Ulle Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 Hej, Har just hört från kostråd kring GI att det är skillnad på varm och kall potatis. Att kall potatis gör att stärkelsen blir mera svårupptaglig för kroppen. Stämmer detta för LCHF att det är mindre kolhydrater i kall potatis och isåfall hur mänga kolhydrater är det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 Mnjae..ät all din mat kall.. om du är inne på det spåret! Hela grejen med potatis är att de inte är särskildt upptagliga före de är tillagade, iomed att de består främst utav väldans långa och komplicerade kedjor av glukos. Gäller för övrigt en massa andra rötter! Det i sig betyder främst att det var kokonsten som gjorde att vi utvecklades som Homo Sapiens Sapiens! Oså till potatis.. egentligen inte fel alls som föda, rätt hög mättnadsgrad osv. Iallafall så är skillanden mellan nykokt potatis och kall sådan rätt minimal, man pratar då om resisstent stärkelse, dvs potatis består främst av stärkelse, dvs långa kedjor av glukos! Hur som helst, kokt potatis som sen får kallna, då kommer iallafall delar att återgå till vad man menar är retrograd resistante starch! Bäst är såklart att äta all potatis rå och okokt! Give it a try, du lär märka skillnaden, främst iomed att de olika länga stärkelsekedjorna som magen/tunntarmen inte bryter ner kommer att göra det i tjocktarmen där en hel del zonoser bakterier annat lär gotta sig på detta och bilda en massa gas.. i bästa fall oxå en del SCFA.. dvs jävligt korta fettsyror, vilka är hälsosamma per se, men gaserna luktar som surströming! Slut på mitt raljerande.. iallafall så finns det en annan trend/fanns iallafall ett tag och det var att dricka potatisstärkelse.. litta samma tänk! Oså till försvar till potatis, det ä'r en rotfrukt (ingen grönsak) som innehåller komplicerade former av stärkelse, de är ett av de födoämnen som ger snabbast mättnad! Dvs om man i stället skulle betrakta potatis som en grönsak, dvs jag föredrar det, då är de bara ett tilltugg.. kokt stekt eller kalla! Iallaafall när jag ändå är på G, det finns mer där att utforska som ger gaser och SCFA i tjocktarmen, först så vill jag nämna Jordärstkocka! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulle Posted June 28, 2020 Author Share Posted June 28, 2020 Okej, Vill mera få koll på hur mycket potatis jag kan äta och ändå gå på strikt LCHF - och får egentligen inte ihop potatis till LCHF eftersom det är en rotfrukt som du säger full av stärkelse. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 28, 2020 Share Posted June 28, 2020 Du får äta hur mycket potatis du vill, grejen är väl att vid någon nivå så är det inte LCHF längre! Så jag föreslår en halv potatis om dagen att börja med cirka 8 gram kolisar, dvs det är inte ens värt besväret att koka en halv potatis! Då skulle jag i stället sattsa på kål i alla dess former.. gärna vitkål för att fylla ut tallriken,, tugga tugga! Det är som du säger potatis är stärkelserika och på det så lever vi i en matkultur där potatis är huvudfödan! Iallafall så är fett huvudfödan på LCHF! Såå du får en frisedel utav mig att äta en (1) halv stor potatis om dagen, om du inte är diabetiker, räknar då det som 8 gram kolisar! Dvs det är inte ens värt besväret att köpa hem, festa loss på kål och andra grönsaker i stället! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Du skulle kunna testa hur ditt blodsocker reagerar på kokt och koktkall potatis med en blodsockermätare. Potatis är mest vatten och lite kolhydrat. Enligt matkalkyl är en rå potatis på 100 gram = 12 gram kolhydrat. En kokt potatis på 100 gr = 15 gram kolhydrat. Jag gissar att en koktkall är lika med en kokt om den inte suger tillbaka vatten. Om vi äter en rå potatis är frågan hur mycket blodsocker vi får ut av kolydraten, kanske inget. Om vi äter en kokt gissar jag att vi får ut det mesta av kolhydraten som blodsocker. Om vi äter en koktkall någonstans däremellan kanske för jag har som du hört att de bindingar som finns mellan glukosmolekylerna löses upp eller blir mer lättlösliga av värme och återgår i viss mån till ett svårlösligare tillstånd efter nedkylning. Detsamma ska tydligen gälla för ris. Jag äter aldrig rå potatis. Jag äter ibland lite tillagad potatis varm och ibland koktkall. Det jag märker (utan att mäta) är att jag får bodsockerpåverkan (snabbt ras i blodsocker) oavsett vilken form jag äter potatisen och den kan komma flera timmar efter jag ätit. Blodsockerpåverkan gillar jag inte och äter därför bara lite potatis ibland för det är ju gott till sillen och potatissallad är bra ta-med-mat. Konstigt nog får jag inte alls samma påverkan av sötpotatis som jag äter en del av när jag är på paleohumör. Får inte fram kolhydratinnehållet i sötpotatis. