Jump to content

Emma


Emma01

Recommended Posts

Hej!

Jag är en typ 1 diabetiker och har länge funderat på att börja med LCHF. Jag är dock rädd angående ketonvärdet. Jag förstår inte riktigt vad ketoacidos innebär. Om jag börjar med LCHF och minskar mitt insulinintag och har bra blodsockervärden kan jag då få höga ketonvärden? Man får ju höga ketonvärden när det är brist på insulin i kroppen i och med att jag kommer att sänka basaldosen och bolusdosen (tänkte börja strikt dvs äta 20 g kh per dag) kommer jag då att ha insulinbrist i kroppen även om mina blodsockervärden inte är höga? Kan någon förklara detta för mig, tack.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

DietDoctor rekommenderar försiktighet vid diabetes typ 1 just med tanke på att minskad insulintillförsel kan göra att man hamnar nära gränsen för ketoacidos. Om man missar en spruta eller om pumpen krånglar så kan det bli farligt innan man märker något. Jag hade nog börjat med typ 100 g kh per dag, i alla fall till att börja med. Äter du vanlig kost nu så får du rimligen ändå mycket stora vinster med liberal LCHF. Läs mera på hemsidan: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/lchf-och-diabetes

Lycka till och posta gärna i tråden hur det går för dig!

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Kjell Granelli sade:

DietDoctor rekommenderar försiktighet vid diabetes typ 1 just med tanke på att minskad insulintillförsel kan göra att man hamnar nära gränsen för ketoacidos. Om man missar en spruta eller om pumpen krånglar så kan det bli farligt innan man märker något. Jag hade nog börjat med typ 100 g kh per dag, i alla fall till att börja med. Äter du vanlig kost nu så får du rimligen ändå mycket stora vinster med liberal LCHF. Läs mera på hemsidan: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/lchf-och-diabetes

Lycka till och posta gärna i tråden hur det går för dig!

Jag får nog börja lite mjukt och får se hur det funkar med mig. Tack för ditt svar!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Emma01 sade:

Hej!

Jag är en typ 1 diabetiker och har länge funderat på att börja med LCHF. Jag är dock rädd angående ketonvärdet. Jag förstår inte riktigt vad ketoacidos innebär. Om jag börjar med LCHF och minskar mitt insulinintag och har bra blodsockervärden kan jag då få höga ketonvärden? Man får ju höga ketonvärden när det är brist på insulin i kroppen i och med att jag kommer att sänka basaldosen och bolusdosen (tänkte börja strikt dvs äta 20 g kh per dag) kommer jag då att ha insulinbrist i kroppen även om mina blodsockervärden inte är höga? Kan någon förklara detta för mig, tack.

Det funkar med LCHF och typ 1, du skall bara skilja från typ 2!

Jag utgår från att du förstår skillnaden mellan typ 1 och typ 2/Hyperinsulinemi/insulinresistens?

Iallafall den stora fördelen för typ 1 är ett stabilare blodsocker, mindre doser tillsatt insulin.. dvs att tillsätta insulin är en räkneövning, antingen tar man för lite eller för mycket.

Hur som helst för typ 1.. litta samma som friska, man använder mer fett för sitt kaloribehov, därmed beghövs inte heller lika mycket insulin.

Dvs man får ett stabilare blodsocker.. dvs det blir färre felberäkningar av insulinbehov.

Oandrasidan.. finns fler sidor, till slut så får man även räkna på inulinbehovet för protein/aminosyror!

Hur som helst så skall typ 1 hålla god distans till ketoacidos.. medans typ 2 får lov att köra värsta ketosen, deras bukspottkörtel utsöndrar insulin och hindrar ketoacidos!

Iallafall  så är det som så att typ 1 oftast kan använda kolhydrater som kalorier.. iomed att de inte är insulinresistenta.. så det finns sällan anledning att lägga sig på lägsta nivå.

Oså till ketoacidos, det är ett tillstånd när det finns för lite insulin/när bukspottkötrteln inte utsöndra adekvata mängder, då innebär det dels höga blodsockernivåer samtidigt som det bildas ketoner i levern iomed att fett frigörs från adiopote vävnad!

Och som ett sidostick.. bantare/typ2/vissa motionärer kan komma upp till en ketonhalt på 6, sen så slår bukspottkörteln till och utsöndrar insulin för att bromsa lipolysen i adiopote vävnad!

Iallafall, så har vi den sk Optimala ketosen.. dvs mellan 1-3.. gäller för i övrigt friska/bantare/typ 2.. dvs man förbränner då inte mer fett, man stressar bara ämnesomsättningen.

Oså åter till typ 1, man måste inte befinna sig i ketos alls.. det behöver rätt sällan friska heller!

Summa summarum.. för typ 1, ett lågt och jämnt kolhydratintag ger stabilare blodsocker, enklare att räkna ut lämplig dos insulin.. man behöver inte ligga lika lågt på kolisar som typ 2/bantare!

Oså som brasklapp.. enligt SLV skall vi äta 50-60 E% kolhydrater.. strikt LCHF för bantare/typ2 kan inledningsvis landa på 5 E%.. dvs 20-25 gram, glöm det för typ 1, iallafall cirka 100 gram/20 E%, det är där man tangerar ketos!

Link to comment
Share on other sites

12 minuter sedan, Zepp sade:

Det funkar med LCHF och typ 1, du skall bara skilja från typ 2!

Jag utgår från att du förstår skillnaden mellan typ 1 och typ 2/Hyperinsulinemi/insulinresistens?

Iallafall den stora fördelen för typ 1 är ett stabilare blodsocker, mindre doser tillsatt insulin.. dvs att tillsätta insulin är en räkneövning, antingen tar man för lite eller för mycket.

