Jump to content

Grädde


Mig

Recommended Posts

Jag tror ibland att det är för mycket fokus på mejerier

... en del tål dem inte riktigt (laktos, mjölkproteiner) ... de ska förstås låta bli
... en del överäter mejerierna ... och då kanske det är bättre att låta bli helt

Men har man inte de problemen borde det inte vara några bekymmer med grädde som har hög fetthalt i normal matlagning och/eller lite till kaffet.

Men att äta massor av grädde för att få upp fett % är kanske inte helt lämpligt ...det skulle säkert kunna höja blodsocker och insulin onödigt mycket... inte för att jag rekommenderar det egentligen  men tex en kaffe med ägg och klarifierat smör (brukar jag ta ganska ofta) är nog ett bättre alternativ för att höja fett %. Det bästa är givetvis om man kan få maten att vara naturligt fet.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Tack för svar. Jag måste äta ganska lite pr gång för att behålla maten, och då måste jag tillsätta fett för att det inte ska bli för mkt protein pr måltid. Måste hitta nått som inte höjer insulinet och som jag samtidigt tål. Smör/ghee med eller utan laktos går dessvärre bort.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Mig sade:

Tack för svar. Jag måste äta ganska lite pr gång för att behålla maten, och då måste jag tillsätta fett för att det inte ska bli för mkt protein pr måltid. Måste hitta nått som inte höjer insulinet och som jag samtidigt tål. Smör/ghee med eller utan laktos går dessvärre bort.

Grädde är ju samma som smör. Vispa grädden blir det smör.

  • Like 3
  • Boom 1
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Mig sade:

... för mkt protein pr måltid.

Det är ett diskussionsämne i sig. En del (Ted Naiman bl a) anser att man kan äta mer protein, uppåt 2-3 g/kg kroppsvikt och dag. Andra säger att "överskottsprotein" omvandlas till glukos och höjer blodsockret.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

@Cederulla"Grädde är ju samma som smör. Vispa grädden blir det smör". Det är jag helt klar över, men det ena kan jag behålla det andra inte. Smör går bort.

@iAnna"Det är ett diskussionsämne i sig. En del (Ted Naiman bl a) anser att man kan äta mer protein, uppåt 2-3 g/kg kroppsvikt och dag." För mig blir det högprotein lågfett kost, det funkar inte för mig. Fungerar säkert för andra, men alltså inte mig.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, Mig sade:

Hej, det är ju en evig motsättning hit och dit om mejerier. Jag äter inte mejerier, men periodar ibland på grädde för att få upp fett% i maten. Tycker att det är svårt att få hög nog fettandel. Men: höjer grädde insulinet? 

Tror jag får försöka reda ut lite här och där?

I bland blir det en missmach mellan ideer.. typ använd bara lågfettprodukter/lågfettmejerier.. oså hoppar någon på LCHF, då skall jag ju äta dricka alla mejerier med högt fett?

Jaaaa skall man använda mejerier i sin matlagning så skall den vara högfett.. märk väl "i sin matlagning", gäller således även smör och grädde!

Dvs finns ingen som säger att man skall leva på mejerier, det är nog blåmjöljken med de sockrade flingorna som spökar därvidlag.. ät riktig mat till frukost.. eller hoppa över den!

Likaså vid lunch och kvällsmål!

Dvs använd smör, grädde, ost i eller till matlagning.. nemas problemas, det är den där andra feta och näringsrika maten samt grönsakerna som utgör huvudfödan.. oså funkar det lika bra med olivolja.. mums med en vinigrett till maten, baserad på extra jungfruelig kallpressad olivolja.. gärna Fruttato!

Då undrar jag faktiskt vad du äter.. ett problem med LCHF är att det är så fett E% att folk vanligtvis äter mindre kalorier och färre måltider per dag.

