Jump to content

Hypotes om människan som fettätare (lipivore)


Tureborgaren
 Share

Recommended Posts

15 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Amber O'Hearn tar en rejäl titt i  evolutionens backspegel och kommer fram till att det var fett - inte kött eller grönt - som gödde vår stora hjärna. 

Då är bara frågan - hur vi kan utnyttja detta vidare. I våra diskussioner på forumet har vi ju länge haft denna linje klar för oss. Veganer som, numera via klimatalarmister och hela svansen i form av dietister och kostrådgivare i övrigt, gått in för smart kost (så nära vegankost som möjliugt) förfogar över kraftfull uppbackning - resursstarka organisarioner som inte bryr sig om de 40 000 000 människor som varje år dör via växtbaserad kost. Därmed medverkar de till den metabola pandemin, vilken gör antalet döda via Covid-19-pandemin till närmast normal, liknande tidigare influensaepidemier.

1107585971_fettmnniskan1.thumb.jpg.8a2ca09a3d7db3d8441e87c12a610bf4.jpg

Argumentet, som bör betrakras som det bästa till att belägga människan främst vara fettätare (för sin energiutveckling), är ju den tillbakabildade blindtarmen. Hästen har en 100 gånger längre blindtarm än människans (6 meter mot 6 cm). I grafen ovan förekommer den för människan som ett tunt streck. längst upp - medan hästen till skillnad från korna (som idisslar) kräver lång blindtarm för att direkt kunna omvandra gräset till nyttig föda och energi, dessutom viktig till att rymma stor vätskemängd.

För veganer finns många problem med att begränsa sig till växtföda. Möjligheten att som våra förfäder jägarna huvudsakligen överleva på fett, saknar veganen möjlighet till med enbart växtbaserad föda, eftersom veganen dör utan existensen av hälsokostaffärer eller apotek. Utan B12-vitaminet som finns i kött, inträder döden snabbt.  Visst kan veganen överleva genom de tillskott som hälsokostafferen rillhandahåller men människans inre talar sitt tydliga språk (att överleva på en huvudsakligen växtbaserad kost är inte naturligt). 

 

P.S.

När en vegan säger att människan ätit frukt och grönsaker (Mai-Lis Hellenius älsklingsområde) sedan urminnes tider, vittnar det om bristande förståelse på en rad punkter. Dels att urminnes tider för människan  är som en sekundblinkning i evolutiondens ljus. Dels, till skillnad från övriga släktingar i apträdet att människan under större delen av sin existens just utnyttjat fett som sitt huvudsakliga energimedium.

Såväl genom beläggen från forskning om olika matkulturer, som kliniskt, visar fettet sin överlägsenhet. Kulturellt, med fett- och fiskkulturer som visar mycket liten eller ingen andel av de för västvärlden utmärkande kultuktursjukdomarna (diabetes, hjärtinfarkt, cancer, fetma, demens caries etc.).

Med allt större säkerhet kan sägas att kultursjukdomarna inleddes med tillkomsten av jordbruket, som införde brödsäden som viktig andel av kosten. Det tydliggjordes bl.a. genom undersökningar på egyptiska mumier som visade att livslängden drastiskt miskades i skiftet mellan jägar- och jordbrukskulturen. Det finns inget motsägelsefullt i detta, eftersom brödsäden, vid sidan av sitt innehåll av socker, innehöll ett under evolutionen ökat naturligt tillskott av växtgifter. Gifter "avsedda" för att hålla djuren borta. När dessa utan att människans immunitet hunnit utvecklas, som djurens, började ingå i födan, kom kultursjukdomarna. En utveckling som under senare 70 år tydligt förstärkts genom kolesterolmytens uppkomst. En myt och förståelse för den och dess iögonenfallande konsekvenser, som ännu inte trängt in i t.ex. socialstyrelsens innersta textgömmor eller skolsjukvårdens föreställningsvärld.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-20 at 00:57, Nils Engström sade:

P.S.

