Jump to content

Diabetiker


richard hellborg
 Share

Recommended Posts

Hej!

Jag fortsätter som nybörjare i forumet i denna spalt.

Jag och min fru började med LCHF-kost i augusti 2012. Min fru har diabetes typ 2. I början med denna kost blev det radikal sänkning av insulinet från 64 enheter/dag till 36 enheter/dag. Mätvärdena för bodsockret har stabiliserats kring 4 – 8 mmol/L under dagen. Före kostomläggningen kunde vissa värden hamna på 10 – 11 mmol/L. Hon åt i början LCHF-omläggningen simvastatin och har ätit det i många år, men allt man läser om dessa statiner så drog hon ned och slutade med denna medicin. Från ungefär oktober till nu har hon inte tagit statiner (ungefär 4 månader). Vid den årliga diabetskontrollen i mitten av november låg HbA1c på 44, Kolesterol på 5,2, LDL 3,1, HDL 1,3, Triglycerider 1,5 och APO-kvoten 0,53.

Vid samma besökt tyckte jag att hon kunde få ta ett nytt kolesterolprov efter ca 3 månader och i slutet av februari togs detta: Kolesterol totalt 6,2, LDL 4,0, HDL 1,3, Triglycerider 3,1 och APO-kvoten 0,6.

Hon har inget problem med hjärtat. En TIA har hon haft för flera år sedan. Hjärtat har hon för ett bra tag sedan testat när pulsen gick upp i högvarv och då satte man in betablockerare. Hennes hjärtdiagram är tydligen inte normalt, men efter alla undersökningar med bland annat avslutning med stressekokardiografi på hjärtmottagningen fick hon det lugnande beskedet att hjärtat var ”normalt positivt”.

Hon är 163 cm lång och väger 75 kg. Vi båda mår bra av kosten och känner oss betydligt piggare. Hon har gått ned ca 4 kg och jag har gått ned 15 kg (startade på 107 kg).

Det som oroar med min fru är kolesterolprovet i slutet av februari enligt ovan. Vi går och funderar på om hon skall bli tvungen börja med statiner igen. Kan det vara lämpligt?? Diabetiker sedan 18 år tillbaka. Tar också en metformin/dag.

Får tack Dej Andreas för en bra sida att leta information på. Har förstått att triglyceriderna har med kolhydrater att göra, men tycker inte vi får i oss för mycket. Vi får väl försöka analysera kosten lite mera som nybörjare. Frågan är nu om hon kanske pga sin diabetes måste börja ta statiner igen?

Link to comment
Share on other sites

Tack Richard! Mycket imponerande, 70 till 30 i långtidssocker? Inte illa!

 

Fortsätt inspirera fler till att få samma nystart som du.  :)

Tack Richard! Mycket imponerande, 70 till 30 i långtidssocker? Inte illa!

 

Fortsätt inspirera fler till att få samma nystart som du.  :)

Jag är medveten om min diabetes sen september 2012. Det är så mycket nytt att ta in, och lchf blev faktiskt det första jag satte in mig i, genom att läsa matrevolutionen. Jag vägde då 112 kg sju månader senare 82 kg och mår så mycket bättre. Har bättre värde och en helt annan livskvalité, jag undrar bara vad har diabetesförbundet i alla de år gjort för diabetiker, när jag på första dagen som diabetiker tog ett steg mot att förebygga alla negativa konsekvenser som denna sjukdom kan åstadkomma. Varför har inte de ifrågasatt den kost som dietister på vårdcentralen ger till diabetiker att det är ok med bröd, potatis, pasta, ris kakor och desserter. Jag förstår det inte. De skall väl företräda medlemmarna och inte livsmedelsproducenter eller läkemedelsindustrin.
Link to comment
Share on other sites

Hej!

Jag fortsätter som nybörjare i forumet i denna spalt.