Dvs problemet med LCHF är den höga fetthalten så att vissa äter på tok för lite protein, vilket minimum borde hamna på 1 gram per kilo och dag i snitt.. men minimum är inte det samma som optimalt, det tenderar snarare att hamna på 1,5 gram per kilo och dag, de som är fysiskt aktiva kan gärna gå upp till 2,0 gram per dag, samtidigt skall så klart kalorierna öka samtidigt!

Har man på ett tungt fysiskt arbete och tränar på hög nivå så stiger behovet av protein upp till 3 gram per kilo och dag i snitt, men det gäller främst för de med ansenliga muskler.. likaså stiger kaloribehovet!

8 timmar sedan, Mig sade:

Men: höjer grädde insulinet? 

Ja det gör det.. prexis som nästan allt annat som du äter/dricker.. även om du skulle äta rent smör eller dricka olivolja direkt ur flaskan!

Man får skilja på en vanlig sk normal insulinutsöndring för en frisk person och hyperinsulinemi, för icke friska!

Dvs insulin är superviktigt, det är ett övergripande hormon som reglerar framförallt lagring efter en måltid samt reglerar alla de andra främst Glukagon efter måltiden.

Oså är protein mer insulinogent än glukos.. och det är bra, dvs ät mer protein så kommer insulin se till att olika aminosyror hamnar på rätt ställe, den största risken är att man få en ökad proteinsyntes i musklerna och därmed lite extra muskler, andra aminosyror går till hjärnan, där är risken att man får för mycket Tryptofan, vilket gör att man får tillräckligt med Serotonin, då kan man må oförtjänt bra, vilket är en risk.. eller?

Hur som helst.. vi vill ju inte vara oförtjänt friska och må allt för bra, så det finns en reglerig för detta oxå.. dvs värsta risken med att äta för mycket protein/aminosyror är att överskott går till Urea-cykeln, där det omvandlas till amoniak, som du kissar ut.. kissa i rabatten för växterna gillar detta!

Summa summarum.. LCHF/keto är varken en mejeri eller protein-diet, det är en högfettdiet.

Dvs man skall äta vanlig mat, sådan med högre fetthalt, normalt med protein för sitt behov, man får lov att använda mejerier i sin matlagning.. man skall oxå äta en massa lågkolhydrathaltiga grönsaker.. gärna även en del fermenterade.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det enaste av mejerier jag ibland äter är grädde. Tål andra mejerier, inkl smör, dåligt. Äter fet mat och protein. Det är inte där problemet ligger. Det jag har skrivit är att maten inte blir fet nog ift protein. Jag mår inte bra på högproteinkost. Vad andra äter och mår bra på - supert - men det hjälper inte mig. Måste då tillsätta fett och tar då tillfälligt grädde. Det är många problem knutit upp till insulinhöjning. Så iom att svaret på den ursprungliga frågan, om grädde höjer insulin, är "ja" så får jag hitta fettet någon annanstans.

Link to comment
Share on other sites

On 2020-09-08 at 21:55, Mig sade:

Det enaste av mejerier jag ibland äter är grädde. Tål andra mejerier, inkl smör, dåligt. Äter fet mat och protein. Det är inte där problemet ligger. Det jag har skrivit är att maten inte blir fet nog ift protein. Jag mår inte bra på högproteinkost. Vad andra äter och mår bra på - supert - men det hjälper inte mig. Måste då tillsätta fett och tar då tillfälligt grädde. Det är många problem knutit upp till insulinhöjning. Så iom att svaret på den ursprungliga frågan, om grädde höjer insulin, är "ja" så får jag hitta fettet någon annanstans.

Då bara jag måste fråga.. är du diabetiker

Dvs Insulin är bra, det är ett skitviktit hormon, det är hyperinsilinemi. dvs diabetes man helst skall undvika.

Min andra fråga är vilka värden på C-peptid du har?

Har du inga oroliga värden på c-peptid så kan du äta/dricka grädde eller vad som hest nästan.