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Sötpotatis ca 17 gr kolhydrater/100 gr. Lite lägre GI i och med lite mer fibrer. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Diet Doctor guide (som inkluderar gröösaker både ovan och under jord): Grönsaker och LCHF – bäst och sämst https://www.dietdoctor.com/se/lchf/gronsaker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Det är väl resistent stärkelse du är ute efter. En del av stärkelsen i potatisen omvandlas när den kallnar till en form som tarmen inte tar upp, utan den går vidare till bakterierna i tjocktarmen. Hur mycket det är vet jag inte. Men att äta och mäta är ofta en bra idé. Det går nog att hitta andra trådar om detta, här och på andra ställen. Potatismjöl är väl det som man oftast tänker på för resistent stärkelse. Rå potatis vet jag inte varför man skulle äta. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Jag hittade den här tabellen på forumet, 6 år gammal. Som jag förstår betyder potatisstärkelse potatismjöl. Även "Maggan" (Margareta Lundström) har kommenterat tabellen. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulle Posted June 29, 2020 Author Share Posted June 29, 2020 Tackar för alla era kloka och bra inlägg. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted July 1, 2020 Share Posted July 1, 2020 On 2020-06-29 at 21:12, Effie sade: Rå potatis vet jag inte varför man skulle äta. För att det är väldigt gott, förstås. Och också ger en del resistent stärkelse. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted July 1, 2020 Share Posted July 1, 2020 Har nu testat varm och kall potatis. n=1 Kall pot. 5.2 ej fastande Efter 1 Tim 5.6 2 Tim 5.7 Varm potatis 5.1 Ej fastande 1 Tim 5.7 2 Tim 5.7 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Hade varit roligt att följa dina världen upp till 5 timmar också. Bra experiment Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 1 timme sedan, Erik 2 sade: Hade varit roligt att följa dina världen upp till 5 timmar också. Bra experiment Var lat. Den mesta höjningen brukar ske efter ca 2 Tim. Testet gjordes samma tid på dagen. Dag 1 kall och dag 2 varm. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Testat rårakor, med ägg, potatis och salt. n=1 Stekta ca 1 min per sida. Tyvärr inget blskr före. Får bli en annan gång. Blskr efter 1 h 5.4 mmol 2 h 5.0 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Ja nästa gång måste du också berätta hur mycket potatis du åt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Ca 120 gr potatis, 1 ägg och skagenröra med västerbottenssost. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Rårakor, 120 gr potatis och 1 äggula. Stekt i smör ca 1,5 min på varje sida. 1/2 pak bacon Grönsallad 4,7 blskr innan, ej fastande Efter 1,0 Tim 4,8 2,0 5,2 3,0 4,9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ethel Loberg Posted April 19, 2021 Share Posted April 19, 2021 On 2020-06-28 at 23:34, Zepp sade: Du får äta hur mycket potatis du vill, grejen är väl att vid någon nivå så är det inte LCHF längre! Så jag föreslår en halv potatis om dagen att börja med cirka 8 gram kolisar, dvs det är inte ens värt besväret att koka en halv potatis! Då skulle jag i stället sattsa på kål i alla dess former.. gärna vitkål för att fylla ut tallriken,, tugga tugga! Det är som du säger potatis är stärkelserika och på det så lever vi i en matkultur där potatis är huvudfödan! Iallafall så är fett huvudfödan på LCHF! Såå du får en frisedel utav mig att äta en (1) halv stor potatis om dagen, om du inte är diabetiker, räknar då det som 8 gram kolisar! Dvs det är inte ens värt besväret att köpa hem, festa loss på kål och andra grönsaker i stället! On 2020-06-28 at 23:34, Zepp sade: Du får äta hur mycket potatis du vill, grejen är väl att vid någon nivå så är det inte LCHF längre! Så jag föreslår en halv potatis om dagen att börja med cirka 8 gram kolisar, dvs det är inte ens värt besväret att koka en halv potatis! Då skulle jag i stället sattsa på kål i alla dess former.. gärna vitkål för att fylla ut tallriken,, tugga tugga! Det är som du säger potatis är stärkelserika och på det så lever vi i en matkultur där potatis är huvudfödan! Iallafall så är fett huvudfödan på LCHF! Såå du får en frisedel utav mig att äta en (1) halv stor potatis om dagen, om du inte är diabetiker, räknar då det som 8 gram kolisar! Dvs det är inte ens värt besväret att köpa hem, festa loss på kål och andra grönsaker i stället! Jomenvisst koka en halv potatis kuuul 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaerrma Posted June 12, 2021 Share Posted June 12, 2021 On 2021-04-19 at 21:03, Ethel Loberg sade: Jomenvisst koka en halv potatis kuuul Eller två pyttesmå 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.