Gå till innehåll

En skum konferens om fetma? Novo Nordisk är inblandat. Ett läkemedelsbolag. Vad är syftet?


Recommended Posts

 

Jag hittade 3 svenska deltagare. Den enda jag kände igen var C Marcu. Det är väl rimligtvis Claud Marcus en framträdande medlem i Swedish Nutrition Foundation(Claude M. är känd för att han tycker , att kirurgiskt minska magsäckens volym är ett bra sätt att bekämpa barnfetma.) En lobbyorganisation för de stora matjättarna ingår bl. a. Nordic Sugar o.s.v. Läkemedelsbolaget Novo Nordisk är med på något sätt.

 

Se länk:  http://ecoico2020.com/docs/Programme.pdf?fbclid=IwAR1eizm1eNumBRtHKy6bOUebb1vezUkxvNmvohyGrk1OHnsktsDC8KYviMA

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • HelgeK changed the title to En skum konferens om fetma? Novo Nordisk är inblandat. Ett läkemedelsbolag. Vad är syftet?

Sist i programmet (idag) talas det om Low Carb i 10 minuter:

2020-09-04 16:25-16:35 AD15-07 
Effectiveness of a very low carbohydrate diet on overweight or obese patients with T2DM on weight loss, HbA1C, medication and blood lipids
E Govers (Netherlands)

Jag letade upp Elisabeth Govers på internet:
https://www.researchgate.net/profile/Elisabeth_Govers

  • Gilla 3
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tittade närmare på dietisten Elisabeth Govers lågkolhydrat kost. Det var inte lågkolhydrat hög fet diet. Det var inte hög fet diet, utan det var en högprotein diet, och "låg"kolhydrat innebar i Elisabeth Govers version var mellan 50 - 100 gram kolhydrater.

Alltså ingenting som stämmer med den moderna lågkolhydrat kosten!  Utan den kosten verkar sammansatt för att ge ett dåligt resultat. I sverige har vi sett att dietisterna går på kurser hos livsmedelsindustrin SNF,såäven där blir resultatet uselt.

 

Se: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/hur-lite-kolhydrater-innebar-lchf  Många behöver äta en strikt eller moderat LCHF, och protein skall inte vara hög inom LCHF.  Så om dietisten vore seriösa borde hon testat en moderat LCHF, och nämt om man gick ner för for kunde man testa liberal, och om resultat var dåligt kunde man gå till strikt LCHF. Hög protein påverkar insulinet, vilket inte högfett diet gör, och av hälsoskäl är det bättre att mättat fet och undvika värmebehandlade omega 6 fetter

Så dietisten Elisabeth Govers förespråkar en lågkolhydratkost som inte är hälsosam. 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 hours ago, HelgeK said:

Elisabeth Govers lågkolhydrat kost

När jag skummar rapporten tycker jag att det verkar som om denna diet ändå ger ganska bra resultat. Naturligtvis hade strikt LCHF gett bättre resultat. Men nu verkar huvudförfattaren Elisabeth Govers ha lagt upp denna retrospektiva studie för att bevisa att hennes uppfinning 6x6-dieten är överlägsen andra dieter. Men samtidigt har hon faktiskt visat på att det går att reversera diabetes typ två med hjälp av kostförändring. Paradigmskiftet tycks vara på gång...

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, HelgeK sade:

Jag tittade närmare på dietisten Elisabeth Govers lågkolhydrat kost. Det var inte lågkolhydrat hög fet diet. Det var inte hög fet diet, utan det var en högprotein diet, och "låg"kolhydrat innebar i Elisabeth Govers version var mellan 50 - 100 gram kolhydrater.

Alltså ingenting som stämmer med den moderna lågkolhydrat kosten!  Utan den kosten verkar sammansatt för att ge ett dåligt resultat. I sverige har vi sett att dietisterna går på kurser hos livsmedelsindustrin SNF,såäven där blir resultatet uselt.

När man följer debatten hos kostrådgivare, som möjligen börjat inse lågfettsdiet vara fel väg att följa, inte minst för diabetiker, får man lätt en känsla av att de fortfarande inte bestämt sig för vilket ben de skall stå på - fett eller socker som energimedium. När de tror en hög proteinandel i kosten vara lösningen, förefaller den "vidareutbildning" de genomgår vara missriktad.

Det alla på detta forum är medvetna om - kunskapen om proteinet som bas för leverns glukosproduktion - förefaller alla tilläggskurser för dietister sakna information om. Samtidigt är den enskilda dietisten uppenbart okunnig, om hur viktiga metabola funktioner samverkar. Det hade för en dietist räckt med en liten inblick i Sarah Hallbergs forskning, för att inse 100 gram sockerbildande kolhydrater eller stor andel protiner i kosten vara fel inriktning.

