Jump to content

Fasta, diabetes typ 2


Skorpionen
 Share

Recommended Posts

Hej!

Först lite bakgrundsinformation: Kvinna, tjugoårsåldern, fick diagnosen typ 2 i somras. Har även innan diagnosen kört lågkolhydratkost periodvis samt periodisk fasta/OMAD i flera år. Har sockerberoende/problematiskt förhållande till mat. Sedan diagnosen har jag ätit lågkolhydratkost med max 50 g kolhydrater per dag (inser att det går att äta striktare, men om jag inte måste vill jag gärna fortsätta såhär). Vägde 96 kg vid diagnosen och väger idag 82 kg, så det är bra resultat men flera kilon kvar att tappa. Har tyvärr gjort en del avsteg med kolhydratrik mat och/eller sötningsmedelsötade produkter. Men jag jobbar på det och det blir enklare att hålla sig till bra mat, hantera sociala situationer osv. Hade bland annat min första sockerfria jul vilket kändes stort, jag som annars lätt kan smälla i mig merparten av julgodiset själv..

Men nu till min fråga. Jag har länge, även innan diagnosen, funderat på att testa längre fastor. Tror fasta kan vara bra rent allmänt men framför allt hjälpa med diabetesen. Sjukvårdspersonalen jag har träffat har tyvärr inte varit alltför glada varken över LCHF eller fasta, så därifrån fick jag inga råd. Så jag undrar helt enkelt om det är något särskilt jag måste tänka på när jag har diabetes och vill fasta?

- Tar Metformin (500 mg/dag). Bör jag fortsätta äta det under fastan eller göra uppehåll? Är medveten om att metformin på tom mage kan ge besvär, men jag har stålmage och inte upplevt några problem hittills så den aspekten kan ni bortse ifrån. På FASS varnas det för laktatacidos vid ketos och/eller långvarig fasta, är det något jag bör tänka på eller kan man fullständigt bortse från det? Min läkare varnade lite för det men då var det i förhållande till högt alkoholintag (vilket jag inte har) men hon lyckades väl ändå skrämma upp mig lite...  
- Skulle helst vilja testa en vecka, men det kanske är bäst att prova 3-4 dagar först? Har förstått det som att första två dygnen är jobbigast, så antar att det är dumt att köra så kort att man bara upplever den värsta fasen? Vid periodisk fasta har jag inga problem med hunger eller sug under själva fastan.  
- Gillar varken buljong, kaffe eller te så har tänkt köra bara på vatten och salt. Synpunkter på det? 
- Om jag fastar en hel vecka, bör jag tänka på något särskilt när det gäller första måltiden efteråt? Vid kortare fastor borde det vara lugnt att äta som vanligt..?

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det verkar onödigt att ta Metformin under fastan  ( Passa på och mäta blodsockret och se vart det hamnar utan metformin istället. )

Personligen tycker jag inte att det skadar att ta lite tabletter med multivitamin/elekrolyter under fastan.

7 dagar är en lång tid ... det längsta jag har gjort är 5-6 dagar. Det kan väl vara bra att nöja sig med 3-4 dagar första gången.  :)

Det är väldigt lätt att äta för mycket efter fastan var lite försiktig med hur mycket du äter när du avslutar.

Lycka till! :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

15 timmar sedan, Skorpionen sade:

Skulle helst vilja testa en vecka, men det kanske är bäst att prova 3-4 dagar först? Har förstått det som att första två dygnen är jobbigast, så antar att det är dumt att köra så kort att man bara upplever den värsta fasen? Vid periodisk fasta har jag inga problem med hunger eller sug under själva fastan. 

Det längsta jag har fastat är 1,5 dygn, så jag vet egentligen inget om det här, men jag TROR att det inte blir svårare än det är i början. Den viktigaste aha-upplevelsen jag har haft är att hunger kommer och går, man kan känna sig skithungrig men bara man låter det bero går det liksom om sen. För mig är vanan att äta svårare att bryta än att stå emot hungerskänslorna, jag vill mysa med morgonmål och ta paus med mat på dagen. Men tänk om jag skulle låta mig inspireras av dig och prova fasta några dagar? 🤔 En vecka vill jag inte fasta nu, men jag kunde sikta på två - tre dagar, kanske...

 

14 timmar sedan, Peter B sade:

Det verkar onödigt att ta Metformin under fastan  ( Passa på och mäta blodsockret och se vart det hamnar utan metformin istället. )

Följ med b-gluc och anpassa medicineringen, precis om Peter B säger. Du blir eventuellt symtomfri då du fastar och kommer inte att behöva Metformin, om du inte förstås har någon annan sjukdom i bakgrunden?

 

15 timmar sedan, Skorpionen sade:

har tänkt köra bara på vatten och salt. Synpunkter på det? 

Här: https://www.annahallen.se/annas-supersalt/

15 timmar sedan, Skorpionen sade:

första måltiden efteråt?

Ät försiktigt så du hinner känna efter, tror jag. Misstänker att man inte äter en stor portion så där bara efter en längre fasta, utan vill ha lite mindre. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren! Då testar jag utan Metformin och ser hur blodsockret reagerar. Ska kolla på multivitamin och supersalt. Sen ska det bli intressant att se hur det känns med flera dagar utan mat. Om jag kommer bli riktigt hungrig (blir aldrig det annars) eller om det mest blir trist att inte få äta. Efter fastan börjar jag nog med en lite lättare/mindre måltid, det känns logiskt. 

Tror jag sätter 3 dygn som mål sen får jag se hur det känns och om jag vill köra någon dag till eller inte. Men har inte bestämt när jag ska börja än :) 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hur har det gått, Skorpionen? Jag är JÄTTEnyfiken på hur blodsocker värdena sett ut, och hur du upplevt hungerkänslorna. Jag har just ätit morgonmål och tvekar... Ska jag fasta eller inte? Jag ska resa till min studieort idag, och jag har tidigare utnyttjat de här resorna att fasta, men nu skall jag vara två nätter borta istället för en. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

22 minuter sedan, Skorpionen sade:

Jag har inte börjat än, och har inte bestämt när jag ska göra det. Passar inte så bra denna vecka av sociala skäl :)

Då väntar vi med spänning. Ifall du väljer att fasta i något skede 👍

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...