Sniffe Posted September 12, 2020 Share Posted September 12, 2020 SVT fortsätter med sin klimathysteri och hur vi ska äta för att lösa hälsoutmaningarna och rädda planeten och kommer visa ett reportage i vetenskapens värld som kan ses från 02:00 idag eller på måndag 20.00 på SVT 2. Nästa söndag tjugonde september snackar dom om framtidens mat. Del 5 av 18: Fett - vän eller fiende? Fetma är en global epidemi, men hur undviker vi fetman bäst? Hur ska vi egentligen tänka om fettet i maten? Och finns det gener som gör att vissa har större aptit än vad de mår bra av? Forskare utmanar nu allt fler av de gamla sanningarna om fettet - och föreslår nya vägar ut ur den stora folksjukdomen. Del 6 av 18: Framtidens mat. Är köttbiffar av raps och hampa det vi lägger på grillen i framtiden? Ska vi börja odla alger i åkrar under vattnet? Kan växtodlingar förläggas hemma i garaget där gödslet kommer från bassänger med fisk? Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt - och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror. Vi besöker uppseendeväckande försöksodlingar, låter professionella kockar tillaga maten därifrån. Och så provsmakar vi om framtidens mat duger för våra kräsna smaklökar Ska se reportagen innan jag bedömmer innehållet men utifrån två av deras artiklar som kom idag så har jag låga förväntningar då de snackar om eat lancet som en planetdiet. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hon-ater-den-planetara-halsodieten https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-matindustrin-ar-en-miljoforstorare Amanda Wood har arbetat med att ta fram den planetära hälsodieten som har satt upp gränser för hur mycket vi bör äta av varje livsmedel för att maten ska räcka den dagen vi är 10 miljarder människor på jorden. DET HÄR FÅR VI ÄTA ENLIGT PLANETÄRA HÄLSODIETEN Om alla åt en daglig kost bestående av mycket grönsaker, växtbaserat protein och lite rött kött motsvarande 2500 kilokalorier skulle maten räcka till alla och vi skulle inte tära på jordens resurser. Det här får man äta per dag: Ris, vete, majs: 232 gram Potatis / cassava: 0-100 gram Grönsaker: 200-600 gram Frukt: 100-300 gram Mjölkprotein: 0-500 gram Proteinkällor Biff, lamm och gris: 0-28 gram Kyckling och andra fåglar: 0-58 gram Ägg: 0-25 gram Fisk: 0-100 gram Baljväxter: 0-100 gram Nötter: 0-75 gram Fettkällor Omättade oljor: 20-80 gram Mättade oljor: 0-11,8 gram Socker: 0-31 gram 1 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post SGK Posted September 13, 2020 Popular Post Share Posted September 13, 2020 Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg): Under våren 2019 läste jag två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till det som anses vara klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion. Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation. Några punkter som togs upp i böckerna: • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbeteskött i den mängd som engeslmännen konsumerar (utan att inkräkta på odlingsmark) • det industriskaliga odlandet av vegetabilier leder till att det vart tionde år förstörs odlingsmark motsvarande Sydafrikas storlek • om man odlar på traditionellt vis, där djuren är en viktig ingrediens, behövs varken instektsutrotning eller annan bespruptning • konstgödsel i sig utarmar jorden och gör den till sist obrukbar • konstgödsel istället för naturgödsel gör också att jorden inte kan "behålla" vattnet, vilket gör bevattning ineffektiv, mer vatten krävs alltså • en total övergång till traditionell livsmedelsproduktion skulle i sig kunna binda så mycket koldioxid att den oroande situation vi nu lever i skulle rätta till sig inom bara några år (om jag minns rätt) • jord är alltså något som kan binda koldioxid om den "vårdas" på rätt sätt • det är kommersiella intressen som huvudsakligen ligger bakom att detta för klimatet förödande sätt att producera livsmedel fortgår Jag bedömer att båda dessa böcker är trovärdiga. Jag tror också att man i forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden. 9 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 17 timmar sedan, Sniffe sade: Oljor: Omättade oljor: 20-80 gram Mättade oljor: 0-11,8 gram Socker: 0-31 gram Räcker för konstaterandet att kunskapen runt metabolismen i sin helhet saknas hos kostkonstruktören. SGK är inne på den rätta vägen i riktning ALLAN SAVORY. Bara tanken på att lägga upp en standardkost, efter en tokig linje med klimathysterin som grund, är naturligtvis orealistisk. Grunden till all vettig kostrådgivning måste självklart utgå från vad modern forskning kommit fram till med den verkliga metabolismen som ledtråd. Här ytterligare några intressanta ALLAN SAVORY-videor: 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 3 hours ago, SGK said: Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg) Och jag vill lägga till en alldeles nyutkommen bok på samma tema: Sacred Cow, av Diana Rogers och Robb Wolf. Har inte läst så många sidor än, men deras upplägg verkar mycket seriöst. Den ger många argument för den som vill försvara nötkött som en del av kosten. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 4 timmar sedan, SGK sade: ... forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden. Precis! De glömmer att lyfta blicken och se helheten. Det samma gäller många av mina kollegor som sitter och gnetar med vad de tror är det viktigaste i hela projektet, t ex en mutter, eller en släntlutning eller en bergbult - men hallå! - vi ska bygga en tunnelbana här. Alla är lika viktiga! Men det är väl lätt hänt, och mänskligt, när man blir passionerad i sitt jobb. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted September 13, 2020 Share Posted September 13, 2020 1 timme sedan, Borje sade: Och jag vill lägga till en alldeles nyutkommen bok på samma tema: ... och jag med: "Kornas planet - om jordens och mångfaldens beskyddare" av Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren. https://tradgardenjorden.blogspot.com/p/kornas-planet.html 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted September 14, 2020 Share Posted September 14, 2020 Kornas planet innehåller mycket information som man inte hittar på andra ställen. Den är dessutom rolig! Rekommenderas. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.