När en vegan säger att människan ätit frukt och grönsaker (Mai-Lis Hellenius älsklingsområde) sedan urminnes tider, vittnar det om bristande förståelse på en rad punkter. Dels att urminnes tider för människan  är som en sekundblinkning i evolutiondens ljus. Dels, till skillnad från övriga släktingar i apträdet att människan under större delen av sin existens just utnyttjat fett som sitt huvudsakliga energimedium.

Såväl genom beläggen från forskning om olika matkulturer, som kliniskt, visar fettet sin överlägsenhet. Kulturellt, med fett- och fiskkulturer som visar mycket liten eller ingen andel av de för västvärlden utmärkande kultuktursjukdomarna (diabetes, hjärtinfarkt, cancer, fetma, demens caries etc.).

Med allt större säkerhet kan sägas att kultursjukdomarna inleddes med tillkomsten av jordbruket, som införde brödsäden som viktig andel av kosten. Det tydliggjordes bl.a. genom undersökningar på egyptiska mumier som visade att livslängden drastiskt miskades i skiftet mellan jägar- och jordbrukskulturen. Det finns inget motsägelsefullt i detta, eftersom brödsäden, vid sidan av sitt innehåll av socker, innehöll ett under evolutionen ökat naturligt tillskott av växtgifter. Gifter "avsedda" för att hålla djuren borta. När dessa utan att människans immunitet hunnit utvecklas, som djurens, började ingå i födan, kom kultursjukdomarna. En utveckling som under senare 70 år tydligt förstärkts genom kolesterolmytens uppkomst. En myt och förståelse för den och dess iögonenfallande konsekvenser, som ännu inte trängt in i t.ex. socialstyrelsens innersta textgömmor eller skolsjukvårdens föreställningsvärld.

Kitava-folket äter mycket kolhydrater och har bra hälsa. Okinawa-folket äter också mycket kolhydrater (de äter även lite spannmål).

Sjundedagsadventisterna äter fullkorn.

Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, qwy sade:

Kitava-folket äter mycket kolhydrater och har bra hälsa. Okinawa-folket äter också mycket kolhydrater (de äter även lite spannmål).

Sjundedagsadventisterna äter fullkorn.

Vad de inte äter är bröd, margarin och industriproducerad mat och besprutade frukter och grönsaker, odlad fisk samt spannmålsuppfödda djur. Det handlade om vilda djur och naturliga frukter och bär och grönsaker Därav kommer en bra hälsa.

 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

17 timmar sedan, qwy sade:

Kitava-folket äter mycket kolhydrater och har bra hälsa. Okinawa-folket äter också mycket kolhydrater (de äter även lite spannmål).

Sjundedagsadventisterna äter fullkorn.

Som al@j och Y62 påpekar var man i dessa kulturer opåverkade av dagens skräpmat - det säger egentligen allt. Hur de fick tillräckligt med B12-vitamin utan animalier vore intressant att veta. Kulturer som fungerade trots att det helt saknades växtbaserad föda är lättare att förklara - de fick genom den allt de behövde.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

42 minuter sedan, Nils Engström sade:

Som al@j och Y62 påpekar var man i dessa kulturer opåverkade av dagens skräpmat - det säger egentligen allt. Hur de fick tillräckligt med B12-vitamin utan animalier vore intressant att veta. Kulturer som fungerade trots att det helt saknades växtbaserad föda är lättare att förklara - de fick genom den allt de behövde.

De åt vildfångad fisk samt fläsk från vilda djur.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det finns massor exempel på befolkningar som äter mycket kolhydrater och är friska långt upp i åren.  Precis som flera skrivit att om man undviker processad skräpmat så verkar det fungera utmärkt.

Problemet i vårt samhälle är att vi (många) äter processad skräpmat. Min gissning är att över 50% av befolkningen över 40 år är mer eller mindre metabolt skadade. Då dyker den intressanta frågeställningen upp! 🙂  Fungerar det bra att då gå över till att äta en oprocessad "nyttig" högkolhydratkost? Jag ställer mig lite tvivlande till det. Har man väl lyckats skada sin metabolism genom att man får patologiskt höga insulinnivåer när man äter kolhydrater så gör man nog bäst i att minska dessa för gott genom att tex äta LCHF.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Peter B sade:

Min gissning är att över 50% av befolkningen över 40 år är mer eller mindre metabolt skadade. Då dyker den intressanta frågeställningen upp! 🙂  Fungerar det bra att då gå över till att äta en oprocessad "nyttig" högkolhydratkost?

