Ellie Posted February 16, 2021 Share Posted February 16, 2021 Hej! Jag har ju förstått att man ska undvika processad mat. Pga tillsatt socker, dåliga fetter och annat... Det pratas om att man ska äta mat som ser ut som den gör i naturen. Inget i förpackning. Jag förstår ju grejen: käka en bit lax i stället för Gorbys. Så långt är jag med! Men hur ska man tänka med all den mat som kommer i förpackningar som man (jag) ändå använder till vardags? Krossade tomater, tomatpure’, dijonsenap, tamarisoja osv. Krossade tomater tror jag inte växer i kartong på nån buske. Det är ju processad mat då, eller? Blir förvirrad av all dubbel information överallt. ”Ät inget som kommer i en förpackning”. Sen är det krossade tomater i varje lchf-recept. Var drar man gränsen vid hur processad en matvara får vara för att inte vara skadlig för hälsan? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post morgonsol Posted February 16, 2021 Popular Post Share Posted February 16, 2021 Bra fråga @Ellie! Jag betraktar det som en gradskala, det här med hur processad mat är. Färska tomater är inte processade, krossade tomater är lite processade, tomatpuré är förhållandevis processat medan man tar steget ännu längre med ketchup. Eller om man tar köttprodukter som exempel: kött som inte är marinerat, mörat eller rimmat är nog det mest oprocessade som går att få tag i. Medan köttfärs är lite processat eftersom det malts, medan korv och leverpastej är mer processat i jämförelse. Ännu mer processat är nog färdiggrillad kyckling. Sedan är det en fråga om mängder - hur stor andel av det man äter består av processad mat och hur processad är den? Hur ofta äter man mycket processad mat? Är den processad till en grad att du skulle kunna göra det själv? Eller inte? Jag ser det som helt lugnt att äta krossad tomat, tomatpuré, dijonsenap, tamarisoja - i sammanhanget betraktar jag samtliga som kryddor. Men att undvika processad mat - jag skulle tro att det man vill komma ifrån är att äta en hel del som redan är färdigt och förpackat. T ex frysta pizzor eller kakor som innehåller mycket kolhydrater. Sen finns det givetvis undantag, t ex smör eller mozzarella som är förpackat och som kan ätas direkt. Den mesta maten vi äter är nog processad i någon grad, men att då försöka välja mat som inte är så processad. Eller i alla fall välja bort den mat som är mest processad. T ex äta färska eller frysta bär istället för sylt, marmelad eller gelé. Sen om den är skadlig för hälsan - då får man titta på vad matens innehåll. Finns det belägg för att något av innehållet har negativa effekter på hälsan och i så fall på vilket sätt? Under hur lång tid och vilken dosering? 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted February 16, 2021 Share Posted February 16, 2021 Hej Ellie! Jag vet inte vad andra tänker, men min egen syn på vad processad mat skulle kunna vara är sådant som jag själv inte kan laga till, åtminstone inte hemma i mitt eget kök. Smör skulle vara möjligt för mig att göra genom att vispa grädde, ost skulle jag antgligen också kunna göra även om den inte skulle bli lika god som den köpta. Korv skulle jag också kunna göra själv om jag hade rätt utrustning och tålamod, och den skulle nog bli nyttigare än den man ofta köper i affären. Jag köper helst korv från lokala gårdsbutiker eftersom jag tror det är nyttigare än "ICA-korv". För övrigt håller jag helt Morgonsol. Hoppas det inte blev mer förvirrat. Enklast är ju att köpa sådant som inte har innehållsförteckning, eller bara 2-3 ingredienser som man känner till och vet vad det är. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 Att äta oprocessad mat är nog mest ett mål att sikta på. Det är inte lätt att få vardagen att gå ihop om allt på tallriken ska vara optimalt. Med tiden blir man mer medveten vad maten innehåller och hittar sina favoriter. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 Upphettad mat är processad mat 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniffe Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 En utgångspunkt kan vara mat där det inte tagits bort något bra eller tillsatt något dåligt. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ellie Posted February 17, 2021 Author Share Posted February 17, 2021 Tack för input. Är nog fortfarande lite förvirrad, det verkar ändå vara lite godtyckligt hur man ska/kan tänka. Fast så är det ju å andra sidan med det mesta vad gäller kost och hälsa. Men kanske får jag försöka hitta min egen gräns. Och undvika sånt med allt för många ingredienser. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 17, 2021 Share Posted February 17, 2021 41 minuter sedan, Ellie sade: Tack för input. Är nog fortfarande lite förvirrad, det verkar ändå vara lite godtyckligt hur man ska/kan tänka. Fast så är det ju å andra sidan med det mesta vad gäller kost och hälsa. Men kanske får jag försöka hitta min egen gräns. Och undvika sånt med allt för många ingredienser. Prexis, du och jag kan ju inte gå ut i skogen för att få tag i föda. All mat du köper i affären är typ prorcessad/förpackad/transporterad.. är det något jag glömt? Man kan dra en gräns vid hel och halvfabrikat. Den viktigaste gränsen går vid helfabrikat, dvs färdiga måltider. Det är som du säger, man bara läser på etiketterna, så ser man om de puttat in grejer som du inte alls har behov av, men som ökar shelftime. Hur som helst så får du en frisedel att använda krossade tomater om dina egna tagit slut.. och då skall det stå tomater och eventuellt någon krydda på förpakningen inget annat. Lika gäller typ Bacon, finns sådant med bara 3 ingredienser, fläsk, nitritsalt och ascorbinsyra och så skall det vara rökt, helst alspånrökt! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micke67 Posted September 27, 2021 Share Posted September 27, 2021 Om det finns fler än 1 ingrediens i innehållsförteckningen är livsmedlet processad. Varför köpa krossade tomater när du kan skålla tomater och krossa dom själv? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena B Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 En tumregel som många använder är att räkna antal ingredienser / tillsatser - ju fler desto sämre. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.