Jag och min fru började med LCHF-kost i augusti 2012. Min fru har diabetes typ 2. I början med denna kost blev det radikal sänkning av insulinet från 64 enheter/dag till 36 enheter/dag. Mätvärdena för bodsockret har stabiliserats kring 4 – 8 mmol/L under dagen. Före kostomläggningen kunde vissa värden hamna på 10 – 11 mmol/L. Hon åt i början LCHF-omläggningen simvastatin och har ätit det i många år, men allt man läser om dessa statiner så drog hon ned och slutade med denna medicin. Från ungefär oktober till nu har hon inte tagit statiner (ungefär 4 månader). Vid den årliga diabetskontrollen i mitten av november låg HbA1c på 44, Kolesterol på 5,2, LDL 3,1, HDL 1,3, Triglycerider 1,5 och APO-kvoten 0,53.

Vid samma besökt tyckte jag att hon kunde få ta ett nytt kolesterolprov efter ca 3 månader och i slutet av februari togs detta: Kolesterol totalt 6,2, LDL 4,0, HDL 1,3, Triglycerider 3,1 och APO-kvoten 0,6.

Hon har inget problem med hjärtat. En TIA har hon haft för flera år sedan. Hjärtat har hon för ett bra tag sedan testat när pulsen gick upp i högvarv och då satte man in betablockerare. Hennes hjärtdiagram är tydligen inte normalt, men efter alla undersökningar med bland annat avslutning med stressekokardiografi på hjärtmottagningen fick hon det lugnande beskedet att hjärtat var ”normalt positivt”.

Hon är 163 cm lång och väger 75 kg. Vi båda mår bra av kosten och känner oss betydligt piggare. Hon har gått ned ca 4 kg och jag har gått ned 15 kg (startade på 107 kg).

Det som oroar med min fru är kolesterolprovet i slutet av februari enligt ovan. Vi går och funderar på om hon skall bli tvungen börja med statiner igen. Kan det vara lämpligt?? Diabetiker sedan 18 år tillbaka. Tar också en metformin/dag.

Får tack Dej Andreas för en bra sida att leta information på. Har förstått att triglyceriderna har med kolhydrater att göra, men tycker inte vi får i oss för mycket. Vi får väl försöka analysera kosten lite mera som nybörjare. Frågan är nu om hon kanske pga sin diabetes måste börja ta statiner igen?

Jag hade oxå sådana höga triglycerider.. redan innan LCHF.. och det tog flera år innan de sjjönk.. dessutom så hade jag nästan dubbelt så högt totalkolesterol som din fru.

 

Numera är det nästan lika lågt som hennes, vilket jag är glad för!

 

De höga triglyceriderna handlar antagligen fortfarande om att hennes kropp håller på och kämpar med högt blodsocker, vilket även hennes ringa viktnedgång antyder.

 

Vilket i sin tur tyder på att hon fortfarande har en kraftig insulinresistens!

 

Så, vad kan man göra, jo minska insulinresistensen i första hand, LCHF, långa promenader som ökar antalet GLUT4 och använder en del glukos vid ansträngningen.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade oxå sådana höga triglycerider.. redan innan LCHF.. och det tog flera år innan de sjjönk.. dessutom så hade jag nästan dubbelt så högt totalkolesterol som din fru.

 

Numera är det nästan lika lågt som hennes, vilket jag är glad för!

 

De höga triglyceriderna handlar antagligen fortfarande om att hennes kropp håller på och kämpar med högt blodsocker, vilket även hennes ringa viktnedgång antyder.

 

Vilket i sin tur tyder på att hon fortfarande har en kraftig insulinresistens!

 

Så, vad kan man göra, jo minska insulinresistensen i första hand, LCHF, långa promenader som ökar antalet GLUT4 och använder en del glukos vid ansträngningen.

Tack Zepp för svar! Du nämner inget om Du tar insulin eller har tagit insulin. Har Du ätit statiner, metformin? Många funderingar på hur andra diabetiker haft det vid övergång till LCHF-kost.