Baserat på en uppföljning av mer än 135 000 personer i 18 länder konstateras år 2017, enligt den stora globala Pure-studien, att högt intag av kolhydrater är kopplat till ökad risk för död oavsett orsak, medan ingen sådan koppling fanns för högt intag av fett och i det senare fallet inte heller något samband med ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Visserligen har från bl.a. vegansidan denna studie kritiserats men man kan fråga sig hur stor andel av testmaterialet som kan relateras till skräpmat vid sidan av den växtbaserade? Om så, borde väl denna skräpmat även till viss del påverkat statistiken för köttätarna.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, al@j sade:

Vad de inte äter är bröd, margarin och industriproducerad mat och besprutade frukter och grönsaker, odlad fisk samt spannmålsuppfödda djur. Det handlade om vilda djur och naturliga frukter och bär och grönsaker Därav kommer en bra hälsa.

Sjundedagsadventisterna äter fullkornsbröd:

https://theadventistdiet.com/seventh-day-adventist-principle-nutrition/

Okinawa-folket äter bröd. Jag vet inte hur länge de har gjort det:

https://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet

Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Nils Engström sade:

Som al@j och Y62 påpekar var man i dessa kulturer opåverkade av dagens skräpmat - det säger egentligen allt. Hur de fick tillräckligt med B12-vitamin utan animalier vore intressant att veta. Kulturer som fungerade trots att det helt saknades växtbaserad föda är lättare att förklara - de fick genom den allt de behövde.

Jag menade inte att de enbart äter vegetabilier.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 minuter sedan, qwy sade:

Sjundedagsadventisterna äter fullkornsbröd:

https://theadventistdiet.com/seventh-day-adventist-principle-nutrition/

Okinawa-folket äter bröd. Jag vet inte hur länge de har gjort det:

https://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet

Wikipedia är inte särskilt bra som information då de sällan uppdateras med fakta.

"

Ät som på Okinawa

Om du vill äta som på den japanska ön Okinawa ska du välja mycket grönsaker och hela korn, varvat med baljväxter, fisk, kyckling, frukt, nötter och lite olja.

https://www.metabolhalsa.se/2017/06/19/at-mindre-och-lev-friskare/

Drick mycket vatten, 

Läs om den blå maten.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

1

 
 
 
 
 
 

1

 
 
 
 
 
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, al@j sade:

In Okinowa people ate a lot of pork and lard and way more fish than is claimed by some sources.

Som vanligt... Om veganer eller forskare som är veganer eller som köpts för studier runt fördelarna av att växla över till växtbaserad föda, av skäl som har att göra med "tron" att därigenom rädda klimatet (klimatsmart mat) - då gör man ungefär som lärofadern Ancel Keys på 1950-talet. Han hade en hypotes om att hjärtinfarkt (förfettade/förkalkade blodkärl) orsakades av kolesterol i maten. Han gjorde studier i ett 20-tal länder men presenterade bara 7 som överensstämde med hans hypotes. Dessutom friserade han bort data som låg alltför långt utanför hypotesen - falsk forskning alltså.

För den forskning som ligger bakom den ketogena kostens fördelar, förefaller flertalet forummedlemmar, efter sammanlagt 100-tusentals timmars studier, att tyngdpunkten på materialet kretsar runt metabolismen som sådan. Alltså hur man vetenskapligt förklarar hur olika kosttyper påverkar våra inre metabola funktioner. De underbara forskare och vetenskapsjournalister som vi tagit till oss som nära vänner (ordningsföljden utan värderingsbetydelse):

