Jump to content

Matless


lelleleo

Recommended Posts

La ut igår om Magic Bullet... Och nu funderar jag lite. Jag börjar vakla rätt mycke nu. Och det är matledan som är värst. Blir ju noll variation. Och när det då på toppen av det är "stillestånd" på vågen, ja då blir det xtra jobbigt att se varför.. Jo då jag mår bra...är inte ofta hungrig..snarare äcklad av att tänka på at äta det samma om och om igen... Och ägg spyr jag snart av. Och... Det är ju xtra jobbigt, men jävligt frestande nu på rehab, där maten är den norska modellen med jävligt god husmannskost och kakor hela dan. Och jag tror att alla som säger att LCHF-mat är så underbar, ar människor som inte gillade typ potatis förut. Har ju vänner som går på lowcarb utan att dom tänker på det. För dom hatar ju ris, pasta och potatis... Lyckos. Men jag sliter.. Men jag vill/måste få bort några kg. Men som sagt..jag funderar. Kan man risikera bristsjukdommar om man bara skiter i maten man inte pallar, och lever på magicbullet med cocosfett. Tar lite om dom bjuder på nåt som frestar/passar. Då medan jag är här. Men faktiskt också när jag kommer hem. För matledan finns ju där också. Jag är en ganska duktig kock, men ensammen, och orkar inte dra fram kokböcker, och stå och göra massa avanserade LCHF retter till en person. Så jag saknar en kokbok, med ENKLA, men varierade retter, til EN/1 person. Nån som känner sig kallad?.... Blev mycke nu...men altså...kan man gå störstadelen på MB utan att det blir fel?

Link to comment
Share on other sites

Konstigt, hur olika man kan tycka.

Jag har en arbetskamrat som säger ungefär samma sak - han trivdes egentligen med LCHF men slutade för att det blev för enformigt. För mig är det helt ofattbart. Mina inskränkta barn vill ha kött, och till det vill de ha potatis, pasta eller ris. Punkt. Det tycker jag om något blir enformigt i längden, att äta något av dessa tre minst två gånger i veckan. Inte för att jag inte tycker om potatis, pasta och ris, men det hade varit kul om man någon gång kunde få äta något annat.

Nu när jag äter egen LCHF-mat upplever jag att en helt ny värld av variationsrikedom öppnar sig, det finns ju så mycket grönsaker att välja mellan! Jag måste inte äta samma sak ens två dagar i veckan, om det inte är så att jag väljer det själv.

 

En kosthållning man äcklas av håller inte i längden. Plocka bort maten du är trött på och ta en funderare på vad du tycker om istället, skriv en lista. Vilka råvaror/maträtter på den listan är LCHF, och vilka kan på enkelt sätt göras om till LCHF med en klick smör eller en god sås? Möjligheterna är långt mycket större än vad man först kanske tror.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Men, varför äter du "samma om och om igen"

Det låter som du nog kört fast lite i ett begränsat mönster

 

Lchf går ju verkligen att variera i det oändliga och nån matlagning som går snabbare har jag verkligen svårt att tänka mig

I allafall så länge man håller kosten "basic"

 

Kött/fisk/ägg går ju att variera i det oändliga

Dels vad gäller råvaror men även vad gäller tillagning och kryddor

Grönsaker som är ok är det ju samma sak med

 

Det är lite lustigt att folk kan äta pasta/ris/potatis ett helt liv och inte inse hur begränsat det är smakmässigt :huh:

 

Och, nej!

Du kan inte bara leva på magic-bullet kaffe

Då får du garanterat brister till slut

Kroppen behöver byggstenar (aminosyror vitaminer mineraler)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Har börjat äcklas ordentligt av LCHF-rätter nu. Men vägrar att äta bröd, ris, pasta, potatis m.m.
Vilket får mig att gå hungrig för det mesta.

 

Det mesta smakar illa.

 

Tanken på ägg får mig nästan att kräkas.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man måste vara försiktig när man börjar äta Lchf.. Det är lätt att snöa in på olika maträtter för de är enkla att göra och få aversion mot dem senare.

 

Jag äter så varierat jag kan. Mycket grönsaker blir det istället för potatis, ris och pasta. Ligger på ca 20 kolhydrater om dagen. Inte alltid så mycket för ägg, det går i perioder. Inget Lchf bröd utan lyxar till med en skiva finn crisp eller flatbröd någon gång ibland.

Periodvis mycket grädde, creme fraiche eller Smetana i såser. Annars smaksatt smör och alltid ost över grönsakerna.

I fredags åt jag tacopaj (vanlig) med barnen. Petade undan botten till 80% och åt mycket sallad till. Trots detta verkar jag gått ner 7 hg tills idag efter viktnedgång uppehållet på en månad..

Det finns inga genvägar men ät det du tycker om att laga och byt ut de dåliga ingredienserna eller peta bort dem.

Du kanske gå ner saktare men hellre sakta än inte alls.

Hälsan växer och det är det viktigaste.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Konstigt, hur olika man kan tycka.

