Jump to content

[Tips] Mat som är lätt att ta med och god kall


Ostgoten

Recommended Posts

Halloj!

Jag skulle behöva hjälp med tips på maträtter som är lätta att ta med sig och goda att äta kalla.Det ska klara sig i en matlåda i sisådär fem timmar i kyla och sedan vara helt okej, eller helst förstås gott, att äta. Ja och så givetvis så nära noll kh som möjligt och så näringsriktigt som möjligt. Anledningen är att jag är förbaskat trött på att spendera två tredjedelar av min rast med att vänta på att få en mikrovågsugn, och att helt hoppa över lunch varje dag är inte ett alternativ i dagsläget.

 

 

Att laga mat har jag inga problem med så det behöver inte vara lätt att laga.

Någon som har något förslag? Det skulle verkligen vara till stor hjälp!
 

Link to comment
Share on other sites

Har du möjlighet att ställa i kyl eller använda en kylväska/frozzypack med kylklamp är Birgitta Höglunds "hemgjorda räksallad till grillkorv" fantastisk god till vanlig grönsallad! Är nog det bästa recept jag hittat på nätet.

 

Cole slaw är också en röra som funkar bra till grillat kött/kyckling t ex. Jag gillar kallt kött även om vissa sorter blir lite torra och träiga kalla. Kassler är ju också okej.

 

Sallad är annars en klassiker, där kan du ha allt möjligt gott och så en fin dressing till det (majonäs/creme fraiche eller liknande eller varför inte en god vinagrett på olivolja...).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Makrill på burk och en hel skivad avokado. Ringla på rikligt med olivolja och strö flingsalt över samt ta ett par varv med pepparkvarnen. Detta kan jag äta alla dagar i veckan och det är lika gott varje gång. Behöver inte ens kylförvaras och man kan ha hela veckans lunch liggande på jobbet.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Frozzypack, som MariaF nämnde, är en fantastisk uppfinning! Matlåda med inbyggd kylklamp i locket. Den har räddat mig många gånger, håller kylan sex-sju timmar även i sommarvärme. 

 

Köttfärs i form av bullar, biffar eller limpskivor tycker jag är utmärkt matlådemat. Kan varieras i det oändliga och ätas med sallad, avocado, rå blomkål mm. En fet och god kall sås och ett kallt kokt/stekt ägg till det, så står jag mig bra. 

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla tips!

Jag har tillgång till kyla hela tiden, men jag håller med om frozzypacken (riktigt bra vid utflykter sommartid!) och tipsen kan nog vara användbara för andra också :)

Tyvärr blir sådana här trådar alltid lite sorgsamma för mig. Jag tänker att jag kan äta allt som är lchf, och inser att sisådär tre fjärdedelar av förslagen ändå går bort för mig pga IBD. Jag äter till exempel inte råa grönsaker och i synnerhet inte salladsblad, får helt enkelt riktigt ont av det. Däremot är alla tips guld värda ändå, en del för mig och en del för andra :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...