Jump to content

Havrekli


Kolhyd

Recommended Posts

Har ett recept på microbröd som jag gör där det ingår 1 msk havrekli. (1 msk havrekli/dag skulle det bli)

Skulle det vara ok att ha detta när man äter LCHF?

Nej, havrekli är spannmål och inte LCHF. Tål du mandel? Testa i så fall denna; http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=109

 

Tål du inte mandel, kan du ju testa detta recept med kokosnötsmjöl; http://trillianshorna.blogspot.se/2011/07/minutbrod-ala-lchf.html

Jag använde inte sådana formar som hon som skrev receptet- la istället allt i en djup tallrik och det fungerade jättebra =)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har ett recept på microbröd som jag gör där det ingår 1 msk havrekli. (1 msk havrekli/dag skulle det bli)

Skulle det vara ok att ha detta när man äter LCHF?

 

Havrekli innehåller 45g kolhydrater per 100g produkt. Jag har inte en anning om vad en matsked väger, men räkna på det och se om det är värt det. Generellt är inte spannmål att rekommendera på en LCHF kost.   

Link to comment
Share on other sites

Det enkla svaret är ja  :blink: 

 

Det kan vara Lchf om du håller dig under det kolhydratmål du satt för dig själv

Lchf innebär bara att du växlar kolhydrater mot fett

 

Sen är det en annan sak att den allmänna uppfattningen bland oss är att spannmål inte är människomat öht

Link to comment
Share on other sites

Havre är lite gränsfall, tycker jag. Havre har inte gluten. (Men har havre något annat motsvarande som är lika dåligt?) Här i Finland finns något som heter Kaura kuitunen (från en liten kvarn så det har inget svenskt namn) som är mald havrefiber som sen är rostat. Det har 16 gram kh på hundra gram. Jag kunde tänka mig sätta lite av det i bröd jag bakar åt barnen. För koncistensens skull. Inte för daglig konsumtion kanske, men som lite omväxling. Jag föredrar mjuka fibrer istället för hårda. Så om magen behöver fibrer skulle jag hellre välja kålrot, kål, frukt (apelsin) osv. Frukt är som bekant sött, men mitt fruktintag är ungefär tre i veckan. Så det ser jag inte som något problem (för mig).

Jag har också bakat bröd med vanligt havrekli i ett par gånger. Just för resten av familjen, som äter åt LCHF-hållet av bara farten men inte gått in för det. (Man och dagisbarn alltså).

 

Bovete har jag ibland satt i deras bröd också. Men det vill jag inte själv äta. Jag får uppblåst mage och andra liknade kh-symptom av det. Och jag överäter.

 

Mitt favoritbröd just nu är:

 

6 ägg

70 gram smält smör

2 dl grädde blandat med 1 dl fibrex som får stå och svälla lite.

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl Aman prana 4%

2 tsk fiberhusk

2 tsk bakpulver

eventuellt en näve valfria nötter,

blanda och sätt i limpform. Grädda i 45 minuter i 175 grader. Ja en tesked salt ska man ha i också.

 

Det brödet hade jag på vår stora familjefest i söndags och det gick åt som smör!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det finns fytinsyra i havre, liksom andra spannmål, speciellt i skalet. Fytinsyra hämmar upptag av mineraler såsom kalcium, järn, zink, magnesium.

Men i de här homeopatiska mängderna måste det väl vara en effekt på marginalen?

Link to comment
Share on other sites

Oj, många bud! Men ok... Jag anser det vara en liten dos och tänkte köra dessa micromackor (1st) till helgen med mycket smör på. Lite avstickare från ägg & bacon. Vill hålla mig borta från andra bakmjöler som ex mandelmjöl. Lätt att falla i bakfrestelserna annars..... Inget mandelmjöl hemma inga kakor... :-)

Link to comment
Share on other sites

Man m

 

Absolut, låg dos ger låg effekt. Det är ju viktigt att minnas. Bra att du påminner, man blir lätt lite "svart-vit"  :)

 

hehe, vatten kanske är ofarligt? ;)

 

Oj, många bud! Men ok... Jag anser det vara en liten dos och tänkte köra dessa micromackor (1st) till helgen med mycket smör på. Lite avstickare från ägg & bacon. Vill hålla mig borta från andra bakmjöler som ex mandelmjöl. Lätt att falla i bakfrestelserna annars..... Inget mandelmjöl hemma inga kakor... :-)

 

Naturligtvis behöver du inte använda mandelmjöl....men det har ju egentligen inte mycket med vanliga mjöler att göra alls...och det har en utmärkt energifördelning mellan fett/protein/kolhydrater :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...