  • Nina Teicholz (medicinsk journalist)          
  • Ted Naiman (läkare spec. LCHF)                      
  • Jason Fung (njurspecialist, diabetes)          
  • Erik C. Westman (förgrundsfigur LCHF)                                 
  • Aseem Malhotra (kardiolog)                      
  • Zoe Harcombe (forskare spec. kost)           
  • Sarah Hallberg (forskare, specialist LCHF)
  • Stephen Phinney (forskare på högfettkost)
  • Jonny Bowden (läkare spec. kost)                     
  • Tim Noakes (prof. idrott, ärlig ”konvertit”)              
  • Jeffry Gerber (läkare spec, kost)                         
  • Jeff Volek  (endokrinolog spec kost, ketos)           
  • Robb Wolf (läkare kost metabolism, neuro)
  • Gary Taubes (vetenskapsjournalist)                   
  • Ralf Sundberg (hjärtkirurg, transplantation)          
  • Davin Unwin (praktik allmänläkare)           
  • Ivor Cummins (kemist LCHF-spec)                    
  • Georgia Ede (psykiatri/kost)                      
  • Gary Fettke (kirurg/ortopedi)                      :
  • David Diamond (neurolog)                                   
  • Dwight Lundell (hjärtkirurg, anti statiner)       
  • Ron Rosedale (forskare förgrundsfigur)              
  • Robert Lustig (endokrinolog spec. socker)            
  • Angela Poff  (läkare, ketos vs cancer)                  
  • Benjamin Bikman (spec. insulinrestens)    
  • David Perlmutter  (forskare bl.a. ketos)                 
  • Dr Mike Eades (intesse bl.a. med. historia)
  • Andreas Eenfeldt inte att i något avseende förglömma

talar entydigt, vetenskapligt ett tydligt språk. Någon motsvarighet till dessa på vegansidan ser man sällan eller aldrig exempel på. De studier man från den sidan hänvisar till, förefaller ofta tyda på att forskningen sällan lämnar stadiet korrelation för övergång till kausalitet, dvs. kompletterat med belägg av djupgående metabolisk art. Har någon ännu sett motsvarigheten bland veganer eller veganforskare till Ivor Cummins, för att ta ett bra exempel på pedagogik, som på ett fascinerande sätt belägger fakta runt den ketogena kostens funktion och fördelar. Om någon av forummedlemmarna hittat någon som jag inte uppmärksammet, vore intressant.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

50 minuter sedan, qwy sade:

En artikel om åderförkalkning av Jacob Gudiol:

https://traningslara.se/folk-hade-aderforkalkning-aven-for-flera-100-ar-sen/

Ja... tänk så många hypoteser det finns och tänk så många felaktiga som finns kvar, trots att den rätta bakgrunden klargjorts för länge sedan. Ja, som t.o.m. socialstyrelsen har svårt att släppa, även om allt, sedan decennier tillbaka, talat för felen. Kolesterolmyten är en sådan - i den ingår just principen att det rimligen måste vara brandsoldaterna som startat eldsvådan, eftersom de alltid är synliga vid varje brand (kolestrolet som lagar kärlskador måste ju rimligen vara skyldig till skadan eftersom de alltid finns där när skadan skett).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, qwy sade:

Inuiternas hälsa är kanske inte superbra.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535749/

Från venskaplig synpunkt har nog ingen forskare påstått att en ensidig animalisk kost skulle utgöra idealet. Exemplifieringen med inuiterna innebär endast att man visat överlevnad utan växtbaserad föda möjlig t.o.m. helt utan sådan. 

Vad gäller dödsorsakerna (hjärninfarkt etc.) kan man inte förklara den, lika lite som orsaken bakom uppkomsten av ateroskleros. Dess samband med hjärtinfarkt känner man visserligen statistiskt till, men bevisen finns i varje fall för att inget samband föreligger mellan hjärtinfarkt och kolesterolnivån. Kolesterolmyten är därför en gång för alla dödförklarad. Forskningen får fortsätta på aterosklerossidan. Under tiden fortsätter läkemedels- och livsmedelsindustrin att förse olika forskargrupper med resurser (t.ex. Harvardgänget) till att i den klimatsmarta kostens namn "bevisa" den växtbaserade kosten vara idealet. Vilka tjänar mest på detta - människorna, Harvardforskarna eller industrin? 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...