Jump to content

Kost vid IGF, förhöjt fasteblodsocker


Peter B

Recommended Posts

Jag har nu ställt en egendiagnos, att jag har IGF (förhöjt fasteblodsocker, pre diabetes), däremot inte Impaired glucose tolerance (IGT).

 

Jag har nu ett BMI=22 och motionerar regelbundet.

 

Nu funderar man ju på vad som är den optimala kosten för detta tillstånd. Det är ju inte helt självklart att strikt LCHF är det optimala? Man kan ju tänka sig att en mer liberal LCHF lite åt GI kunde vara ännu bättre?

 

Någon som känner till om det finns lite fakta runt detta?

Link to comment
Share on other sites

Jag kommer att tänka på Jonas Bergqvists bok "LCHF & träning" där han menar att beroende på hur mycket man tränar kan man tillåta sig fler kh. Glykogendepåerna kan bli lite större med kh i kosten, om man är ute efter sådana. Å andra sidan så kan ju strikt LCHF fungera fint även vid ganska hård träning. Jag springer 5-8 km i snitt varannan dag, ibland efter 20 h P/F, och jag äter 20-30 g kh per dag eller så. Funkar jättebra. Säkert fler här som har synpunkter på detta!

Link to comment
Share on other sites

Kan man inte få förhöjt fasteblodsocker av väldigt lite kolhydrater? Vad jag har förstått så får man förhöjt fasteblodsocker när insulinet inte klarar att hämma leverns glukosproduktion. När man äter blandkost beror det oftast på fett i levern men om man har väldigt låg insulinproduktion på grund av att man äter väldigt lite kolhydrater så kanske det också kan göra att insulinet inte räcker för att hämma levern?

Link to comment
Share on other sites

Jag har nu ställt en egendiagnos, att jag har IGF (förhöjt fasteblodsocker, pre diabetes), däremot inte Impaired glucose tolerance (IGT).

 

Jag har nu ett BMI=22 och motionerar regelbundet.

 

Nu funderar man ju på vad som är den optimala kosten för detta tillstånd. Det är ju inte helt självklart att strikt LCHF är det optimala? Man kan ju tänka sig att en mer liberal LCHF lite åt GI kunde vara ännu bättre?

 

Någon som känner till om det finns lite fakta runt detta?

Min pappa är smal som en sticka men fick också pre-diabetes. Så länge han håller nere på kolhydraterna så slipper han ta mediciner/få diabetes. Han äter inte någon strikt diabetes, utan försöker bara hålla nere kolhydraterna så mycket han kan (han är lite av ett kakmonster!!). 

 

Men LCHF är såklart är utmärkt val om man har pre-diabetes! Varför skulle det inte vara bra för dig?

Link to comment
Share on other sites

Jag kommer att tänka på Jonas Bergqvists bok "LCHF & träning" där han menar att beroende på hur mycket man tränar kan man tillåta sig fler kh. Glykogendepåerna kan bli lite större med kh i kosten, om man är ute efter sådana. Å andra sidan så kan ju strikt LCHF fungera fint även vid ganska hård träning. Jag springer 5-8 km i snitt varannan dag, ibland efter 20 h P/F, och jag äter 20-30 g kh per dag eller så. Funkar jättebra. Säkert fler här som har synpunkter på detta!

Jag tränar nästan varje dag (ganska intensivt) och äter 15-20 gram kolhydrater per dag skulle jag tro (räknar inte exakt). Det fungerar utmärkt och jag känner att jag orkar betydligt mer nu än vad jag gjorde innan jag började med LCHF! Är ännu uthålligare och kan träna mycket längre tid åt gången. (förut blev jag jättehungrig efter en timme och var tvungen att äta något direkt efter träningen- nu kan jag vänta t.o.m. timmar efter träningen utan att behöva äta!)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 Hours after drinking 75 grams of glucose

Indication

Less than 140 mg/dL (7.8 mmol/L) Normal glucose tolerance, not diabetic

 

From 140 to 200 mg/dL (7.8 to 11.1 mmol/L) Impaired glucose tolerance (IGT), or Pre-diabetes

 

Over 200 mg/dL (11.1 mmol/L) or higher on more than one occasion Type 2 Diabetes (an OGTT would never be given to a person suspected of having type 1 diabetes)

 

 

http://www.pre-diabetes.com/medical/oral-glucose-tolerance-test.html

Link to comment
Share on other sites

Gryningsfenomenet kanske?

 

Det börjar vl bli allmänt känt i LCHF-kretsar att fasteblodsockret kan vara lite högt då man inte äter kolhydrater.