On 2020-09-08 at 21:55, Mig sade:

Det är många problem knutit upp till insulinhöjning.

Du får nog utreda detta litta mer tex ett C-peptid.. eller i värsta fall ett Homa IR test (dvs insulinreistens), för att jag skall förstå!

Den andra grejen är att vi alla äter olika.. även på LCHF/Keto, vissa tål inte/gillar inte samma mat som andra äter.

Sååå den tredje fråga är då vad du tål och hur du så nästan självklart kopplar det till Insulin???

Jag kan avslöja så mycket som så att varje måltid du äter oavsett macronutrientkomposition kommer att höja insulin postprandialt, det är så det funkar för friska personer.

Det höjs olika mycket beroende av vad du äter.. en normal höjning är ett tecken på att man är frisk, en onormal höjning är ett tecken på att man är diabetiker/metabolt syndrom/insulinresistent!

Dvs det är Hyperinsulinemi som är det främsta tecknen och som man skall undvika, det indikerar man lätt med C-peptid och Insulinresistens indikeras via Homa IR!

Oså till protein.. främst essentiella aminosyror.. de är och förblir esssentiella.. dvs livsnödvändiga i det långa loppet.. de går inte att undvika.. såvida man inte vill tyna bort, innan pensionsåldern.

Iallaffall.. LCHF är ingen högproeindiet.. man måste för att uppnå pensionsålder iallafall äta sina aminosyror.. såvida man inte hellre offrar hjärtat?

Dvs du har nog andra problem än LCHF/Keto.. vilket är en "normalproteindiet".. cirka 0,8-1,5 gram per kilo och dag. mer för dem som är fysiskt aktiva/typ tränar efter en ansträngande dag!

Dvs du slirar på förklaringen.. allt du äter leder till en insulinhöjning.. i olika grad.. beroende på vad man äter!

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Att lchf mat (all mat) höjer blodsockret är inget konstigt, sedan är frågan, när kallar kroppen in insulinet? Lchf mat kallar in insulinet i betydligt mindre doser tack vare att blodsockret inte skenar iväg och det innebär att vi håller oss friskare än andra. Jag har själv under min "forskning " testat vad som händer med blodsockret när jag intog 1dl grädde, kollade blodsockret före och sedan var 30min under en tid, det visade att blodsockret ökade som mest 0.6 vilket är lågt som jag ser det. Vi har också hört att proteiner höjer vårt blodsocker, men även här kan jag berättat att fet mat (ex.grädde, ägg,smör, olivolja, omega3fett) hindrar blodsockret att stiga och därmed även insulin påverkan. Grunda kosten på fet mat som jag nämnde, då får vi också D vitamin som är en viktig del i vår hälsa, och insulin påverkan blir låg, vi kan t.o.m. äta något " litet onyttigt"  om vi grundar rätt.

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Intressant. Men då är det väl nått annat knutet till grädde som jag reagerar på. Har inte haft munnsår på 100 år, men på kort tid med ganska mkt grädde (3 dl pr dag) fick jag munnsår. Oxså riktigt luden och vit tunga. 

Link to comment
Share on other sites

Jag hade candida i många år, där var ett symtom sprickor i mungiporna, hade klåda i baken och allmänt uppblåst i magen, jag tålde inte, spannmål, flera mjölkprodukter, kaffe, svart te, öl, vin, jäst, mögel, flera frukter, tomater, fläsk kött, nötkött. Alla dessa problem var skapade i grunden av mina många antibiotika kurer för återkommande flera förkylningar varje år under närmare 30 år som tillsammans med kolhydratrik mat gav candida. När jag sedan blev av med candidan och ändrade kosten har jag de senaste dryga 20 åren inte ätit antibiotika en enda gång för förkylning. Dagens och tidigare influensor biter heller inte på mig 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag har inga tendenser till överväxt av candida på flera år med strikt kost. Luden tunga nu pga grädde. 

