Träningstokig Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Jag har märkt att kolhydratmängden varierar starkt mellan olika märken när det gäller t.ex. nötter, fröer, kokos o.s.v. Senast idag upptäckte jag att mina pumpakärnor från risenta innehöll 12,5 g kolhydrater/100 g och de från änglamark bara 5 g/100 Finns det något enkelt svar på detta? Har märkt att billig riven kokos innehåller mycket mer kolhydrater än dyrare ekologisk. Där har jag tänkt att den billigare kanske pressats på olja innan den revs eftersom det är en behandlad produkt men hur kan det skilja mellan olika nötter t.ex.? Olika skördar? Tid på året? Kan man ens lita på det som står på förpackningen? Oftast äter man ju inga mängder så det kanske inte har någon betydelse men det är ju rätt stor skillnad på 12,5 och 5. Värt att läsa och jämföra förpackningar om man är väldigt strikt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Olika sorter, olika behandling, skördetid, odlingszon, jordmån.. och att leverantören gissar! Naturliga växande saker varierar i det oändliga, märkningar kan bara vara uppskattningar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Träningstokig Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Olika sorter, olika behandling, skördetid, odlingszon, jordmån.. och att leverantören gissar! Naturliga växande saker varierar i det oändliga, märkningar kan bara vara uppskattningar! Så egentligen kanske det är bättre att gå efter standardtabeller än efter produktmärkningen? Har producenten öht mätt halten eller sätter de dit en siffra bara? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Samma svar där.. någon har mätt.. andra läst i någon standardtabell. Några har skrivit fel.. tryckfelsnisse! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Så egentligen kanske det är bättre att gå efter standardtabeller än efter produktmärkningen? Har producenten öht mätt halten eller sätter de dit en siffra bara? I samtliga liknande situationer så måste man tänka på den s.k. förädlingsprocessen. Så fort råvaror används i produkifierade sammanhang så måste man som konsument bli varse detta. En relativt obehandlad råvara skiljer i regel inte så mycket från exemplar till exemplar för att de ska vara mödan värt att lägga så mycket tankemöda på det. Däremot så är det lätt hänt att man misstolkar en produkt för att vara mer av en råvara. Jag nämnde tidigare här på forumet hur krossade tomater numera produktifierats och offta kan misstolkas för att vara "bara" krossade tomater. Så kort och gott, alla dessa nya varianter som är färdigkryddade och smaksatta på varierande sätt och vis innehåller också, ex. (en massa) mer socker. Nu vet jag inte om det kan vara fallet här men det är i varje fall värt att tänka på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Träningstokig Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 I samtliga liknande situationer så måste man tänka på den s.k. förädlingsprocessen. Så fort råvaror används i produkifierade sammanhang så måste man som konsument bli varse detta. En relativt obehandlad råvara skiljer i regel inte så mycket från exemplar till exemplar för att de ska vara mödan värt att lägga så mycket tankemöda på det. Däremot så är det lätt hänt att man misstolkar en produkt för att vara mer av en råvara. Jag nämnde tidigare här på forumet hur krossade tomater numera produktifierats och offta kan misstolkas för att vara "bara" krossade tomater. Så kort och gott, alla dessa nya varianter som är färdigkryddade och smaksatta på varierande sätt och vis innehåller också, ex. (en massa) mer socker. Nu vet jag inte om det kan vara fallet här men det är i varje fall värt att tänka på. Nja, jag syftade väl främst på "rena" produkter d.v.s. en påse hasselnötter t.ex. Eller pumpakärnor som man köper i påse. De är ju förvisso behandlade på något sätt i tillverkningsprocessen eftersom de är skalade och ligger i en påse, men kan den proceduren påverka näringsvärdet också? Jag tänker väl mest på om det är värt att stå och läsa på påsarna på affären och köpa den som anger lägsta värdet. Ofta mindre kolhydrater i ekologiska har jag märkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Frågade just om detta på hälsokostaffären här om dagen då jag skulle köpa cocosmjöl, en sort med 17gram kolydrater och en sort med 4 gram, valet är ju enkelt! Men hon i affären hade inget bra svar, trodde att det beror på tillverkningshanteringen, hur man utvinner mjölet. Men då blir jag lite tveksam, kan man lita på att mjölet med 4 gram verkligen bara innehåller 4 gram? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Nja, jag syftade väl främst på "rena" produkter d.v.s. en påse hasselnötter t.ex. Eller pumpakärnor som man köper i påse. De är ju förvisso behandlade på något sätt i tillverkningsprocessen eftersom de är skalade och ligger i en påse, men kan den proceduren påverka näringsvärdet också? Jag tänker väl mest på om det är värt att stå och läsa på påsarna på affären och köpa den som anger lägsta värdet. Ofta mindre kolhydrater i ekologiska har jag märkt. Ur det perspektivet tror jag Zepp redan besvarat frågan. Kontrollen av det faktiska innehållet är sannolikt inte så rigoröst som man skulle kunna önska så det finns nog en hel del felkällor på vägen innan förpackningen går i tryck. Det kan ju även påverka åt andra hållet, ex. ur det ekologiska perspektivet som du nämner, dvs har man det ekologiska perspektivet så blir det ur ett marknadsperspektiv sannolikt troligare att man beaktar allt som kan uppfattas som "hälsosamt och nyttigt" och då finns givetvis en extra morot att ex. verkligen trycka på att hålla ned mängden kolhydrater om så är fallet. Ur det "ekonomiska perspektivet" så handlar det ju mer troligt om att "äh, det är nog ungefär si och så många kolhydrater". Därmed inte sagt att det är så här lösa boliner men nog finns en sannolik medveten/omedveten påverkan baserat på ex. ekologiskt vs ekonomiskt och hur de presenteras/paketeras i relation till kunderna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Träningstokig Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Ur det perspektivet tror jag Zepp redan besvarat frågan. Kontrollen av det faktiska innehållet är sannolikt inte så rigoröst som man skulle kunna önska så det finns nog en hel del felkällor på vägen innan förpackningen går i tryck. Det kan ju även påverka åt andra hållet, ex. ur det ekologiska perspektivet som du nämner, dvs har man det ekologiska perspektivet så blir det ur ett marknadsperspektiv sannolikt troligare att man beaktar allt som kan uppfattas som "hälsosamt och nyttigt" och då finns givetvis en extra morot att ex. verkligen trycka på att hålla ned mängden kolhydrater om så är fallet. Ur det "ekonomiska perspektivet" så handlar det ju mer troligt om att "äh, det är nog ungefär si och så många kolhydrater". Därmed inte sagt att det är så här lösa boliner men nog finns en sannolik medveten/omedveten påverkan baserat på ex. ekologiskt vs ekonomiskt och hur de presenteras/paketeras i relation till kunderna. I takt med att LCHF vinner mark så finns ju även risken att tillverkarna inser vinsten med att trycka falsk låga kolhydratvärden på förpackningarna. Det finns säkert en hel del som precis som jag jämför förpackningar och väljer det som ser bäst ut. Jag har ofta stått och jämfört olika nötpåsar med varandra och sedan köpt den som redovisar lägst värden. Nu får det vara slut med det :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tant Majsan Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Frågade just om detta på hälsokostaffären här om dagen då jag skulle köpa cocosmjöl, en sort med 17gram kolydrater och en sort med 4 gram, valet är ju enkelt! Men hon i affären hade inget bra svar, trodde att det beror på tillverkningshanteringen, hur man utvinner mjölet. Men då blir jag lite tveksam, kan man lita på att mjölet med 4 gram verkligen bara innehåller 4 gram? Den med 4 gram var mycket dyrare va? Just när det gäller kokosmjöl beror de olika kolhydratmängderna på att den som har 17 gram är finmalda kokosflingor och den som har 4 gram är mald kokosfiber. Det är inte riktigt samma sak alltså. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Den med 4 gram var mycket dyrare va? Just när det gäller kokosmjöl beror de olika kolhydratmängderna på att den som har 17 gram är finmalda kokosflingor och den som har 4 gram är mald kokosfiber. Det är inte riktigt samma sak alltså. Ja, den med 4 gram är dyrare, minns inte hur mycket. Ok, då vet jag. Tack. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Träningstokig Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Den med 4 gram var mycket dyrare va? Just när det gäller kokosmjöl beror de olika kolhydratmängderna på att den som har 17 gram är finmalda kokosflingor och den som har 4 gram är mald kokosfiber. Det är inte riktigt samma sak alltså. Intressant!! Hade ingen aning om att det finns olika varianter. Måste kolla vad jag köper nästa gång inser jag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tant Majsan Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Intressant!! Hade ingen aning om att det finns olika varianter. Måste kolla vad jag köper nästa gång inser jag. Du vet vilket det är du köper när du ser prislappen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Intressant!! Hade ingen aning om att det finns olika varianter. Måste kolla vad jag köper nästa gång inser jag. Jag brukar köpa Aman Prana, heter märket. Den ska innehålla 4g kolhydrater och är fair trade märkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Malda kokosflingor är en sak.. malda kokosfibrer som blir kvar efter pressning är något annat.. och jag tror det är det senare som Aman Prana säljer! Sen så tror jag att det är en sanning med modifikation? "Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt" http://mariannslchf.se/aman-pranas-kokosnotsmjol-har-numera-89-i-kolhydratshalt/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Malda kokosflingor är en sak.. malda kokosfibrer som blir kvar efter pressning är något annat.. och jag tror det är det senare som Aman Prana säljer! Sen så tror jag att det är en sanning med modifikation? "Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt" http://mariannslchf.se/aman-pranas-kokosnotsmjol-har-numera-89-i-kolhydratshalt/ Står det nya kolhydratinnehållet på påsen? Den jag införskaffade för tre dagar sedan står 4 gram på, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Vet inte då jag inte är någon bakpersonlighet! Vet bara att frågan varit uppe ett antal gånger och 4 gram låter rätt lite.. antagligen en feltolkning när man översatt till svenska! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeanette H-H Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Jag köpte för en månad sedan Aman pranas mjöl jag med. Dvs det beställdes in enkom för mig. Nätbutiken hade inte tidigare tagit in det. 4g kh per 100 gram står det på påsen. Jag lagar numera plättar på det ett par gånger i veckan som frukost. Gott! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeanette H-H Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Det står en annan rätt rolig sak på påsen: nyttiga fetter per 100g: 10g varav mättat fett: 9,2 g 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Träningstokig Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Malda kokosflingor är en sak.. malda kokosfibrer som blir kvar efter pressning är något annat.. och jag tror det är det senare som Aman Prana säljer! Sen så tror jag att det är en sanning med modifikation? "Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt" http://mariannslchf.se/aman-pranas-kokosnotsmjol-har-numera-89-i-kolhydratshalt/ Fattar egentligen inte hur det kan bli mindre kolhydrater i det man pressat olja ur. Trodde det blev motsatt effekt d.v.s. högre procentuell andel kolhydrater om fettet försvinner. Min hjärna verkar inte vara i toppskick ikväll :-D Jag har köpt kokosmjöl på ica så då är det nog vanliga malda kokosflingor. Tycker dock att det är lite konstigt att det finns riven kokos med bara 3,5 g när kokosmjöl ligger på 17 g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Vatten, en stor skillnad är vattnet. När man pressar kokos så pressar man ut fett, vatten och protein, antagligen följer kolhydraterna ut med vattnet, så det blir nästan bara fibrerna kvar, med rester av fett, protein, vatten och kolhydrater. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeroc Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Jag är lika förbryllad av detta som trådskaparen. Bör man sålla sig till de "generella siffrorna" eller gå per produkt info tro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.