Jump to content

Högt blodtryck och mycket mediciner?


Johan Wallin
 Share

Recommended Posts

 

Hej!

Jag är en man på 53 år. Har sedan 7 år tillbaka haft blodtryckssänkande mediciner. Det hela började med att jag fick andningsstopp vid flera tillfällen. Jag åkte ut och in på akuten och blev hela tiden hänvisad till öra, näsa och hals. Efter tredje omgången jag varit på akuten  frågade jag en läkare om jag vågade åka till Dubai på semester? Visst sa han, det gör dig gott med lite ombyte av luft och värme. När jag väl kom ner till Dubai fick jag naturligtvis andningsstopp igen och fick åka i väg till ett helt nytt sjukhus som hade öppnat samma dag jag kom in. Jag träffade en kvinnlig läkare från New York som var helt fantastisk, och hon sa på bara 15 minuter att hon visste vad jag led av och det var högt blodtryck. Varför kunde inte den Svenska sjukvården sett detta tidigare. Efter detta fick jag äntligen reda på vad min åkomma var, och det kändes skönt på ett sätt. Vad jag ska tillägga är att jag under denna perioden i mitt liv hade slutat tränat och enbart ätit gott och druckit på tok för mycket. Mina kilon gick över 110. Jag har tidigare varit långdistanslöpare och haft god fysik.

Nu har jag alltså ätit samma mediciner från starten och det innebär Metropolol 75mg,  Lerkanidipin 25mg, Spironolacton 25mg och Lozartan 100mg. Men ingen har gått in och ändrat medicinerna, varför? Det verkar väldigt orimligt att man ska ha samma behandling trots att man har gått ner i kilo, börjat träna dagligen, nästan slutat dricka alkohol och ändrat kosten.

Sedan ett år tillbaka har jag börjat få ytterligare högt blodtryck i perioder. Det har dock legat hyfsat på ca 140/90. Nu kan jag få flera dagar i sträck då det hamnar på 180/110 eller mer. Jag känner mig delvis yr, samt att jag känner mig darrig i kroppen (Precis som när man är sjuk) Jag blir röd och het om kinderna, kissar ofta, har huvudvärk. Dessutom ska tilläggas att jag ofta har hosta flera gånger per dag. Läkarna säger till mig att det finns ingen av de medicinerna jag tar som kan framverka hostningar. Men när jag läst flera inlägg förstår jag att detta inte stämmer. Så här har det hållit på och under det senaste året har jag haft ca 5 gånger då jag haft dessa ökade blodtrycksvärden, med ungefär en veckas pågående. Men denna gången är det skillnad ca 3 veckor. Jag pratade med min Kardiolog i fredags och hon säger att hon inte förstår alls vad detta ökade blodtrycket kommer ifrån. Jag känner mig oroad. Jag har helt ändrat mitt liv för flera år sedan. Tränar regelbundet, dricker knappt något alls och har helt gjort om kosten. Sedan gick jag in för att kunna ventilera mina känslor, eftersom att detta börjar kännas väldigt frustrerande. Jag har aldrig fått någon förklaring till mitt höga blodtryck och ej heller vad som orsakar detta med det ökade blodtrycket. Jag har en gång i tiden varit maraton löpare och har en väldigt bra fysik som grundar. När jag läser om vilka doser ni andra har fått, börjar jag bli orolig att jag har på tok för mycket och för starka mediciner. Nu sa min Kardiolog att jag skulle sluta med Lozartan och istället ta en annan medicin Kandrozid 32 mg. Samt ändra så att jag tar Lerkanidipinet på kvällen istället för morgonen i samband med frukost.

Kan man våga trappa ner eller sluta helt??? Jag tror att detta är reaktioner på den starka medicinen. Vad tror du/ni?? Vad beror dessa förhöjda värden på? Det måste vara en reaktion på att något inte stämmer. Att åka ner till akuten är inte heller något alternativ eftersom att man hela tiden säger att det finns inget direkt akut. Prata med din läkare.

Jag har under flera år haft Euroaccident som varit behjälpliga med att välja läkare till mig men nu börjar man misströsta.

Tacksam för återkoppling.