 

Jag tycker det är konstigt att min fru bara under första veckan vi började äta LCHF fick sänka insulinet 5 enheter på morgon och 5 enheter på kvällen (Novomix) två dagar i följd och sedan lite småjusteringar med med några enheter. Sedan har det stått still. Då fungera man ju på om hon forfarande får i sig för många kolhydrater eller om man får acceptera den ned gång som blivit och att alla inte kan sluta med insulin? Min fru är 80 år och rör sig bra. Blir bättre när halkan försvunnit och vi får börja med vårarbetet och mer skogspromenader. GLUT4 var något nytt?? Någon form av protein har jag förstått, men mer invecklat än vad jag begriper. Statinerna har under alla år hållit hennes värden på stabil nivå, så vi undrar ju varför de stigit sedan hon slutat med statiner trots övergång till LCHF-kost. Vi har ju inte hållit på lika länge som Du och många andra så vi får väl se tiden an om hon på sikt kan få minska på insulindosen. Insulinet påverkar ju också vikten. Sedan läser man ju också att många kvinnor har svårt att gå ned i vikt. För hennes del så vore hon glad om hon kunde minska insulinmängden mera och naturligtvis även slippa funderingarna på statinerna.

Link to comment
Share on other sites

Jag är altså inte diabetiker, eller tar annan medecin.. glömde jag att skriva.

 

Man kan altså trots att man knappt äter några kolhydrater ha högt blodsocker.. dels kan det bero på sk dubbel diabetes, dvs bukspottkörtelns förmåga att bilda insulin avtar, vid långt gången diabetes typ2.

 

Dels så kan man ha höga nivåer av blodsockerhöjande hormoner, som då bildar glukos i levern.. det kan man ha trots att man tar insulin.

 

GLUT4 är de glukostransportkanaler som reagerar på insulin, de finns främst i muskelceller.. det är altså de som man vill aktivera genom insulinet så att blodsockret sjunker.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Är typ 1 diabetiker och har ätit lchf i två månader nu. Har funkat jättebra med jämnare blodsocker och har dessutom tappat 5,5 kg. (Startade med 20kg övervikt) Har varit otroligt svängig i bs förut så dessa två månader har jag mått bättre än på länge. Har insulinpump sedan 1 år och har nästan enbart basaldos kvar.

 

Idag var jag på kontroll hos min sköterska, och hon var ju tyvärr inte lika nöjd. Alla värden var väldigt bra, ex hba1c har sjunkit från 63 till 49 på denna korta tid. Enda problemet, ketonerna visade +4. Jag har alltså kommit i optimal ketos utan att ha eftersträvat det. Fick mig en fin föreläsning om att hjärnan behöver minst 100g kh per dygn etc. Hon sa t.o.m att hon inte FÅR rekommendera lchf till diabetiker.

 

Så min fråga till er. Hur går jag bäst vidare? Vill förstås bli av med ketonerna men inte sluta äta lchf. Till nästa gång ska jag ladda med mer argument mot sköterskan...

Link to comment
Share on other sites

Är typ 1 diabetiker och har ätit lchf i två månader nu. Har funkat jättebra med jämnare blodsocker och har dessutom tappat 5,5 kg. (Startade med 20kg övervikt) Har varit otroligt svängig i bs förut så dessa två månader har jag mått bättre än på länge. Har insulinpump sedan 1 år och har nästan enbart basaldos kvar.

 

Idag var jag på kontroll hos min sköterska, och hon var ju tyvärr inte lika nöjd. Alla värden var väldigt bra, ex hba1c har sjunkit från 63 till 49 på denna korta tid. Enda problemet, ketonerna visade +4. Jag har alltså kommit i optimal ketos utan att ha eftersträvat det. Fick mig en fin föreläsning om att hjärnan behöver minst 100g kh per dygn etc. Hon sa t.o.m att hon inte FÅR rekommendera lchf till diabetiker.

 

Så min fråga till er. Hur går jag bäst vidare? Vill förstås bli av med ketonerna men inte sluta äta lchf. Till nästa gång ska jag ladda med mer argument mot sköterskan...

 

Varför vill du bli av med ketonerna? Jag strävar efter att komma i ketos ffa för att jag behöver gå ner i vikt.

 

Har du sett den här sidan: http://www.kostdoktorn.se/diabetes Det mesta finns där eller i länkar, bland annat en bit ner i texten att de numera får rekommendera lågkolhydratkost. Du kan definitivt hitta en väldans massa argument på den sidan till nästa besök hos sköterskan.

Link to comment
Share on other sites

Varför vill du bli av med ketonerna? Jag strävar efter att komma i ketos ffa för att jag behöver gå ner i vikt.

