sluggo

Billigt kokosfett

Recommended Posts

Jag har ett tips på ett bra och billigt kokosfett. Eftersom jag och många andra som kör med lchf äter mycket kokosfett så kan det bli dyrt om man alltid måste köpa i hälsokostbutiken. Jag har upptäckt att Citygross säljer ett kokosfett från Alba Dalby, halvkilospaket, som är helt okej för cirka 20:-. 

Jag har fått för mig att man helst ska äta kokosfett som inte är härdat, vet faktiskt inte riktigt varför, så jag ringde till produktionschefen på Alba och frågade om deras fett är härdat. Men han sa att det inte är härdat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet  ej sluggo  men  svårt  att  tro  att  detta  fett  är  bra  för  sååå  billigt  ! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är kokossmaken kvar?

 

Kvalitétsoljan har smaken kvar på grund av att de använder gröna nötter. Från att de skördat nötterna tills de är kallpressade får max ta ett par timmar. 

Olja utan smak så använder de bruna nötter. Bruna nötter blir lätt mögliga och därför tillför de något ämne för att det inte ska mögla samt att de även renar kokosen från mögel vilket även tar bort smaken. Den sistnämnda blir därför mycket billigare.

 

*nyfiken*

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jag har upptäckt att Citygross säljer ett kokosfett från Alba Dalby, halvkilospaket, som är helt okej för cirka 20:-. 

 

CityGross säljer även en riktigt fin ekologiskt kallpressad kokosolja, men då kostar det lite mer.  :)

Kung Markattas kokosolja står på hyllan med olivolja, rapsolja etc. till skillnad mot Alba Dalbys som finns i kyldisken.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
"Raffinerad olja
Deodoriserad (luktbefriad) kokosolja är gjord av ’kopra’. I Asien torkar små företag 
kokosnötterna i solen eller röker dem till kopra. Du kan känna den överväldigande lukten av 
kopra på långt avstånd. Kycklingar, fåglar, getter och hundar går över det. Det fuktiga 
klimatet och regn gör torkningsprocessen långsammare, vilket göra att det klibbar ihop 
och jäser. Kopran transporteras till en fabrik där det sedan pressas, raffineras, bleks och 
görs luktfri (deodoriseras). Ingenting tycks visa att den här deodoriserade kokosoljan 
har sin början i stinkande, sammanklibbad, ohygienisk kopra. Amanprana  bevittnade detta i Indonesien, på Sri Lanka, på Filippinerna, … De höga 
temperaturerna från pressningsprocessen gör karamell av sockret som förenas 
med proteiner (Maillard-reaktion). Den brynta kokosoljan bleks därefter 
genom kolfilter. Med användning av högtrycksånga tas lukten bort från oljan. 
Processen är billig eftersom enorma volymer kan produceras utan någon 
tanke på hälsan – raffineringsprocessen inte 
bara dödar svamp och bakterier, den förstör 
även oräkneliga näringsämnen."

Hittade detta på Aman Pana´s hemsida och sedan klickade jag vidare till deras produktfolder. Låter logiskt i mina öron men jag är mottaglig för mer info och källor!
 
 
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jag har ett tips på ett bra och billigt kokosfett. Eftersom jag och många andra som kör med lchf äter mycket kokosfett så kan det bli dyrt om man alltid måste köpa i hälsokostbutiken. Jag har upptäckt att Citygross säljer ett kokosfett från Alba Dalby, halvkilospaket, som är helt okej för cirka 20:-. 

Jag har fått för mig att man helst ska äta kokosfett som inte är härdat, vet faktiskt inte riktigt varför, så jag ringde till produktionschefen på Alba och frågade om deras fett är härdat. Men han sa att det inte är härdat.

 

Hur stor skillnad upplever du med kokosfett (som har höga MCT-nivåer) jämfört med något annat, på våra breddgrader, mer vanligt förekommande fett à la smör? (Om det nu är därför du/ni äter specifikt kokosfett vill säga.)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
"Raffinerad olja
Deodoriserad (luktbefriad) kokosolja är gjord av ’kopra’. I Asien torkar små företag 
kokosnötterna i solen eller röker dem till kopra. Du kan känna den överväldigande lukten av 
kopra på långt avstånd. Kycklingar, fåglar, getter och hundar går över det. Det fuktiga 
klimatet och regn gör torkningsprocessen långsammare, vilket göra att det klibbar ihop 
och jäser. Kopran transporteras till en fabrik där det sedan pressas, raffineras, bleks och 
görs luktfri (deodoriseras). Ingenting tycks visa att den här deodoriserade kokosoljan 
har sin början i stinkande, sammanklibbad, ohygienisk kopra. Amanprana  bevittnade detta i Indonesien, på Sri Lanka, på Filippinerna, … De höga 
temperaturerna från pressningsprocessen gör karamell av sockret som förenas 
med proteiner (Maillard-reaktion). Den brynta kokosoljan bleks därefter 
genom kolfilter. Med användning av högtrycksånga tas lukten bort från oljan. 
Processen är billig eftersom enorma volymer kan produceras utan någon 
tanke på hälsan – raffineringsprocessen inte 
bara dödar svamp och bakterier, den förstör 
även oräkneliga näringsämnen."