 

Jag brukar tänka som så att kroppens sensorer i allmänhet reagerar mest på förändringar. Jag kan ju inte detta egentligen, men jag inbillar mig att en lämplig analogi skulle kunna vara synens funktion vid hastigt förändrade ljusförhållanden. Efter en längre stund i mörker eller starkt ljus så tar det en bra stund innan ögonen vänjer sig vid ljus eller mörker. Skulle inte gryningsfenomenet kunna vara en effekt av en liknande fördröjning, för BS-regleringen, i att hitta mittpunkten i det nya arbetsområdet?

Link to comment
Share on other sites

Jag kommer att tänka på Jonas Bergqvists bok "LCHF & träning" där han menar att beroende på hur mycket man tränar kan man tillåta sig fler kh. Glykogendepåerna kan bli lite större med kh i kosten, om man är ute efter sådana. Å andra sidan så kan ju strikt LCHF fungera fint även vid ganska hård träning. Jag springer 5-8 km i snitt varannan dag, ibland efter 20 h P/F, och jag äter 20-30 g kh per dag eller så. Funkar jättebra. Säkert fler här som har synpunkter på detta!

Jag tycker inte att det har varit några problem med konditionsträning och strikt LCHF, däremot vill jag inte träna mer än jag gör (3-4 gr/vecka), men man kanske skulle byta ut ett konditionspass mot ett styrketräningspass.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker inte att det har varit några problem med konditionsträning och strikt LCHF, däremot vill jag inte träna mer än jag gör (3-4 gr/vecka), men man kanske skulle byta ut ett konditionspass mot ett styrketräningspass.

 

Jag kör hårda styrke/core pass 7 dagar i veckan, och äter max 30g kh /dag. Går hur fint som helst, men då kör jag ju inte kondition primärt.

Link to comment
Share on other sites

Den optimala kosten är väl den där du trivs och mår bra och samtidigt kan nå dina mål och kanske även kan stanna kvar på fina BMI 22 som du har idag :)

Tack :)  Mja...den optimala kosten är den som skjuter en eventuell diabetes 2 debut så långt som möjligt på framtiden...jag är övertygad om att det är lågkolhydratkost som gäller men  känner mig osäker på hur strikt som är lämpligt...en teori kan ju vara att man håller nere de skadliga kolhydraterna så långt det bara går...en annan teori skulle kunna vara att det är bättre att kolhydrater ändå finns närvarande i kroppen... men med ett relativt lågt intag typ 50-100/g per dag...?

Link to comment
Share on other sites

Tack :)  Mja...den optimala kosten är den som skjuter en eventuell diabetes 2 debut så långt som möjligt på framtiden...jag är övertygad om att det är lågkolhydratkost som gäller men  känner mig osäker på hur strikt som är lämpligt...en teori kan ju vara att man håller nere de skadliga kolhydraterna så långt det bara går...en annan teori skulle kunna vara att det är bättre att kolhydrater ändå finns närvarande i kroppen... men med ett relativt lågt intag typ 50-100/g per dag...?

 

Om man äter både kolhydrater & fett finns ju risken att man går upp i vikt. Om man håller strikt LCHF blir ju kroppen van vid att ta av fett istället för den enkla energikällan kolhydrater som kroppen gärna tar av annars. Så ska man köra LCHF så ska man nog försöka hålla relativt lågt kolhydratintag, jag finner att jag får ut mest av LCHF när jag är i ketos, alltså har ett kolhydratintag på under 50 g/dag (gärna runt 30)

Link to comment
Share on other sites

Kan man inte få förhöjt fasteblodsocker av väldigt lite kolhydrater? Vad jag har förstått så får man förhöjt fasteblodsocker när insulinet inte klarar att hämma leverns glukosproduktion. När man äter blandkost beror det oftast på fett i levern men om man har väldigt låg insulinproduktion på grund av att man äter väldigt lite kolhydrater så kanske det också kan göra att insulinet inte räcker för att hämma levern?

Det kan vara så, men jag vet inte..dock kan jag konstatera att mitt fastesocker ligger runt 6 när jag äter LCHF...jag har varit "tvungen" att fuska några perioder och då ätit mer kolhydrater...då har fastesockret raskt stigit till ca 7 för att sedan efter några dagar sakta närma sig 6 igen....nivåerna 6-7 är antagligen ingen större fara...så det intressanta är ju vad som på sikt gör att det inte försämras ytterligare...läser man här vad de som verkar vara helt "friska" har...så verkar det vara 4-5 mmol/L...det talar lite emot det du säger... ;)

Link to comment
Share on other sites

Min pappa är smal som en sticka men fick också pre-diabetes. Så länge han håller nere på kolhydraterna så slipper han ta mediciner/få diabetes. Han äter inte någon strikt diabetes, utan försöker bara hålla nere kolhydraterna så mycket han kan (han är lite av ett kakmonster!!). 

 

Men LCHF är såklart är utmärkt val om man har pre-diabetes! Varför skulle det inte vara bra för dig?

