Jump to content

Alkotest och ketos


Ekner
 Share

Recommended Posts

Intressant fråga! Jag hittade detta hos polisens Nationell Forensiskt centrum. Där nämns aceton som ett störande ämne. Så jag gissar på att det kan hända beroende på hur mätutrustningen fungerar.

"Vid mätning av alkoholhalt i utandningsluft är det viktigt att ett bevisinstrument kan mäta korrekt utan påverkan av störande ämnen. Störande ämnen förekommer alltid i utandningsluften om än i mycket små mängder. Med störande ämnen avses ämnen som till den kemiska uppbyggnaden liknar etanol och som kan påverka ett instruments mätresultat. Etanol är den alkoholtyp som finns i öl, vin och sprit. Störande ämnen kan exempelvis komma från spolarvätska, bensin eller lösningsmedel, men kan också produceras i kroppen. Hos personer med diabetes kan små mängder aceton förekomma i utandningsluften."

https://nfc.polisen.se/kriminalteknik/alkohol-och-droger/alkoholutandning/

Jag vet inte vad de menar med små mängder, men man kan förvänta sig att hos personer som har just börjat med ketogen kost kan man finna en hel del aceton i utandningsluften. Aceton är ju den minsta ketonen.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker mig känna igen frågan. Den var säkert uppe till diskussion i kolhydrater.ifokus för många år sedan, på den tiden när allt diskuterades där. Så längesedan att jag tyvärr inte minns vad man kom fram till. Kanske går det att hitta med sökfunktionen. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Peter B sade:

Man kan alltså använda en alko-mätare som ketonmätare? 😉

Utandningsketonmätare är inget annat än en alkomätare där man man har en liten annan skala.. oså bör man inte ha druckit alkohol när man mäter utandningsketoner.

Iallafall det Effie är inne på hände för några år sedan, dvs det var en pilot som var kraftigt överviktig.. piloter måste ha hälsointyg för att behålla sin pilotlicens.. iallafall för att få flyga komersiella flygplan!

Dvs de sade till honom att om du inte går ner i vikt så förlorar du ditt hälsotillstånd och därmed din pilotlicens!

Sagt och gjort, han ville behålla jobbet, så han bantade.. ovidkommande vilken metod, (eventuellt flygvärdinnedieten?) så hamnade han i ketos, wonder why?

Hur som helst fastnade han i en alkokontroll och fick utslag, blev avstängd ett tag, tills man fann att det var ketoner.. inte alkohol!

Det var på den gamla goda tiden då ketoner nästan var okända, förutom för typ 1 diabetiker!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...