 

Har du sett den här sidan: http://www.kostdoktorn.se/diabetes Det mesta finns där eller i länkar, bland annat en bit ner i texten att de numera får rekommendera lågkolhydratkost. Du kan definitivt hitta en väldans massa argument på den sidan till nästa besök hos sköterskan.

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt#14

För att ketoner kan vara farligt vid typ 1, se länken.

Link to comment
Share on other sites

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt#14

För att ketoner kan vara farligt vid typ 1, se länken.

Ketoacidos är farligt.. inte ketos!

 

Ketoacidos är mycket riktigt en åkomma som typ1 kan råka ut för, men det beror på för lite insulin!

 

Dvs.. ketoacidos karaktäriseras av högt blodsocker.. och höga ketonnivåer.. dvs på 10 och över!

 

Såå kan en typ 1 ha normal ketos men inte ketoacidos.. ja så länge man tar sitt insulin.. för det är insulin som reglerar både blodsocker och ketos!

 

En blodketonhalt mellan 1-3 är ganska normal för en icke diabetiker.. sk optimal ketos!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt#14

För att ketoner kan vara farligt vid typ 1, se länken.

 

Först en formell ansvarsfriskrivning. Jag är inte läkare och, kanske framför allt, jag är inte din läkare. Det som följer är inte att betrakta som en specifik rekommendation bara en allmän information som förhoppningsvis kan vara av någon slags nytta även för dig, oavsett hur du agerar i relation till denna.

 

Med detta sagt, läser du informationen som du återlänkar så ser du där således ett förslag på sammanfattning av ketonvärdesomfång. Det som Doc beskriver som "optimal ketos" omnämns så här:

 

"Runt 1,5 – 3 mmol/L kallas optimal ketos och rekommenderas för maximal viktminskning."

 

Läser man vidare så finner man följande (och det var väl det här som oroade dig antar jag):

 

"Värden på över 3 mmol/L är erfarenhetsmässigt onödigt, det vill säga ger varken bättre eller sämre vikteffekt än att ligga mellan 1,5 – 3. Högre värden kan ibland också tyda på att du inte får i dig tillräckligt med mat. Hos typ 1-diabetiker kan det bero på svår insulinbrist, se nedan."

 

Således, över 3 mmol/L betraktas som "onödigt" ur det perspektiv som Doc tar upp, dvs optimal fettförbränning/viktminskning. Ligger man något över detta så är det ingen katastrof men däremot  så är det kanske inte heller någon större fördel med det. Det är hela poängen.

 

TIll saken, ketoner per se är INTE farliga. Tvärtom är ketoner (och fria fettsyror) det primära/ideala bränslet för kroppen. Vilken seriös och uppdaterad studiebok som helst i biokemi kan informera om detta. Glöm således det slentrianmässiga tramset som man hör nästan överallt à la "kolhydrater är kroppens primära bränsle". Det är kort och gott lögn och/eller ett bevis på graverande basal okunskap.

 

Det som däremot ÄR farligt är det tillstånd som kallas ketoacidos och som kan drabba typ-1 diabetiker. För att direkt stämma lite i bäcken, vad är det då för ketonvärden man brukar tala om i detta patologiska tillstånd? Jo, den återkommande siffran som nämns är så mycket som 25 mmol/L (!). I något sammanhang läste jag om 15 mmol/L. Hur det än må vara med detta så är även den lägre siffran rejält ifrån de dryga 4 mmol/L du nämner.

 

I kombination med att du dessutom nämner att alla dina värden är bra och att ditt blodsocker stabiliserats så ser jag, så här på extrem distans och som lekman (vilket i min värld också betyder att jag inte ser detta som en lek utan blodigt allvar till skillnad från tramsgökarna som baserar sin auktoritet på till synes mer eller mindre obetydliga examina och icke uppdaterad kunskap), inga tecken på att du är i ketoacidos. Att ditt långtidssocker dessutom minskats är ju för övrigt bara något att applådera med tanke på de hemska effekter som glykering ställer till med i kroppen.