Den vanligt förekommande rekommendationen om att minska sockerintaget, tycks mest ha tillkommit som ett sätt att visa vilja att följa den senaste "minska på sockret"- trenden. Dock inte att lämna detta som huvudsakligt energimedium.

Flertalet dietister världen över tycks ännu inte ha insett att människan bara har två vägar att välja, när det gäller energiförsörjningen - fett eller socker. Vad de absolut inte insett, är att en blandning av de två energislagen med stort inslag kolhydrater inte är lyckad, om man strävar efter optimalt resultat.

Uppenbart är att inflytelserika profeter såväl inom sjukvården som läkemedels- och livsmedelsbranschen med alla medel försöker hålla kvar intresset för i huvudsak växtbaserad föda, inkl. skadliga oljor från växtvärlden. Man poängterar skamlöst fördelarna med fleromättade fetter (i växtoljor resp. margarin) jämfört med det för människokroppen naturliga mättade fettet.

Kort sagt, cynismen i hanteringen av vetenskapliga fakta har fått skrämmande dimensioner, som med alla medel styrts av hänsynen till för människan negativa ekonomiska drivkrafter. Resultatet - en fortsatt inriktning på födoämnen som främst utvinns ur växtbaserade produkter. Sådana som driver utvecklingen av den metabola pandemin till kultursjukdomar och dödsfall på en nivå, som gör Covid-19 viruset att närmast kunna ses som en enstaka hostattack.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, HelgeK sade:

Jag tittade närmare på dietisten Elisabeth Govers lågkolhydrat kost. Det var inte lågkolhydrat hög fet diet. Det var inte hög fet diet, utan det var en högprotein diet, och "låg"kolhydrat innebar i Elisabeth Govers version var mellan 50 - 100 gram kolhydrater.

Alltså ingenting som stämmer med den moderna lågkolhydrat kosten!  Utan den kosten verkar sammansatt för att ge ett dåligt resultat. I sverige har vi sett att dietisterna går på kurser hos livsmedelsindustrin SNF,såäven där blir resultatet uselt.

 

Se: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/hur-lite-kolhydrater-innebar-lchf  Många behöver äta en strikt eller moderat LCHF, och protein skall inte vara hög inom LCHF.  Så om dietisten vore seriösa borde hon testat en moderat LCHF, och nämt om man gick ner för for kunde man testa liberal, och om resultat var dåligt kunde man gå till strikt LCHF. Hög protein påverkar insulinet, vilket inte högfett diet gör, och av hälsoskäl är det bättre att mättat fet och undvika värmebehandlade omega 6 fetter

Så dietisten Elisabeth Govers förespråkar en lågkolhydratkost som inte är hälsosam. 

Hon förespråkar samma mängd protein som DietDoctor gör, så förstår inte hur man får det till en högproteindiet? 🤔 

Tycker snarare det ser ut som en kaloribegränsad svältdiet, där man tagit bort allt som ger kroppen energi, både fett och kolhydrater är borta. Sedan tillåter man tillräckligt med protein ca 1-1.2 gram per kroppskilo, för att behålla muskelmassa och lite grönsaker för att få i sig vitaminer. På kort sikt är det naturligtvis mer effektivt än keto/lchf vad gäller snabb viktminskning. Får nog väldigt fina resultat i korttidsstudier. Men på längre sikt är det få som klarar av att upprätthålla regimen, både mentalt och rent biokemiskt kommer kroppen börja slå bakut.

Kan dock tänka mig om man har så pass extrem farlig fetma att t.ex ens hjärta kan ge upp och man riskerar att dö, så kan det vara lönt att köra den här formen av radikal lågkolhydratkost(som ofta rekommenderas av amerikanska privata obesity läkare). Men då snackar vi en fetma som är på liv och död, där man måste rasa i vikt. För det är ju precis som du säger en ohälsosam diet av tusen olika skäl. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Elinor sade:

Tycker snarare det ser ut som en kaloribegränsad svältdiet, där man tagit bort allt som ger kroppen energi, både fett och kolhydrater är borta.

Just vad jag är inne på (föregående inlägg) att dagens dietister, inte tycks ha klart för sig att man får välja huvudsakligt energimedium mellan socker och fett. Om man drar ner på den totala mängden energi (samtidigt mindre socker och fett) och därigenom uppnår viktminskning (via svält) är en sak men den positiva verkan på diabetiker förloras då lätt. En ökad andel protein (som bl.a. bildar glukos) medför i första hand att glykogen eller glukos direkt kommer att stå för energibehovet. Finessen med en mer strikt LCHF-kost är just att förbränningen av fett premieras (ketonernas förmåga) samtidigt med effektiv blodsockerstyrning som motverkar diabetes.  På länge sikt finns inga genvägar, såvida man inte varvar med fasta.

  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...