Cleppa Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Intressant! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post MariaF Posted October 24, 2020 Popular Post Share Posted October 24, 2020 "...genetiskt samband mellan att UTVECKLA ADHD och att VARA SUGEN på socker..."? Hittills har ju ADHD varit medfött och menar de då att suget kommer sig av ADHD eller får man ADHD av sockret? Det är väldigt vanligt att personer med ADHD självmedicinerar med socker eller bröd/pasta. Gluten omvandlas till morfinliknande substanser och verkar lugnande. Ska se om jag kan hitta studien! Det är ju superintressant även om TT inte verkar veta själva vad de menar. Tänker att epigenitiken kan spela roll här; vad mormor och mamma gjort påverkar framtida generationer. 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Den var lätthittad! Det var (tyvärr) inget nytt men bara början på mer forskning och DET är positivt; Studien visar att det går att koppla såväl koncentrationssvårigheter som hyperaktivitet och impulsivitet till matvanor. Och resultatet ligger fast oberoende av ålder, kön och socioekonomisk bakgrund. – Vi ser en koppling mellan ADHD och att äta mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt, säger Lin Li. [Det vill jag påstå är självmedicinering.] – Studien är första steget för att få en tydlig bild av hur ADHD hänger ihop med matvanor. Vi kan inte visa att det finns ett orsakssamband, men de genetiska kopplingarna mellan egenskaperna kan ge belägg och stöd för framtida experimentella studier och molekylärforskning. Ungefär 5 procent av barn och 2,5 procent av vuxna beräknas ha ADHD och det är till 70 procent medfött. Det är inte klarlagt vilka mekanismer som ligger bakom ADHD och det är därför svårt att ställa diagnos och behandla. [Intressant att de säger att bara 70% är medfött! Det är sällan man får höra det, snarare tvärtom att miljön, livstil osv inte spelar nån roll. Det är ett medfött öde! Nu är vi tillbaka på epigenitik! ] https://www.forskning.se/2020/10/21/kopplingen-mellan-socker-och-adhd/ 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Vad tror ni om glutens inverkan på ADHD? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Cleppa Posted October 24, 2020 Author Popular Post Share Posted October 24, 2020 Finns väl risk att det blir som vanligt... man bestämmer sig för resultatet av vad forskningen ska visa och sedan designar man studier för att få det resultatet... dvs det kommer inte att vara de höga blodsocker nivåerna man siktar in sig på utan mättat fet och att man äter för lite frukt och grönt, 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 Det finns många branscher som gör anspråk på orsakerna till ADHD. Sömnforskarna anser det beror på sömnbrist, strålskadeförespråkarna anser det beror på för mycket wifi. Kostanhängarna ger socker och näringslös kost skulden, vaccinkritikerna ser vaccin som orsak, healers och andliga förespråkare ger skulden på missanpassningar i tidigare liv osv osv…det är bara att välja och vraka beroende vad man tillhör för skola. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
al@j Posted October 24, 2020 Share Posted October 24, 2020 4 timmar sedan, Ekner sade: Vad tror ni om glutens inverkan på ADHD? Gluten är inte bra för någon. ADHD är ingen sjukdom utan ett tillstånd som kreativa människor befinner sig i. Lämplig kost innehåller mycket animaliskt fett samt moderat mängd protein. Socker/Kolhydrater i minimal mängd. https://www.annahallen.se/service/adhdcoach/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted October 25, 2020 Share Posted October 25, 2020 Eller så finns det inte EN orsak.... Det är bara det att numera är allt svart eller vitt; att många bäckar små kan bli en stor flod är liksom helt bortglömt. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted October 25, 2020 Share Posted October 25, 2020 Eftersom sockersuget är bevisat (existensen) kommer kanske resurser till forskning i en framtid. För tillfället tjänar dock både livsmedels- och läkemedelsföretagen på sötsuget och lär inte intressera sig för forskning på detta förrän kolesterolmyten har nått fram till tjänstemännen på socialstyrelsen och motsvarande institutioner världen över. I det senare läget kan ett medel som dämpar sötsuget att bli klart inkomstbringande för medicinskt bruk - annan drivkraft än den ekonomiska finns inte. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Katerina Posted October 26, 2020 Popular Post Share Posted October 26, 2020 Det finns en hel del indirekta kopplingar som visar att ADHD och många andra psykiska åkommor förbättras av att man byter från glukosdrift till ketondrift. Problemet är tycker jag att man ser alla diagnoser var för sig istället för att se dem som en del att det stora hela och koncentrera sig på likheterna. När jag tänker mig psykiska åkommor tänker jag då på det som kan störa hjärnans och nervsystemets funktion. Den mest slående tycker jag är det faktum att när epilepsin behandlas med kost kan den behandlingen leda till att epilepsin läker ut. Medan en behandling med kemiska preparat dämpar bara symptom. Jag kan varmt rekommendera att läsa alla dessa framgångshistorier på Charlie Foundations https://charliefoundation.org/. Det finns mycket intressanta berättelser. Dock verkar den behandlingen erbjudas vid mycket svårbehandlade fall, dvs då man har testat en drös kemiska preparat. Ni som har lyssnat på Ambers presentation och hennes teori av att människa är en lipovore kommer kanske ihåg att enligt henne består hjärnan till stor del av ketoner. Varför inte åtminstone sätta up en teori att även hjärnan behöver repareras och ketoner och en ketogen kost bidrar till dess optimala funktion. Här borde finnas en öppning till att testa behandla de flesta psykiska åkommor med ketogen kost. Det kan ju inte skada med en kost som har stöd i evolutionen och består av riktig fet mat? Dessutom kan det handla om insulinresistens av hjärnceller som förvisso kan drivas på både glukos och ketoner men om de har blivit resistenta kan inte längre få in glukosen och börjar svälta. Det kan även handla om de giftiga ämnen som bildas då glukosen reagerar med andra ämnen i blodet. Gluten kan också bidra med sin förmåga att bilda opioider och leda till överätning samt till att öka mängden glukos i blodomloppet eftersom då äter man för mycket stärkelserik bröd. Vi kan sitta och skrika att vi behöver mer forskning och att forskning är korrumperad och vi kommer att ha rätt i båda fallen och vi kommer att få vänta länge. Jag tror mera på att man får taga det man haver dvs den information som redan finns och tillämpa den i praktiken. Låt mig ta ett exempel. När min son var i lågstadiet ville läraren att han skulle utredas för ADHD eller snarare ADD för han var aldrig störig eller bråkig. Han lyssnade inte så bra på lektionerna bara och i den nystartade privata skolan hade man inte tid med elever som inte presterade på topp. Vi skickades till BUP. Tja, efter ett, låt mig kalla det, intressant möte med BUP där jag bara blev förbannad, kokade inombords och tänkte att "nej, ni får inte ge mitt barn droger" bytte vi till en kommunal skola och i samma veva la om kosten till LCHF. Byte av skola hjälpte eftersom han hamnade i en mycket lugnare miljö, lugnare klasskompisar och en mer erfaren äldre lärare. Sedan tog det några år med den nya kosten och man har börjat se resultaten i betygen. Nu är han i gymnasiet och sköter skolan helt själv utan att vi hör ett negativt pip därifrån. På utvecklingssamtalet fick vi höra att betygen var bra och i vissa ämnen mycket bra. Vad mer kan man önska från en tonårig pojke? Han planerar att plugga vidare. Hade vi lyssnat på skolan skulle han vara en drogberoende vrak redan i de tidiga tonåren. Jag tror inte det hade höjt hans betyg eller livskvalité. 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
al@j Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 40 minuter sedan, Katerina sade: När jag tänker mig psykiska åkommor tänker jag då på det som kan störa hjärnans och nervsystemets funktion Utan tvekan är det socker/kolhydrater som stör hjärnans och övriga kroppens funktion. ADHD är ingen sjukdom vilket jag nämnt tidigare och skall inte medicineras utan behandlas med kost och vänlighet samt lugn miljö. I USA behandlar man inte ADHD med medicin utan där tar man vara på människans kreativitet och utnyttjar den på ett positivt sätt. Vi är många som i dag hade fått diagnosen ADHD. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 7 timmar sedan, Katerina sade: 1. Varför inte åtminstone sätta up en teori att även hjärnan behöver repareras och ketoner och en ketogen kost bidrar till dess optimala funktion. Här borde finnas en öppning till att testa behandla de flesta psykiska åkommor med ketogen kost. Det kan ju inte skada med en kost som har stöd i evolutionen och består av riktig fet mat? 2. Dessutom kan det handla om insulinresistens av hjärnceller som förvisso kan drivas på både glukos och ketoner men om de har blivit resistenta kan inte längre få in glukosen och börjar svälta. Det kan även handla om de giftiga ämnen som bildas då glukosen reagerar med andra ämnen i blodet. 1. Just epilepsin, för vilken redan under början av 1900-talet, endast ketogen kost kunde bota, säger mycket om ketonernas betydelse i hjärnan. Det kan ju vara så att den via ketonerna bättre funktionen i tid kunde stoppa epilepsiutbrottet - en tidsaspekt alltså. Förklaringen till att forskning, med inriktning på ketoner, inte fick mer resurser är den gamla vanliga - pengar. Läkemedelsföretagen insåg tidigt att forskning på ketoner direkt skulle länkas samman med kosten, något som representerade motsatsen till pnninggenererande läkemedel. När läkemedelsföretagen inledde sin ekonomiska frammarsch under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, var det en sak man tog fasta på - bara intressera sig för framtagning av patenterade preparat, som fritt kunde prissättas utan konkurrens - mat kan inte patenteras. 2. Ja, i sammanhanger är intressant, när ketonerna styr fettförbränningen, att samtidigt antioxidanter bildas som tar hand om fria syreatomer (överblivna oförbrukade rester=fria radikaler), som annars vore skadliga. Allt av stor betydelse för hjärnans effektivitet. Det märks bl.a. på lätt dementa som plötsligt återfår tankeskärpan och förbättrar minnesförmågan - inte minst korttidsminnet. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 14 minuter sedan, al@j sade: I USA behandlar man inte ADHD med medicin utan där tar man vara på människans kreativitet och utnyttjar den på ett positivt sätt. Ett undantag från medicinhysterin - mer sådant skulle man önska! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