Jag har en arbetskamrat som säger ungefär samma sak - han trivdes egentligen med LCHF men slutade för att det blev för enformigt. För mig är det helt ofattbart. Mina inskränkta barn vill ha kött, och till det vill de ha potatis, pasta eller ris. Punkt. Det tycker jag om något blir enformigt i längden, att äta något av dessa tre minst två gånger i veckan. Inte för att jag inte tycker om potatis, pasta och ris, men det hade varit kul om man någon gång kunde få äta något annat.

Nu när jag äter egen LCHF-mat upplever jag att en helt ny värld av variationsrikedom öppnar sig, det finns ju så mycket grönsaker att välja mellan! Jag måste inte äta samma sak ens två dagar i veckan, om det inte är så att jag väljer det själv.

 

En kosthållning man äcklas av håller inte i längden. Plocka bort maten du är trött på och ta en funderare på vad du tycker om istället, skriv en lista. Vilka råvaror/maträtter på den listan är LCHF, och vilka kan på enkelt sätt göras om till LCHF med en klick smör eller en god sås? Möjligheterna är långt mycket större än vad man först kanske tror.

 

Ja plockar jag bort det jag är trött på, ja då blir det värkligen poblem... Men kanske jeg är för gammal. För innvand med smaker. Før jag älskar potatis i alla dess former.... Och det passar til maten för att göra måltiden komplett. Men jag är nog för enkel. Men hade jag haft en LCHF kock runt bena, som gjorde alla möjliga läckra varianter, så hade det väl gått lättare... Får prova en lista.....men den blir nog kort. Listan med saknad hade blivit mycke längre :huh:

Link to comment
Share on other sites

Men, varför äter du "samma om och om igen"

Det låter som du nog kört fast lite i ett begränsat mönster

 

Lchf går ju verkligen att variera i det oändliga och nån matlagning som går snabbare har jag verkligen svårt att tänka mig

I allafall så länge man håller kosten "basic"

 

Kött/fisk/ägg går ju att variera i det oändliga

Dels vad gäller råvaror men även vad gäller tillagning och kryddor

Grönsaker som är ok är det ju samma sak med

 

Det är lite lustigt att folk kan äta pasta/ris/potatis ett helt liv och inte inse hur begränsat det är smakmässigt :huh:

 

Och, nej!

Du kan inte bara leva på magic-bullet kaffe

Då får du garanterat brister till slut

Kroppen behöver byggstenar (aminosyror vitaminer mineraler)

 

 Ris & pasta skiter jag i...men jag är nog skruvad på potatis... Och som sagt..jag pallar inte konstla till det... Min smak är för enkel. Men får testa sätta upp nått som kan tagas i bruk när jeg kommer hem.... Ante mig det med magicbullet... Men en dag i bland måste det ju gå :o

Link to comment
Share on other sites

Kan du inte mixa ner ett rått ägg i din MBC? Rått ägg smakar inte alls som tillagat, och i kaffe nästan inget alls. Så får du i dig lite vitaminer och proteiner också medan du är på rehab. Om du inte ska vara så länge på rehab så hade jag hållt mig till det sålänge, om du nu blivit äcklad av allt annat. Ägg klarar man sig länge på näringsmässigt.

 

Vad gäller kokböcker med enkel mat kan jag rekommendera 56-kilos kokbok eller Anna Halléns Husmanskostsbok. Båda är riktigt bra och innehåller mat som går ganska snabbt att laga. Stoppa rester i frysen och ta inte fram förrän någon vecka senare så du inte blir trött på maten.

 

Hoppas att du hittar något som passar dig!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man måste vara försiktig när man börjar äta Lchf.. Det är lätt att snöa in på olika maträtter för de är enkla att göra och få aversion mot dem senare.

 

Jag äter så varierat jag kan. Mycket grönsaker blir det istället för potatis, ris och pasta. Ligger på ca 20 kolhydrater om dagen. Inte alltid så mycket för ägg, det går i perioder. Inget Lchf bröd utan lyxar till med en skiva finn crisp eller flatbröd någon gång ibland.

Periodvis mycket grädde, creme fraiche eller Smetana i såser. Annars smaksatt smör och alltid ost över grönsakerna.

I fredags åt jag tacopaj (vanlig) med barnen. Petade undan botten till 80% och åt mycket sallad till. Trots detta verkar jag gått ner 7 hg tills idag efter viktnedgång uppehållet på en månad..

Det finns inga genvägar men ät det du tycker om att laga och byt ut de dåliga ingredienserna eller peta bort dem.

Du kanske gå ner saktare men hellre sakta än inte alls.

Hälsan växer och det är det viktigaste.

Jo jag förstår "teckniken"... Och här på rehab petar och petar jeg, tills det inte är nått kvar.. Och kocke skakar på huvudet när jag frågar honom spara fettet på skinksteken...för det finns inget... Det är bortskuret på fabriken :lol:

Link to comment
Share on other sites

Om man blir äcklad kan inte LCHF vara rätt val just nu. Det finns ingen anledning att få mer problem med mat än nödvändigt.

