Popular Post Nils Engström Posted January 2, 2021 Popular Post Share Posted January 2, 2021 Igår fick jag mig tillskickat ett tvåsidors upplägg (Aftonbladet 22 december) från en god vän, som på kort tid lyckats bli av med sin insulinspruta - inget mindre än ett mirakel! Han reagerade på att det i tidningen framgick hur den pensionerade professorn - specialist på nutrition och metabolism - framförde åsikter som till vissa delar gick på tvärs, mot de nya erfarenheterna som nu för ytterligare en människa medger ett fortsatt liv utan medicinering för blodsockret. Min gode vän representerar, enligt min erfarenhet, närmast ett absolut undantag bland äldre, äldre (mellan 85 och 90), som efter att ha följt LCHF-råden lyckats med konststycket att - i varje fall än så länge, genomsnittligt hålla sitt blodsocker mellan 4,5 och 6 - enbart via kostomläggningen (LCHF förstås). Jag misstänker att en och annan chokladpralin slunkit ner som ibland håller uppe fastevärdet. Han har dock verkligen insett att det, även med lite fusk, efter 20 år med injicerat insulin, går att genom livsstilsbyte (ingen potatis, eller ris, pasta, bröd, gröt, juicer, mjölk, choklad etc.) lära om. Det unika är inte att effekterna av kostomläggningen skulle förvåna, utan att en äldre, äldre enbart på påpekande från en god vän, hade förmåga och vilja att ställa om. Till sina läkare (han har nu bytt läkare) hade han, beskrivit konststycket. De såg med egna ögon hans blodsockervärde men trodde inte att insulinet satts ut. Skämtsamt påpekade han då om mötet med en okonventionell "läkare" (han menade mig), som beskrivit hur man kunde testa, om bukspottkörteln kanske var i kondition att klara kroppen utan extra insulin - en chansning som alltså gick hem. Tidningsartikeln berörde vad professor Tommy Cederholm (gift med Mai-Lis Hellenius) i en intervju yttrat om julbordet, där de negativa produkterna främst representerades av: en väldigt fet julskinka med fettlager - en av de enskilt sämsta delarna på julbordet. Han rekommenderar, därför att man skär bort späcket på skinkan processat rött kött och fett av dålig kvalitet, eftersom det är mättat risgrynsgröt är fiberfattigt och innehåller onödigt mycket mättat fett om man har smör och grädde i gravlaxsås baserat på vegetabilisk olja t.ex rapsolja som innehåller omättade fettsyror exempelvis omega 6-fettsyror som vi äter för lite av ägg med rom, rommen innehåller mycket kolesterol man bör inte äta matskedar rom ägg innehåller kolesterol men några gulor är inget problem julost i måttliga mängder - hög fetthalt i osten är inte bra anssons frestelse - mycket grädde men fettet i grädden är inte lika allvarligt som fettet på kossan - allt bra utom grädden (som knorr på meningen) kakor gjorda på vitt mjöl och smör får underkänt. Vi har ju en smörtrend i Sverige som det är varning på. Bland mejerifetterna är det smöret som sticker ut. Det innehåller bara mättat fett - kanske det enskilda livsmedel som konsumeras i Sverige, som har det sämsta näringsvärdet. I vanlig ordning tillkommer att: julvört är inte det bästa brödet det är vanligen fiberfattigt och innehåller mycket socker färsk frukt är packat med fibrer, antioxidanter, mineraler och vitaminer. Det går egentligen inte att äta för mycket frukt. Det naturlga sockret som finns i frukt går inte att jämföra med det tillsatta sockret i läsk, kakor och godis. Förståeligt att någon som själv bevisat vilken kraft som ligger i ett kostbyte, reagerar på en artikel som så radikalt går emot verkligheten. Intressant är att alltmer anti-sockeruppmaningar kommer in i resonemanget bland LCHF-motståndarna och man har viss anledning att fundera över vad propagandan syftar till - att ha glukos eller fett som energimedium??? Det är med förvåning man kan konstatera hur någon med professors rang, som emeritus med specialitet: klinisk nutrition och metabolism, så totalt missat de senaste två decenniernas kvalitetsforskning via forskare som bl.a. känns igen på att de har klart för sig skillnaden mellan korrelation och kausalitet. Hur kan någon fortfarande, efter 70 år, leva kvar i Ancel Keys tidevarv, med så mycket forskning som slutligen lett till kolesterolmytens död. En del av er har sannolikt hört hur Uffe Ravnskov - vår forummedlem - gått i clinch med Tommy Cederholms och Mai-Lis Hellenius, vilkas åsikter i liknande termer som tidningsartikelns ovan varit uppe till debatt. Är någon annan förvånad över Cederholms syn på julmaten? 