Det jag generellt märker problem med, grädde eller no grädde, är när jag ökar fettmängd. Kommer då bara ut med en gång. 

Överväger att skita i allt samman. Ingenting hjälper ju mot den otroliga tröttheten jag går runt med. Mår något bättre på LCHF, men mår skit. Mådde oxå skit på socker och mjöl men då kunde jag iaf äta utan att hela tiden tänka över och utesluta det ena efter det andra. Ingen diarré. Ska jag oavsett må dåligt kan jag lika gärna äta socker. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

On 2020-09-08 at 21:06, Zepp sade:

...ett problem med LCHF är att det är så fett E% att folk vanligtvis äter mindre kalorier och färre måltider per dag.

Dvs problemet med LCHF är den höga fetthalten så att vissa äter på tok för lite protein...

 

On 2020-09-08 at 21:55, Mig sade:

Det enaste av mejerier jag ibland äter är grädde. Tål andra mejerier, inkl smör, dåligt. Äter fet mat och protein...Det jag har skrivit är att maten inte blir fet nog av protein. Jag mår inte bra på högproteinkost... tar då tillfälligt grädde. Det är många problem knutit upp till insulinhöjning. Så iom att svaret på den ursprungliga frågan, om grädde höjer insulin, är "ja" så får jag hitta fettet någon annanstans.

Egentligen är det Zepp påpekar ett av de viktigare "problemen" med LCHF-kosten. Suveränt effektiv till att minska risken för överätning, särskilt för äldre. Risken för underätning finns där. Det märktes för min del som s.k. äldre, äldre under det första LCHF-året, när kroppsfettet normaliserats. Äter två mål om dagen - frukost och middag. Det märktes då att andelen fett i kosten varit något i underkant.

Vad gäller proteiner, återigen särskilt för äldre, är viktigt att hålla proteinandelen högre än för yngre med samma kosttyp.  Musklerna behöver sitt antingen man hårdtränar eller inte. Vad gäller grädde, kan jag inte se minsta anledning att använda annat än vispgrädde. Mjölk (hel eller vattenblaskig) eller kaffegrädde är enligt min mening meningslösa i hushållet.  Nu är vispgrädde så god att den kan drickas som mjölk som den är. För den som vill göra mjölk genom att vispa in vatten i vispgrädden går även det bra. Blir egentligen billigare än vanlig köpmjölk även om man gör den sexprocentig. Någon insulinhöjning av vispgrädde riskerar du inte. Du kanske kan tänka dig att öka ut fettandelen med kokosfett - har du funderat på det?

Anmärkning

Den som har svenska rötter har vanligtvis inga problem med mejeriprodukter t.ex. grädde.  Kommer man från andra länder utan vana vid de mängder vi svenskfödda levt med sedan barnsben, kan problem uppstå. Mejeriprodukter kräver mångårig vana.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Mig sade:

Använder lite kokosfett, men får inte behålla det heller. 

Då blir det bara frågorna:

  1. Hur länge har du använt LCHF?
  2. Har du tillämpat kostdoktorns recept - de är väl beräknade även energimässigt.
  3. Hur åt du tidigare?
  4. Hade du liknade problem med din tidigare kost?
  5. Var du tidigare överviktig.
  6. Hade du diabetes eller annan sjukdom som förklaring.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1. Iaf ätit carnivore i snart fem år. Också många år innan det, men då föll jag tillbaka i sockerträräsket om vartannat.

2. Har alltid varit noga med näring, när jag kom mig ut av sockerträräsket. 

3. Socker. Är sockerknarkare. Sedan barnsben. 

4. Nej. Fick behålla allt sockret. Förstoppad ibland, men inga intoleranser eller så. Tränade och hade energi. Helt till ca fyra år innan jag hoppade över till LCHF. De fyra åren (ca) innan var jag öronbedövande trött. Som bara ökade i takt.

