Gå till innehåll

Dietsnack i vetenskapens värld


Recommended Posts

SVT fortsätter med sin klimathysteri och hur vi ska äta för att lösa hälsoutmaningarna och rädda planeten och kommer visa ett reportage i vetenskapens värld som kan ses från 02:00 idag eller på måndag 20.00 på SVT 2. Nästa söndag tjugonde september snackar dom om framtidens mat.

Del 5 av 18: Fett - vän eller fiende? Fetma är en global epidemi, men hur undviker vi fetman bäst? Hur ska vi egentligen tänka om fettet i maten? Och finns det gener som gör att vissa har större aptit än vad de mår bra av? Forskare utmanar nu allt fler av de gamla sanningarna om fettet - och föreslår nya vägar ut ur den stora folksjukdomen.

Del 6 av 18: Framtidens mat. Är köttbiffar av raps och hampa det vi lägger på grillen i framtiden? Ska vi börja odla alger i åkrar under vattnet? Kan växtodlingar förläggas hemma i garaget där gödslet kommer från bassänger med fisk? Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt - och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror. Vi besöker uppseendeväckande försöksodlingar, låter professionella kockar tillaga maten därifrån. Och så provsmakar vi om framtidens mat duger för våra kräsna smaklökar

Ska se reportagen innan jag bedömmer innehållet men utifrån två av deras artiklar som kom idag så har jag låga förväntningar då de snackar om eat lancet som en planetdiet.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hon-ater-den-planetara-halsodieten

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-matindustrin-ar-en-miljoforstorare

Amanda Wood har arbetat med att ta fram den planetära hälsodieten som har satt upp gränser för hur mycket vi bör äta av varje livsmedel för att maten ska räcka den dagen vi är 10 miljarder människor på jorden.

DET HÄR FÅR VI ÄTA ENLIGT PLANETÄRA HÄLSODIETEN

Om alla åt en daglig kost bestående av mycket grönsaker, växtbaserat protein och lite rött kött motsvarande 2500 kilokalorier skulle maten räcka till alla och vi skulle inte tära på jordens resurser.

Det här får man äta per dag:

Ris, vete, majs: 232 gram

Potatis / cassava: 0-100 gram

Grönsaker: 200-600 gram

Frukt: 100-300 gram

Mjölkprotein: 0-500 gram

Proteinkällor

Biff, lamm och gris: 0-28 gram

Kyckling och andra fåglar: 0-58 gram

Ägg: 0-25 gram

Fisk: 0-100 gram

Baljväxter: 0-100 gram

Nötter: 0-75 gram

Fettkällor

Omättade oljor: 20-80 gram

Mättade oljor: 0-11,8 gram

Socker: 0-31 gram

  • Gilla 1
  • Ledsen 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 timmar sedan, Sniffe sade:

Oljor:

  • Omättade oljor: 20-80 gram
  • Mättade oljor: 0-11,8 gram
  • Socker: 0-31 gram

Räcker för konstaterandet att kunskapen runt metabolismen i sin helhet saknas hos kostkonstruktören.

SGK är inne på den rätta vägen i riktning ALLAN SAVORY.

Bara tanken på att lägga upp en standardkost, efter en tokig linje med klimathysterin som grund, är naturligtvis orealistisk. Grunden till all vettig kostrådgivning måste självklart utgå från vad modern forskning kommit fram till med den verkliga metabolismen som ledtråd.

Här ytterligare några intressanta ALLAN SAVORY-videor:

 

  • Gilla 1
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 hours ago, SGK said:

Jag kör en repris från i fjol på temat vad vi bör äta för miljön och klimatets bästa (med några tillägg)

Och jag vill lägga till en alldeles nyutkommen bok på samma tema: Sacred Cow, av Diana Rogers och Robb Wolf. Har inte läst så många sidor än, men deras upplägg verkar mycket seriöst. Den ger många argument för den som vill försvara nötkött som en del av kosten.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, SGK sade:

... forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden.

Precis! De glömmer att lyfta blicken och se helheten. 

Det samma gäller många av mina kollegor som sitter och gnetar med vad de tror är det viktigaste i hela projektet, t ex en mutter, eller en släntlutning eller en bergbult - men hallå! - vi ska bygga en tunnelbana här. Alla är lika viktiga!

Men det är väl lätt hänt, och mänskligt, när man blir passionerad i sitt jobb. 😅

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...