – grass.

 

Sant. Möjligtvis med brasklappen att även det köttet kan vara marmorerat men det är i mindre utsträckning och med en mycket bättre fettsammansättning.

 

 

We [in the US] feed them corn and

the reason is twofold – one, we don't have enough land

 

Icke sa Nicke. USA är gigantiskt och det finns gott om yta om så skulle önskas. Den främsta anledningen är helt enkelt att...

 

 

 and, two, when

you feed them corn they fatten up. It usually takes 18 months to get a

cow from birth to slaughter. Today it takes six weeks and you get all

that marbling in the meat. That's muscle insulin resistance. That animal

has the same disease we do, it's just that we slaughter them before

they get sick.

 

...man förutom kosten också vill påverka energibalansteorin på båda sidor ekvationen. Ett fritt strövande nötdjur förbrukar givetvis en hel del mer energi än om kreaturet placeras i ett litet bås med begränsad rörlighet.

 

Så kort och gott, money makes our world going round. Frågan är hur länge med det här kortsiktiga tänket?

 

För att sammanfatta lite.

 

Energibalansteorin, energi IN: Så billig "föda" som möjligt, dvs i praktiken allt annat än vad man brukar kalla artspecifik.

 

Energibalansteorin, energi UT: Minimerad energiförbrukning genom begränsad rörlighet/små bås etc.

 

Bränslepartitionering: Majs är ju fettbildande och kombinerat med specialiserade s.k. kraftfoder så får man den effekt man får, dvs med betoning på kvantitet istället för kvalitet.

 

Men vänta lite här nu. Är det inte någon väsentlig information som Lustig (måhända...eftersom jag inte läst något av honom tidigare) missar här? Jo, det kan man lugnt säga.

 

Kort sammanfattning: Karnosin.

 

Lite längre sammanfattning: Vad Lustig, antagligen, är ute efter att poängtera är att fettsammansättningen inte är så ideal som den kunde vara vore det så att kossorna fick det det som evolutionen serverat dem s.a.s. istället för vad gigantiska kortsiktiga vinstfokuserade industrier som Donken normalt matar dem med. Fast vad är det då egentligen man ojar sig över när man pratar om "dålig fettsammansättning", omega-6 etc? Jo, det sammanfattande forskningsområdet för detta kallas effekter av oxidativ stress. För att översätta denna lite slentrianmässiga men ändå kryptiska term så är oxidativ stress beroende av:

 

1) Först och främst, en pro-oxidativ miljö.

 

2) Sekundärt, ett kompletterande inslag av anti-oxidanter för att motverka den pro-oxidativa miljön.

 

Uttryckt annorlunda, GLÖM allt vad kosttillskottsbolagens marknadsföring och korkade dietister säger à la "det är viktigt med frukt och grönt...och fibrer", dvs i förlängningen bl.a. s.k. anti-oxidanter. Anti-oxidanter har absolut en funktion men den är, till syvende och sist, sekundär. Man kan inte hela en väldigt pro-oxidativ miljö enbart genom att fokusera på anti-oxidanter. Även om det finns väldigt starka sådana som kan ha en gynnsam effekt (vi kommer snart till det) så måste man först och främst ha fokus på att fixa miljön.

 

Så vad innebär det då att "fixa miljön". Ur ett strikt kostperspektiv så vet vi idag att oxidativ stress är beroende av bl.a. glykering och s.k. lipidoxidering. Glykering är avhängigt höga blodsockernivåer över tid. Lipidoxidering är avhängigt liknande effekter fast då med bas i fettens värld och då specifikt de mest reaktiva fetterna, dvs vad jag brukar kalla de "felomättade" (SLV kallar dem fleromättade). I forskningen så brukar man kort och gott referera till dem som PUFA:s (poly-unsaturated fatty acids).

 

Men det här låter ju inte så bra. Om normalkossan - till skillnad från den frigående och gräsbetande ko(llega)n - har dålig fettsammansättning så är ju detta inte toppen för att ex. "fixa miljön"? Förvisso inte. Något jag inte tänker ta upp här, men tagit upp tidigare (sök!), är att det är viss skillnad på exogena respektiva endogena effekter Framförallt så finns det något speciellt med kött som är av stort intresse här.

 

Till saken.

 

Allt kött innehåller en av världens mest kända antioxidativa ämnen, dvs karnosin. Så till skillnad från lite C-vitaminer och annat i frukt och grönt i relation till vad den typen av kost kan leda till så får man en avsevärt större effekt av köttet och dess karnosin. Mer info:

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karnosin

 

Summa summarum, det finns andra saker att prioritera ned än köttintag, trots allt, om det nu är ett strikt hälsoperspektiv vi utgår ifrån. Därmed inte sagt att det inte vore mumma med ökad köttkvalitet men även dito djurhänsyn eftersom detta ju även ombegriper detta område.

Link to comment
Share on other sites

Finns inget härligare än en välmormorerad köttbit från ett gräsbetande djur. Brukar sällan köpa sirloin (ryggbiff) eftersom den är ganska mager men ibland har man tur och hittar en fin marmorerad bit på farmers market  - ja just från gräsbetande nötkreatur, underbart gott.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...