Gå till innehåll

Nyckelhålet moderniseras


Recommended Posts

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/nyckelhalet-moderniseras-lyfts-fram-som-en-hjalp-i-vardagen

Det är roligt att vi nu kan göra konkreta insatser för att stärka Nyckelhålet. Märkningen har funnits i över 30 år och utvecklas hela tiden, men bilden av Nyckelhålet har inte riktigt hängt med. Målet är såklart att det ska leda till att fler konsumenter använder Nyckelhålet som en guide till de hälsosamma alternativen i butikshyllan, säger Livsmedelsverkets kommunikationschef Christina Lindahl.

Tror inte att detta kommer göra någon större skillnad. Vad tror ni?

  • Haha 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, det är ju samma gamla rekommendationer som gäller: 

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/naringsrekommendationer

Fritt citerat:

I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt.  Där lyfts matvanor som både ger oss mycket näringsämnen och som bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Exempel på sådan mat är grönsaker, baljväxter och frukt, fisk, vegetabiliska oljor som till exempel rapsolja och mat med fullkorn. För mycket salt mat.../.../.. charkprodukter och kött av nöt, gris och lamm kan också leda till att risken för sjukdom ökar.

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1
  • Ledsen 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här är några av de viktigaste förändringarna:

  • Fokus ligger mer på helheten i kosten, det vill säga vilka matvanor som är hälsosamma, än på enstaka näringsämnen.
  • Det betonas att  typen av kolhydrater i maten och vilka livsmedel som bidrar med kolhydrater är viktigare än den totala mängden kolhydrater.
  • Det betonas att  typen av fett i maten är viktigare än den totala mängden fett.
  • Utrymmet för enkelomättat fett, som finns i till exempel olivolja, rapsolja och nötter, har ökats något. På grund av det har rekommendationen för det totala fettintaget justerats till 25-40 procent av energiintaget (tidigare 25-35 procent), medan kolhydratintaget ändras till 45-60 procent av energiintaget (tidigare 50-60 procent).
  • Det rekommenderade intaget av vitamin D har höjts för barn över två år, vuxna och personer över 75 år.
  • Det rekommenderade intaget av selen har höjts för vuxna.

Det mesta som framkommer är enligt min uppfattning blaha, blaha. Närheten till kapitalet på såväl läkemedelssidan som till producenterna av mat och deras leverantörer är uppenbar. Det förefaller som om omsorgen om människan och hennes kropp med precision utbytts mot ett konglomerat av påståenden avsedda att främst tillfredsställa sådan typ av försäljning som håller människor lagom sjuka till att bli bra kunder till företagen. Samverkan mellan olämplig mat och därav behovet  av läkemedel är kristallklart.

Så mycket alltså för nyckelhålsmärkning!

  • Gilla 5
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...