Jump to content

Storbritannien tar upp kampen mot fetma


Sniffe
 Share

Recommended Posts

11 hours ago, Sniffe said:

Intressant att följa hur väl dom lyckas.

Tyvärr verkar de inte ha så stora chanser att lyckas. Det tycks handla om det gamla konceptet energy in – energy out. Britterna ska cykla mera och äta mindre. Men samtidigt ska de äta grönsaker eller frukt 5 gånger om dagen.

Boris Johnson antyder att hans viktminskning med 6 kg beror på att han joggar med hunden, men mer sannolikt är att det handlar om fasta. Intensivvård är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Man kan nämligen inte äta något medan man behandlas på intensivvården. Tyvärr är det både fett och muskler som försvinner vid intensivvård.

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, HelgeK said:

I Sverige struntar politikerna i folkhälsan.

Riktigt så enkelt är det inte. I Sverige överlämnar politikerna ansvaret för kosten till Livsmedelsverket, som tillsammanns med övriga nordiska länder producerar något som kallas Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR, som i praktiken är en avskrift av de amerikanska näringsrekommendationerna. Och maten i skolor, fängelser, sjukhus, äldrevård m.fl. institutioner måste vara sammansatt enligt NNR. Och livsmedelsverket propagerar för att vi alla ska äta enligt NNR. Med känt resultat. Och naturligtvis har de multinationella kemi- och livsmedelsföretagen stort inflytande över NNR.

 • Like 3
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Borje said:

alla ska äta enligt NNR

 

För den som inte har tid att läsa all text på länken om NNR så följer här ett sammandrag:

FETT

Intaget av mättade fettsyror bör begränsas till mindre än 10 E%.

Intaget av transfettsyror ska minimeras.

Rekommendationen för det totala intaget av fett är 25-40 E%

KOLHYDRATER

Rekommendationen för det totala intaget av kolhydrater är 45-60 E%

Intaget av tillsatt socker bör vara under 10 E%

Dessa "rekommendationer" är alltså förklaringen till att barnen i skolan blir överviktiga och patienterna på sjukhusen blir undernärda. Ingen vågar servera skolbarnen mera nyttigt fett eller sjukhuspatienterna mindre mängd kolhydrater.  

 • Like 4
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, HelgeK sade:

I Sverige struntar politikerna i folkhälsan

Ja det märks inte när man ser olika debatter i media men går man in på partiernas hemsida kan man hitta en del anmärkningsvärda saker.

(Liberalerna) Mer GMO till folket?
"Vad vi äter spelar stor roll för hur vi mår. Och hur vår mat och våra livsmedel produceras spelar stor roll för klimatet och miljön. Allt fler väljer mat som både är mer hälsosam och har mindre klimatpåverkan. Det behövs ett hållbart kretslopp där näringen går från jord till bord och sedan tillbaka till jorden. Bioteknik (GMO) kan bidra till bättre skördar och näringsinnehåll."

(Miljöpartiet) Starkare växtskydd. Hade varit bra om dom talat om hur det ska gå till/vilka metoder de vill nyttja.
"I ett förändrat klimat riskerar problem med skadedjur och växtsjukdomar att öka. Miljöpartiet vill ha ett starkare växtskydd utan skadliga bekämpningsmedel."

(Centerpartiet) Vil se en tydlig, obligatorisk klimatmärkning av livsmedel. Hur skulle detta hjälpa folkhälsan?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/28/2020 at 1:14 PM, Borje said:

Intensivvård är ett effektivt sätt att gå ner i vikt.

För den som är intresserad av inte fullt så drastiska metoder för viktnedgång kan jag berätta att Vetenskapsradions serie från i vintras om fetmaepidemin går i repris. Någon snabb och effektiv metod (som t.ex. LCHF) presenteras inte, tyvärr. I dagens avsnitt talar man emellertid om den franska måltidsregimen: frukost, en trerätters lunch och en middag med tre eller fyra rätter. Den sägs vara förklaringen till att fransoserna in har blivit lika feta som befolkningen i många andra länder. Jag accepterar det och anser att vi bör införa den matordningen i Sverige så snart som möjligt.

