Jump to content

Kostrådgivare utbildning?


Rina

Recommended Posts

Jag är helt övertygad om att LCHF kommer finnas kvar länge till. Sen om det behövs kostrådgivare som är specialiserade på just LCHF vet jag inte. Drömmen är väl att alla dietister och kostrådgivare "inser" att LCHF är ett bra sätt att bli frisk och gå ner i vikt.

 

Jag tänkte själv utbilda mig under 2013.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tror det kommer dö ut, snarare växa med kunskapen om ketogen kost är så många positiva aspekter. Från att i dag vara ett medicinskt alternativ vid svår behandlad epilepsi och i vissa länder vid cancerbehandling till att användas mer och mer när fler påvisar de medicinska fördelarna olika områden.

Link to comment
Share on other sites

Det som enligt min mening rimligen borde "segra" på sikt är kunskapen om vad som är artegen mat för människor. LCHF betraktar jag som en delmängd av artegen mat, så den ingår i denna framtida "seger". Se min profil http://forum.kostdoktorn.se/user/9-kjell-granelli/ för definition av vad jag betraktar som artegen mat, dvs vad vi är biologiskt anpassade för och finns allmänt tillgängligt idag.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det som avgör tror jag är möjligheten till fri kommunikation i framtiden. Utan ett fritt Internet och andra fria kommunikationer så kommer alla som förlorar på att LCHF får fotfäste att kämpa för att motarbeta detta in i det sista precis som film- och musikindustri för att "hantera" fildelning (ännu en fäktning med väderkvarnar som är dödsdöms över tid). Eftersom dessa har makt och inflytande så kommer de också lättare påverka "våra" demokratiska ledare på ett kontraproduktivt sätt. MEN, om siter som den här och kommunikation överlag hålls fri så kommer alla maktkonstruerade experter till slut att stå där som kejsare utan kläder. Det som jag tycker är lite oroligt är de vidare effekter det får när de som inte bara bestämmer utan de som vi "ska lita på" inte bara bestämmer fel utan är helt opålitliga...och det går upp för en majoritet av befolkningen.

 

Revolutioner må historiskt vara nödvändiga men de är sannerligen inte ideala sett till sina momentana konsekvenser.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad anser ni om LCHF, om man utbildar sig som kostrådgivare? (funderar på Anna Hallens) Är det ngt som kommer dö ut? Kommer lchf vara lika stort om 5 år?

 

Man kanske också bör fundera kring att LCHF är ju inget som någon "hittat på". Man får inte förväxla Atkins med LCHF exempelvis. LCHF har ju mer vetenskaplig grund än vad som idag prånglas ut som substitut för kostråd. Vi får inte heller glömma bort att området nutrition/näringslära är relativt ungt. I runda slängar ca 200 år. Notera att människan under ca 20 miljoner år ätit betydligt närmare en LCHF-kost än en modern kost. Men de 200 år som forskning bedrivits på området så har ju just den "moderna kosten" varit ytterst dominant med de senare 50 åren som rent fettfobiska. Det ser alltså rätt lovande ut.

 

Det som dock inte kommer förändras är ju att LCHF är och förblir en restriktiv diet. Det är det stora problemet och egentligen det främsta hindret för att nå en masspublik. De som av varierande anledningar "måste" äta LCHF (vikt/hälsorelaterat) skulle må bra av att få draghjälp av ex. elittränande. Den senare gruppen tenderar ju vara inflytelserik på kreti och pleti annars skulle inte Gunde få betalt för att äta gröt och Henrik Dagård för att äta chips (hur tänkte han egentligen?):

Link to comment
Share on other sites

Kostrådgivare som yrke kommer väl alltid att behövas vare sig det är på LCHF eller Slv´s grunder. Själv ska jag gå PT utbildningen på MF med inriktning mot LCHF och Paleo och sedan förhoppningsvis även deras kostutbildning med samma inriktning. Med tanke på att folkhälsa försämras lavinartat och lågkolhydrat de facto är en livsstil som kan förändra och förbättra för många så tror jag starkt på den sortens utbildning. LCHF är ingen svår och konstig diet, inte heller SLV´s rekommendationer- men ändå behövs rågivare för att få folk på rätt spår...

 

Här är länken till MF´s kostrådgivarutbildning. Jonas Bergqvist är huvudlärare för utbildningen.

 

http://www.mfgruppen.se/sidor/lic-kostradgivare---lchf-80-h.aspx

lycka till med valet av utbildning!

Link to comment
Share on other sites

Jag har en vision om framtidien där socker blir klassat som en drog :). Då blir det inte svårt o få över de flesta.

 

Tvärtom. Då får svartabörshajarna en anledning att vidga horizonterna...och människors beteende förändrar man inte idealt med lagar. Åtminstone inte den här typen av beteenden. Se bara på hur man hanterade marijuana i USA med "just say no" och "war on drugs". Rätt bra jobbat att ha världens mest fängslade folk...som "World's Greatest Democracy". :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Leo. När fortfarande cigaretter är tillåtet att sälja i de flesta (alla?) länder i världen är nog steget till att förbjuda socker väldigt långt.

 

@Rina, själv väljer jag nog MFs utbildning...  B)

Varför väljer du Mfs då? Lite nyfiken?

Link to comment
Share on other sites

Anledningen till att jag väljer MF är relativt personligt och jag tror inte det är så lyckat att skriva det här på forumet.  I grunden tror jag att utbildningarna på många sätt är likvärdiga men det finns saker som alltså gör att jag väljer MF framför andra alternativ.

Link to comment
Share on other sites

Har gått kostrådgivare hos Mf och tycker det var värt varenda krona. En bra inkörsport och skapar intresse till att lära sig mer. Jag fick känslan att ju mer jag vet desto mer har jag att lära och har spunnit vidare på det och kommer att vidareutbilda mig så fort ekonomi och tiden tillåter.

 

LCHF kommer vara en bra grund att stå på och man kan vidareutveckla mycket genom att ha lågkolhydratskost som grunden och baskunskap.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...