Jump to content

Lchf och cancer


ElinM
 Share

Recommended Posts

Hej,

Jag är ny på forumet och undrar om det finns någon här med erfarenhet av lchf som ”cancerkost”, dvs. någon här som har/haft cancer och äter lchf och som kan uttala sig om hur det påverkat hälsan?
Jag har läst ett flertal artiklar här och på andra sidor i ämnet men vill gärna veta mer. 
Självklart är alla som har ett intresse i ämnet fria att kommentera, jag letar inte enbart efter andra i liknande situation.

Kort om mig:

Kvinna, 39år. 170cm/68kg. Mycket fysiskt aktiv. Drabbades av cancer första gången 2019, opererades och strålades. Nu återfall 2020, nyligen opererad och inväntar strålbehandling. Frisk i övrigt. 

Ätit LCHF i kortare perioder till och från sedan 2010, mår bra av det men slutat av ren bekvämlighet. Började med LCHF igen i juli 2020 i samband med återfall i cancer och äter idag strikt lchf. Planerar att fortsätta med det av hälsoskäl och med förhoppningen att minska risken för återfall i cancer. Jag är alltså inte ute efter viktminskning i första hand, även om min idealvikt ligger -3kg (65kg).

Mvh Elin 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag har än så länge ingen erfarenhet av cancer, vilket jag är glad för.. än så länge!

Hur som helst så är cancer dina egna celler som går beserk!

Vi har mekanismer för detta, främst Autofagi och Apoptos, dvs att bryta ner gamla celler och ta hand om de som uppför sig på ett oroväckande sätt.

Dvs det uppstår sådant hela livet i olika celler i våra kroppar, om inte Autofagin fixar det så skall Apoptosen sköta det!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Autofagi

https://sv.wikipedia.org/wiki/Apoptos

Hur som helst så har vi warburgeffekten;

https://sv.wikipedia.org/wiki/Warburg-hypotesen

Dvs det finns folk som tror att han fick Nobelpris för detta, det är fel, han fick Nobellpris för annat!

Iallafall, så fann han att cancerceller levde till stora delar utav glukos.. senare har man vederlagt hans ursprungliga teorier när man funnit cancerformer som lever av fett och/eller protein, samt andra som gör sina egna ketoner.

Sååå, i dag använder man fortfarande Warburgeffekten för att hitta cancer, dvs där extra mycket glukos används kan man misstänka cancer.

Iallafall; "Glucose metabolism could be used to selectively destroy cancer cells"

https://www.news-medical.net/news/2004/05/15/1582.aspx

"Low-carbohydrate, high-protein diets may reduce both tumor growth rates and cancer risk"

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-06/aafc-lhd061411.php

"What Cancer Cells Do Differently"

https://www.cancerquest.org/cancer-biology/cancer-metabolism?gclid=CjwKCAjwj975BRBUEiwA4whRB-PAcNdoDqTS7G5xsgMeX9gxO1FbQ8a7pRDXrJf4Fego6sukd5YPlhoCCdQQAvD_BwE

Iallafall så ser det väldans olika ut i olika ut, i olika ställen i kroppen.

Sååå, beroende på cancerorsak, så har jag en liten sammanfattning, så gott jag kan, dvs cancer är vära egna celler, som goes bezerk.. iallafall när vi kommer till deras överlevnad så lär det handla om att de specefikt är anpassade till att utvecklas i vår kropp.. under vårt liv, den korta tid vi lever.

Så vad vill jag säga.. jo det finns de cancerformer som gynnas av Metabolt syndrom/Hyperinsulinemi, sådant kan man undvika om man bara blir medveten om detta, ändrar kost och livstil.. men det borde man kanske ha gjort redan i unga år?

På det så kan man drabbas utav cancer av olika externa anledningar, eller dålig Autofagi/Apoptos, redan i unga år.. gener spelar säkert en stor roll oxå?

Hur som helst.. LCHF botar inte cancer per se, lika gäller fasta och vegandiet!

Så till försvar för LCHF, fasta och vegan, rawfood, andra rätt radikala dieter, det kan plocka bort något dåligt eller tillföra något som kan behövas?

Gå ut på Youtube, där får du en massa vittnen på att just deras kost botat dem från cancer!

Dvs det är en djungel av olika kostråd/livstilsråd.. mest förmodligen har de fått hjälp av läkare i allvarliga fall, om inte annat så har de fått sig en tankeställare.

Inte nog med det, ju äldre vi blir, ju mer cancerceller.. tex så lär cirka 80% av alla män över pensionsåldern ha Prostatacancer.. cirka 99% har det i en godartat form, det märks främst som dålig förmåga att tömma  blåsan.

Kvinnor som är äldre får bröstcancer, de flesta godartad sådan.. dvs de dör oftast innan i annat innan det hinner bli olycksbådande!

Dvs de vanligaste cancerformerna förekommer i våra reproduktiva organ, iomed att de har en högre cellomsättning, som kan gå fel!

Bara som en liten utläggning om cancer!

Glömde livmodershalscancer.. man pratar här om olika virus eventuellt sexuellt överförda?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack Zepp!:)

Det är det du belyser som gör mig villrådig, alla ”överlevare” som förespråkar helt olika kostråd på youtube och i andra kanaler. Och så den svenska cancervården ovanpå det som uppmuntrar till att inte bara ”äta det som gör att du mår bra” utan även ”det som gör dig glad!”. Dvs. ”unna sig” under en i övrigt tuff tid. Särskilt när patienten som jag är normalviktig och frisk i övrigt. 