Men,vid närmare eftertanke, det var ju så vi åt i Sverige på 1950-talet! Vanliga människor åt väl inte trerätterslunch precis, men vi som var barn då fick verkligen inga mellanmål i tid och otid. Återinför det traditionella svenska måltidsupplägget!

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Såg denna artikel som jag tycker va allt annat än bra. https://timbro.se/smedjan/kronikor/tjockisar-behover-inte-staten/ 

"Att gå i en affär, strunta i salladsdisken för att röra sig bort mot snackshyllan är trots allt ett val som människor själva väljer att göra. Det är också ett val som för många sätter guldkant på tillvaron. Att fira slutet på en jobbvecka med en bra film och en skål ostbågar eller att gå ut på krogen för att ta ett par öl, äta en hamburgare och se en fotbollsmatch är alla val som kan sätta färg på en grå vardag och göra livet lite mer värt att leva.

Fria val är även en central del av att vara människa – att tillåtas ta ansvar för och forma sitt liv efter egna önskemål. Det just det Boris Johnson själv gjorde – han prioriterade bort ett par öl och fish and chips i veckan till förmån för joggingturer och en bättre hälsa. Han tog ansvar, och formade sitt eget liv efter sina egna preferenser. Det borde han också låta den brittiska befolkningen göra."


Är väl knappast så att alla med fetma har det för att det är så dom har valt att forma sina liv. Många har inte tillgång till bra stormarknader (food desert) och alla kan/vill inte betala hur mycket som helst för högre kvalitet och ekologiska produkter. Många saknar också en hel del kunskap om hur maten påverkar deras hälsa. Politiker borde absolut göra mer för folkhälsan istället för att lura folk med dåliga kostråd.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Några korta tankar. 

Att med fri vilja äta sig sjuk kan man kanske göra i ett samhälle där man själv betalar för all sjukvård man sen behöver. Att göra sitt bästa för att vara frisk borde kanske ses som en solidaritetshandling mot samhället och de nära i länder där sjukvården är fri.

Men å andra sidan så handlar de där valen nog oftast om beroendebeteende och då är frågan om samhället inte ska ta ansvaret för att man tillåtit försäljning av drogen, jfr alkohol, tobak och medicin. 

Jag gör mitt bästa för att vara frisk för min egen skull, vill inte hamna i lidande, och för min familj, vill vara kvar stark länge. 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, Erik 2 sade:

Att med fri vilja äta sig sjuk kan man kanske göra i ett samhälle där man själv betalar för all sjukvård man sen behöver.

Denna fråga skrämmer mig; Minns att jag lyfte frågan om hälsan för många år sedan när företagen skulle ta över rehab-ansvar. Om företaget ska betala för sina anställdas rehab, har de då rätt att kräva ett hälsosamt leverne? För det spelar ju ingen roll vad som orsakat rehabbehovet... Många tyckte jag var konstig som ens lyfte frågan men om ett företag, eller skattepengar för den delen, ska bekosta sjukdom till följd av ohälsosamma val så är det kanske rimligt att de får tycka till om rökning, övervikt, stillasittande, MC-åkning, bungy-jump, extremsport, sportdrycksdrickande...? Men var går då gränsen?? Och vem har rätt att bestämma vad som är hälsosamt? 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag hade ett samtal med en person, som tyckte att det var kränkande när företaget ville ordna typ morgongymnastik för alla medarbetare. Det skulle vara inom arbetstid, men obligatoriskt. Vet inte hur det gick med det där, men personen i fråga blev arg på mig för att jag inte tyckte att det var kränkande.

Men det är en svår fråga, hur mycket man kan kräva av medarbetare. Jag själv har i mer än 30 år varit egen företagare och att vara frisk har haft väldigt hög prio.

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Om man har följt myndigheternas kostråd hela livet och blir metabolt sjuk.

Jag hörde en gång en akutläkare som sa att om de slapp mc- och ridolyckor skulle de inte ha jättemycket att göra. 

Om man jobbade med försäkringslösningar skulle premien variera utifrån livsstil och val och försäkringsfallen (bolagens utbetalningar) skulle visa vilka val och livsstilar som ger flest skador. 

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...