Link to comment
Share on other sites

Du behöver verkligen en utredning angående blodtrycket. Finns inget rimligt i att äta 4 olika sorter och få ett högt blodtryck. Nåt är fel. Att sluta eller trappa ner skulle jag inte våga i ditt läge. Och då hör jag till dom som skyr mediciner som pesten.  Har du fått göra någon dygnsmätning av trycket?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej och tack för era svar! Jag har tagit 24 timmars blodtryckskoll. Det senaste var för någon månad sedan. Då hade jag inte alls så högt i genomsnitt 140/90.

Det som är jobbigt är just när man får sådana här flusher = ökat blodtryck som sitter i flera timmar. Det varvar hela tiden från 180/110 till 150/90. Det brukar oftast hålla på i någon vecka men nu har det pågått i tre veckor. Jag var på akuten förra sommaren och då sa en akutläkare att han trodde att jag hade för mycket mediciner och för starka.

Tyvärr tyckte inte min kardiolog detta. Det konstiga i det hela är att när jag frågar min läkare vad som händer och varför det händer så säger hon bara att hon inte förstår någonting. Hon är ändå en väletablerad Kardiolog som har gjort avhandlingar inom blodtryck. Nu ska hon vara tjänstledig i 6 månader och jag kan bara känna, finns det någon vettig läkare som skulle kunna säga att vi gör en utredning kring dig. Jag har gjort alla olika tester på hjärtat och även tester blodprover och allt ser väldigt bra ut.

Det är ett mysterium, och jag börjar snart få lite panik.

Kan det inte vara som så att om man äter för mycket mediciner blir det ungefär som en kastrull som ångar vatten och lägger man locket på kommer det att skölja över???

Hur menar du med elektrolyter ? Är inte så duktig på sådana här saker? Endast en medicin är urindrivande och det är spironolacton. Nu ville dessutom min Kardiolog att jag skulle öka dosen ännu mer genom att ta 25mg Metoprolol på kvällen. 

Jag ska försöka hitta någon bra Kardiolog i morgon som inte är en sådan fanatiker av mediciner.

Jag hör av mig om hur det går.

Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Johan Wallin sade:

Jag har aldrig fått någon förklaring till mitt höga blodtryck och ej heller vad som orsakar detta med det ökade blodtrycket.

Du har bl.a. råkat ut för det numera alltför vanliga problemet - svensk sjukvård. Dagens läkare konstaterar:

1. Högt blodtryck (symtomet)

2. Lösningen - behandla symtomet.

3. Förskriv en, två eller tre blodtryckssänkande preparat.

Så är läkargärningen klar! 😇

Läkare borde bl.a. frågat:

 • Vad äter du?
 • Vad dricker du
 • Tar du några kosttillskott
 • Hur mycket tränar du
 • Hur mycket väger du?
 • Hur är din sömn, hur länge sover du?
 • Har du motvarande problem i släkten?
 • Vilket CRP har du (dvs. borde läkaren ta initiativ till att mäta)
 • Har du diabetes (dvs. borde läkaren tagit initiativ till att kontrollera)

för att ta några frågeställningar.

Min misstanke är att du nog, särskilt nu i Covid-19 tider, kommer nämare sanningen genom att snabbt ta eget initiativ till en blodanalys t.ex. via Werlabs, som du därefter kan lägga fram för kardiologen. Välj den bredaste analysen med ett 40-tal parametrar. Där kan du få klart för dig hur dina elektrolyter ligger och viktiga mineraler, vitaminer, lipidprofil etc., utan vilka ingen slutgiltig diagnos kan ställas.  

Hur är det med blodsockret? Äter du lågkolhydratkost eller standarkost? Har du fortfarande hög vikt?

Själv hade jag liknande blodtryck som ditt med medicinering (25 år) för lite över tre år sedan. Efter övergång till LCHF har jag kunnat sätta ut all medicinering (för blodtryck, diabetes och lipidprofil). Alla värden numera tiptop.

Återkom gärna med de data du har tillgång till resp. som du gav läkaren. Då kunde man åtminstone komma i närheten av möjligheten att ge tips/råd (att ta, modifiera eller förkasta).

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej och tusen tack för era svar!

Ja man har förstått att den Svenska sjukvården inte är som man kan förvänta sig. Det är stor skillnad på hur det var för 20-30 år sedan. Och du har så rätt i dina frågor.

Detta är väl också en anledning att man börjar söka sig nya vägar och som tex detta forum.