Hur som helst för typ 1.. litta samma som friska, man använder mer fett för sitt kaloribehov, därmed beghövs inte heller lika mycket insulin.

Dvs man får ett stabilare blodsocker.. dvs det blir färre felberäkningar av insulinbehov.

Oandrasidan.. finns fler sidor, till slut så får man även räkna på inulinbehovet för protein/aminosyror!

Hur som helst så skall typ 1 hålla god distans till ketoacidos.. medans typ 2 får lov att köra värsta ketosen, deras bukspottkörtel utsöndrar insulin och hindrar ketoacidos!

Iallafall  så är det som så att typ 1 oftast kan använda kolhydrater som kalorier.. iomed att de inte är insulinresistenta.. så det finns sällan anledning att lägga sig på lägsta nivå.

Oså till ketoacidos, det är ett tillstånd när det finns för lite insulin/när bukspottkötrteln inte utsöndra adekvata mängder, då innebär det dels höga blodsockernivåer samtidigt som det bildas ketoner i levern iomed att fett frigörs från adiopote vävnad!

Och som ett sidostick.. bantare/typ2/vissa motionärer kan komma upp till en ketonhalt på 6, sen så slår bukspottkörteln till och utsöndrar insulin för att bromsa lipolysen i adiopote vävnad!

Iallafall, så har vi den sk Optimala ketosen.. dvs mellan 1-3.. gäller för i övrigt friska/bantare/typ 2.. dvs man förbränner då inte mer fett, man stressar bara ämnesomsättningen.

Oså åter till typ 1, man måste inte befinna sig i ketos alls.. det behöver rätt sällan friska heller!

Summa summarum.. för typ 1, ett lågt och jämnt kolhydratintag ger stabilare blodsocker, enklare att räkna ut lämplig dos insulin.. man behöver inte ligga lika lågt på kolisar som typ 2/bantare!

Oså som brasklapp.. enligt SLV skall vi äta 50-60 E% kolhydrater.. strikt LCHF för bantare/typ2 kan inledningsvis landa på 5 E%.. dvs 20-25 gram, glöm det för typ 1, iallafall cirka 100 gram/20 E%, det är där man tangerar ketos!

Tack för ditt svar. Om jag nu har förstått dig rätt så menar du att det är farligt för typ 1 diabetiker att gå på en strikt LCHF dvs 20-25 gram kolhydrater/dygn?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, Emma01 sade:

Tack för ditt svar. Om jag nu har förstått dig rätt så menar du att det är farligt för typ 1 diabetiker att gå på en strikt LCHF dvs 20-25 gram kolhydrater/dygn?

Nej, det är inte farligt. Det finns typ 1 som fastar flera dagar utan problem. Men det kräver invänjning och kunskap om hur kroppen funkar. Fråga gärna i Facebook-guppen "Smarta Diabetiker (Gruppen)" som det tipsas om ovan. Där finns många typ 1 som äter minimum av kolhydrater och fastar.

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

17 timmar sedan, Emma01 sade:

Tack för ditt svar. Om jag nu har förstått dig rätt så menar du att det är farligt för typ 1 diabetiker att gå på en strikt LCHF dvs 20-25 gram kolhydrater/dygn?

Jag menar att typ 1 inte skall följa råd för typ 2/bantare!

Det är inte farligt för typ 1 att köra strikt LCHF/Keto, men det kräver en hel del erfarenhet, nya recept, nya vanor samt en anpassning av kroppens förmåga att i huvudsak använda fett som främsta kalorikälla (man måste inte nödvändigtvis befinna sig i ketos som typ 1)!

20-25 gram kolisar.. 5E% är induktionsfasen.. det blir rätt lite kolhydrater.. väldans lite faktiskt, mest bara gröna blad.. då kan man om man har en fungerande bukspottkörtel få en massa omställningsproblem/man mår skit, det brukar gå över på 4 veckor.. för de som har en fungerande bukspottkörtel!

Såå jag vill främst pepåka att det är en väldans skillnad mellan typ 1 och typ 2, du måste hur som helst tillsätta insulin via spruta eller pump, en (kanske den enda fördelen är att du antagligen inte är insulinresistent?) men det går att göra om man framhärdar.. där vill du antagligen inte hamna, dvs dubbel diabetes?

Såå, du har nackdelar men oxå fördelar, du behöver tillsätta insulin antingen genom spruta eller pump.. det blir hur som helst aldrig lika exakt som om du hade en fungerande bukspottkörtel.. så LCHF/Keto för typ 1 handlar till stora delar om mindre felberäkningar av tillsatt insulin!

Oså.. finns det insulinbantning.. en bland typ 1 förekommande  metod att gå ner i vikt.. undvik detta som metod.. iallafall om du fortfarande äter enligt SLV!

Nu tror jag att jag börjar bli lite tråkig/många förmaningar.. så vet du då vad jag gör, jag länkar till Dr Bernstein, han är själv typ 1, han är gammal.. han är egentligen Ingenjör, han är typ 1 sedan barndomen!

Iallafall så jobbade hans fru på något labb, så hon kunde låna hem lite utrustning, han fann då att hans typ 1 inte alls var i kontroll!

Såå vad tror du att han gör, han började en utbildning till läkare på äldre dar.. till stora delar på grund av att få sina erfarenheter publicerade i vetenskapliga tidskrifter!

Du kan Googla på Dr Bernstein Diabetes Solution, finns hur mycket som helst, han är hur tråkig som helst att lyssna på!

Så här får du en gammal länk;

https://www.youtube.com/watch?v=BdxPfxIbKqo

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...