Nils Engström Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Har man några tusen timmars plöjning av Internet bakom sig, som många på forumet har, bl.a. innefattande vad som sägs om olika koster, har man vanligen slutat förvånas över all felinfo som ständigt möter i parti och minut. Nedan ett av de ofta likalydande - i detta fall via dietister vid University of Chicago Medicine som tillåts yttra sig med vissa påståenden utan minsta relevans - en slags dietisters inlärda pladdrande. bl.a. påpekas: Ketogen diet: Vilka är riskerna? Mode-dieter kommer ofta med stora löften om viktminskning och optimal hälsa, men med vilka risker? Dietister vid University of Chicago Medicine säger år 2019 att den ketogena kosten, som har blivit populär under de senaste åren, är extremt strikt och svår att underhålla. Vad är ketodieten? Rachel Kleinman, klinisk dietist, sa att ketodieten används främst för att hantera krampanfall hos barn med epilepsi. Forskning om kostens effektivitet vid behandling av fetma eller diabetes är begränsad. Vad är ketos? Ketos är en metabolisk anpassning så att kroppen kan överleva under en period av svält. Din kropp kommer att bryta ner ketonkroppar, en typ av bränsle som levern producerar av fett, istället för socker eller glukos från kolhydrater. För att uppnå ketos, kräver kosten att du äter 75 procent av dina kalorier från fett, jämfört med 20-35 procent normalt. Det kräver också 5 procent kalorier från kolhydrater, cirka 20-50 gram per dag och 15 procent kalorier från protein. Kleinman sa att det tar ungefär 72 timmar för ketos att uppstå. "Det är egentligen en allt eller inget diet", sade Kleinman. Människor som följer keto-kosten bör äta mat som fet fisk, ägg, mejeri, kött, smör, oljor, nötter, frön och lågkolhydratgrönsaker. "Fettbomber" som osötad choklad eller kokosnötolja kan hjälpa människor att nå sina dagliga mål för fettintag. Keto-kompatibla livsmedel som rött kött och nötter kan vara kostsamma, sade Kleinman. Keto-märkta produkter som ketokaffe och andra kompletterande produkter är också både kostsamma och onödiga. Är ketodieten hälsosam? Wellness-dietist Mary Condon, sa att ketodieten kan leda till viktminskning och lägre blodsocker, men det är bare en kvick-fix. Ofta är det inte hållbart. Ofta kan viktökning komma tillbaka och du får mer än vad du förlorade, säger Condon. Condon sa att du alltid bör rådfråga din läkare innan du börjar med en ny diet. Vilka är farorna med ketodieten? Om du använder diabetesläkemedel som orsakar lågt blodsocker kan dessa läkemedel behöva justeras inom några dagar, säger Condon. Det finns hjärtfriska fettkällor, men om personen inte är utbildad om hjärtfriska fettkällor, kan de konsumera alltför stora mängder mättade fetter som kan öka risken för hjärtsjukdomar", säger Condon. Är ketodieten säker? Ketodieten kan orsaka lågt blodtryck, njursten, förstoppning, näringsbrist och ökad risk för hjärtsjukdom. Stränga dieter som keto kan också orsaka social isolering eller oordning. Keto är inte säker för personer med vissa tillstånd som involverar bukspottkörteln, levern, sköldkörteln eller gallblåsan. Kleinman sa att någon ny på ketodieten också kan uppleva det som kallas "ketoinfluensa" med symtom som magbesvär, yrsel, minskad energi och humörsvängningar orsakade av att din kropp anpassar sig till ketos. Är ketodieten dålig för dig? Både Condon och Kleinman sa att de inte skulle rekommendera ketodieten till sina patienter eftersom den i slutändan inte är realistisk eller hållbar. Kosten begränsar färsk frukt och grönsaker, fullkorn och mejeriprodukter med låg fetthalt som kan hjälpa till med långvarig viktminskning och hälsa. "Det finns inte en diet som är bra för alla", sa Kleinman. "Gör din forskning, kontakta en dietist, diskutera med din läkare och se till att du är säker." Ring hälso- och näringsexperterna...för att diskutera näringsrådgivningsprogram som erbjuds för att tillgodose dina personliga behov. ... Ät en hälsosam kost - En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och mejeriprodukter med låg fetthalt kan bidra till att sänka blodtrycket. Minska ditt saltintag - När du blir äldre blir kroppen och blodtrycket känsligare för salt. En diet med lågt saltinnehåll, som DASH-dieten, kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck... _____________________ Visserligen är var och en av oss att betrakta som ad hoc-exempel men vissa av våra erfarenheter är ganska likartade och avviker vanligen diametralt från de beskrivningar som florerar på nätet. Vanligt efter växling till LCHF-kost är normalisering av vikt, blodtryck, blodsocker, CRP, lipidprofil och en rad andra positiva fenomen, som helt kommer bort i hanteringen - speciellt om inspirationen av ett yttrande, runt annan kost än den veganska, läggs i munnen på de mindre insatta med huvudintresset inriktat på växtbaserad kost. Är någon förvånad? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniffe Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 36 minuter sedan, Nils Engström sade: Är någon förvånad? Nej inte direkt. Kommersiella intressen kommer nog aldrig att vilja anpassa sig till verkligheten och jobba för det som är bäst för samhället utan bara göra allt de kan för att maximera sina inkomster. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 15, 2021 Author Share Posted April 15, 2021 26 minuter sedan, Sniffe sade: ...Kommersiella intressen kommer nog aldrig att vilja anpassa sig till verkligheten och jobba för det som är bäst för samhället utan bara göra allt de kan för att maximera sina inkomster. Det värsta är att information av detta slag ofta produceras i organisationer med hög medicinsk status och får därför stort förtroende. 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Katerina Posted April 16, 2021 Popular Post Share Posted April 16, 2021 Dessvärre går vi från en dogm att mättad fett är farligt till en mer nyanserad bild och den vägen är svår, mycket svår för många. Dessa experter har sina policys, anseenden, kolleger, följare osv att tänka på. Många vill inte sticka ut utanför det som är det allmänna tyckande och dagens "sanning". Jag menar att det går inte vända vår planetstora skutan så snabbt och smärtfritt 180 grader. Mänskliga samhällen fungerar inte så. Tänk på den stackaren som försökte införa handtvätt för läkare eller den som ville berätta för världen att jorden är rund. Man får slåss för sina sanningar helt enkelt. Dessutom hanteras även LCHF fortfarande onyanserat. När man pratar LCHF måste man ha målgruppen i åtanke. Pratar man till epileptiker, diabetiker, extremt överviktiga, idrottsmän, barn, helt friska (om det finns sådana), vegetarianer, cancersjuka, psykiskt sjuka, dementa, Alzheimer patienter, Parkinson-sjuka osv så kan alla dessa behöva lite annorlunda version av LCHF och även ta tag i saker som beroenden, känsloätande, användning av maten som underhållning, icke fungerande självmedicinering, alkoholkonsumtion och många andra sådana olater som har tillkommit i vårt förhållande till mat när den har blivit industrialiserad. Maten är numera vinstbringande produkt och vi har glömt att den ska absolut inte överkonsumeras. Den enes bröd är den andres död fortfarande och det måste man ha respekt för. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 16, 2021 Author Share Posted April 16, 2021 19 timmar sedan, Katerina sade: det går inte vända vår planetstora skuta så snabbt och smärtfritt 180 grader. Oavsett vad en del människor fortfarande tror, t.ex. att jorden måste vara platt struntar den i det och snurrar klotformad vidare 360 grader varje dygn. Alltmer börjar man inse att vetenskapligt grundade fakta, i varje fall ofta under lång tidsperiod får allt mindre betydelse, när de stora resurserna sätts in för att motverka sanningen. Förr eller senare vinner visserligen sanningen men för det krävs att kapitalet inte längre känns meningfullt att satsa vidare. Underförstått när bluffen inte längre lönar sig och det kan ta många decennier. Läkemedelsföretagen representerar några av samhällets viktigaste ekonomiska spelare, som har visat sig kunna gå mycket långt i profitens namn. Min uppfattning är att dessa företag cyniskt gör allt för att samverka med matvaruindustrin resp. veganrörelsen för att t.ex. hävda växtbaserat fett vara överlägset det animaliska, mättade fettet. Detta är fortfarande grunden till att den historiskt mest lönsamma produktionen av "läkemedel" (statiner) med sin 1,1% riskminskande effekt (för hjärtinfakt med rader av allvarliga biverkningar) kan fortsätta att administreras för människor livet ut. Tvärt emot sanningen om fettet (kolesterlolmyten), fortsätter läkemedelsföretagen, med skolmedicinens medverken och intensiv lobbyverksamhet, att kväva sanningen. Ett av de mest allvarliga fenomenen i sammanhanget är att läkemedel tillåts säljas med en varubeteckning, som för varuhandeln i övrigt skulle betecknas som falsk, med risken att kräva domstolsförfarande för godkännande. Om t.ex. en solskyddskräm i reklamen skulle sägas minska viss risk med t.ex. 1,1%, skulle försäljningen gå dåligt. Om reklammakarna kommer på att minskningen av risksiffran med matematiskt korrekt metod kunde ökas till 36 eller kanske 95%, skulle krämen sannolikt säljas med god förtjänst. Om det i efterhand visar sig att den senare effekten beräknats i relativa, istället för absoluta tal, skulle flertalet köpare sannolikt anse sig lurade och företaget riskera hamna i domstol. För läkemedelsföretagen finns inga problem, vare sig vid försäljningen av statiner eller vacciner (de senare med absolutsiffran under 1 % som i relativa tal presenteras ha 95% säkerhet). Som det förefaller, ställs tydligen inga krav på att den procentuella effektiviteten/riskminskningen, om den anges i relativa tal måste betecknas som just relativa (t.ex. finstilt efter siffran). Se nedan: P.S. Om någon skulle ta sig tid att tabellera de mest sålda läkemedlen med avseende på verkningsgrad/riskminskning angivna i absoluta procenttal, kan man sannolikt räkna med att flertalet skulle hamna under 10-procentsnivån. Räknar man in de biverkningar som läkemedlen ger, inses varför man i USA anser läkemedlen utgöra bland de vanligaste orsakerna till förtida död. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DenGalne Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Intressant att ingen nämner hur Andreas har gått från dettahttps://www.dietdoctor.com/atkins-fairy-tale-candy Till https://www.dietdoctor.com/recipes/low-carb-banana-bread + att man nu placerar recept bakom paywall. Dom 3 senaste recepten på den engelska versionen har varit Moderate kolhydrats skräp. Glad över att jag inte betalar medlemskap längre till denna sida. Ni står inte längre för det ni började att göra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted April 21, 2021 Share Posted April 21, 2021 Denna fråga diskuteras redan här: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.