 

Sant..men jag har kommit så bra igång..så jag vill försöka en tid till... Och som sagt här är det xtra illa... Mjöl, brödpannering, ja kolisar i det mesta.. Så det blir nog mycke hunger i 2 1/2 vecka till.... :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Kan du inte mixa ner ett rått ägg i din MBC? Rått ägg smakar inte alls som tillagat, och i kaffe nästan inget alls. Så får du i dig lite vitaminer och proteiner också medan du är på rehab. Om du inte ska vara så länge på rehab så hade jag hållt mig till det sålänge, om du nu blivit äcklad av allt annat. Ägg klarar man sig länge på näringsmässigt.

 

Vad gäller kokböcker med enkel mat kan jag rekommendera 56-kilos kokbok eller Anna Halléns Husmanskostsbok. Båda är riktigt bra och innehåller mat som går ganska snabbt att laga. Stoppa rester i frysen och ta inte fram förrän någon vecka senare så du inte blir trött på maten.

 

Hoppas att du hittar något som passar dig!

 

Bra tipps..tack.. Ska fråga köket/ev köpa ett paket ägg... Så slinker det väl ner ett och annat inni mellan här.. Ska se om jag kan hitta böckerna på librsi norge, dom brukar ha svenska böcker... :)

Link to comment
Share on other sites

Altså.. matleda.. eller rättare sagt matlagningsleda kommer och går.. det gjorde det bestämt även innan du började med LCHF oxå.. eller?

 

Jag kan ha dagar då jag lever på falukorv och ägg, knappt ens grönsaker för jag ids inte handla.. laga något annat!!

 

Men.. grejen är att man på ett par dagar blir ganska less och inspirationen återkommer.

 

Tror rent utav att man får tillåta sig att bli lat/less.. för att sedan få inspiration till att hitta på nya maträtter.

 

Nu i vinter har jag testat en hel del långkok, allt ifrån oxsvans till enklare lägg och grytbitar.. hittade tillomed påsar med märgben, som är himla praktiskt att ha hemma.

 

Förra vintern kommer jag ihåg att jag experimenterad mycket med fiskgrattänger.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag lider också ibland av matleda, det som är min räddning då är cocosbrödet jag bakar på ägg, ost, cocosmjöl,fiberhusk, salt och lite bakpulver. Dom dagar jag känner att jag inte får i mig något annat så gör jag rejäla "mackor" på det brödet. En annan maträtt jag brukar ta till är tunna pannkakor gjorda på ägg och grädde med något på som jag känner att jag vill ha, lite hallon kanske. Jag tror inte min matleda beror på LCHF, utan en normalvariation hos mig.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Altså.. matleda.. eller rättare sagt matlagningsleda kommer och går.. det gjorde det bestämt även innan du började med LCHF oxå.. eller?

 

Jag kan ha dagar då jag lever på falukorv och ägg, knappt ens grönsaker för jag ids inte handla.. laga något annat!!

 

Men.. grejen är att man på ett par dagar blir ganska less och inspirationen återkommer.

 

Tror rent utav att man får tillåta sig att bli lat/less.. för att sedan få inspiration till att hitta på nya maträtter.

 

Nu i vinter har jag testat en hel del långkok, allt ifrån oxsvans till enklare lägg och grytbitar.. hittade tillomed påsar med märgben, som är himla praktiskt att ha hemma.

 

Förra vintern kommer jag ihåg att jag experimenterad mycket med fiskgrattänger.

 

Korv... Jag trodde inta man fick äta korv... Och långkok kör jag med hemma... Men det börjar ana mig att jag kämpar med en lite FÖR strikt variant.....unnar mig för lite koliasar..och det gör det hela fattigt... Så jag får nog ställa om til moderat...då öppnar sig ju möjligheterna... ;) 

Link to comment
Share on other sites

Jag lider också ibland av matleda, det som är min räddning då är cocosbrödet jag bakar på ägg, ost, cocosmjöl,fiberhusk, salt och lite bakpulver. Dom dagar jag känner att jag inte får i mig något annat så gör jag rejäla "mackor" på det brödet. En annan maträtt jag brukar ta till är tunna pannkakor gjorda på ägg och grädde med något på som jag känner att jag vill ha, lite hallon kanske. Jag tror inte min matleda beror på LCHF, utan en normalvariation hos mig.

 

Hoppas jeg kan hitta tillbaks til detta när jag kommer hem..ah kan ju skriva av också... För det där reseptet ska jag vidareförmedla til min xfru... Hon med "jobbar på" ha ha... Tack för inspen :)

Link to comment
Share on other sites

Tips:

LCHF "Potatisersättning" till köttbiten.

Skala en zucchini, tärna den i pyttipanna storlek, stek i smör, krydda med favoritkryddor.

Hyvla vitkål i smala bitar, smörstek, steker man den riktigt länge till strax innan den är bränd, smakar det väldigt mkt som Rösti, fast ännu godare :)

 

Jag trodde nog oxå från början att kosten skulle bli enformig, men det visade sig vara ett tankefel. Jag tycker numera att man kan laga i princip allt, bara genom att byta vissa ingredienser. Jag ligger själv strikt i kolhydrater men har funnit sätt att äta varierat ändå.

