Jump to content

Radioprogram om ursprunglig kost


MKJ
 Share

Recommended Posts

Dom pratade i odla med p1 om vad som odlades på Vikingatiden och stenåldern. Baljväxter odlades tydligen redan på Stenåldern.

 

"Ulla reser i tiden, tillbaka till vikingatidens köksväxtodling, via en grop i en ny utgrävning i Gamla Uppsala, och med hjälp av trädgårdsarkeologen Jens Heimdahl.

Ärtor, bondbönor, kål, lök och målla är några grödor som odlades på vikingatiden."

 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/174513?programid=1667

 

Nu säger väl en del att ursprunglig kost är ännu längre tillbaka men Vikingatiden var i alla fall långt före dom så kallade livsstilssjukdomarnas tid.

Link to comment
Share on other sites

De sk livsstilssjukdomarna fanns säkerligen även på den tiden. Det är bara det att folk inte blev lika gamla. Man dog av smittosamma sjukdomar, krig och barnsäng. Grönsaker, baljväxter, säd har alltid varit utfyllnadsföda. Det var vad man åt när kött/fisk tog slut.  

 

Hur har du kommit fram till det du skriver?

Link to comment
Share on other sites

Dom pratade i odla med p1 om vad som odlades på Vikingatiden och stenåldern. Baljväxter odlades tydligen redan på Stenåldern.

 

"Ulla reser i tiden, tillbaka till vikingatidens köksväxtodling, via en grop i en ny utgrävning i Gamla Uppsala, och med hjälp av trädgårdsarkeologen Jens Heimdahl.

Ärtor, bondbönor, kål, lök och målla är några grödor som odlades på vikingatiden."

 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/174513?programid=1667

 

Nu säger väl en del att ursprunglig kost är ännu längre tillbaka men Vikingatiden var i alla fall långt före dom så kallade livsstilssjukdomarnas tid.

 

Jo, precis, Vikingatiden var ju i princip "igår" sett ur ett evolutionärt perspektiv.

 

Däremot är ju Vikingatiden exemplarisk för att illustrera orsakerna till människans bofasta livshållning. Vikingarna kunde ju det här med att "festa loss" och just möjligheten att organisera stora fester och infrekventa sammanhang med stora samlingar människor var viktigt för att etablera bofastheten. Bofastheten ur detta perspektiv utgår nämligen från status. Som bofast kunde man bedriva boskapsskötsel vilket i princip innebar att man kunde "lagra" fett- och proteinrik (riktig?) mat och därmed uppstod möjlighet att såväl planera som genomföra just stora typer av festliga sammanhang. Dessa gav/underhöll makthierarkier och de största festligheterna var således under kontroll av de med mest sådana här resurser.

 

Bofastheten i sig gjorde det ju också möjligt att komplettera med livsmedel från jordbruk även om man normalt inte gjorde sig beroende av detta. Det var först när de regelrätta bondesamhällena etablerades, dvs som var mer jordbrukscentriska (beroende av det som odlades och att det blev skörd) som de första större svältkatastroferna uppstod. Det verkar finnas en syn att jägar/samlar-samhällen återkommande svalt men det stämmer inte riktigt enligt denna teori just för att man inte var beroende av ett specifikt odlingsutrymme och vad detta inbringade i skörd. Däremot var det ju så klart så att jaktlycka och andra faktorer gjorde att man sannolikt hade en livshållning och ett ätande som var mer likt intermittent fasta än frukost, lunch och middag och så 2 mellanmål.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De sk livsstilssjukdomarna fanns säkerligen även på den tiden.

 

Nja, inte vad det verkar om man ser till studier inom antropologin och evolutionsmedicin. Ev. kortare medellivslängd/ohälsa var således en konsekvens av...

 

Det är bara det att folk inte blev lika gamla. Man dog av smittosamma sjukdomar, krig och barnsäng.

 

...den typen av extrema händelser.

 

Grönsaker, baljväxter, säd har alltid varit utfyllnadsföda. Det var vad man åt när kött/fisk tog slut.  

 

Ja, eller i varje fall när det var säsong om vi talar om tiden innan människan blev bofast. Jordbruk är ju väldigt säsongsbetonat så då ökade inslaget av den typen av livsmedel rejält.

Link to comment
Share on other sites

Nja, inte vad det verkar om man ser till studier inom antropologin och evolutionsmedicin. 

Då menar du äldre stenåldern tror jag? Jordbruket kom ju med yngre stenåldern och därmed försämrad hälsa, t.ex. kortare växt, karies och tandlossning. I alla fall där jordbruket uppstod i varmare trakter (ex Nilen), här uppe i norr var det väl mest som du skriver boskap till efter vikingatiden.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Då menar du äldre stenåldern tror jag? Jordbruket kom ju med yngre stenåldern och därmed försämrad hälsa, t.ex. kortare växt, karies och tandlossning. I alla fall där jordbruket uppstod i varmare trakter (ex Nilen), här uppe i norr var det väl mest som du skriver boskap till efter vikingatiden.

 

Jo, jag borde nog ha förtydligat att jag menade ur det perspektivet då vi åt mer "artspecifikt" eftersom det var så jag uppfattade Helenas utgångspunkt (då den inte är ovanlig, dvs när man diskuterar medellivslängd/maxålder i dessa sammanhang).

 

Ibland går det lite för fort... :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...