5. Nej.

6. Nej. Läkarna hittar inget fel nu heller. De tror att kosten, m mkt fett, är orsaken till diarréer.  

Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Mig sade:

Jag har inga tendenser till överväxt av candida på flera år med strikt kost. Luden tunga nu pga grädde. 

Det jag generellt märker problem med, grädde eller no grädde, är när jag ökar fettmängd. Kommer då bara ut med en gång. 

Överväger att skita i allt samman. Ingenting hjälper ju mot den otroliga tröttheten jag går runt med. Mår något bättre på LCHF, men mår skit. Mådde oxå skit på socker och mjöl men då kunde jag iaf äta utan att hela tiden tänka över och utesluta det ena efter det andra. Ingen diarré. Ska jag oavsett må dåligt kan jag lika gärna äta socker. 

Låter inget bra att må så dåligt, har själv haft problem som jag berättade tidigare, till slut så besökte jag en alternativ klinik, IFM i Falun, där fick jag reda på mina grundläggande problem efter att sökt i den offentliga vården i 15 år...

Det finns lösningar bara vi håller ut, gå tillbaka till kolhydratrik mat kommer aldrig att lösa våra problem, kämpa på

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Mig sade:

Tack för pepp 😊

Du får backa ett steg för att sedan kunna ta två framåt.

Dvs du får återgå till någon form av kost där du iallafall mådde mindre dåligt, när du väl landat där, så får du utesluta eller lägga till enskilda matvaror.

Oså hävdar jag med emfas att man inte behöver använda en endaste centiliter grädde för att få upp fetthalten i maten, då äter man fel mat!

Det är väldans sällan jag ens har grädde hemma, det blir i princip vid festliga tillfällen.

Oså igen till grädden det är en komponent i matlagningen, men det går lika bra med Smetana, Gräddfil, Cream Fraiche, liknande produkter.. de funkar främst som smaksättare, inte som stor kalorikälla.. inte ens som stor fettkälla!

Osen till läkare, säger du att du äter en högfettkost och får diareer så säger de till dig att dra ner på fett, tycker jag oxå vore ett bra råd tillobörja med när man inte vet vad folk äter för övrigt, dvs uteslutningskost!

Inte nog med det, finns en massa orsaker till diareer, varav hög E% fett är väldans sällsynt, då skulle det eventuellt kunna betecknas för Steatoree och skulle teoretiskt kunna handla om malabsorbtion av fett/gallproblem/genetiska orsaker, samt alla möjliga otäcka sjukdommar som jag inte vill gå in på, iomed att jag inte är läkare.

Men, man kan iallafall till en början skilja på Steatore (fettiga diareer) samt vattniga diareer, de pekar i förstone i lite olika riktningar

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, Mig sade:
  1. Hur länge har du använt LCHF?
  2. Har du tillämpat kostdoktorns recept - de är väl beräknade även energimässigt.
  3. Hur åt du tidigare?
  4. Hade du liknade problem med din tidigare kost?
  5. Var du tidigare överviktig.
  6. Hade du diabetes eller annan sjukdom som förklaring.

1. Iaf ätit carnivore i snart fem år. Också många år innan det, men då föll jag tillbaka i sockerträräsket om vartannat.

2. Har alltid varit noga med näring, när jag kom mig ut av sockerträräsket. 

3. Socker. Är sockerknarkare. Sedan barnsben. 

4. Nej. Fick behålla allt sockret. Förstoppad ibland, men inga intoleranser eller så. Tränade och hade energi. Helt till ca fyra år innan jag hoppade över till LCHF. De fyra åren (ca) innan var jag öronbedövande trött. Som bara ökade i takt.

5. Nej.

6. Nej. Läkarna hittar inget fel nu heller. De tror att kosten, m mkt fett, är orsaken till diarréer.  

Även om du säger dig köra LCHF, förmodar jag att ditt sockersug (1) finns kvar men att du nu klarar att motstå det (2, 3).

Uppfattar jag rätt att du före LCHF-start under fyra år var mycket trött men ändå hade energi (4). 