 

Fler exempel. Byt mjöl till mandelmjöl, panera - mandelmjöl behöver du inte köpa dyrt - köp en påse mandlar kör ner i en mixer, använd till ex till panering, och enklaste snabbmackan, ett ägg och mandelmjöl rörs i hop till lagom "kläggig" smet, kladdas över till ett smörpapper, in i micken 3 min. på med smör och gott pålägg, tex ost eller salami

Link to comment
Share on other sites

Tror man måste skilja på matleda och andra faktorer som också inverkar som ofta upplevd ex. mer stress så här års (kulmen på våren innan sommaren då allt saktar ned). Det kan ju också handla om att man även innan man hoppade på LCHF-spåret hade tummen mitt i handen vad gällde matlagning och då blir det ju inte enklare när man väl tar steget. (Säger inte att så är fallet här men ibland när jag läst trådar om detta här och annorstädes så har jag fått intrycket av att mycket skulle underlättas med lite mer vana i köket.

 

Men, men, vad gäller matledan så är ju det uppenbarligen något som väldigt lätt inträffar i relation till ägg. Även jag har brottats med det och då får man helt enkelt ta minst ett steg tillbaka och i bästa fall söka nya variationer eller helt enkelt utesluta det ett tag. Lite mer äggzakta konkretiseringar vad gäller variationen är på sin plats.

 

Kokta ägg kan ju vara både löskokta och hårdkokta. De kan vara goda med bara salt eller varför inte kaviar eller majonnäs (finns också i en massa variationer, ex. citronmajonnäs som är min köpta favorit). Vill man lyxa till det så är en tallrik med ägghalvor med majonnäs, kräftstjärtar och en dillkvist sällan fel. Stekta ägg går också i de flesta väder och då med fördel till något proteinrikt men fettigt som fett kött i form av fläskkarré eller entrecote. Äggröra/omelett kan man ju stoppa i nästan vad som helst och det blir gott som ex. skivade tomater, strimlad skinka, paprika, fetaost, diverse kryddor.

 

Kött i allehanda former går ju att variera på många sätt. Stekt i smör med champinjoner. Strimlat och stekt i smör med tomatpuré, grädde, kryddor och vips så har man något som mycket snabbt blir en god vardagsvariant på biff stroganoff. Kycklingfiléer kan man skära på tvärsen och rulla in i baconskivor och tillaga i ugnen. För den som tycker om thaimat så är det ju en smal sak att skära upp kycklingköttet, steka upp, hälla på kokosmjölk, några teskedar currypasta (billigast och bäst finns i små orientaliska butiker där man ofta kan köpa hinkvis till samma pris som en liten burk på ICA kostar), några skvättar fisksås, ev. lite limejuice etc.

 

Så vad gör man då när väderleken inte riktigt kan bestämma sig för om det ska regna/hagla/snöa på dig? Sena jobbkvällar avslutas med mörker och hem kommer man trött och sliten för att välkomnas av en spis utan färdig mat på? Tja, i den mån man absolut inte orkar tänka på att laga till något eller - hemska tanke - inte insett att A och O för att laga mat är att alltid se till att kylskåpet innehåller bra råvaror så får man helt enkelt improvisera. Världen kommer inte gå under av att man laddar upp med rejäla bitar salami, ostar och liknande. Spritsa räkost och liknande mjukostar på några skivor salami och du har i varje fall fått i dig något som kan klassas som LCHF och inte gör att du hamnar i en sits där du tvångsmatar dig med saker du utvecklat äckel för. Den här typen av senare "delikatesser" är ju även lämplig då man är på annan ort i restriktiva milljöer eftersom det tenderar vara hög hållbarhet på såväl salami och mjukost i tub. Det är vad man gör över tid som räknas och då kan det bästa vara att då och då, när det behövs, helt enkelt göra det väldigt enkelt för sig. Vad man än gör så ska man sjasa iväg alla negativa tankar och dåligt samvete. En kompromiss, hur icke-ideal den än må vara sett till det optimala, är ändå bättre än ett totalt haveri och misslyckande.

 

LCHF, träning, viktminskning, livsprojekt X har i regel det gemensamt att det viktiga är att man når sitt mål och "på någorlunda bra vis". Tar det 1000 steg att nå fram så vad spelar det för roll om 50 eller t.o.m. 100 av de stegen tas barfota, med skoskav eller lite fotsvamp? Även dessa steg krävs för att man ska nå fram.

 

För övrigt så älskade jag potatis och åt rikligt med både ris och pasta innan jag hamnade i lågkolhydratvärlden. Så även om variationen nu är mindre än tidigare så upplever jag trots allt ingen större allmän saknad eller egentligen ens någon restriktion i mitt ätande. För det mesta handlar det ju helt enkelt om att jag inte känner någon dragning till "den gamla maten" och i övrigt så får man öva på att variera sig så gott det går.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Korv... Jag trodde inta man fick äta korv... Och långkok kör jag med hemma... Men det börjar ana mig att jag kämpar med en lite FÖR strikt variant.....unnar mig för lite koliasar..och det gör det hela fattigt... Så jag får nog ställa om til moderat...då öppnar sig ju möjligheterna... ;)

 

Det finns ju massor av korvar som har hög kött- och fetthalt som går att äta utan problem. Men då är det "riktiga korvar" det handlar om. Hot Dogs och falukorv hör vanligtvis inte till dessa ur detta perspektiv. Jag har för övrigt haft en korvperiod senaste veckan då jag varvat ett par chorizo/marquez/bratwurst/kabanoss/chili/lamm med 4 ägg stekta i smör varje "frukost" (eller i varje fall som första mål på dagen).

