Adrian Rosca Posted April 14, 2021 Share Posted April 14, 2021 Jag har läst på om LCHF och har förstått att kroppen börjar bränna fett om man är tömd på kolhydrater. Men om jag äter LCHF, så innebär det i regel en fettrik kost. 1 g fett = 9 kcal 1 g kolhydrater = 4 kcal Hur kommer det sig att kroppen börjar bränna fettdepåer i kroppen, med tanke på hur mycket mer energi kroppen får via den fettmängd jag äter. Varför bränner inte kroppen det fettet istället? Har också ofta hört uttrycket ”en kalori är bara en kalori” och har förstått att LCHF-förespråkare vänder sig mot det. Men stämmer det verkligen inte? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post MariaF Posted April 14, 2021 Popular Post Share Posted April 14, 2021 Nu får vi gå till grunden för att svara på dina frågor. Efter ett tag slänger man sig med förenklade uttryck. Kalorier, eller kilojoule som man numera använder, är ett mått på hur mycket energi som frigörs när man bränner ett ämne (eld) och på det viset är en kalori mycket riktigt en kalori. Kroppen bryter dock ner olika födoämnen, och makeonutrienter (fett/protein/kolhydrater) på olika vis, därav säger vi att ”kalorier är olika”. Viktreglering är hormonell, därför får man olika svar i kroppen beroende av vad man äter. Förenklat kan man säga att äter man för mycket energi men av ”rätt saker”, kan kroppen styra upp ämnesomsättningen, precis som den kan styra ner om man äter ”fel saker”. Det är därför man kan fortsätta lägga på sig även om man äter färre kalorier än tidigare. Att kroppen styr ner ämnesomsättningen när man minskar intaget av energi märker man på att man kan känna sig ruggig och frusen för termidynamikens första lag (energi in=energi ut) gäller fortfarande. Genom att äta ”rätt saker” kan man alltså upprätthålla förbränningen och kanske t o m öka den, och då helst plocka den extra energin i fettlagren. 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Katerina Posted April 15, 2021 Popular Post Share Posted April 15, 2021 Kroppen är ju inte en kalorimeter - det vill säga oavsett vad du kastar in kommer det att brinna och en siffra dyker upp på en display. Att använda sig av kalorier må vara enkelt men det förklarar inte hur kroppens ämnesomsättning fungerar så som @MariaF var inne på. Kroppen har inte en konstant ämnesomsättning. Den kan gå upp och ner. Om du har under en lång tid använt din kropp till att bränna glukos och lägga undan oanvänt glukos i from av fett så behöver kroppen ställa om sig till att effektivt använda fett till alla de funktionerna istället. Kroppen är återigen ingen maskin så det tar tid att lära och lära om (eller ställa om om man så vill). Säg att du kraftigt minskar glukos och kroppen ställs inför uppgiften att använda fett. I början är den ineffektiv och kanske tar mer än den behöver både från maten du äter och från dina fettdepån när den har lärt sig att komma åt där. Inte all fett används och en del kommer ut i urinen som man kan mäta med keton stickor. Det kan förklara att de som ställer om till strikt LCHF över en natt får övergångsbesvär då olika kroppsliga funktioner skriker efter glukos. Det kan också förklara att initialt går man ner i vikt mer än man gör om man fortsätter att äta mycket fett och så småningom så stannar viktnedgången av eftersom kroppen har nu lärt sig hur man använder ketoner och tillverkar de från fettet man äter i första hand. Så visst i början kunde man äta mer fett och ändå gå ner i fettvikt men efter ett tag får man minska på fettet man har i maten eller till och med börja fasta under längre perioder för att kroppen verkligen måste använda fettet som finns i fettdepåer. Dessutom har vissa mer metabolt flexibilitet än andra och kan lättare hoppa mellan glukos och fett som energikälla. Säg att du äter liberal LCHF med mer kolhydrater och kroppen förbränner dessa först. Fettet förblir oanvänt och intakt eller till och med sparat till senare om kroppen inte behöver det. Det jag vill säga är att fettet är inte en "fri" macronutrient och hur mycket av den man ska äta beror på både egna förutsättningar och under vilken etapp i sin LCHF resa man befinner sig. 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted April 16, 2021 Share Posted April 16, 2021 Du har redan fått två bra svar på en bra fråga. Jag brukar hänvisa till den här artikeln, skriven av Matthew MacDonald: The Calorie Myth "How can a unit that measures the change of water temperature tell you something about food?" 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.