Jump to content

Viktnedgång


Recommended Posts

Det är många faktorer som spelar roll och påverkar kroppens metabolism. Du har ätit LCHF i 4 veckor så jag misstänker att de 3 kg du har gått ner är vatten. Kolhydrater binder vatten och när man drastiskt drar ner på dem så tappar man den vattenvikten. Nästa steg vore att se till att driva kroppen på fett istället för glukos. En sådan omställning tar längre tid och man behöver vara konsekvent. Den intressanta faktorn här är hur mycket insulin din version av LCHF frisläpper och om du är insulinresistent. Frisläpps för mycket insulin så håller kroppen fettet på plats. Så komma till rätta med insulinnivåer ger nyckel till viktnedgång. 

För de någorlunda metabolt friska hjälper en omläggning till LCHF eftersom fettet höjer insulinet lite grann, proteinet måttligt medan kolhydrater väsentligt. För vissa individer kan mjölkprodukter vara ett problem eftersom dessa höjer insulinet i paritet med socker. För att vara säker på att insulinet verkligen sjunker kan man använda sig av periodisk fasta. Det kortaste är 16:8 men det finns en uppsjö av olika faste-scheman. När man fastar jobbar man med kroppens biologi som bygger på att lägga undan ett förråd av fett till sämre dagar och kan vara ovillig att bli av med dessa förråd om man fortsätter att äta konstant. Fastar man så skapar man dessa sämre dagar medvetet och får kroppen att släppa på förråden. När det gäller viktnedgång så måste man beväpna sig med tålamod. Det tar månader och år även om man fastar. Man måste skaffa sig en god förståelse för hur mat och livsstil spelar in då vi blir överviktiga för att kunna lägga om dessa. Kunskap är makt när det gäller ens hälsa.

Dessutom är vikten i sig är mycket osäkert mått i en hälsoresa. Vad vet du om fördelningen mellan benmassa, fett-, muskelmassa och vattenvikten för din kropp? Man vill ju inte vara benskör, muskelsvag och uttorkad. Man kan även använda längd i förhållande till midjemått som ett sätt att mäta fettöverskottet. Tyvärr fungerar det bättre för män då de lägger en fettreserv på magen medan kvinnor kan ha den på rumpan och låren istället. Så man kan mäta sina fläskiga :) kroppsdelar med måttband och se om de minskar i omfång. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Välkommen till forumet, Eivor!

Utöver @Katerinas bra inlägg vill jag lägga till att din ålder jobbar emot dig i och med att fettet ska förse dig med östrogen, främst östron, nu när äggstockarna varvat ner. Kroppen behöver sitt fett, liksom. Därmed inte sagt att det är omöjligt men den data du gav var lite knapphändig. Tålamod är viktigt, det går inte jättefort för de flesta av oss.

Vad äter du? Följer du t ex Kostdoktorns menyer? Äter du mycket mejeri eller LCHF-bakverk? Har du nån sjukdom eller medicinerar du något? Rör du på dig (har med hormonbalansering att göra)? 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

On 2021-02-15 at 17:52, Eivor Duvenett-Birgersson sade:

Hej. 

Jag är 63år och väger 95kg. Har ätit lhcf i 4veckor. Har gått ner från 98kg de två  första  veckorna. Nu står jag still på 95kg. Vad kan jag göra? Har ju en del att gå ner....mvh Eivor 

Du skall bara fortsätta, du har tappat vatten, det kommer tillbaka, då kan det se ut som att man står still i vikt!

4 veckor är omställningsfasen,, goda tecken är död råtta i munnen och riddarustning, dvs typiska omställningsbesvär!

Och det handlar om glukosbrist via munnen, ett tillstånd som vi strävar efter på LCHF!

För att aktivera kroppens egen förmåga att bilda glukos från glukoida aminosyror, Laktat och glycerolet i triglyceriderna, (fettet som man vill gå ner i vikt).. samt under tiden en del ketoner från de fria fettsyror som frigörs från fettvävnaden.. när man går ner i fettvikt!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...