 

Sammanfattningsvis, skulle dina ketonmätvärden rusa iväg bortom 4-5 mmol/L då skulle jag vara lite mer orolig men i nuläget så tror jag du kan vara lugn. Åtminstone vad gäller dina ketonmätvärden. Något som däremot skulle oroa mig rejält i dina kläder är att du delvis lägger din hälsa och kropp i händerna på någon som inte verkar kunna förvalta detta ansvar. Kan du byta vårdgivare så är det där jag skulle börja pronto.

 

Lycka till!

 

Tillägg: Vid ev. återbesök tycker jag du istället för att försvara dina egna tankar och funderingar skall inrikta dig på att ifrågasätta hennes. Några förslag på frågor:

 

- Kan du förklara skillnaden mellan ketos och (patologisk) ketoacidos?

 

- Måste hjärnans blodsockerbehov tillfredställas av kolhydrater i kosten?

 

Som en generell formuleringshjälp så att det inte framgår för mycket att du ställer ledande frågor så kan du prefixa följande med "jo, jag blev ju väldigt orolig efter vårt senaste möte så jag började läsa på lite på nätet...men du kanske kan förklara lite mera av den information jag hittade."

 

Sannolikt så kan hon inte svaret på den första frågan och svarar "ja" på den andra. Då tycker jag du ska anmälla henne till Hälso- och ansvarsnämnden vilket du kan läsa på mer om här:

 

http://www.kammarkollegiet.se/rattsavdelningen/hsan/halso-och-sjukvardens-ansvarsnamnd

 

Det är dags att det börjar få konsekvenser att skyffla ut "råd" som är rena arseniken för de som skall följa dem.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Håller med dig men läkemedels bolagen styr aktien sjunket om dom inte säljer diabetesmedecin hörde påett program i dag som handlade om aktiesparande att det finns ett bolag som riktar in sig på kina för att där ökar diabetes mycket. Vi hat jättar mot oss

 

Sannerligen och problemet/rötan är mycket värre än så. Det är av en systemisk natur som går långt bortom hälso- och kostområdet och i princip korrumperar allt. 

Link to comment
Share on other sites

Först en formell ansvarsfriskrivning. Jag är inte läkare och, kanske framför allt, jag är inte din läkare. Det som följer är inte att betrakta som en specifik rekommendation bara en allmän information som förhoppningsvis kan vara av någon slags nytta även för dig, oavsett hur du agerar i relation till denna.

 

Med detta sagt, läser du informationen som du återlänkar så ser du där således ett förslag på sammanfattning av ketonvärdesomfång. Det som Doc beskriver som "optimal ketos" omnämns så här:

 

"Runt 1,5 – 3 mmol/L kallas optimal ketos och rekommenderas för maximal viktminskning."

 

Läser man vidare så finner man följande (och det var väl det här som oroade dig antar jag):

 

"Värden på över 3 mmol/L är erfarenhetsmässigt onödigt, det vill säga ger varken bättre eller sämre vikteffekt än att ligga mellan 1,5 – 3. Högre värden kan ibland också tyda på att du inte får i dig tillräckligt med mat. Hos typ 1-diabetiker kan det bero på svår insulinbrist, se nedan."

 

Således, över 3 mmol/L betraktas som "onödigt" ur det perspektiv som Doc tar upp, dvs optimal fettförbränning/viktminskning. Ligger man något över detta så är det ingen katastrof men däremot  så är det kanske inte heller någon större fördel med det. Det är hela poängen.

 

TIll saken, ketoner per se är INTE farliga. Tvärtom är ketoner (och fria fettsyror) det primära/ideala bränslet för kroppen. Vilken seriös och uppdaterad studiebok som helst i biokemi kan informera om detta. Glöm således det slentrianmässiga tramset som man hör nästan överallt à la "kolhydrater är kroppens primära bränsle". Det är kort och gott lögn och/eller ett bevis på graverande basal okunskap.

 

Det som däremot ÄR farligt är det tillstånd som kallas ketoacidos och som kan drabba typ-1 diabetiker. För att direkt stämma lite i bäcken, vad är det då för ketonvärden man brukar tala om i detta patologiska tillstånd? Jo, den återkommande siffran som nämns är så mycket som 25 mmol/L (!). I något sammanhang läste jag om 15 mmol/L. Hur det än må vara med detta så är även den lägre siffran rejält ifrån de dryga 4 mmol/L du nämner.