Hittade detta på Aman Pana´s hemsida och sedan klickade jag vidare till deras produktfolder. Låter logiskt i mina öron men jag är mottaglig för mer info och källor!

 
 
 

Här kom det flera intressanta svar om kokosfetett, det som är luktfritt. Nu tål ju smör och kokosfett uppvärming bra utan att förändras så mycket.....men enligt Yaneth C. så har det ju hänt mycket med kokosfettet!  Så hur bra är det egentligen, det luktfria eller är det som vanligt dvs. Man får det man nu betalar för????

köper luktfritt kokosfett av Naturgott i nuläget och då kostar 400 gram 53:-  Så hur bra är det!  Produktionssättet liknar ju nästintill margarinets!!  ;)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Hur stor skillnad upplever du med kokosfett (som har höga MCT-nivåer) jämfört med något annat, på våra breddgrader, mer vanligt förekommande fett à la smör? (Om det nu är därför du/ni äter specifikt kokosfett vill säga.)

 

Jag upplever ingen skillnad som jag kan sätta fingret på, men äter kokosfett ändå eftersom jag hört att laurinsyran ska vara riktigt nyttig.  ;)

Däremot försöker jag variera mig för att få i mig många olika slags näringsämnen. Det innebär bl.a. att jag även äter smör.

Mitt kokosfett tar jag oftast i en kopp varmt te, medan jag hellre steker mat i extrasaltat smör.

 

Jo förresten... en skillnad har jag märkt. Kokosfett är himla effektivt vid de få tillfällen man behöver få fart på magen!  :wacko:

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jag upplever ingen skillnad som jag kan sätta fingret på, men äter kokosfett ändå eftersom jag hört att laurinsyran ska vara riktigt nyttig.  ;)

Däremot försöker jag variera mig för att få i mig många olika slags näringsämnen. Det innebär bl.a. att jag även äter smör.

Mitt kokosfett tar jag oftast i en kopp varmt te, medan jag hellre steker mat i extrasaltat smör.

 

Jo förresten... en skillnad har jag märkt. Kokosfett är himla effektivt vid de få tillfällen man behöver få fart på magen!  :wacko:

 

Hehe, sparar den insikten inför framtida bruk. ;) Tackar för utvecklande förklaring också.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

MCT.. betyder Midell Chain Triglycerids!

 

Cocosolja består till största delen av MCT, som har andra metabola egenskaper än vad längre fettsyror har.

 

Det behöver ingen galla, difunderar lätt igenom tarmväggen och lagras nästan inte alls då det inte triggar ASP.

 

Iomed att det inte gärna lagras, så omvandlas stor del till ketonkroppar.. därav MBC!

 

Det tål högre temperaturer så det är perfekt att steka i.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köper en luktfri kokosolja för att steka i. Den är kallpressad och ekologisk!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Annars finns ju kung markattas! Virgin och relativt billigt. Finns i ganska många vanliga mataffärer.

 

Personligen tycker jag kokossmaken minskar när man använder både smör och kokosolja.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Jag vill också gärna veta om Dalbys kokosfett är ok. Någon här som VET. Unilevers i silverpaketet är ju härdat så det går bort pga detta. De nyttiga fetterna man vill åt är ju förstörda. 

Jag äter ganska mycket kokosfett, jag köper 5 kg hink utan doft och smak. Om man kan köpa Dalbys istället så blir det stor prisskillnad. Jag äter den för att få såna nyttiga fetter, laurinsyra, MCT eller vad det heter? Kan inte alla namn. Hur som helst, är fetterna i Dalbys kokosfett oförändrade? Kanske Kostdoktorn Andreas själv kan svara? Gissa kan jag göra själv. 

 

@Tiny Tom och Cavegirl IF: Det där med "fart på magen" stämmer nog när man börjar med kokosfett eller bara äter det ibland. Jag som äter ca 25 g varje dag har märkt att magen vänjer sig och jag får inte någon "fart" längre. I början var det nästan så illa att jag funderade på att sluta med kokosfett men nu är det inga problem längre. Jag har ätit det dagligen i över ett år. 