(6) Du kan knappast räkna med att dina läkare har minsta kunskap till att stötta dig. Du är själv betydligt kunnigare än läkaren. Det är du som skall agera spetspatient - INTE LÄKAREN SOM SPETSDOKTOR.

Om du känner att LCHF passar dig bättre än sockerkosten, blir det till att testa på. Centralpunkten för flertalet problem ligger i dina ca 50 000 000 000 000 bakterier  (betydligt fler än alla dina kroppsceller tillsammans). Det är fördelningen av dessa som bestämmer hur metabolismen fungerar.

Om man backar 40 000 år fanns knappast dina problem - då åt våra förfäder helt naturlig mat genom  djuren de jagade. Lite frukt ibland, bär, fisk, fågel. Inga fröväxter. De kunde bli 70 år gamla utan läkare eller apotek/hälsokostaffärer. För 5000 - 10 000 år sedan tillkom jordbruket med brödsäd, då halverades livslängden (mat i Egypten på den tiden var vetebröd och öl) - vissa kultursjukdomar utvecklades då som nu men utan sjukvård som kunde göra något åt problemen.

Beroende på renlärigheten i ditt fall (utan fabricerade matvaror), kan du ändå ha fått en del skräp i maten. Du får börja analysera. Lite i stil med vad Zepp påpekar "backa ett steg för att sedan kunna ta två framåt"- testa, testa, testa!

I diskussioner runt valet mellan sockerkost, vegan eller vegetariankost, resp. LCHF, även när experter tillfrågas, brukar det heta att alla kanske inte är lämpade för LCHF-kost. Man kunde tänka sig att resonemangen kommer upp, för att diplomatiskt ge möjligheten för återgång till  sockerkosten för den vars sockersug är alltför stort.

Ser man evolutionärt på saken bör det dock vara extremt sällsynt att någon av genetiska eller andra skäl skulle tvingas att i slutändan behöva ge upp. Snarare tror jag att strikt övergång till LCHF tar död på bakterier som inte tål eller gillar LCHF. I värsta fall kunde man tänka sig att ärva bakterier från en frisk LCHF-kostare.

Den mest naturliga vägen att svälta ut bakterier som kräver kolhydrater är att under  en period strikt utesluta alla kolhydrater som omvandlas till glukos. Därefter har bakterier som älskar fett och proteiner kommit i majoritet. Vad gäller proteiner kan levern visserligen utnyttja dessa för ökad produktion av glukos men om fettandelen i kosten är tillräcklig, behöver levern inte arbeta på övertid utan använder proteinet bl.a. till muskeluppbyggnad. Vid för lite fett i kosten är levern tvungen att suga ut det den kan ur proteinet för produktion av glukos. Äter man i sådant fall för lite blir man trött (för lite glukos från levern och inga ketoner med intresse för fettförbränning). Är man inte fet nöjer sig kroppen att ordna energi via glykogenet i muskelvävnaden. Finns inte tillräckligt, animated-eat-and-drink-image-0211.gif   animated-eat-and-drink-image-0219.gifblir man trött.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Mig sade:

Jag har inga tendenser till överväxt av candida på flera år med strikt kost. Luden tunga nu pga grädde. 

Det jag generellt märker problem med, grädde eller no grädde, är när jag ökar fettmängd. Kommer då bara ut med en gång. 

Överväger att skita i allt samman. Ingenting hjälper ju mot den otroliga tröttheten jag går runt med. Mår något bättre på LCHF, men mår skit. Mådde oxå skit på socker och mjöl men då kunde jag iaf äta utan att hela tiden tänka över och utesluta det ena efter det andra. Ingen diarré. Ska jag oavsett må dåligt kan jag lika gärna äta socker. 

