Jump to content

Det värsta på julbordet enligt professor (klinisk nutrition och metabolism)


Nils Engström

Recommended Posts

Guest Tureborgaren

Problemet med  julbordet är väl främst att det är så mycket kolhydrater OCH fett tillsammans, vilket är konstaterat fetmande.

Att den som investerat sin karriär i en viss kostsyn framhärdar med sina åsikter är väl inte så förvånande. Trist bara att han får utrymme att sprida dem i vida kretsar. 

Själv kan jag lite överraskande konstatera att jag varken känner mig uppblåst eller gått upp i vikt efter helgerna, trots en del avsteg. Jag tänker att livet med daglig fasta som påverkar. Att inte småäta är en hälsosam vana.

Link to comment
Share on other sites

15 timmar sedan, Nils Engström sade:

en väldigt fet julskinka med fettlager - en av de enskilt sämsta delarna på julbordet. Han rekommenderar, därför att man skär bort späcket på skinkan

Är det inte raka motsatsen? Jag har med glädje hela julen ätit skinka och lät späcket sitta kvar. Hur annars ska man kunna bli mätt? 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, morgonsol sade:

Hur annars ska man kunna bli mätt

En professor som poängterar att man inte skall äta socker i onödan och samtidigt ta bort fettet har ett skrangligt budskap - bara att konstatera!

Han har egentligen inte klart för sig hur han pedagogiskt skall förklara för folk hur han menar att musklerna skall få sin energi eller hur mätnadskänslan eller hungern fungerar!

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Effie sade:

trodde jag att en professor skulle veta.

Professorn lever fortfarande kvar i Ancel Keys värld runt 1950-talet. Då är det "skadliga" mättade fettet, det som han är ute att varna för. Någonstans varnar han för palmitinsyran (25 % i smör) som särskilt kärlskadande och inflammationdrivande. Detta samtidigt som han framhåller som fördelaktigt med vegetabilisk olja t.ex rapsolja som innehåller omättade fettsyror exempelvis omega 6-fettsyror som han anser oss äta för lite av. Omega 6-fettsyran är klart inflammationsdrivande. Idealet som i Japan 1:1 för omega 6/omega 3 medan i USA 20:1 i Europa ca 14:1. Hur professorn får fram att vi äter för lite av omega 6 är en gåta.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

2 timmar sedan, HelgeK sade:

nutritions professor är inget hinder för att bli korrupt.

Där säger du ett sanningens ord! Man inser också hur hans maka Mai-Lis Hellenius, utan att skämmas, låter ett läkemedelsföretag betala en professur för henne till att sprida liknande myter t.ex. om frukt och grönsaker och racka ner på mättat fett, som vi alla är uppbyggda på. Vad de tillsammans medverkat till har varit till klar nackdel för folkhälsan - sannolikt också delvis till de höga dödstalen i samband med Covid-19-epidemin. Hellenius har ju också värnat om statiner till att minska kolesterolet i blodet (LDL-kapslat).

https://www.youtube.com/watch?v=MuadDORmEkk

Att hålla kvar kolesterolmyten i människors sinnen är en av de värsta missgärningarna mot folkhälsan som en läkare någonsin kan ägna sig åt. Lyssna på Uffe, han har mer än tydligt visat detta.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...