 

Jo jag tror också att det är bra...men jag tror att det är skillnad mellan att äta 0 eller 100 gram kolhydrater om dagen...och jag skulle gärna göra det som är bäst...och jag känner inte intuitivt vilket som är bäst....

 

Jag tränar nästan varje dag (ganska intensivt) och äter 15-20 gram kolhydrater per dag skulle jag tro (räknar inte exakt). Det fungerar utmärkt och jag känner att jag orkar betydligt mer nu än vad jag gjorde innan jag började med LCHF! Är ännu uthålligare och kan träna mycket längre tid åt gången. (förut blev jag jättehungrig efter en timme och var tvungen att äta något direkt efter träningen- nu kan jag vänta t.o.m. timmar efter träningen utan att behöva äta!)

Jag har också precis samma erfarenhet som dig och Kjell! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Peter..

 

Med fastesockret runt 6 kan du vara bara glad och vissla vidare...

 

Vad du ska mer titta på är vilka värden du får med 1 -2 timmar efter dina måltider. Det är där du ser mer om du är prediabetiker eller inte och det är mycket viktigare för dig med vid valet om kostsammanställning.

 

Mvh. En frisk diabetiker typ0

Link to comment
Share on other sites

Jag tror du får göra ytterligare experiment.. testa de ordinarie kostråden mot prediabetes!

 

60-70E% komplicerade kolhydrater, (stärkelse) från rotfrukter, frukogrönt och mycket fullkornsprodukter, max 10E% fett, inget mättat, bara enkel o fleromättat, inget salt, alkohol, kaffe, te.. och motion minst 45 minuter om dagen 5 dagar i veckan! 

 

Fullkornsbröd till varje måltid.. med fem gram becel, 5 måltider om dagen vara två mellanmål. :o

 

Kör så en månad och gör om glukosbelastningstestet.. vore sjutton om inte kroppen kunde hantera några ynka gram glukos då! :blink:   :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag är ju av den åsikten att vill man förebygga diabetes och ligger i riskzon bör man befinna sig i ketos mest hela tiden. Kanske inte nödvändigtvis jättehög. Men något. Då tror jag man förebygger all diabetes, samt inte ha någon övervikt.

 

Såg du vetenskapens värld?

 

Detta är helt klart intressant!
http://www.svt.se/vetenskapens-varld/

 

Så med detta program i mitt bakhuvud bör man definivt ha de bästa förutsättningarna antingen då med fasta, eller strikt LCHF. Ferry klarar ju av att vinna guld på LCHF, så varför skulle man inte kunna träna som folk? :D

Link to comment
Share on other sites

 

2 Hours after drinking 75 grams of glucose

Indication

Less than 140 mg/dL (7.8 mmol/L) Normal glucose tolerance, not diabetic

 

From 140 to 200 mg/dL (7.8 to 11.1 mmol/L) Impaired glucose tolerance (IGT), or Pre-diabetes

 

Over 200 mg/dL (11.1 mmol/L) or higher on more than one occasion Type 2 Diabetes (an OGTT would never be given to a person suspected of having type 1 diabetes)

 

 

http://www.pre-diabetes.com/medical/oral-glucose-tolerance-test.html

 

 

Peter..

 

Med fastesockret runt 6 kan du vara bara glad och vissla vidare...

 

Vad du ska mer titta på är vilka värden du får med 1 -2 timmar efter dina måltider. Det är där du ser mer om du är prediabetiker eller inte och det är mycket viktigare för dig med vid valet om kostsammanställning.

 

Mvh. En frisk diabetiker typ0

Zepp och Copeca...ja IGT är absolut inte bra...men IFG verkar ju inte vara så muntert heller.  ;)

 

"This pre-diabetic state is associated with insulin resistance and increased risk of cardiovascular pathology, although of lesser risk than impaired glucose tolerance (IGT). IFG can progress to type 2 diabetes mellitus if lifestyle changes are not made. There is a 50% risk over 10 years of progressing to overt diabetes."

 

"Some patients with impaired fasting glucose can also be diagnosed with impaired glucose tolerance, but many have normal responses to a glucose tolerance test."

 

 

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Impaired_fasting_glucose

 

(MItt hemmatest av IGT visade på en bra respons)

Link to comment
Share on other sites

Gryningsfenomenet kanske?

 

Det börjar vl bli allmänt känt i LCHF-kretsar att fasteblodsockret kan vara lite högt då man inte äter kolhydrater.

 

Jag brukar tänka som så att kroppens sensorer i allmänhet reagerar mest på förändringar. Jag kan ju inte detta egentligen, men jag inbillar mig att en lämplig analogi skulle kunna vara synens funktion vid hastigt förändrade ljusförhållanden. Efter en längre stund i mörker eller starkt ljus så tar det en bra stund innan ögonen vänjer sig vid ljus eller mörker. Skulle inte gryningsfenomenet kunna vara en effekt av en liknande fördröjning, för BS-regleringen, i att hitta mittpunkten i det nya arbetsområdet?