Link to comment
Share on other sites

Förresten, är det någon som provat majrova? Har ofta hört det vara ett bra substitut för potatis, ex. som frittar, fast med skillnaden att i majrova är det ca 1/3 av kolhydratinnehållet i potatis... Sugen på att testa i år när det blir säsong.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Förresten, är det någon som provat majrova? Har ofta hört det vara ett bra substitut för potatis, ex. som frittar, fast med skillnaden att i majrova är det ca 1/3 av kolhydratinnehållet i potatis... Sugen på att testa i år när det blir säsong.

 

Dom finns i handel, i var fall på Ica. Mycket gott att rosta i ugnen eller steka i smör, provade för första ggr förra veckan, positivt. Nu körde jag en liten blandning med ngr andra rotfrukter, mycket gott :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Förresten, är det någon som provat majrova? Har ofta hört det vara ett bra substitut för potatis, ex. som frittar, fast med skillnaden att i majrova är det ca 1/3 av kolhydratinnehållet i potatis... Sugen på att testa i år när det blir säsong.

Majrova är jättegott, den är god att äta rå, som en blandning mellan potatis och kålrot. Går bra att odla själv om man har möjlighet till det.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Korv... Jag trodde inta man fick äta korv... Och långkok kör jag med hemma... Men det börjar ana mig att jag kämpar med en lite FÖR strikt variant.....unnar mig för lite koliasar..och det gör det hela fattigt... Så jag får nog ställa om til moderat...då öppnar sig ju möjligheterna... ;)

Får o får.. har man matlagningsleda och väljer bästa falukorven som går att finna så behöver man ju inte äta någon potatis iallafall då de stoppat potatismjöl i korven!?

 

Och så tar man ägg till det för vitaminerna.. så är man hemma!

 

En annan latmans/leda-matlagning är isterband.. med ägg igen!

 

Den tredje och vanligaste är nog köttfärs på längden och tvären.. går att variera hur mycket som helst.. från stekt köttfärs med lök till olika bollar o burgare till Meatza.. det fina med köttfärs är att man inte behöver bestämma sig fören man skall till att laga till det.. och då gör man det man är sugen på!

 

Altså.. när jag står i affären och är helt oinspirerad och matless blir det som regel till 99% köttfärs.. bara så att man har mat hemma.. sen överlåter jag till senare vad det skall bli.

 

Senast blev det Fetaostbiffar, med tzasiki och paprika, oliver och Rucola.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

En tanke som slog mig här är att det rent praktiskt ofta tenderar handla om distans. Man måste få distans till saker och ting oavsett vad det gäller så kan man ta bättre beslut och få en både mer praktisk och, i det långa loppet, sund inställning till vad det nu månde vara.

 

Ett sätt att bättre förstå detta är att betrakta gemene man och hur de reagerar när de upplever leda/stress eller vad det nu handlar om i relation till sitt ätande. Ofta så slutar det med att de slinker in på grannpizzerian och/eller livsmedelsbutiken och köper någon mikromat...och oftare än inte så "råkar" det hamna någon påse chips eller en chokladkaka på bandet också. Väg allt vad du själv företar dig när du upplever leda/stress-situationen mot ovanstående och i de flesta fall så kommer dina val att bli bättre...helt enkelt för att "normalpersonens" standardreaktion är så dålig ur hälsoperspektivet. Med detta sagt, inte ens denna stereotypa normalperson behöver ju i det långa loppet anses vara ohälsosam så länge de här händelserna är undantag och vederbörande inte har en metabol miljö, ex. övervikt, eller en aktivitetsnivå som är dålig.

 

Kort och gott, distans skänker lite praktisk sans i vardagslivet.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tips:

LCHF "Potatisersättning" till köttbiten.

Skala en zucchini, tärna den i pyttipanna storlek, stek i smör, krydda med favoritkryddor.

Hyvla vitkål i smala bitar, smörstek, steker man den riktigt länge till strax innan den är bränd, smakar det väldigt mkt som Rösti, fast ännu godare :)

 

Jag trodde nog oxå från början att kosten skulle bli enformig, men det visade sig vara ett tankefel. Jag tycker numera att man kan laga i princip allt, bara genom att byta vissa ingredienser. Jag ligger själv strikt i kolhydrater men har funnit sätt att äta varierat ändå.

 

Fler exempel. Byt mjöl till mandelmjöl, panera - mandelmjöl behöver du inte köpa dyrt - köp en påse mandlar kör ner i en mixer, använd till ex till panering, och enklaste snabbmackan, ett ägg och mandelmjöl rörs i hop till lagom "kläggig" smet, kladdas över till ett smörpapper, in i micken 3 min. på med smör och gott pålägg, tex ost eller salami

Tack... Kul tipps...spes mackan ska prøvas... Jo detta ska nog gå :P

Link to comment
Share on other sites

Tror man måste skilja på matleda och andra faktorer som också inverkar som ofta upplevd ex. mer stress så här års (kulmen på våren innan sommaren då allt saktar ned). Det kan ju också handla om att man även innan man hoppade på LCHF-spåret hade tummen mitt i handen vad gällde matlagning och då blir det ju inte enklare när man väl tar steget. (Säger inte att så är fallet här men ibland när jag läst trådar om detta här och annorstädes så har jag fått intrycket av att mycket skulle underlättas med lite mer vana i köket.