Jag har tidigare aldrig haft några problem med att sova, däremot nu när hjärtat har sina "flusher" dvs ökat blodtryck så vaknar jag flera gånger per natt (Jättejobbigt)

Jag har gått ner i vikt och väger i dagsläget 95 kg och ska ner till 85. Jag simmar och går långa promenader i snabb takt flera gånger i veckan.

Jag äter vanlig kost, som tex gröt till frukost och till lunch tar jag nästan alltid en sallad och på kvällen tar jag antingen fisk soppa eller stekt tonfisk med broccoli och morötter.

Jag dricker sällan och då blir det på sin höjd ett glas vin.

Jag har precis börjat ta D,C och järn samt Magnesium.

Jag har tagit olika prover och läkaren säger att de ser fina ut, inget mer. Men tror som dig att man skulle behöva ha en ordentlig genomgång av blod analys.

Jag förstår att man inte kan eller ska utesluta medicinerna på en gång men succesivt vill jag nog göra det, för detta håller inte. Jag blir lite oroad över om man har någon alvarlig sjukdom som gör att jag får detta höga blodtryck, och att man inte kan åtgärda detta. Men det får väl tiden utse?

Hur kunde du lägga av med din medicinering? Hur började du och vem hade du som hjälpte dig? LCHF låter väldigt bra. Hur kan man göra för att beställa dessa prover??

Mvh

Johan

Link to comment
Share on other sites

Tänkte på en annan sak. Om du interedan gjort det så tycker jag att du ska be apoteket att kolla dina mediciner mot EES. Elektroniskt Expert Stöd. Ett program som alla apotek har och som visar hur dina mediciner interagerar med varandra. Kan ju vara så att dina mediciner helt enkelt inte passar ihop. Elektroniskt expertstöd | EES • E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se)

 

 • Like 1
 • Boom 1
Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, Johan Wallin sade:

Hur kunde du lägga av med din medicinering? Hur började du och vem hade du som hjälpte dig? LCHF låter väldigt bra. Hur kan man göra för att beställa dessa prover??

Vad gällde tips och hjälp, vid sidan om den via forumets kunniga medlemmar  (som jag tog intryck av innan jag blev medlem), fick jag via den vetenskapliga  kärnan av forskarna på det metabola området. Flertalet på forumet har också hämtat kunskap från dessa, främst genom den av Kostdoktorn inbjudna eminenta gruppen forskare, specialiserade på lågkolhydratkost.

Några hundra timmars videor och plöjning i aktuella forskarrapporter gav en klar bild av normalkostens nackdelar (att driva upp insulinproduktionen, ge fel lipidprofil, driva hjärta, lungor, hjärna i fel riktning etc.). Inte minst viktigt i inledningsskedet av mina studier var att också följa motståndarlägret till lågkolhydratkosten - entusiasterna för den i huvudsak växtbaserade kosten eller "sockerkosten" som jag brukar benämna den - oftast veganinspirerad.

Om du går in på Kostdoktorns sajt hittar du rader av intressanta videor med nedanstående forskare och suveräna vetenskapsjournalister:

1038586607_ScreenHunter_2650Dec_1819_55.

I första hand vågar jag för min del påstå att enbart kostväxlingen till LCHF-kost på någon månad gjorde att alla mina blodvärden kunde normaliseras och min 25-åriga blodtrycksksmedicinering sättas ut, den 12-år långa diabetes 2-perioden var över och lipidprofilen likaså, bl.a. med en ändring av HDL-kolesterolet från 0,95 till 1,4 nmol/L resp. den snabba utvecklingen av triglyceridnivå till perfekta värden.

En grundrekommendation till dig, eftersom du har ambitionen att gå ner i vikt, är att på direkten växla kost och att du via Kostdoktorn sätter dig in i LCHF-kostens grunder. Genom den kosten kan du snabbt och effektivt gå ner i vikt samtidigt med att aldrig behöva gå hungrig. Det är dock inte enbart för viktnedgången eller för  att stoppa problemen med diabetes 2, som vi på forumet förespråkar LCHF-kosten. De allmänna välmåendet är den centrala frågan.

När din läkare säger att blodvärdena "ser bra ut", bör du alltid be om kopia på dessa. Vad gäller provtagning på eget initiativ, går du in t.ex. på Werlabs sajt på nätet, där får du all info om förfarandet. 

