Bithe Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Hej! Försökte göra blomkålsmos idag. En riktig flopp, det blev jättelöst. Hittade ett tips på nätet att koka moset för att få ur en del vätska. Det bublade och stänkte så att jag brände mig. Till slut ledsnade jag och tillsatte potatismospulver för att få ordning på konsistensen. Blev någorlunda ätbart. Vad ska jag göra??? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Jag brukar koka blomkålen tills den bara precis är möjlig att mosa (ingen överkokning, alltså). Sedan slår jag av vattnet, sätter tillbaka kastrullen utan lock på plattan och låter det ånga av tills kålen är riktigt torr. Lägger i en rejäl kling smör och mosar med potatisstöt. Slår på grädde, låter det koka ihop ordentligt, "reder" med philadelphiaost och kryddar. Har gärna i hackad persilja också, det blir både gott och lite mer färgglatt. Det blir bra, tycker jag. Men riktigt samma konsistens som potatismos är det nog svårt att få, eftersom blomkålsmoset inte innehåller stärkelse. Men det är nog mest en vanesak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cgs Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 BLOMKÅLSMOS blomkål smör créme fraiche kryddor Koka blomkålen i rikligt med vatten. Pressa ut så mycket vätska som möjligt, t ex i en frottehandduk. Mixa med smör, créme fraiche och kryddor. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnnikaE Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Jag häller bara bort vattnet efter kokning, i med en klick smör och örtsalt, mixa. Om konsistensen tillåter så häller jag i lite grädde och rör om. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Jag kokar blomkålen i smör och grädde och mixar se'n + salt&peppar och lite muskot! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trippelmormor Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Jag häller bara bort vattnet efter kokning, i med en klick smör och örtsalt, mixa. Om konsistensen tillåter så häller jag i lite grädde och rör om. Wow!! Tittar på din "ticket" och baxnar.... 62 kg!!! Grattis!!! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joly Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Jag har börjat koka blomkålen i micron. Blir aldrig löst då. Tipset fick jag från Erika. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bithe Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Tack för alla tips. Att koka den i mikron verkar var min melodi, då jag också tycker om lite fastare mos och inte gillar purré. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Jag brukar använda en vanlig potatispress för att krama vattnet ur den kokade blomkålen: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nessima Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Jag brukar blanda i psylliumfröskal i moset för att få det fastare. Funkar jättebra. Och så inte för mycket grädde i, utan mest saker som äggulor, smör eller philadelphiaost. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Mm. philadelphia är väldigt gott i! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnetteB Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 (edited) Jag kokar i smör och grädde. Det räcker med att fylla upp grädde till halva mängden blomkål för den "sjunker ihop" och blir helt täckt ändå av vätskan.. Jag kokar den tills den börjar bli lite genomkokt sen häller jag bort, alternativt sparar avkoket, genom att pressa ner durkslaget i kastrullen och så hålla upp och ner.. Så vänder jag och pressar ett par gånger tills jag tycker att jag fått bort det mesta. Sen får det stå på plattan en liten stund och "torka upp"... I med smör och creme fraiche och mixar, sen kryddar med salt och peppar och vispar med elvisp tills jag känner mej nöjd med konstistensen.. Känns den ändå lite för lös så brukar jag ha i en liten klick med Philadelphiaost.. Gott är det, som bara den Edited April 20, 2013 by AnetteB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bitteusa Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Jag har alltid kokat blomkålen i vatten och sedan låtit det rinna av i en sil. Det blir lite löst men det har varit OK. Igår provade jag att micra och tillsatte sedan smör, salt och peppar och mixade med en stavmixer och det blev PERFEKT! Hade jag haft grädde hemma så kunde ja ha satt till lite. Så nu blir det alltid micrat för min del, tack för tipset! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Viktigt att inte koka för länge. Jag brukar slänga i lite riven ost. Ger god smak och det blir faktiskt en lite kletigare moskonsistens. Fast jag föredrar broccoli.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Tog mig också några försök innan jag lyckades få till det moset jag suktade efter. Är som sagt viktigt att inte överkoka det och låta vätskan ånga bort efteråt. Jag föredrar dock broccoli- och blomkålsmos! Koka, låt det rinna av, mixa med stavmixer, häll i en stor klick smör och en klick philadelphia, samt krydda med salt och vitlökspulver. Mumma! Till och med min mor - som inte är en lchf:are, har börjat göra detta moset istället för vanligt potatismos och pulvermos. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beritmaria Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Brukar riva blomkålen på det grövsta på rivjärnet även när jag ska göra mos. Mycket lättare att få bort vattnet i ett durkslag, sen blandar jag bara med philadelpia och peppar då blir det också lite struktur i moset. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
repurban Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Några tips för ett godare blomkålsmos/puré. 1. Koka blomkålen tills den är genomkokt, mjuk helt igenom. 2. Häll blomkålen i ett durkslag och låt den rinna av och ånga av ca 5-10 minuter. 3. Under tiden som blomkålen kokar sätter man på en panna med grädde på spisen. Reducera grädden till ungefär hälften eller tills den har en tjock såsliknande konsistens. Var försiktig och bränn inte grädden. 4. Lägg en rejäl klick smör i blomkålen och mixa tillsammans med den hopkokta grädden. Lite salt och vitpeppar räcker som kryddning. Konsistensen kommer aldrig bli som potatismos. Smaken på en bra tillagad blomkålspuré är dock ljuvlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flamman Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Jag kokar blomkålen i grädde, sen mixar jag allt med stavmixern och blandar i en rejäl klick Philadelphia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Jag gör som Flamman. Det blir väldigt gtt och får bra konsistens! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.