Gå till innehåll

Fullkorn är inte hälsosamt!


Recommended Posts

 

                                             h


Non-CV19 News: 
Whole grains are healthier than refined grains. But are they healthy? A meta-analysis found no benefit for weight. In subgroups (higher BMI, longer trials), whole grains increased weight. Most whole grains today are highly processed, digest rapidly, and raise blood glucose and insulin too much.

https://academic.oup.com/advances/article-abstract/11/2/280/5544783?redirectedFrom=fulltext

 

 

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, HelgeK sade:

 

Vi bör informera våra bekanta, som tror på livsmedelsverkets propagandalögner om att fullkon är hälsosamt! Kanske vi skall kalla det ful-korn i stället?🤮  

Däremot menar jag att grovkli, enbart skaldelarna kan, för vissa (som äter lchf), fylla en funktion, om man är förstoppad eller när peristaltiken inte hänger med i kotsomläggning.

Det bulkar ju, vilket är den effekt man kan behöva, mekanisk hjälp - i itt all har jag vlt att inte lägga tusenlappar på ännu fler vitaminer eller andra "magprodukter" , det funkade ypperligt med kruskakli från vete, havrekli från havre, fiberhusk från psyllium. Men då får man inte vara allergisk. Men lite kruskakli är tämligen RENT. 

 

Men jag är fortf. lite sugen på det mörka brödet eller dansk fullgrovsbröd , mörkt bröd där det inte är färgämnen eller tillsatser eller säljknep inblandat, huruvida man skulle kunna tekniskt sett ge sig sådant bröd istället för lch-bakandet med alla fröer, som jag personligen inte riktigt tar till mig att vara bättre, inte bättre än det danska brödet, för mig. Fröbrödet mättar dessutom väldigt dåligt. Några nötter att bita i ger mer energi näring fett, men  men men... då försvinner ju VANA att-äta-macka.. gamla vanemönstret.. som kan vara svårt att lämna... i början men för kanske många.. sitter det så djupt att äta macka, vilket är socialstyrelsen fatala misstag!! at prånga på svenska folket de fullständigt vidriga sirapslimporna, industribrödet v/s genuint fullkornsbröd är ju två olika världar. Lite klippt råg..är ju ingenting mot den bakning som danskarna använder i sina bröd, jag ser det m.a.o som inte giftigt alls. Man kan leva lchf och byta ut fröbröder mot äkta rågbröd med fortsatt bra hälsoprametrar, OM magen tillåter. Eller ommagen är fysiologiskt tillvänjd, fiber : i form av gränsaker, lite frukt och grivt bröd.. en mage som aldrig mött en fiber.. kan regera våldsamt, min morsa skulle försöka "lära sig att äta annat bröd än vitt... det gick åt skogen 🤣 ... men känner flera andra som får "klökkänslor" så fort det finns något som är litee mörkare än vetemjöl. (min son är t.ex rätt fixerad vid föreställningen om att mörkt bröd.. "är inte bröd" /så är det väl med brödkulturen

 

Italien, jag kan inte se framför mig folk doppa grovt bröd i sina soppor såser och dressingar, inte heller sirapslimpor.. det är grov synd att kalla sirapsbröd för bröd över huvud taget. Apropå kolhydrater som sådana haha. Själv är jag inte kolhydrat-skrämd.. dock tillämpar jag strikt lchf.. då jag nu definitivt kört in en ny van, i detta livskapitlet och en vana jag vill och känner.. kan duga kanske i resten av mitt liv - men jag tåler allt bröd.. min mage tåler typ 99% av det utbud som finns att tillgå..så på kostfronten är jag nog lite lyckligt lottad. Gröt.. inget mig emot, men det är low carb som håller fläsket i trim.. jag slänger numera in sallad istället, när jag behöver bita (annat än kött eller vilket protein jag nu väljer).

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Gemma sade:

Däremot menar jag att grovkli, enbart skaldelarna kan, för vissa (som äter lchf), fylla en funktion, om man är förstoppad eller när peristaltiken inte hänger med i kotsomläggning.

