Lofsan Posted March 11, 2021 Share Posted March 11, 2021 Relativt ny här. Har SIBO, läckande tarm och smärta i samband med artros. Förvånas över att jag inte hittar något stöd i veckomenyer och recept för att undvika oxalsyra. Inte ens i veckomeny för mage. Är jag fel ute? Bör jag inte undvika oxalsyra när jag ska försöka läka min tarm? Särskilt med tanke på att de enda besvär jag har är belastningssmärta i leder. Mår i övrigt fint med både blodsocker, blodtryck och vikt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted March 12, 2021 Share Posted March 12, 2021 Välkommen till forumet, Lofsan! Om man söker på vilken föda som innehåller mycket oxalater så hamnar du oftast på spenat, rabarber, grönkål, choklad och cashewnötter. Det är nog svårt för DD att ha recept för all sorts problematik men du kan säkert önska en "oxalatbegränsad veckomeny" hos @Annika Rane. I övrigt får du försöka lära dig så mycket du kan om problemet själv. Oxalater ska binda till mineraler i tarmen och komma ut via avföringen och självklart är det så att om kosten är mineralfattig eller du har tarmpermeabilitet så bör du åtminstone en tid vakta detta och fokusera på läkning. Jag tänker att även artrosen bör kunna lindras om du satsar på antiinflammatorisk mat. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniffe Posted March 12, 2021 Share Posted March 12, 2021 Finns lista på livsmedel med mest och minst oxalater längst ner i denna artikel https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/kost/oxalaterenstundandehalsokris 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniffe Posted March 12, 2021 Share Posted March 12, 2021 Hittade en studie om hur mycket oxalater som försvinner vid upphettning. "Boiling markedly reduced soluble oxalate content by 30-87% and was more effective than steaming (5-53%) and baking (used only for potatoes, no oxalate loss)." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15826055/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 8 timmar sedan, Sniffe sade: Hittade en studie om hur mycket oxalater som försvinner vid upphettning. Fast då ska man vara medveten om att många näringsämnen också förstörs vid upphettning så det är en balansgång. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lofsan Posted March 13, 2021 Author Share Posted March 13, 2021 15 timmar sedan, MariaF sade: Välkommen till forumet, Lofsan! Om man söker på vilken föda som innehåller mycket oxalater så hamnar du oftast på spenat, rabarber, grönkål, choklad och cashewnötter. Det är nog svårt för DD att ha recept för all sorts problematik men du kan säkert önska en "oxalatbegränsad veckomeny" hos @Annika Rane. I övrigt får du försöka lära dig så mycket du kan om problemet själv. Oxalater ska binda till mineraler i tarmen och komma ut via avföringen och självklart är det så att om kosten är mineralfattig eller du har tarmpermeabilitet så bör du åtminstone en tid vakta detta och fokusera på läkning. Jag tänker att även artrosen bör kunna lindras om du satsar på antiinflammatorisk mat. Tack för svar! Har ätit strikt AIP 7 veckor och går nu över på LCHF sedan 2-3 veckor eftersom det också är en läkande kost. Fortsätter försöka undvika oxalsyra parallellt men trillar hela tiden dit på något i recepten jag inte tänker på innehåller oxalsyra. Så lyckas inte vara strikt på oxalsyran och är orolig över att jag inte blir av med oxalaterna som jag (kanske) lagrat. Äter samtidigt mediciner och kosttillskott utifrån provtagning hos funktionsmedicinsk läkare så borde ha rätt mineraler osv. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.