ME?(kroniskt trötthetssyndrom).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag håller med att kunskapen om kostens betydelse hos läkarkåren är i stort sett lika med 0, vi som har tagit oss till kostforumet vet betydligt mera, och berättar vi för läkaren/dietisten att "jag äter fet mat", då kommer kommentaren att det som är problemet, leder ingenstans med andra ord. Tillbaka till grädde problemet, jag försökte under mina 15 problem år, utesluta olika födoämnen för att hitta en logik, något födoämne tycktes jag ringa in för att efter ett tag inse att det är " något annat också" det blev väldigt många parametrar och olika födoämnes belastningar hos den offentliga vården utan att komma till kärnan av problem. När jag till slut bestämde mig för att testa alternativ medicin, då gick hag lämna avföringsprov, kinesiologi med olika födoämnen, när jag sedan lämnade kliniken efter 1,5timme då hade jag en grund att förhålla mig till och resan mot hälsan startade. Ta hjälp av någon som förstår vår hälsa ( inte offentliga vården) och du kommer att spara massor med frustration och tid. 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@Nils Engström Har inte sötsug så länge jag äter nog med fett. Men iom att jag får ut all mat om jag trappar upp fettet får jag självklart i mig för lite mat. Mådde tipp topp på socker till frukost lunch middag snacktid etc helt fram till ca fyra år för bytte till LCHF. Har så aldrig fått tillbaka energi. Är fast i "eviga" omställningsbesvär liksom. Blir för lite fett och för lite mat. Ja, då blir man trött. Att jag oxå, tillslut, blev trött på sockermaten är nog heller inte så konstigt. Ingen näring.

@Leo Kiuru Det blir att försöka komma på vad som gör att jag inte får behålla det mat. Det hjälper inte läkarteamet till med, nej. Man törs ju inte en gång säga att man äter LCHF.

Link to comment
Share on other sites

37 minuter sedan, Mig sade:

@Nils Engström Har inte sötsug så länge jag äter nog med fett. Men iom att jag får ut all mat om jag trappar upp fettet får jag självklart i mig för lite mat. Mådde tipp topp på socker till frukost lunch middag snacktid etc helt fram till ca fyra år för bytte till LCHF. Har så aldrig fått tillbaka energi. Är fast i "eviga" omställningsbesvär liksom. Blir för lite fett och för lite mat. Ja, då blir man trött. Att jag oxå, tillslut, blev trött på sockermaten är nog heller inte så konstigt. Ingen näring.

 

Detta verkar faktiskt som om majoriteten av dina bakterier i mage/tarmar forfarande föredrar kolhydrater och sparkar ut det som inte passar. En långsam utsvältningskamanj mot bakterier för kolhydrater kan ligga framför dig. Alt. att få en dos av rätt bakterier inplanterade.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Men jag har ju ätit strikt i fyra + år, helt utan kolhydrater. Bara lite i det sista nu m grädde. Samma resultat. De kolhydratsbakterierna borde ju vara borta nu. Och om jag äter mkt lite fett och bara protein får jag ju behålla maten. Så tror att det är nått annat som spökar. 

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Mig sade:

Men jag har ju ätit strikt i fyra + år, helt utan kolhydrater. Bara lite i det sista nu m grädde. Samma resultat. De kolhydratsbakterierna borde ju vara borta nu. Och om jag äter mkt lite fett och bara protein får jag ju behålla maten. Så tror att det är nått annat som spökar. 

Problemet är att du har svårt att få ledning av dagens skolmedicinare. Du kanske borde kontakta en skicklig alternativmedicinare - sådana finns!

För egen del (tillhör de s.k äldre äldre) hade jag tur när  jag för tre år sedan växlade till LCHF. Efter 2½ månad var flertalet av mina blodvärden nära perfekta bl.a. min diabetes 2 borta. Nu är jag, vad gäller blodvärden 30 år yngre. Äter två gånger per dygn och går lätt in och ur ketosen.

Hur har du det med ketosen?