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 Problemet med julbordet är väl främst att det är så mycket kolhydrater OCH fett tillsammans, vilket är konstaterat fetmande. Att den som investerat sin karriär i en viss kostsyn framhärdar med sina åsikter är väl inte så förvånande. Trist bara att han får utrymme att sprida dem i vida kretsar. Själv kan jag lite överraskande konstatera att jag varken känner mig uppblåst eller gått upp i vikt efter helgerna, trots en del avsteg. Jag tänker att livet med daglig fasta som påverkar. Att inte småäta är en hälsosam vana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morgonsol Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 15 timmar sedan, Nils Engström sade: en väldigt fet julskinka med fettlager - en av de enskilt sämsta delarna på julbordet. Han rekommenderar, därför att man skär bort späcket på skinkan Är det inte raka motsatsen? Jag har med glädje hela julen ätit skinka och lät späcket sitta kvar. Hur annars ska man kunna bli mätt? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted January 3, 2021 Author Share Posted January 3, 2021 2 timmar sedan, morgonsol sade: Hur annars ska man kunna bli mätt En professor som poängterar att man inte skall äta socker i onödan och samtidigt ta bort fettet har ett skrangligt budskap - bara att konstatera! Han har egentligen inte klart för sig hur han pedagogiskt skall förklara för folk hur han menar att musklerna skall få sin energi eller hur mätnadskänslan eller hungern fungerar! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 Bara mättat fett i smör? Ursäkta? Det räcker med att googla för att se att smör innehåller mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Och transfett. Det trodde jag att en professor skulle veta. Oavsett åsikter. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted January 4, 2021 Author Share Posted January 4, 2021 14 timmar sedan, Effie sade: trodde jag att en professor skulle veta. Professorn lever fortfarande kvar i Ancel Keys värld runt 1950-talet. Då är det "skadliga" mättade fettet, det som han är ute att varna för. Någonstans varnar han för palmitinsyran (25 % i smör) som särskilt kärlskadande och inflammationdrivande. Detta samtidigt som han framhåller som fördelaktigt med vegetabilisk olja t.ex rapsolja som innehåller omättade fettsyror exempelvis omega 6-fettsyror som han anser oss äta för lite av. Omega 6-fettsyran är klart inflammationsdrivande. Idealet som i Japan 1:1 för omega 6/omega 3 medan i USA 20:1 i Europa ca 14:1. Hur professorn får fram att vi äter för lite av omega 6 är en gåta. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted January 4, 2021 Author Share Posted January 4, 2021 2 timmar sedan, HelgeK sade: nutritions professor är inget hinder för att bli korrupt. Där säger du ett sanningens ord! Man inser också hur hans maka Mai-Lis Hellenius, utan att skämmas, låter ett läkemedelsföretag betala en professur för henne till att sprida liknande myter t.ex. om frukt och grönsaker och racka ner på mättat fett, som vi alla är uppbyggda på. Vad de tillsammans medverkat till har varit till klar nackdel för folkhälsan - sannolikt också delvis till de höga dödstalen i samband med Covid-19-epidemin. Hellenius har ju också värnat om statiner till att minska kolesterolet i blodet (LDL-kapslat). https://www.youtube.com/watch?v=MuadDORmEkk Att hålla kvar kolesterolmyten i människors sinnen är en av de värsta missgärningarna mot folkhälsan som en läkare någonsin kan ägna sig åt. Lyssna på Uffe, han har mer än tydligt visat detta. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.