Har man problem med förstoppning kan man med fördel äta riktig kostfiber istället för att låta spannmålens skal slipa upp tarmen och orsaka blödningar och läckage.

  • Gilla 4
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Broccoli och blomkåls mos med mycket smör och en del salt är väldigt näringsrikt, och gör det svårt att få förstopnning. Det är dessutom gott vilket man knappast kan säga om "skaldelarna" i brödet". Nåja smaken är olika, men i LCHF ingår "ovanjord grönsaker",som jag tycker är mycket godare än "skaldelarna", och näringsrikare.

se också: https://forum.kostdoktorn.se/topic/5079-förstoppad/

En bit ned i denna länk finns också bra råd om förstoppning: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/biverkningar#forstoppning

  • Gilla 2
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-04-26 at 06:46, HelgeK sade:

Broccoli och blomkåls mos med mycket smör och en del salt är väldigt näringsrikt, och gör det svårt att få förstopnning. Det är dessutom gott vilket man knappast kan säga om "skaldelarna" i brödet". Nåja smaken är olika, men i LCHF ingår "ovanjord grönsaker",som jag tycker är mycket godare än "skaldelarna", och näringsrikare.

se också: https://forum.kostdoktorn.se/topic/5079-förstoppad/

En bit ned i denna länk finns också bra råd om förstoppning: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/biverkningar#forstoppning

Dock, om man har IBS kan det vara bra att ha koll både på spannmål och broccoli/ blomkål som kan ge matsmältningsproblem . Det är superbra näring men alla får inte bra tarmfunktion av kål tyvärr.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eh, man får fucking vara utbildad  kostvetare innan man ens får lov att ens närma sig en livsmedelsaffär!

Likt förbannat så måste vi alla äta mat.. helst varje dag.. åtminstone varannan dag!

Iallafall så har vi alla lite olika problem, vågar lixom inte ens tänka på alla problem som de som inte skriver på det här forumet har!

Förmodligen är det lite samma tankegångar, men lite olika ingångar?

Eh, fullkorn, det är hela korn, det är fortfarande det enda som visat sig ha någon som helst effekt på typ GI!

Dvs pumpernickel.. helst surdegsjäst.. malt fullkorn är lika dåligt som allt annat mjöl,, dvs på tok för många snabba kolhydrater som tenderar att öka hyperinsulinemin!

Iallafall när man väl är drabbad utav IBS eller annat, så är det lixom inte helt säkert att det finns en quick fix diet!

Såå jag ger mitt råd, försök förstå ditt problem.. lider man av IBS och lite andra tarmproblem så är det kanske inte optimalt att käka en massa kål och andra livsmedel som är gasiga till att börja med!

Oandrasidan.. har man inte sådana problem, då funkar som regel en massa kål och andra grönsaker/gröna blad  perfekt som tillbehör!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är man överkänslig mot någon form av kost så skall man naturligtvis undvika att äta det. Om någon trodda jag anser att ALLA måste äta kål även om de är känsliga mot det, så var den tolkningen felaktig. Så även fortsättningsvis, om jag skriver om någon typ av mat, som har några goda egenskaper, så betyder det inte, att jag tycker att de som är överkänsliga mot det skall äta det.  ALLTSÅ ÄT INTE SÅDANT SOM DU ÄR ÖVERKÄNSLIG EMOT! Jag hoppas jag varit tillräckligt tydlig nu. 

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-04-25 at 08:15, HelgeK sade:

 

                                             h


Non-CV19 News: 
Whole grains are healthier than refined grains. But are they healthy? A meta-analysis found no benefit for weight. In subgroups (higher BMI, longer trials), whole grains increased weight. Most whole grains today are highly processed, digest rapidly, and raise blood glucose and insulin too much.

https://academic.oup.com/advances/article-abstract/11/2/280/5544783?redirectedFrom=fulltext

 

 

Jo, den här informationen går inte att negligeras helt, det mesta är numera både raffinerat, men högraffinerat - dock inte allt. Beroende på var på jordklotet man bor, tex.

