Bengt Nilsson Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Let´s talk about Eliminationskost - ett viktigt verktyg för att förbättra din hälsa Föreläsning av Peter Martin https://youtu.be/aBb90IBfyhU?t=230 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 Tack för att du länkade. Onekligen ett mycket intressant ämne. Det Peter Martin berättade om oxalater var mycket intressant tyckte jag. Undrar hur länge man har vetat om att just spenat och rabarber är så rika på oxalater och att njursten byggs med hjälp av det. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted November 6, 2020 Share Posted November 6, 2020 Oxalater är riktigt spännande och skrämmande. Vid problem med organ i hela kedjan med från och med njurar till toalett (prostata, urinblåsa, gångar, rör,etc) bör man titta över sitt oxalatintag. Betänk också att kristallerna i kristallsjukan är gjorda av oxalater. Mycket är skrivet om autism och oxalater. Här finns riktigt bra information. https://www.westonaprice.org/health-topics/vegetarianism-and-plant-foods/the-role-of-oxalates-in-autism-and-chronic-disorders/ 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 21 timmar sedan, Katerina sade: Undrar hur länge man har vetat om att just spenat och rabarber är så rika på oxalater och att njursten byggs med hjälp av det. Ja, den första delen av frågan, i alla fall i hela mitt liv (50år). Redan som liten råddes jag att vara försiktig med mina älskade rabarber just pga oxalsyran. Den andra delen brukar mineralerna anklagas för. Om man inte har tillräckligt av mineraler, t ex magnesium, i tarmen som ska binda oxalaterna och föra ut dem ur kroppen, så tar de sig in och binder till mineraler inne i kroppen och filtreras bort i njurarna. Då säger man att njurstenen består av magnesiumoxalat och råder ofta individen till att minska magnesiumintaget. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted November 8, 2020 Share Posted November 8, 2020 On 2020-11-07 at 08:00, MariaF sade: Ja, den första delen av frågan, i alla fall i hela mitt liv (50år). Redan som liten råddes jag att vara försiktig med mina älskade rabarber just pga oxalsyran. Den andra delen brukar mineralerna anklagas för. Om man inte har tillräckligt av mineraler, t ex magnesium, i tarmen som ska binda oxalaterna och föra ut dem ur kroppen, så tar de sig in och binder till mineraler inne i kroppen och filtreras bort i njurarna. Då säger man att njurstenen består av magnesiumoxalat och råder ofta individen till att minska magnesiumintaget. Tack Maria! Jag har inte hört talas om oxalater förut. När jag började med LCHF trodde jag att en köttbit med sallad (spenat, rucola, isbergs osv) och kryddsmör på det var det bästa man kunde äta. Även inom LCHF rörelsen propageras mycket för bladgrönsaker. Det är bara och konstatera att det finns mycket att lära och att man aldrig är fullärd. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 8, 2020 Share Posted November 8, 2020 Kickilotta pratade oxalater ifjol: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.