 

I kombination med att du dessutom nämner att alla dina värden är bra och att ditt blodsocker stabiliserats så ser jag, så här på extrem distans och som lekman (vilket i min värld också betyder att jag inte ser detta som en lek utan blodigt allvar till skillnad från tramsgökarna som baserar sin auktoritet på till synes mer eller mindre obetydliga examina och icke uppdaterad kunskap), inga tecken på att du är i ketoacidos. Att ditt långtidssocker dessutom minskats är ju för övrigt bara något att applådera med tanke på de hemska effekter som glykering ställer till med i kroppen.

 

Sammanfattningsvis, skulle dina ketonmätvärden rusa iväg bortom 4-5 mmol/L då skulle jag vara lite mer orolig men i nuläget så tror jag du kan vara lugn. Åtminstone vad gäller dina ketonmätvärden. Något som däremot skulle oroa mig rejält i dina kläder är att du delvis lägger din hälsa och kropp i händerna på någon som inte verkar kunna förvalta detta ansvar. Kan du byta vårdgivare så är det där jag skulle börja pronto.

 

Lycka till!

 

Tillägg: Vid ev. återbesök tycker jag du istället för att försvara dina egna tankar och funderingar skall inrikta dig på att ifrågasätta hennes. Några förslag på frågor:

 

- Kan du förklara skillnaden mellan ketos och (patologisk) ketoacidos?

 

- Måste hjärnans blodsockerbehov tillfredställas av kolhydrater i kosten?

 

Som en generell formuleringshjälp så att det inte framgår för mycket att du ställer ledande frågor så kan du prefixa följande med "jo, jag blev ju väldigt orolig efter vårt senaste möte så jag började läsa på lite på nätet...men du kanske kan förklara lite mera av den information jag hittade."

 

Sannolikt så kan hon inte svaret på den första frågan och svarar "ja" på den andra. Då tycker jag du ska anmälla henne till Hälso- och ansvarsnämnden vilket du kan läsa på mer om här:

 

http://www.kammarkollegiet.se/rattsavdelningen/hsan/halso-och-sjukvardens-ansvarsnamnd

 

Det är dags att det börjar få konsekvenser att skyffla ut "råd" som är rena arseniken för de som skall följa dem.

 

 

Tack för svaren. Låter som att jag missförstått ketonmätningen, trodde högt utslag innebar att jag i stort sett var på väg mot ketonacidos trots bra bs-värden. Jag fic iaf med mig en ketonmätare från sköterskan, ska bara hämta ut lite stickor från apoteket och sen kan jag hålla bättre koll på egen hand. Känner att jag definitvt behöver läsa mer för att förstå bättre och kunna argumentera emot. Bästa vore ju att komma till sköterska och läkare som är lite mer vänligt inställda till LCHF, men verkar ont om det här i stan (Katrineholm). Har sett att många rekommenderar denna bok; http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411694; ska se till att få hem ett eget ex att läsa.

Link to comment
Share on other sites

Grejen är ju att du inte skall sträva efter så hög ketonnivå som möjligt.. vilket en frisk kan göra.. utan fara, då det regleras av deras insulinutsöndring!

 

Dvs om ketonkroppshalten stiger för mycket utsöndras insulin.. du får ju mäta och ta det via sprutor.. och sen så har du inte riktigt koll på vad som händer mellan spruttillfällena.

 

Däremot så behöver du inte vara rädd för ketonkroppar, så länge du tar tillräckligt med insulin.

 

Och som typ1 så är man sällan insulinresistent.. varför man som regel kan hantera och förbränna mer glukos än vad typ2 kan utan bieffekter.

 

Finessen ligger främst i att ha så jämnt blodsocker som möjligt med lagom mycket insulin.

 

Dr Bernstein är främsta experten på Typ1 och LCHF.. han är själv etta sedan barndommen.. och utbildade sig till läkare på äldre dar för att kunna göra någon skillnad!

 

http://www.diabetes-book.com/

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...