 

Men, men, vad gäller matledan så är ju det uppenbarligen något som väldigt lätt inträffar i relation till ägg. Även jag har brottats med det och då får man helt enkelt ta minst ett steg tillbaka och i bästa fall söka nya variationer eller helt enkelt utesluta det ett tag. Lite mer äggzakta konkretiseringar vad gäller variationen är på sin plats.

 

 

Kokta ägg kan ju vara både löskokta och hårdkokta. De kan vara goda med bara salt eller varför inte kaviar eller majonnäs (finns också i en massa variationer, ex. citronmajonnäs som är min köpta favorit). Vill man lyxa till det så är en tallrik med ägghalvor med majonnäs, kräftstjärtar och en dillkvist sällan fel. Stekta ägg går också i de flesta väder och då med fördel till något proteinrikt men fettigt som fett kött i form av fläskkarré eller entrecote. Äggröra/omelett kan man ju stoppa i nästan vad som helst och det blir gott som ex. skivade tomater, strimlad skinka, paprika, fetaost, diverse kryddor.

 

Kött i allehanda former går ju att variera på många sätt. Stekt i smör med champinjoner. Strimlat och stekt i smör med tomatpuré, grädde, kryddor och vips så har man något som mycket snabbt blir en god vardagsvariant på biff stroganoff. Kycklingfiléer kan man skära på tvärsen och rulla in i baconskivor och tillaga i ugnen. För den som tycker om thaimat så är det ju en smal sak att skära upp kycklingköttet, steka upp, hälla på kokosmjölk, några teskedar currypasta (billigast och bäst finns i små orientaliska butiker där man ofta kan köpa hinkvis till samma pris som en liten burk på ICA kostar), några skvättar fisksås, ev. lite limejuice etc.

 

Så vad gör man då när väderleken inte riktigt kan bestämma sig för om det ska regna/hagla/snöa på dig? Sena jobbkvällar avslutas med mörker och hem kommer man trött och sliten för att välkomnas av en spis utan färdig mat på? Tja, i den mån man absolut inte orkar tänka på att laga till något eller - hemska tanke - inte insett att A och O för att laga mat är att alltid se till att kylskåpet innehåller bra råvaror så får man helt enkelt improvisera. Världen kommer inte gå under av att man laddar upp med rejäla bitar salami, ostar och liknande. Spritsa räkost och liknande mjukostar på några skivor salami och du har i varje fall fått i dig något som kan klassas som LCHF och inte gör att du hamnar i en sits där du tvångsmatar dig med saker du utvecklat äckel för. Den här typen av senare "delikatesser" är ju även lämplig då man är på annan ort i restriktiva milljöer eftersom det tenderar vara hög hållbarhet på såväl salami och mjukost i tub. Det är vad man gör över tid som räknas och då kan det bästa vara att då och då, när det behövs, helt enkelt göra det väldigt enkelt för sig. Vad man än gör så ska man sjasa iväg alla negativa tankar och dåligt samvete. En kompromiss, hur icke-ideal den än må vara sett till det optimala, är ändå bättre än ett totalt haveri och misslyckande.

 

LCHF, träning, viktminskning, livsprojekt X har i regel det gemensamt att det viktiga är att man når sitt mål och "på någorlunda bra vis". Tar det 1000 steg att nå fram så vad spelar det för roll om 50 eller t.o.m. 100 av de stegen tas barfota, med skoskav eller lite fotsvamp? Även dessa steg krävs för att man ska nå fram.

 

För övrigt så älskade jag potatis och åt rikligt med både ris och pasta innan jag hamnade i lågkolhydratvärlden. Så även om variationen nu är mindre än tidigare så upplever jag trots allt ingen större allmän saknad eller egentligen ens någon restriktion i mitt ätande. För det mesta handlar det ju helt enkelt om att jag inte känner någon dragning till "den gamla maten" och i övrigt så får man öva på att variera sig så gott det går.

 

Bra som vanligt TT..och med den metaforen känns det bättre.. Jag har nog 2000 steg minst, så det blir nog både skoskav och barfotagång i mellan åt. Och det har nog, just nu lite med "stressnivån"... Innlagd nu, utan valfrihet, och så rakt hem och börja byta boende...leva mitt i mellan en stund, utan kök...(jag kan vägen runt i köket)... Det är i sånna situationer man saknar det att bara ta två dubbelmackor i nypan, och ett glas mjölk, och så var det klart... Och slami med mjukost..jo vist...det smaker ju inte ille...men för "starkt"...och det var ju där brödet gjorde nyttan...ballancerade upp grejerna...som vattnet i saft... Nu är det som att dricka oblandad saft hela tiden..om du förstår vad jag menar.. Men jag kommer väl på nåt..lägga i mellan två salladsblad kanske... Och så måste jag erkänna... Hade vikten, om inte rasat, så åtminstånde hackat sig lite neråt, så hade det nog kännts lättare.... :angry:

Link to comment
Share on other sites

Förresten, är det någon som provat majrova? Har ofta hört det vara ett bra substitut för potatis, ex. som frittar, fast med skillnaden att i majrova är det ca 1/3 av kolhydratinnehållet i potatis... Sugen på att testa i år när det blir säsong.

