Jump to content

Hur kan det skilja så mycket i kolhydratinnehåll mellan olika märken?


Träningstokig

Recommended Posts

Jag har märkt att kolhydratmängden varierar starkt mellan olika märken när det gäller t.ex. nötter, fröer, kokos o.s.v. Senast idag upptäckte jag att mina pumpakärnor från risenta innehöll 12,5 g kolhydrater/100 g och de från änglamark bara 5 g/100

 

Finns det något enkelt svar på detta? Har märkt att billig riven kokos innehåller mycket mer kolhydrater än dyrare ekologisk. Där har jag tänkt att den billigare kanske pressats på olja innan den revs eftersom det är en behandlad produkt men hur kan det skilja mellan olika nötter t.ex.? Olika skördar? Tid på året? Kan man ens lita på det som står på förpackningen?

 

Oftast äter man ju inga mängder så det kanske inte har någon betydelse men det är ju rätt stor skillnad på 12,5 och 5. Värt att läsa och jämföra förpackningar om man är väldigt strikt.

Link to comment
Share on other sites

Olika sorter, olika behandling, skördetid, odlingszon, jordmån.. och att leverantören gissar!

 

Naturliga växande saker varierar i det oändliga, märkningar kan bara vara uppskattningar!

Så egentligen kanske det är bättre att gå efter standardtabeller än efter produktmärkningen? Har producenten öht mätt halten eller sätter de dit en siffra bara? 

Link to comment
Share on other sites

Så egentligen kanske det är bättre att gå efter standardtabeller än efter produktmärkningen? Har producenten öht mätt halten eller sätter de dit en siffra bara? 

 

I samtliga liknande situationer så måste man tänka på den s.k. förädlingsprocessen. Så fort råvaror används i produkifierade sammanhang så måste man som konsument bli varse detta. En relativt obehandlad råvara skiljer i regel inte så mycket från exemplar till exemplar för att de ska vara mödan värt att lägga så mycket tankemöda på det. Däremot så är det lätt hänt att man misstolkar en produkt för att vara mer av en råvara. Jag nämnde tidigare här på forumet hur krossade tomater numera produktifierats och offta kan misstolkas för att vara "bara" krossade tomater. Så kort och gott, alla dessa nya varianter som är färdigkryddade och smaksatta på varierande sätt och vis innehåller också, ex. (en massa) mer socker.

 

Nu vet jag inte om det kan vara fallet här men det är i varje fall värt att tänka på.

Link to comment
Share on other sites

I samtliga liknande situationer så måste man tänka på den s.k. förädlingsprocessen. Så fort råvaror används i produkifierade sammanhang så måste man som konsument bli varse detta. En relativt obehandlad råvara skiljer i regel inte så mycket från exemplar till exemplar för att de ska vara mödan värt att lägga så mycket tankemöda på det. Däremot så är det lätt hänt att man misstolkar en produkt för att vara mer av en råvara. Jag nämnde tidigare här på forumet hur krossade tomater numera produktifierats och offta kan misstolkas för att vara "bara" krossade tomater. Så kort och gott, alla dessa nya varianter som är färdigkryddade och smaksatta på varierande sätt och vis innehåller också, ex. (en massa) mer socker.

 

Nu vet jag inte om det kan vara fallet här men det är i varje fall värt att tänka på.

Nja, jag syftade väl främst på "rena" produkter d.v.s. en påse hasselnötter t.ex. Eller pumpakärnor som man köper i påse. De är ju förvisso behandlade på något sätt i tillverkningsprocessen eftersom de är skalade och ligger i en påse, men kan den proceduren påverka näringsvärdet också?

 

Jag tänker väl mest på om det är värt att stå och läsa på påsarna på affären och köpa den som anger lägsta värdet. Ofta mindre kolhydrater i ekologiska har jag märkt.

Link to comment
Share on other sites

Frågade just om detta på hälsokostaffären här om dagen då jag skulle köpa cocosmjöl, en sort med 17gram kolydrater och en sort med 4 gram, valet är ju enkelt! Men hon i affären hade inget bra svar, trodde att det beror på tillverkningshanteringen, hur man utvinner mjölet. Men då blir jag lite tveksam, kan man lita på att mjölet med 4 gram verkligen bara innehåller 4 gram?

Link to comment
Share on other sites

Nja, jag syftade väl främst på "rena" produkter d.v.s. en påse hasselnötter t.ex. Eller pumpakärnor som man köper i påse. De är ju förvisso behandlade på något sätt i tillverkningsprocessen eftersom de är skalade och ligger i en påse, men kan den proceduren påverka näringsvärdet också?

 

Jag tänker väl mest på om det är värt att stå och läsa på påsarna på affären och köpa den som anger lägsta värdet. Ofta mindre kolhydrater i ekologiska har jag märkt.

 

Ur det perspektivet tror jag Zepp redan besvarat frågan. Kontrollen av det faktiska innehållet är sannolikt inte så rigoröst som man skulle kunna önska så det finns nog en hel del felkällor på vägen innan förpackningen går i tryck. Det kan ju även påverka åt andra hållet, ex. ur det ekologiska perspektivet som du nämner, dvs har man det ekologiska perspektivet så blir det ur ett marknadsperspektiv sannolikt troligare att man beaktar allt som kan uppfattas som "hälsosamt och nyttigt" och då finns givetvis en extra morot att ex. verkligen trycka på att hålla ned mängden kolhydrater om så är fallet. Ur det "ekonomiska perspektivet" så handlar det ju mer troligt om att "äh, det är nog ungefär si och så många kolhydrater". Därmed inte sagt att det är så här lösa boliner men nog finns en sannolik medveten/omedveten påverkan baserat på ex. ekologiskt vs ekonomiskt och hur de presenteras/paketeras i relation till kunderna.

