Guest Tureborgaren Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Marty Kendall (Optimising Nutrition) levererar ett faktagranskat blogginlägg om kolesterol: Cholesterol: When to worry and what to do about it https://optimisingnutrition.com/cholesterol-when-to-worry-and-what-to-do-about-it/ Google-översatt till (inte så jättebra) svenska: https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=sv&u=https%3A%2F%2Foptimisingnutrition.com%2Fcholesterol-when-to-worry-and-what-to-do-about-it%2F Några exempel ur texten: om blodsockernivåerna är låga, behöver högt LDL inte vara ett stort problem, men om blodsocker OCH LDL är högt kan det innebära problem. LDL anses ofta vara det ”dåliga kolesterolet”. Detta är dock inte alltid fallet. LDL blir ”dåligt” när det oxideras efter att ha varit i blodomloppet med höga glukosnivåer för länge. Vi får högre nivåer av "små täta LDL" -partiklar när de skadas av glykation (på grund av närvaron av glukos) följt av oxidation (rostning). Att kombinera höga halter av fett och kolhydrater i dieten skapar problemet. Kolesterol och glukos stannar tillsammans i blodomloppet under längre perioder, vilket leder till oxiderad LDL och så småningom hjärtsjukdomar. Skriv in dina värden för triglycerider och HDL för att se om du har en riskabel kolesterolprofil: Cholesterol Risk Calculator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.