al@j Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Från Annikas Blogg. https://annikadahlqvist.com/2020/10/26/mattat-fett-och-adhd/ Intressant att läsa åsikterna från hennes läsare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 On 10/24/2020 at 1:02 PM, Ekner said: Vad tror ni om glutens inverkan på ADHD? Det tror jag på. Den enbart partiella nedbrytningen av gluten i vårt system ger upphov till peptider av aminosyror som har opioid effekt. Läs Brödberoende av William Davis. Den vanligaste medicinen mot ADHD är ?? amfetamin (ritalin). Vad är det för relation mellan opium och amfetamin? Jo de är varandras motsatser, antidoter. Dvs om du blir förgiftad med opium kan man ge amfetamin för att ta bort effekten och tvärtom. Alltså människor som äter mycket vetemjöl med gluten får i sig stora mängder opioida peptider som slöar ned hjärnan. ADHD är faktiskt en förslöad hjärna och inte tvärtom vilket vore mera logiskt. Sätter man då in en antodot, amfetamin, försvinner effekten och hjärna uppför sig "normalt". Kanske inte hela eller enda sanningen om ADHD men när jag ser mig omkring i bekantskapskretsen så bekräftas denna teori nästan alltid, det jag ser är att ADHD människor är storkonsumenter av bröd, de är brödberoende. Socker borde väl med den vinklingen vara ett sätt att självmedicinera genom massor med energi för att få fart på en förslöad hjärna. Komjölk och proteinet kasein däri har vi också svårt att bryta ned och det blir också opioida peptider av det, BCM7, beta casomorphine 7. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Dr Georgina Ede, psykiatrier, har stora kunskaper om kost och psykisk hälsa. Så här säger hon: "I am a Harvard-trained, board-certified psychiatrist specializing in nutritional and metabolic psychiatry. My passion is empowering people with psychiatric conditions to reduce or eliminate the need for medications by changing how they eat. But which changes are worth making, and why? Answering that question is what my work is all about." https://www.diagnosisdiet.com/about ADHD och kost https://www.diagnosisdiet.com/blog-parent/category/adhd 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 On 2020-10-28 at 15:19, kickilotta sade: Dr Georgina Ede, psykiatrier, har stora kunskaper om kost och psykisk hälsa. Inledningsvis beskriver hon sin utveckling: I årtionden följde jag en diet med låg fetthalt, lågt kolesterolinnehåll, högt fiberinnehåll och lågt kaloriinnehåll och tränade regelbundet. 2007, när jag kom in i 40-årsåldern, utvecklade jag ett antal förvirrande hälsoproblem inklusive kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, migrän och IBS. Efter att ha sett en rad olika Harvard-specialister som beställde en mängd specialiserade tester och inte hittade något fel bestämde jag mig för att experimentera med min diet. Efter ungefär sex månaders försök och fel var jag symptomfri. ___________________________ "Harvardspecialister"... det förvånar mig inte att de inte hittade något. Harvarduniversitetet, som under min ungdom uppfattade som ett av världens mest namnkunniuga med rader av Nobelpristagare inom alla områden, har länge låtit sig mutas av läkemedels- och livsmedelsindustrin till enligt min mening, en skam för forskningen. I varje fall vad gäller kost och allt vad som har med den att göra. Ja ett slags institut för kostrådgivning som propagerar för växtbaserad, klimatsmart mat. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted October 29, 2020 Share Posted October 29, 2020 Men nu har allt klarnat för dr Georgina Ede...verkligen skönt... fick henne att gräva i kost och hälsa och arbetar för att hjälpa andra 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielH Posted November 3, 2020 Share Posted November 3, 2020 Lite länkar om autism och kost: "A previous 12 month clinical trial of an earlier version of this protocol found that it resulted in a 7 point increase in non‐verbal IQ vs. no change for the control group, and an 18 month increase in developmental age, vs. only 4 months for the control group. " https://www.autismnrc.org/assets/newthemeimages/ANRCProtocolrev11-14-2018.pdf Länk till studien: https://www.mdpi.com/2072-6643/10/3/369/htm Organisationen: https://www.autismnrc.org/ Annan studie: https://link.springer.com/article/10.1007/s11011-017-0088-z Personer som skriver/bloggar om bl.a. autism och ADHD: https://www.bioind.se/ https://nourishinghope.com/ https://bioindividualnutrition.com/ https://imsimplyadad.com/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.