Jump to content

Chia frön


Helge
 Share

Recommended Posts

Har läst lite på nätet om Chiafrön. Tycks ju innehålla både Omega-3 och magnesium i förhållandevis stora mängder, dock även en hel del kolhydrater. Någon som har synpunkter eller erfarenheter? Är det ett fantastiskt frö vi borde äta mer av eller är det överreklamerat? 

 

Läste bl.a följande på en website:

Consider these facts about Chia seeds:
- 2.5 times more protein than kidney beans
- 3 times the antioxidant strength of blueberries
- 3 times more iron than spinach
- 6 times more calcium than milk
- 7 times more vitamin C than oranges
- 8 times more omega-3 than salmon
- 10 times more fiber than rice
- 15 times more magnesium than broccoli

Link to comment
Share on other sites

Har läst lite på nätet om Chiafrön. Tycks ju innehålla både Omega-3 och magnesium i förhållandevis stora mängder, dock även en hel del kolhydrater. Någon som har synpunkter eller erfarenheter? Är det ett fantastiskt frö vi borde äta mer av eller är det överreklamerat? 

 

Läste bl.a följande på en website:

Consider these facts about Chia seeds:

- 2.5 times more protein than kidney beans

- 3 times the antioxidant strength of blueberries

- 3 times more iron than spinach

- 6 times more calcium than milk

- 7 times more vitamin C than oranges

- 8 times more omega-3 than salmon

- 10 times more fiber than rice

- 15 times more magnesium than broccoli

 

Skall man jämföra med annat så är det ju frön eller nötter som är rimligt att jämföra med. Jag har just ätit 250 gram broccoli men försök äta lika mycket frön... Dom innehåller ju mycket mer energi också för den delen.

 

När det gäller t ex kalcium så innebär det i praktiken att 60 gram chiafrön motsvarar 3,5 dl mjölk.

 

Därmed inte sagt att dom inte är hälsosamma. Det namnet dyker ju upp lite varstans så dom är säkert bra men jämförelserna haltar lite.

Link to comment
Share on other sites

Vilket som, chiamjöl är användbart till mycket. Jag använder det istället för fiberhusk i recept. Det tjocknar mycket i vätska och fyller ut. Lite chiamjöl i grädde som får stå och svälla lite gör jättegoda och saftiga köttfärsrätter och riktigt goda pannkakor får man med samma grund ägg och lite tunnare smet. Bakat har jag aldrig prövat men läst någonstans att Annika Dahlqvist säger att man ska ha mer eller mindre chia (kommer inte ihåg vilket) när man byter det mot fiberhusk. Inte dyrare än fiberhusk och garanterat nyttigt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Läser just nu "born to run" och där beskrivs Chiafrön eller snarare sagt en blandning av den som en superenergidryck som Tarahumarafolket (som springer supermycket och supersnabbt) använder sig av. Bland annat sägs att chiafrön hjälper till att bygga muskler, sänka kolesterolhalten och minska risken för hjärtsjukdom. På nätet kan man även läsa att kolhydraterna tas upp långsammare när chiafrön är inblandade.

 

Så, nån som har testat? I samband med träning?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...