Äter du några tillskott? Du kan se vad dessa forskargrupper rekommenderar tvärtemot skolmedicinen - vad tror du mest på: skolmedicinen i Sverige eller fyra forskargrupper i fyra stora länder?

1363082208_ScreenHunter_2384Sep_2101_31.jpg.fcd39d0cc7617ea0c08316c86b1a6a57.jpg

Kommentar:

Jag vet att det är populärt bland läkare och några andra att påpeka att vi människor får tillräckligt  av vitaminer och spårmetaller via maten. Med de utarmade jordar vi har är det dock mycket tveksamt med den saken. Som en sista test för din del, kan vara läge att tillämpa en period kosttillägg. Jag skulle tro att du har någon brist - det har vi alla haft någon gång i livet. Alternativt kan du göra en 45-parameters blodanalys t.ex. hos Werlabs. Då kan du se hur det står till med dina elektrolyter, blodkroppar, mineraler och vitaminer.  Det senare kanske bäst för din del att få oputsade data som läget är just nu. Då kan du justera med tillskott i efterhand!

Link to comment
Share on other sites

Att äta som du beskriver triggar sötsug hos mig. Allvarligt för en som är sockerberoende. Så det är dessvärre inte ett alternativ. Och då återstår bara att finna ut av varför jag inte kan öka fettandelen i maten. 

Men klart att det är slitsamt. Man mår ju inte så bra. Får i sig för lite mat. Men oavsett mycket bättre än att äta så som jag åt tidigare. 

Link to comment
Share on other sites

23 minuter sedan, Mig sade:

Att äta som du beskriver triggar sötsug hos mig. Allvarligt för en som är sockerberoende. Så det är dessvärre inte ett alternativ. Och då återstår bara att finna ut av varför jag inte kan öka fettandelen i maten. 

Men klart att det är slitsamt. Man mår ju inte så bra. Får i sig för lite mat. Men oavsett mycket bättre än att äta så som jag åt tidigare. 

Tror du är medveten om att du inte kommer att överleva detta i längden. Finns behandlingsmetoder för sockerberonde likväl som alkoholberoende. Tack nu har jag fått säga min åsikt. Lycka till!

  • Like 3
  • Surprised 1
Link to comment
Share on other sites

@Cederulla Väldigt konstigt att säga så. "Medveten om att jag inte kommer att överleva". Vad har det med saken att göra? Klart jag överlever. Speciellt för att jag jobbar med saken. Att du tycker det är bättre att jag äter så som du beskriver, som jag inte tål, ser jag inte är bättre. Vad jag har fått hjälp av eller inte ift sockerberoende är inte upplyst om här, så det du och andra ingenting om. Mkt av råden går på att äta det som inte triggar, vilket jag förhåller mig till. Oavsett "behandling" eller inte faller du tillbaka i skiten om du inte äter "riktigt". Du kan inte behandla bort ett sockerberoende.

Tack för lyckönskningar

Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, Mig sade:

@Nils Engström, du frågar hur det är med ketosen. Svårt att säga. Vet inte hur man ska veta att man är i ketos eller inte. 

Tar kosttillskott, ja. Problemet är ju att jag har diarré. Då åker ju inte bara maten ut. 

:)

För att ta göra ett logiskt lappkast, eftersom sjukvården inte ger dig tillräckligt stöd (vilket är förståeligt), satsa på en 45-parameters blodanalys t.ex. via Werlabs. Då kan vi resonera! Du kan inte bara fortsätta utan någon åtgärd.

Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, Nils Engström sade:

För att ta göra ett logiskt lappkast, eftersom sjukvården inte ger dig tillräckligt stöd (vilket är förståeligt), satsa på en 45-parameters blodanalys t.ex. via Werlabs. Då kan vi resonera! Du kan inte bara fortsätta utan någon åtgärd.

Det förstår jag oxå. Har aldrig sagt att jag inte har igångsatt åtgärder. Slängde parallellt ut en fråga här oxå. 😊

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...