Jump to content

Pölsa


Y62
 Share

Recommended Posts

50 minuter sedan, Y62 sade:

Jag vet inte men det kanske blir krämigt av kornet? Eller bara billig utfyllnad.

Menar du korngryn?

I den gamla österrikiska traditionen eller tyrolertradition och i alplandskapens kök, ska en riktigt gammeldags korv lagas med korngryn, har inte med billighet att göra, men med smak, konsistens, krydda och textur. Korngryn suger också upp vätska. 

 

Likaså ska en äppelkaka aka gammeldags "strudel" hava citronskal i receptet. 

 

Fast pölsa .. hm.. tänker du kanske på småländska isterband? De ska absolut innehålla korngryn. 

Link to comment
Share on other sites

Under julhelgerna hade jag länge funderat på att göra egen korv och frysa in. Då kan man bestämma vilket kött, hur mycket fett och vilka kryddor man ska ha i. Man behöver ju bara ha köttkvarn, korvhorn och naturtarm. För min del kan alla dessa traditionella och icke traditionella utfyllnaderna som korngryn mm tas bort. Min kropp skulle i alla fall inte må bra av dessa hur traditionella de än är. Korv tycker dock om att äta ibland men det ska i så fall vara äkta vara - korv gjort av kött, fett och kryddor. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pölsa är jättegott! Med potatis och inlagda rödbetor...men inte LCHF tyvärr..🙄

Min mamma brukade använda grötris istället för korngryn - lite mildare smak, men fortfarande inte LCHF. Tänker...att kalvsylta och pölsa påminner faktiskt om varandra i smak och konsistens, men i kalvsylta ingår inte några gryn av något slag. Däremot så bör det ju vara bra kött och gelatin om man inte har kalvkött. Kanske typ en aladåb skulle vara en bättre idé om du har många blandade slattar?.. 🤔

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Pölsa är gudomligt gott med potatis och rödbetor! Tyvärr är det själva spannmålet som ger rätten sin konsistens och smak, vilket inte är helt ok LCHF. Utan spannmål så blir det inte pölsa utan något annat(förhoppningsvis gott).

Det enda jag kan tänka mig som ersätter korngryn rätt av är bovetegryn. Möjligen kan det även funka med durrakorn(om man kan hitta det). Men det hjälper kanske föga om man vill ha rätten kolhydratssnål? Bovete och durra innehåller precis lika mycket kolhydrater som korn. Fördelen är att det är glutenfritt vilket per automatik blir mer hälsosamt. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Peter B, pölsa är ju gudomligt! Jag är inte så känslig för kolhydrater, får väl ta lite korngryn men så lite som möjligt tänker jag. Långkok är kul. Tack för alla tips! Kommer ni på mer tar jag tacksamt emot.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jamenaltså.. korngryn är det svenska riset!

Dvs det ersätter ris!

Dvs det används på lite samma sätt,, dvs det är fortfarande en högkolhydratprodukt!

Iallafall pölsa kanske inte är min favorit, däremot om man inte är extra känslig mot kolhydrater, så kan man använda lokala korngryn i stället för ris!

Så varför gå över ån, när man kan använda korn!

Hur som helst, det är litta samma kolhydrathalt.. men är man sådan att man ändå använder en del kolisar.. så går det minst lika bra med korn!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jag blev så sugen på pölsa när jag läste detta inlägg. Jag kokade nötkött i benbuljong med lök, salt och peppar. Jag malde köttet och sedan kokade jag chiafrön tillsammans med det malda köttet och benbuljongen. Åt med inlagda kokta rödbetor i äppelcidervinäger och blomkålsmos mixad med smör (istället för potatis). Ett stekt ägg till. Vad gott. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...