Jump to content

vilt kött? farligt....


Melliz

Recommended Posts

eller inte... Nu hörde man nyss på nyheterna att livsmedelsverket hade gjort en studie där folk som konsumerar mycket vilt kött har väldigt höga blyhalter i blodet.. så höga att de kan skada njurarna?  Seriöst... menar dem då att vi ska äta foderkött eller!?

Link to comment
Share on other sites

Jag blev bjuden på rådjursstek som puttrat i en gryta i flera timmar och jag fick flera blyhagel i munnen när jag åt. Minns inte om jag sa något till värdparet men det kändes olustigt. Om jag med mina få skivor kött fick flera hagel i min potion, hur mycket bly fanns det då i såsen? Inte vet jag om jag råkade svälja något heller men jag brukar tugga noga så det kanske var de andra som svalde sina eftersom det bara vara jag som hittade hagel i köttet.

 

Intressant att få mina farhågor besannade.

 

När det gäller blyhagel så räknade jag och min väninna ut att hennes klubbkompis i skytteföreningen hade skjutit ut 1 ton bly på ett år när dom sköt lerduvor på skjutbanan.

 

Jägarna vill inte byta till stålhagel eftersom det sliter mer på bösspiporna. Det fanns hagel av vismut också men dom var dyrare.

 

Allt detta hände för minst 20 år sedan så alternativen när det gäller hagel har kanske utvecklats.

Link to comment
Share on other sites

Råkar man bita i blyhaglet så finns ju viss förståelse för att blyhalten är lite för hög... ;) Någon länk måhända så man vet sammanhanget?

NEj vet inte länk för hörde det förut i morse på tv... kanske går och söka.. men ja.. jag kommer fortfarande köpa vilt och gräsbetat hehe.. :)

Link to comment
Share on other sites

Jag är uppväxt med älgkött flera gånger i veckan och äter fortfarande det. Jag har faktiskt ingen aning om jägarna i laget här använder stålkulor numera, däremot vet jag att de är noga med att skära bort den bit där kulan träffat. Det är ju visserligen lättare på högvilt som skjuts med kula än när man använder hagel som ju får en väldig spridning. Men här i inlandet äter i det närmaste alla älgkött och har gjort det hela sina liv och jag har aldrig hört talas om att någon skulle vara blyförgiftad. Många äter rådjur också även om det inte är lika vanligt än, liksom fågel (orre, tjäder, ripa) som också skjuts med hagel.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Då får du sluta dricka vatten också ;) Saxat från artikel om bly i viltkött: Finns i alla livsmedel 

Bly är giftigt för människor. Dock finns små mängder bly i princip i alla typer av livsmedel. Det finns även fastställda gränsvärden för hur hög halten av bly får vara i olika typer av livsmedel, för att människor inte ska få i sig för mycket. 
Enligt en tysk rapport innehåller vildsvin i Tyskland och övriga Europa i genomsnitt 4,7 mg metalliskt bly per kilo kött. Anledningen anses vara användningen av blykulor vid jakt. 
Om en person äter ungefär 18 kilo vildsvinskött årligen, som innehåller nämnda halt av metalliskt bly, får denne då i sig 85 mg bly på ett år. 

Metalliskt bly tas inte upp 
Dock kan inte människans kropp ta upp bly från dessa metallfragment, oavsett storlek, när de passerar genom matsmältningssystemet. För att kroppen ska kunna ta upp det metalliska blyet måste det omvandlas till vattenlösliga blyföreningar. 
Den svenska studien kring bly i viltkött visar att mellan en till två procent metalliska blyfragment kan omvandlas till vattenlösliga blyföreningar, och då blir möjliga för kroppen att ta upp. 
Det kan jämföras med att dricka två liter kranvatten per dag. Kranvatten av god kvalitet ska inte innehålla mer än 5 µg per liter, och detta är då vattenlösliga blyföreningar. Att dricka två liter vatten varje dag i ett års tid innebär då ett intag på totalt 3 650 µg på ett år. 
Jämförelsevis måste då en person äta 78 kilo vildsvinskött per år för att få i sig samma mängd bly som när denne dricker två liter vatten varje dag. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

eller inte... Nu hörde man nyss på nyheterna att livsmedelsverket hade gjort en studie där folk som konsumerar mycket vilt kött har väldigt höga blyhalter i blodet.. så höga att de kan skada njurarna?  Seriöst... menar dem då att vi ska äta foderkött eller!?

Och livsmedelverket är ju väldigt kompetenta när det kommer till kost ;) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hm... Man skär väl bort runt skottskadan med god marginal?

Har aldrig känt blyhagel i munnen! Enligt mina föräldrar så är det svårare att få bort i fågel än på älg. Vet inte hur det stämmer men jag känner flera som uteslutande levt på vilt och fisk från fjällsjö och de har blivit en bra bit över 90. Fast de kanske hade blivit 120 om de låtit bli bly. Harkel...:)

Link to comment
Share on other sites

Hm... Man skär väl bort runt skottskadan med god marginal?

Har aldrig känt blyhagel i munnen! Enligt mina föräldrar så är det svårare att få bort i fågel än på älg. Vet inte hur det stämmer men jag känner flera som uteslutande levt på vilt och fisk från fjällsjö och de har blivit en bra bit över 90. Fast de kanske hade blivit 120 om de låtit bli bly. Harkel... :)

 

Det stämmer säkert eftersom man inte skjuter älg med hagel och det gör man nog med fågel. Det konstiga var ju att jag fick hagel i maten när jag åt rådjur och jag trodde inte man sköt dom med hagel. Kanske är så att man använder hagel när man driver rådjur men inte vid bockjakten (pyrschjakten).

 

Jag fick som sagt 2 hagel i munnen när jag åt långputtrad rådjursstek och det var nog en hel del bly i den och såsen.

Link to comment
Share on other sites

En del jagar rådjur med hagel. Jag är ingen jägare men erfaren skytt. Det här måste ha med hageljakt att göra. Jakt med kula tror jag inte kan ge blyhalt i köttet. Men det är bara vad jag tror.

Link to comment
Share on other sites

Mer om bly i viltkött från jägarhåll:

http://www.jagareforbundet.se/mobil/Press/Felaktig-hantering-kan-ge-bly-i-viltkott/

http://www.jaktojagare.se/kronika/overdrifter-om-bly-i-viltkott

 

Sen tror jag att det pågår en debatt huruvid man ska jaga med bly eller inte oxå, eftersom en hel del missar bytet och hamnar i skogen.

Som någon sa så lakar bly inte ur när det ligger i naturen. Tämligen ofarligt. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...