Fick fina tips från Sniffe ovan, fastnade särskilt för avsnittet med Fabin Bolin. Jag tänker anamma hans inställning till kost och jag kommer välja lchf/keto som min väg bland annat mot bakgrund av evidens som du hänvisar till ovan. 


När jag insjuknade 2019 gick jag över till lchf direkt. Jag åt det under hela min behandlingstid (5mån). Men efter besked om en ”väldigt god prognos” och informationen och kostråden jag fick av dietist inom cancervården återgick jag till att ”äta allt” (inklusive godis och snacks som snart resulterade i några extrakilon). 2020 var cancern tillbaka.

Lchf/keto har många fördelar i övrigt så jag ser det inte bara som mitt val av ”cancerkost”. 
Jag tänker att det är rätt val för mig oavsett.

 

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Länkar till en tweet av Paul Mason: 

Fritt översatt: För att minska risken för cancerdödlighet verkar det vara klokt att kontrollera fruktosintaget. Bevis för att cancer främst är en metabolisk sjukdom ökar. det går inte att bortse från att kost har betydelse när det gäller cancer.

Tweeten är föranledd av en studie kring fruktos (ena molekylen i vanligt socker) och cancer. Sockerfritt är ett gott hälsoval i alla lägen! 

Fructose contributes to the Warburg effect for cancer growth

Link to comment
Share on other sites

Thomas Seyfried, Boston College, anser att Warburg hade rätt men inte hade funnit den andra komponenten som fullt bevisar teorin, att cancer är en metabolsjukdom på mitokondrienivå. Cancercellen kan skaffa energi från två håll, bägge genom fermentering, antingen genom att fermentera socker eller genom att fermentera amonisyran glutamin. Socker är ganska lätt att städa ur sin diet men glutamin är mycket svårare och Seyfried rekommenderar användningen av en glutamin blockerarande medicin. 6-Diazo-5-oxo-L-norleucine (DON). Johns Hopkins skriver följande: 

6-Diazo-5-oxo-L-norleucine (DON), an unconventional amino acid having a structure similar to that of L-glutamine, was first isolated in the 1950’s from Streptomyces bacteria. DON broadly blocks glutamine utilizing reactions in cancer cells, and has shown robust efficacy in both preclinical cancer models and exploratory clinical studies. However, the clinical development of DON was halted, in part due to gastrointestinal toxicities, as the GI system is highly glutamine utilizing. Given DON’s promising efficacy in treating “glutamine-addicted” tumors, JHDD worked with chemists at the Institute of Organic Chemistry and Biochemistry (IOCB) in Prague to create DON prodrugs which deliver DON selectively to the tumor while minimizing its peripheral toxicity. Our novel tumor-targeted prodrugs of DON circulate intact and inert in plasma and are preferentially biotransformed to DON in tumor cells, permitting significant dose reduction and improved therapeutic index. Taking advantage of the elevated activities of specific tumor associated proteases, we have identified prodrugs that are stable in the gut but preferentially release DON in tumors. Furthermore, as a potential treatment for brain cancers and other neurological and psychiatric disorders, we have employed a distinct prodrug strategy to deliver DON preferentially to the brain while minimizing its peripheral exposure and thus GI toxicity. These prodrugs, by introduction of steric bulk and hydrophobic groups, are aimed to circulate intact and inert in plasma, but permeate and cleaved to release DON once inside the brain.

https://drugdiscovery.jhu.edu/our-projects/glutamine-antagonist/#:~:text=6-Diazo-5-oxo-L-norleucine (DON)%2C an unconventional amino acid having a,as the GI system is highly glutamine utilizing.

 

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att ett sätt att svälta ut en cancer från både socker och glutamin är att fasta. Helst ganska många dagar i stöten. Mellan fastorna får man försöka äta så lågkolhydrat man kan och också så lågprotein man kan. Vad blir kvar jo fett och lågkolhydratiga grönsaker. Tex ägg-gula, kålväxter, smör utan socker och protein dvs gee/klarnatsmör, olivolja. Det blir liksom en kål-med-bea-diet.

Andningen tror jag är viktig också. Tumörer skapar mjölksyra i sockerfermenteringen och den bör man andas ut eftersom den kan omskapas till glukos annars. Promenera och andas. Högintensiv träning bör man nog undvika då den ger viss mjölksyra och kan får kroppen att släppa glykogen dvs det blir socker i blodet.

Lite överkursfilosofi. Om man tappar mycket muskler pga begränsat proteinintag kanske man ska lägga till en tablett med essentiella aminosyror: 

Of the 21 amino acids common to all life forms, the nine amino acids humans cannot synthesize are phenylalanine, valine, threonine, tryptophan, methionine, leucine, isoleucine, lysine, and histidine.

Kroppen är bra på att bygga nya protein (för att ersätt uttjänta i muskler tex) genom återanvändning av aminosyror men om en essentiell aminosyra är oåteranvändbar blir proteinet inte återställt. Övriga aminosyror sätts in på banken för annan användning. Om man då har laddat med några EA kanske det hjälper kroppen att återställa protein instället för att kassera.  

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Tack Erik för råd och intressant läsning 🙏 Jag ska fördjupa mig ytterligare i ämnet för att se om den typen av lågproteindiet är rimlig för mig (hur lång tid behöver jag hålla fast vid den för att få effekt etc). 

Fasta kommer jag definitivt att testa. Har läst fler studier i ämnet och är nu i färd med att gå igen forumet här för att lära mig om andras erfarenheter kring fasta och val av fasta.
Träningen kommer jag från och med nu att lägga om till styrketräning och lågintensiv cardio. 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 3 months later...
 • 6 months later...
 • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...