Helge Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Har läst lite på nätet om Chiafrön. Tycks ju innehålla både Omega-3 och magnesium i förhållandevis stora mängder, dock även en hel del kolhydrater. Någon som har synpunkter eller erfarenheter? Är det ett fantastiskt frö vi borde äta mer av eller är det överreklamerat? Läste bl.a följande på en website: Consider these facts about Chia seeds:- 2.5 times more protein than kidney beans- 3 times the antioxidant strength of blueberries- 3 times more iron than spinach- 6 times more calcium than milk- 7 times more vitamin C than oranges- 8 times more omega-3 than salmon- 10 times more fiber than rice- 15 times more magnesium than broccoli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Har läst lite på nätet om Chiafrön. Tycks ju innehålla både Omega-3 och magnesium i förhållandevis stora mängder, dock även en hel del kolhydrater. Någon som har synpunkter eller erfarenheter? Är det ett fantastiskt frö vi borde äta mer av eller är det överreklamerat? Läste bl.a följande på en website: Consider these facts about Chia seeds: - 2.5 times more protein than kidney beans - 3 times the antioxidant strength of blueberries - 3 times more iron than spinach - 6 times more calcium than milk - 7 times more vitamin C than oranges - 8 times more omega-3 than salmon - 10 times more fiber than rice - 15 times more magnesium than broccoli Skall man jämföra med annat så är det ju frön eller nötter som är rimligt att jämföra med. Jag har just ätit 250 gram broccoli men försök äta lika mycket frön... Dom innehåller ju mycket mer energi också för den delen. När det gäller t ex kalcium så innebär det i praktiken att 60 gram chiafrön motsvarar 3,5 dl mjölk. Därmed inte sagt att dom inte är hälsosamma. Det namnet dyker ju upp lite varstans så dom är säkert bra men jämförelserna haltar lite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejdej Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Vilket som, chiamjöl är användbart till mycket. Jag använder det istället för fiberhusk i recept. Det tjocknar mycket i vätska och fyller ut. Lite chiamjöl i grädde som får stå och svälla lite gör jättegoda och saftiga köttfärsrätter och riktigt goda pannkakor får man med samma grund ägg och lite tunnare smet. Bakat har jag aldrig prövat men läst någonstans att Annika Dahlqvist säger att man ska ha mer eller mindre chia (kommer inte ihåg vilket) när man byter det mot fiberhusk. Inte dyrare än fiberhusk och garanterat nyttigt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emma Posted June 17, 2013 Share Posted June 17, 2013 Läser just nu "born to run" och där beskrivs Chiafrön eller snarare sagt en blandning av den som en superenergidryck som Tarahumarafolket (som springer supermycket och supersnabbt) använder sig av. Bland annat sägs att chiafrön hjälper till att bygga muskler, sänka kolesterolhalten och minska risken för hjärtsjukdom. På nätet kan man även läsa att kolhydraterna tas upp långsammare när chiafrön är inblandade. Så, nån som har testat? I samband med träning? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.