Är gryningsfenomenet större hos low carb ätare än kollisätare?  Är inte ett förhållandevis högt blodsocker på morgonen ett varningstecken oavsett om man äter kolhydrater eller inte,att det kan vara problem med glukostoleransen? 

Link to comment
Share on other sites

Jag tror du får göra ytterligare experiment.. testa de ordinarie kostråden mot prediabetes!

 

60-70E% komplicerade kolhydrater, (stärkelse) från rotfrukter, frukogrönt och mycket fullkornsprodukter, max 10E% fett, inget mättat, bara enkel o fleromättat, inget salt, alkohol, kaffe, te.. och motion minst 45 minuter om dagen 5 dagar i veckan! 

 

Fullkornsbröd till varje måltid.. med fem gram becel, 5 måltider om dagen vara två mellanmål. :o

 

Kör så en månad och gör om glukosbelastningstestet.. vore sjutton om inte kroppen kunde hantera några ynka gram glukos då! :blink:   :D

Du får pröva först!  ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag är ju av den åsikten att vill man förebygga diabetes och ligger i riskzon bör man befinna sig i ketos mest hela tiden. Kanske inte nödvändigtvis jättehög. Men något. Då tror jag man förebygger all diabetes, samt inte ha någon övervikt.

 

Såg du vetenskapens värld?

 

Detta är helt klart intressant!

http://www.svt.se/vetenskapens-varld/

 

Så med detta program i mitt bakhuvud bör man definivt ha de bästa förutsättningarna antingen då med fasta, eller strikt LCHF. Ferry klarar ju av att vinna guld på LCHF, så varför skulle man inte kunna träna som folk? :D

Absolut såg jag programmet...det gjorde väl alla här?!  ;) Ja lättketos kanske är det optimala?! Det kanske är 0,3-1,0 som är optimal ketos för hälsa?!   ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag kör hårda styrke/core pass 7 dagar i veckan, och äter max 30g kh /dag. Går hur fint som helst, men då kör jag ju inte kondition primärt.

Bra jobbat  :) Jag tror också att det är en ren myt att LCHF och träning skulle vara ett problem...jag tror att först måste man definiera vad man vill uppnå med sin träning och därefter fundera på och testa om kollisar kan göra en skillnad...för någon form av skillnad blir det nog...och det kan ju vara saker på både plus och minuskontot....

 

Om man äter både kolhydrater & fett finns ju risken att man går upp i vikt. Om man håller strikt LCHF blir ju kroppen van vid att ta av fett istället för den enkla energikällan kolhydrater som kroppen gärna tar av annars. Så ska man köra LCHF så ska man nog försöka hålla relativt lågt kolhydratintag, jag finner att jag får ut mest av LCHF när jag är i ketos, alltså har ett kolhydratintag på under 50 g/dag (gärna runt 30)

Jag tror att med 7 styrke/core pass i veckan kan du nog äta en del kollisar om du skulle vilja utan att gå upp i vikt  :) . Snarast finns väl risken att du bygger på en del muskler som gör att du ökar i vikt av den orsaken ...om man ser det som ett problem?!  ;)

Link to comment
Share on other sites

Bra jobbat  :) Jag tror också att det är en ren myt att LCHF och träning skulle vara ett problem...jag tror att först måste man definiera vad man vill uppnå med sin träning och därefter fundera på och testa om kollisar kan göra en skillnad...för någon form av skillnad blir det nog...och det kan ju vara saker på både plus och minuskontot....

 

Jag tror att med 7 styrke/core pass i veckan kan du nog äta en del kollisar om du skulle vilja utan att gå upp i vikt  :) . Snarast finns väl risken att du bygger på en del muskler som gör att du ökar i vikt av den orsaken ...om man ser det som ett problem?!  ;)

 

Jo jag är inte direkt rädd för att gå upp i vikt. Men det var mer som svar på att man klarar fint att träna även om man äter lågkolhydrat. Muskler bygger jag mer än gärna, haha ;) Jag vet att när jag hade varit iväg & firat min farmor och därmed kommit ur ketos så var det mycket jobbigare att träna sen. 

Link to comment
Share on other sites

Jo jag är inte direkt rädd för att gå upp i vikt. Men det var mer som svar på att man klarar fint att träna även om man äter lågkolhydrat. Muskler bygger jag mer än gärna, haha ;) Jag vet att när jag hade varit iväg & firat min farmor och därmed kommit ur ketos så var det mycket jobbigare att träna sen. 

Träning ska vara jobbig  ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...