Jump to content

En normalviktig & en underviktig


Galadriela
 Share

Recommended Posts

Hejsan!

Jag & min sambo tænkte børja med lchf imorgon. Jag vill prova før att se om jag blir bættre i magen men också før att jag alltid varit rædd før att gå upp i vikt. Jag har alltid varit "normalviktig" men vill finna en kost som jag kan leva på utan att gå runt och kænna mig hungrig hela tiden før att jag ær rædd før att få i mig før mkt  Kalorier 😬 Jag kastade min våg før 3 år sedan. jag blev besatt av att væga mig varje dag och den gav mig ångest 🤭 Men som sagt,ær lite rædd før att jag ska lægga på mig på lchf också 🤐 Vad har ni før tips?

Min sambo dæremot ær underviktig og har vældigt svårt før att gå upp i vikt. Kan lchf vara ett alternativ før honom? Har næmligen læst att lchf ær viktstabiliserande,stæmmer det? Borde han inte gå upp i vikt isf!?

Mina frågor  jag lurer på ær;

  • Ska jag følja en strikt lchf (gør inget om jag går ner något kilo) eller ska jag køra på liberal? Jag ær som sagt lite rædd før att gå upp i vikt.
  • Ær det ett MÅSTE att veta sin vikt før att få fram protein mængd och fett mængd man ska æta? 😬 Om inte, hur mkt fett och protein ska jag æta?
  • Min sambo som kæmpar med att gå upp i vikt, tips tack! Ska han prova med lchf liberal? 

Tacksam før svar 😀

 

Mvh Frida

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om din man kommer att gå upp i vikt eller inte beror på varför han inte kan gå upp i vikt. Det kan finnas många orsaker. Däremot kommer han säkert inte att gå ner ytterligare eftersom han inte har nåt att gå ner. 

En anledning till att vissa har svårt att gå upp i vikt är att de inte kan tillgodgöra sig proteiner de äter pga dålig matsmältning dvs dåligt med magsyra och/eller enzymer. För att ta upp fett är gallan central. Både enzymer och galla styrs av bra magsyra. Bra magsyra är bland annat beroende av att vi äter salt för att få klorid att bilda magsyra. 

En annan anledning kan vara att maten åker för fort genom tarmen pga tarmproblem. Avföringsprov avslöjar detta. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

On 2020-05-31 at 19:16, Gunnar Enequist sade:

Intressant resonemang också för mig, eftersom jag inte kan gå upp i vikt så som jag önskar. Har alltid varit smal, trots idogt ätande med bl.a. täta måltider. Kan du ge tips på var jag kan läsa mer om magsyran respektive tarmproblemen så vore jag tacksam.

 

Både Dr Rostenburg ( https://m.youtube.com/channel/UClf8sIR9DiciZwCY89YdTeg) och Dr Berg ( https://m.youtube.com/user/drericberg123) pratar om detta på sina youtube-kanaler. Nu tog jag länkar till kanalerna, så får du klicka dig runt bland videosarna. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...