 Vet inte ens vad dom heter på norska :D

Link to comment
Share on other sites

Får o får.. har man matlagningsleda och väljer bästa falukorven som går att finna så behöver man ju inte äta någon potatis iallafall då de stoppat potatismjöl i korven!?

 

Och så tar man ägg till det för vitaminerna.. så är man hemma!

 

En annan latmans/leda-matlagning är isterband.. med ägg igen!

 

Den tredje och vanligaste är nog köttfärs på längden och tvären.. går att variera hur mycket som helst.. från stekt köttfärs med lök till olika bollar o burgare till Meatza.. det fina med köttfärs är att man inte behöver bestämma sig fören man skall till att laga till det.. och då gör man det man är sugen på!

 

Altså.. när jag står i affären och är helt oinspirerad och matless blir det som regel till 99% köttfärs.. bara så att man har mat hemma.. sen överlåter jag till senare vad det skall bli.

 

Senast blev det Fetaostbiffar, med tzasiki och paprika, oliver och Rucola.

Får kolla upp lite korvar... Isterband har varit en stor saknad i många år här i skidnationen... Köttfärs har jag gjort varianter på... Nä måste nog sätta ner nåt på papper...försöka komma på så många olika att man har för en mnd i slängen.. :) 

Link to comment
Share on other sites

En tanke som slog mig här är att det rent praktiskt ofta tenderar handla om distans. Man måste få distans till saker och ting oavsett vad det gäller så kan man ta bättre beslut och få en både mer praktisk och, i det långa loppet, sund inställning till vad det nu månde vara.

 

Ett sätt att bättre förstå detta är att betrakta gemene man och hur de reagerar när de upplever leda/stress eller vad det nu handlar om i relation till sitt ätande. Ofta så slutar det med att de slinker in på grannpizzerian och/eller livsmedelsbutiken och köper någon mikromat...och oftare än inte så "råkar" det hamna någon påse chips eller en chokladkaka på bandet också. Väg allt vad du själv företar dig när du upplever leda/stress-situationen mot ovanstående och i de flesta fall så kommer dina val att bli bättre...helt enkelt för att "normalpersonens" standardreaktion är så dålig ur hälsoperspektivet. Med detta sagt, inte ens denna stereotypa normalperson behöver ju i det långa loppet anses vara ohälsosam så länge de här händelserna är undantag och vederbörande inte har en metabol miljö, ex. övervikt, eller en aktivitetsnivå som är dålig.

 

Kort och gott, distans skänker lite praktisk sans i vardagslivet.

Jo men jag är "ganska ståndhäftig" på sånt... Det "slinker inte dit" en skit...och jag är ju i lärdom... Men jag vet vad jag INTE ska ha :P

Link to comment
Share on other sites

http://no.wikipedia.org/wiki/Vanlig_nepe

 

Grejen är att du kan ta lite olika rotfrukter som är låga på kolhydrater, Nepe/majrova är bara en variant.. en som jag använder flitigt, för smakens skull är persiljerot.. ser ut som palsternacka!

 

Är en variant på bladpersiljan växer vilt i medelhavsområdet och ser ut som en vit morot.. men smakar persilja!

 

Du vet.. kokta morötter med vitlökssmör är skitgott, blir hur som helst inga mängder kolisar!

Link to comment
Share on other sites

Njaej... Om det er nepe, så tror jag inte det är nåt vidare substistut för potatis... Och här i sjeiklandet, där bönderna slipper göra en skit, kommer dom i buntar om 5, lite større än redisor, och lika beska...och kostar 6 spenn styck/30 ;- pr bunt... MEN...om nu inte kålrot och morot är så illa..vad med att "rotmosa" dom..til fläsklägg... Men det blir väl mer kolisar direkt..? Men tror jag kommer til at bli så pass ostrikt ska detta ha nån framtid  ;) 

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde precis rotselleri-chips, tar lite tid men är ett gott snack om man är trött på de vanliga tilltuggen!

När det kommer till mat kan man ju variera i all evighet.

Btw, om du vill ha bröd, världens bästa LCHF brödrecept (dock tar jag endast 2,5 msk psyllium, & jag använder FINAX för det ger ingen smak som Lindroos gör): http://mariahealth.blogspot.ca/2012/07/toasted-sub-sandwich-and-panini.html

 

 

Rättika-gratäng smakar som potatisgratäng. Underbart. Går även att göra rättika-chips.

