Jump to content

Det här med fett... (blandade frågor)


Bragge

Recommended Posts

...är ju något som ligger många här varmt om hjärtat. Jag har dock några luckor som ni gärna får hjälpa mig att fylla. Ingenting jag undrar har med kaloriintag att göra.

 

Vilka olika sorters omega3 finns det? I fisk, frön, alger? och naturligtvis, på vilket sätt är dom olika bra/dåliga för oss?

 

Kokosfett ska vara bra har jag hört, (för hjärnan osv) men vad händer med dess egenskaper om jag värmer upp det? (i kaffe, eller steker i det osv). Och är riven kokos på något sätt likvärdigt bra, eller har det helt andra egenskaper?

 

nötter är ju feta, vissa sorter tenderas ändå att rekommenderar i mycket högre grad än andra. Vilka är nyttigast, och varför? (mycket omega6?)

 

tack på förhand

Link to comment
Share on other sites

Jag undrar om inte en av de bästa källor just nu för omega 3 är gräsbetat kött. Den har ungefär en ratio på 3-4:1 av omega 6 och omega 3. Vet inte hur mycket det är per 100 gr kött. Fisk borde vara vild, vilket utesluter odlad lax men jag är osäker vilken ratio odlad lax har egentligen. Skulle vilja se en tabell per 100 gr fisk för odlad respektive vild. 

 

Alger är väl mest bra för vissa mineraler?

Link to comment
Share on other sites

Eh.. altså.. Omega3 behöver vi i den elongerade formen EPA och DHA, de andra är mest skit, ställer till det om man överkonsumerar.

 

EPA och DHA är animaliska former, dvs vi får det från djuren vi äter.. i viss mån kan man få det från alger.. men låt fiskarna äta algerna så koncentrear de det hela åt dig.

 

Cocosfett har tre hälsosamma fördelar, MCT, Laurinsyra Och Kaprylsyra!

 

MCT betyder Midell Chain Triglycerids, och är altså en kortare form av mättat fet som som inte kroppen gärna lagrar det går i princip direkt till leven där det konverteras i stor utsträckning till ketonkroppar, det kräver ingen galla för att spjälkas och ingen Karnitin för att förbrännas i dina muskler.

 

Laurinsyra finns nästan annars bara i modersmjölk, där det utgör det första kemiska imunförsvaret, innan barnet hunnit uppregelera sitt eget adaptiva imunförsvar, det har antibakteriell, antifungoral och antivirual verkan.. främst tarmen i där det omvandlas tilll Monolaurin!

 

Kaprylsyra omvandlas oxå i maggen till monokapryl, det är surt, det förändrar PH i tarmen.. vilket gynnar de goda mjölksyrebakterierna och missgynnar tex Candia Albicans!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...