 

Jag har nämnt, att beroende på vilken tarmflora du har, dels som individ men också mer el. mindre nedärvt utifrån geografisk position, matvanor sedvanor, vad åt dina föräldrar och generationer innan dess. Så föds barn med olika tarmflora, därefter fylls på med för olika individer olika dels förutsättningar till motstånd/immunitet, dels 

UPPTAGNINGSFÖRMÅGA samt ELEMINTIONSFÖRMÅGa, samt PROCESSFÖRMÅGA dvs kemiskt fysiollogiskt , celkurärt och HUR detta snynkar med hormonell balans.

M.a.o flera rätt komplicerade faktorer behöver samverka, istället för antagonisera varandra.. därför..... kan jag mena ibland att det kan tänkas vara (i mina ögon) en lätt överdrift att hävda : "fullkorn är farligt det är gifftigt" , ibland t.o.m tangera propaganda. Beroende på kontext och vilka detaljer man öht inberäknar eller behagar rationalisera bort.

 

Nu menar jag inte att du propagerar, enbart att du säljer LCHF tämligen hårt, på snudd till snävt.. jag t.ex en av alla miljoner på jorden, säger fortf. att en hederlig hyfsat gift- och raffineringsfri rågskiva ex.vis den danska (och btw danskar som folk sett.. har faktiskt annan tarmflora och motstånd gentemot både råkost och grönsaker, dvs spannmål , det förekommer inte sirap eller socker i den danska baskosten.

 

Gå till land för land, säg att pasta är GIFT, javisst.. i den formn vi känner! Men dt finns pastaprocesser dvs där vetet inte alls genomgår de högindustriella processer UNDER DE LEVNADSVILLKOR INKLUDERAT HÖGSTRESS överllt på jorden, och därför processar också mag- trmkanalen inkl. andr spjälkningsprocesser på enzymnivå osv, inte alldeles jämförbart rakt av, man kan egentligen alltså inte bara ställa Spanska befolkningens matvanor (som också äter mycet bröd, mig veterligen) bredvid Svenska befolkningens sirapslimpsätande.. se det som bröd och börja dra ekvationer om det, det bara kryllar av bias efter bias, efter bias i en oändligt skev ekvation i botten.

 

Jag säger inte att IBS är något att nonchlera, självklart inte, men att få kraftigt magont av lite fibrer, tyder ganska tydigt på att individen har en i grunden troligtvis mycket skev kosthållning, att några sädeskorn i veckan.. "demolerar" hela magen.. bortsett glasklar diagnosticerat och utrett organinsufficiens.. som man kan ha njurproblematik.. hjärtproblematik, ortopidiska tillstånd som konsekvent behöver uppföljas, synfel.. hörsel, you name it.. ingen är perfekt! Vi är inte maskiner! 

 

Jag har uteslutit bröd ur mitt liv, men inte för att jag betraktar t.ex fullkornsbröd av GOD kvalitet som saboterande min vikt, maghälsa eller allmänt, utan för att jag infört andra vanor, jag ser proteinet som i särklass det absolut viktigaste alltid i centrum av näringsintag.. på samma sätt kan man säga, att jag betraktar vitt socker som DDT, dvs GIFT.. ska inte förekomma i sund kosthållning, men det innebär inte att jag är livstidsdömd att ALDRIG får ge mig lite marabou/godis/kakor någon gång, vill inte.. men jag är ett industribarn som fötts in i varuutbudet så jämfört med socker i olika former! är för min del men så som jag bedömer.. rågbröd jämfört sett, i form av låt säga en liten skiva en gng/v eller regelbundet, dock ej dagligen! inte att omtalas som "gifftigt" "farligt" viktsaboterande", eller "fetmaskapande "eller "hormonstörande" 

 

Ja jag vet att det klrylar av ständigt inflödande rapporter, undersökningar etc, men jag är ändå inte beredd att skriva under på att en hederligt tillagad rågskiva, hotar ens hälsotillstånd, dricka fettkaffe som dagligvana, är isf mer hälsohotande, men eg. inte det heller - industrigenerationer har ofta om jag får säga.. upparbetat extremt och ibland extrmt onödig, motståndskraft. Men en rågskiva ger annan MÄTTNAD än majonnäs. 

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...