Link to comment
Share on other sites

Ur det perspektivet tror jag Zepp redan besvarat frågan. Kontrollen av det faktiska innehållet är sannolikt inte så rigoröst som man skulle kunna önska så det finns nog en hel del felkällor på vägen innan förpackningen går i tryck. Det kan ju även påverka åt andra hållet, ex. ur det ekologiska perspektivet som du nämner, dvs har man det ekologiska perspektivet så blir det ur ett marknadsperspektiv sannolikt troligare att man beaktar allt som kan uppfattas som "hälsosamt och nyttigt" och då finns givetvis en extra morot att ex. verkligen trycka på att hålla ned mängden kolhydrater om så är fallet. Ur det "ekonomiska perspektivet" så handlar det ju mer troligt om att "äh, det är nog ungefär si och så många kolhydrater". Därmed inte sagt att det är så här lösa boliner men nog finns en sannolik medveten/omedveten påverkan baserat på ex. ekologiskt vs ekonomiskt och hur de presenteras/paketeras i relation till kunderna.

I takt med att LCHF vinner mark så finns ju även risken att tillverkarna inser vinsten med att trycka falsk låga kolhydratvärden på förpackningarna. Det finns säkert en hel del som precis som jag jämför förpackningar och väljer det som ser bäst ut. Jag har ofta stått och jämfört olika nötpåsar med varandra och sedan köpt den som redovisar lägst värden. Nu får det vara slut med det :-D

Link to comment
Share on other sites

Frågade just om detta på hälsokostaffären här om dagen då jag skulle köpa cocosmjöl, en sort med 17gram kolydrater och en sort med 4 gram, valet är ju enkelt! Men hon i affären hade inget bra svar, trodde att det beror på tillverkningshanteringen, hur man utvinner mjölet. Men då blir jag lite tveksam, kan man lita på att mjölet med 4 gram verkligen bara innehåller 4 gram?

 

Den med 4 gram var mycket dyrare va? Just när det gäller kokosmjöl beror de olika kolhydratmängderna på att den som har 17 gram är finmalda kokosflingor och den som har 4 gram är mald kokosfiber. Det är inte riktigt samma sak alltså.

Link to comment
Share on other sites

Den med 4 gram var mycket dyrare va? Just när det gäller kokosmjöl beror de olika kolhydratmängderna på att den som har 17 gram är finmalda kokosflingor och den som har 4 gram är mald kokosfiber. Det är inte riktigt samma sak alltså.

Ja, den med 4 gram är dyrare, minns inte hur mycket. Ok, då vet jag. Tack.

Link to comment
Share on other sites

Den med 4 gram var mycket dyrare va? Just när det gäller kokosmjöl beror de olika kolhydratmängderna på att den som har 17 gram är finmalda kokosflingor och den som har 4 gram är mald kokosfiber. Det är inte riktigt samma sak alltså.

Intressant!! Hade ingen aning om att det finns olika varianter. Måste kolla vad jag köper nästa gång inser jag. 

Link to comment
Share on other sites

Malda kokosflingor är en sak.. malda kokosfibrer som blir kvar efter pressning är något annat.. och jag tror det är det senare som Aman Prana säljer!

 

Sen så tror jag att det är en sanning med modifikation?

 

"Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt"

 

http://mariannslchf.se/aman-pranas-kokosnotsmjol-har-numera-89-i-kolhydratshalt/

Link to comment
Share on other sites

Malda kokosflingor är en sak.. malda kokosfibrer som blir kvar efter pressning är något annat.. och jag tror det är det senare som Aman Prana säljer!

 

Sen så tror jag att det är en sanning med modifikation?

 

"Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt"

 

http://mariannslchf.se/aman-pranas-kokosnotsmjol-har-numera-89-i-kolhydratshalt/

Står det nya kolhydratinnehållet på påsen? Den jag införskaffade för tre dagar sedan står 4 gram på,

Link to comment
Share on other sites

Malda kokosflingor är en sak.. malda kokosfibrer som blir kvar efter pressning är något annat.. och jag tror det är det senare som Aman Prana säljer!

 

Sen så tror jag att det är en sanning med modifikation?

 

"Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt"

 

http://mariannslchf.se/aman-pranas-kokosnotsmjol-har-numera-89-i-kolhydratshalt/

Fattar egentligen inte hur det kan bli mindre kolhydrater i det man pressat olja ur. Trodde det blev motsatt effekt d.v.s. högre procentuell andel kolhydrater om fettet försvinner. Min hjärna verkar inte vara i toppskick ikväll :-D

 

Jag har köpt kokosmjöl på ica så då är det nog vanliga malda kokosflingor. Tycker dock att det är lite konstigt att det finns riven kokos med bara 3,5 g när kokosmjöl ligger på 17 g

Link to comment
Share on other sites

Vatten, en stor skillnad är vattnet.

 

När man pressar kokos så pressar man ut fett, vatten och protein, antagligen följer kolhydraterna ut med vattnet, så det blir nästan bara fibrerna kvar, med rester av fett, protein, vatten och kolhydrater.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...