Link to comment
Share on other sites

Njaej... Om det er nepe, så tror jag inte det är nåt vidare substistut för potatis... Och här i sjeiklandet, där bönderna slipper göra en skit, kommer dom i buntar om 5, lite større än redisor, och lika beska...och kostar 6 spenn styck/30 ;- pr bunt... MEN...om nu inte kålrot och morot är så illa..vad med att "rotmosa" dom..til fläsklägg... Men det blir väl mer kolisar direkt..? Men tror jag kommer til at bli så pass ostrikt ska detta ha nån framtid  ;)

Nej, majrovan är inte stark eller besk, så det kan inte vara samma rotfrukt.

Link to comment
Share on other sites

Majrova är inte besk som sagt.. snarare söt.

 

Grejen är att nu med LCHF så får du ett aldeles utmärkt tillfälle att utforska olika nya råvaror!

 

Ser du något nytt som ser frestande ut, tveka inte och kolla senare hur det ligger till rent kolhydratmässigt.. dvs var det gott/användbart så får man sen bestämma huruvida det är något som kan ätas i större eller mindre mängder!

 

Kålrot är väldigt låg på kolhydrater, det är potatisen som man blandar i som höjer det.

 

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=303〈=sv

 

 

Såå.. nu vet vi vad du skall testa så fort du kommer hem, fläsklägg och hemmagjort rotmos.. utan potatis! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Majrova är inte besk som sagt.. snarare söt.

 

Grejen är att nu med LCHF så får du ett aldeles utmärkt tillfälle att utforska olika nya råvaror!

 

Ser du något nytt som ser frestande ut, tveka inte och kolla senare hur det ligger till rent kolhydratmässigt.. dvs var det gott/användbart så får man sen bestämma huruvida det är något som kan ätas i större eller mindre mängder!

 

Kålrot är väldigt låg på kolhydrater, det är potatisen som man blandar i som höjer det.

 

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=303〈=sv

 

 

Såå.. nu vet vi vad du skall testa så fort du kommer hem, fläsklägg och hemmagjort rotmos.. utan potatis! 

Jajjemen... Men ang majrovor så tror jag inte finns :)

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde precis rotselleri-chips, tar lite tid men är ett gott snack om man är trött på de vanliga tilltuggen!

 

När det kommer till mat kan man ju variera i all evighet.

 

Btw, om du vill ha bröd, världens bästa LCHF brödrecept (dock tar jag endast 2,5 msk psyllium, & jag använder FINAX för det ger ingen smak som Lindroos gör): http://mariahealth.blogspot.ca/2012/07/toasted-sub-sandwich-and-panini.html

 

 

Rättika-gratäng smakar som potatisgratäng. Underbart. Går även att göra rättika-chips.

Tack.. Ja jag har nog en del att lära...

Link to comment
Share on other sites

Om du bara visste vad som finns, jag hittar både det ena och andra som jag inte ens har hört talas om förut!

 

Annars så är Majrova typisk vårsäsong om den är odlad i Norden.

 

Grejen är ju att vi ofta är blinda, har jag märkt!

 

Vi letar som regel efter det som vi kom för att köpa.. det andra finns lixom inte.

 

Förr eller senare hittar du även Majrovor, Persiljerot och ytterligare godsaker, som regel ligger de strax bredvid kålroten.

Link to comment
Share on other sites

Om du bara visste vad som finns, jag hittar både det ena och andra som jag inte ens har hört talas om förut!

 

Annars så är Majrova typisk vårsäsong om den är odlad i Norden.

 

Grejen är ju att vi ofta är blinda, har jag märkt!

 

Vi letar som regel efter det som vi kom för att köpa.. det andra finns lixom inte.

 

Förr eller senare hittar du även Majrovor, Persiljerot och ytterligare godsaker, som regel ligger de strax bredvid kålroten.

 

Ska jag vara ärlig så har jag nog aldrig sett majrova i affären, Har bara ätit dom vi odlat själv. Den var nog mycket vanligare förr, och jag tror att man äter mer av den i Finland, gjorde i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Jodå den är vit och lite rosa, men inte besk!

Palstenacka och persiljerot vet jag ju vad är... Men dom hör hemma i soppor för mig. Möjligt majrovor/neper är det samma då, men jag snackar råa, och äter man ett par, så svider det på tungan när man dricker vatten... Och det finns säkert attans massa grejer man kan stoppa i seg, men det ska ju va nåt man gillar också...och...ska man börja jaga exotiska grejer i Norge, då bör plånisen va rätt välfyld... För här är sånt skitdyrt..pga bönderna som kräver innportvärn/tull.. Så tex paprika kostar ju 40 spenn kilot...och när tomaterna kommer (dom norska) blir det förbjudet att ta inn andra  :( 

Link to comment
Share on other sites

De är bra i soppor men kan användas till mycket annat, persiljerot köper jag i påse, de varar bra länge mest för att ha i grytor/soppor.

 

I dag gjorde jag pyttipanna, med en överbliven lammstek, lök.. och persiljerot

Link to comment
Share on other sites

De är bra i soppor men kan användas till mycket annat, persiljerot köper jag i påse, de varar bra länge mest för att ha i grytor/soppor.

 

I dag gjorde jag pyttipanna, med en överbliven lammstek, lök.. och persiljerot

Ja du..för en som älskat både pytt och/med potatis låter det lite...tåfjuttare..utan att jag menar att de skulle smaka illa..mer som nåt annat ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...