Kika på min sammanfattning om hur man bäst förbereder sig inför en  blodanalys: https://forum.kostdoktorn.se/topic/15777-förberedelser-före-provtagning-lchf-kontroll/?tab=comments#comment-157928

 

Kompensera för sjukvårdens missar genom följande:

Vad hjärtspecialisterna oftast helt glömmer av, är att informera patienten om de två viktiga mineralerna som håller hjärtat igång - kalcium till att dra samman hjärtmuskeln, magnesium till att slappa av den (viloläget) - en mekanism som sker en gång i sekunden livet ut. En obalans i dessa avseenden kan ge farliga effekter för hjärtat. Inte blir det sådant fall bättre om läkaren med tvångsmedel (blodtryckssänkande medicin) försöker tvinga hjärtat att agera på annat sätt än de naturliga signalerna vill för att balansera kroppens krav. Kika gärna på sammanfattningarna nedan, så får du en bild av en del viktiga samband:

https://forum.kostdoktorn.se/topic/15754-kalciumbalansen-av-oerhörd-betydelse-till-att-hålla-kroppen-frisk/?tab=comments#comment-157713

https://forum.kostdoktorn.se/topic/12949-magnesiums-oerhörda-betydelse-ur-expertsynvinkel/?tab=comments#comment-151342

Vad gäller din sannolika oxidativa stress, kan vara bra med en minskning av den via ett C-vitaminintag. Dess påverkan på hjärtat kan vara avgörande men får i praktiken inte nämnas av läkarna. Kika gärna på sammanställninarna nedan:

https://forum.kostdoktorn.se/topic/16497-varför-skolmedicinarna-sällan-talar-om-c-vitaminets-oerhörda-betydelse/?tab=comments#comment-163718

https://forum.kostdoktorn.se/topic/17251-c-vitamin-som-kosttillskott-en-svidande-vagel-i-ögat-på-läkemedelsföretagen/?tab=comments#comment-167247

 

P.S.

Rimligt att hitta dina problem i området kost och mineralbrist. Observera vikten av att dosera rätt - ofta tror folk läkares och läkemedelsverkets inställning vara den rätta.  Vanligen kommer kosttillskotten, från vetenskaplig synpunkt då att bli i det närmaste verkningslösa.

Om du söker på kardiovaskulära problem på diagnosmodellen (ännu ofullständig) kan du möjligen hitta något du känner igen?

https://forum.kostdoktorn.se/topic/16986-egendiagnos-och-åtgärdsmodell/?tab=comments#comment-165811

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Elektrolyter är mineraler.

Men nu ser jag.

"Jag äter vanlig kost, som tex gröt till frukost och till lunch tar jag nästan alltid en sallad och på kvällen tar jag antingen fisk soppa eller stekt tonfisk med broccoli och morötter."

Du äter alldeles för lite. Alldeles för lite. På svältnivå. Bland annat påverkar det ditt kalium som troligen är helt i botten. Då får man de symptom du har. Köp kaliumtabletter och ät ordentligt med mat. Grönsaker minst 1,5 liter i volym för naturligt kalium. 

 • Like 2
 • Boom 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Hej!

Jag har varit på skikt-röntgen och fått reda på att jag har en förträngning i en artär till höger njure. Den släpper endast igenom ca 40% av blodet. Därav det höga blodtrycket.

Tack för alla förslag och visade intresse.

Jag kommer att besöka Njurkliniken dit jag fått remiss den 7 Mars.

Har ändrat maten också.

 

Mvh

Johan

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, Johan Wallin sade:

jag har en förträngning i en artär till höger njure. Den släpper endast igenom ca 40% av blodet. Därav det höga blodtrycket.

Ett exempel på faran i att direkt acceptera allmänläkarens sätt att med blodtryckshämmande medel mörka symtom. I ditt fall måste du gratuleras för strävan att diagnostisera den verkliga grunden! Hade du ett aktivt finger med i utvecklingen eller var det enbart sjukvårdens initiativ till den mer djupgående analysen?

P.S.

Dina sju års blodtryckshämmande medicinering, istället för att man på ett tidigt stadium ansträngde sig för att söka orsaken till ditt höga blodtryck, har sannolikt varit till nackdel för dina njurar. Förskrivningen av blodtrycksmedicin kan t.o.m. ha varit den direkta orsaken till njurproblemen. Vad man kan hoppas är att  njurarna inte tagit allvarlig skada. Åter en anledning till👎 för svensk skolmedicin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...