Men det som någon skrev om att det tas upp lätt och ger mycket energi stämmer VERKLIGEN på mig. Om jag glömmer att ta kokosfett på morgonen så känner jag mig hängig. Och om jag skulle ta en större klick än vanligt så blir jag nästan "speedad" som om jag druckit massor med kaffe: Snabb hjärtrytm, darriga händer, ytlig, snabb och ostadig andning, orolig att sitta stilla. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Altså.. inte ens Unilevers cocosfett är farligt (vad man vet) och de "nyttiga" fettsyrorna är inte förstörda.. utan snarare de onyttiga fleromättade som är härdade!

 

Såå.. egentligen handlar det om kvalitet, tillverkningsmetoder, odlingsförhållanden, transporter och arbetsförhållanden!

 

Såå.. om du brukar välja ekologiska varor för övrigt så väljer du åtminstone de medeldyra typ Biofood som finns i flera butikskedjor, är du lite petigare så väljer du typ Cocossa som finns mest i hälsokostbutiker.

 

Skiter du fullständigt i nyttighet, restprodukter av av transport och process så väljer du Dalbys.. och i värsta fall Unilevers alternativ.

 

Får du tag i sådan här cocosolja får du det bästa.. men då får du nog bo i asien och betala en hel del!

 

http://www.youtube.com/watch?v=wITniMLm89Y

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Upptäckte av en slump att man idag, Nyårsafton, kan köpa Cocosa till halva priset hos Topformula.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har ett tips på ett bra och billigt kokosfett. Eftersom jag och många andra som kör med lchf äter mycket kokosfett så kan det bli dyrt om man alltid måste köpa i hälsokostbutiken. Jag har upptäckt att Citygross säljer ett kokosfett från Alba Dalby, halvkilospaket, som är helt okej för cirka 20:-. 

Jag har fått för mig att man helst ska äta kokosfett som inte är härdat, vet faktiskt inte riktigt varför, så jag ringde till produktionschefen på Alba och frågade om deras fett är härdat. Men han sa att det inte är härdat.

Om det säljs i paket (och inte i burk) så gissar jag att det faktiskt är härdat. Detta eftersom ohärdat kokosfett har ganska låg smältpunkt och blir svårt att hantera i paket (à la silverpaketet från Unilever). Jag är inte övertygad om att silverpaketskokosfettet är ohälsosamt dock. Om det innehåller transfetter så är det sannolikt i mycket små mängder. Kemikalierester finns säkert också, men även dessa i mycket små mängder. En mätning av detta vore högst välkommet faktiskt! Någon som har tillgång till ett kemilabb?

 

Det tre fettsyrorna man vill åt som finns i kokosfett är samtliga mättade, dvs har väteatomer på alla tillgängliga platser och inga dubbelbindningar. Dessa är C12:0 (lauric acid) C10:0 (capric acid) c8:0 (caprylic acid). Dessa är mättade och kan alltså inte hydrogeneras.

 

Utan tvivel är pristillägget på virgin-kokosfettet väldigt högt för närvarande. Någon täljer guld med kniv just nu. Jämför med t ex extra virgin olivolja och fundera över rimliga skillnader i framställningskostnad.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hörde i LCHF-butiken i Arlöv (Malmö) häromveckan att efter det fruktansvärda ovädret i Filippinerna så är det många som höjer priser på kokos. Området som drabbades var tydligen viktigt för kokosförsörjningen, och många många träd föll. De trodde kokosfett skulle bli ännu dyrare framöver.

4,5-kg hinken deodoriserat hade gått upp från 450 till 550 kr...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hörde i LCHF-butiken i Arlöv (Malmö) häromveckan att efter det fruktansvärda ovädret i Filippinerna så är det många som höjer priser på kokos. Området som drabbades var tydligen viktigt för kokosförsörjningen, och många många träd föll. De trodde kokosfett skulle bli ännu dyrare framöver.

4,5-kg hinken deodoriserat hade gått upp från 450 till 550 kr...

Undrar om det drabbar Albas cocos fett på City Gross också - motsvarande 4,5 kg ligger nu på 342 kr.

Fast det säljs ju i 250 gr paket. - Vilket passar mig utmärkt eftersom om man smälter ett paket och häller det i en is-kubs form så matchar det perfekt.

Sen är det bara att låta det stelna i kylen och bända formen så kuber trillar loss. Perfekt med en kub i en kopp kaffe ! :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men Dalbys kokosfett hanteras ju som kylvara. Då spelar smältpunkten ingen roll.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.